Snažilkovanie po 40tke
Mám 44rokov a s partnerom chceme bábo,mam dve zdrave deticky a nedavno prekonany tichy abort,po zdravotnej stránke som v poriadku,beriem všetky vitamíny čo mi predpísal lekár v AT,prosím o Váš názor a rady,skúsenisti,ďakujem Lienka
Nuz, ja mam dieta po styridsiatke (nie umyselne, proste sa zadarilo) a za seba hovorim, ze "dobrovolne" by som do toho nesla. Ano, akcna a energicka zena po styridsiatke dokaze casto viac ako lemrava buchta po dvadsiatke, ale jej energia sa vycerpa rychlejsie a na dobitie potrebuje dlhsi cas ako pred desiatimi rokmi. A to sa este uvidi, ake bude jej dieta v puberte... Neriesim, ci sa bude ci nebude starat o vnucence, lebo patdesiatrocna stara mat, ktora ma pred sebou este zo patnast rokov prace sa o ne tiez nebude stihat starat a dozit sa tiez nemusia obe, ale statistika proste nepusti. Moje deti starych otcov nestihli vobec, stare mamy dcera este ano, syn bude mat len jednu, s druhou stihol len jednu fotku... (mame smolu, ze sme obaja najmladsie deti, takze nasi rodicia nas mali neskoro po tridsiatke, sami sme starych rodicov velmi nestihali)
Jednoducho vidim tych prekazok viac ako "vyhod". Jasne, ze ked sa zadari alebo ide o posledny pokus, tak je clovek z dietata nadseny a uneseny a uziva si to. Ale pri plnom vedomi tuto situaciu umyselne navodit je podla mna kratkozrake rozhodnutie. (To, ze svoje dieta milujem a za nic na svete by som ho nedala, je uplne normalne, to fakt nema nic s vekom)
Keby aspon toto forum bolo s nazvom necakane som otehotnela po 40tke... Ok neriesim.... Ale este tehotna ani nie si a riesis to.... Preco ludom vnucujes svoj nazor ze je to ok? Tak ked si to myslis, tak to skusaj a nepytaj sa na to ostatnych. Debaty o tom, ze mozu aj deti zomriet mlade su uplne odveci co tu niekto zaklada! Myslim, ze je bohuzial vacsia pravdepodobnost ze zomru ti rodicia od 60vyssie ako deti...... Myslim si, ze miesto toho aby si dala vsetko co mozes svojim dvom detom.... Chces teraz davat tretiemu, pricom je k tomu tehotenstvo z hladiska roznych ochoreni velmi rizikove...... A povedz keby to bol DS? Podstupila by si prerusenie alebo by si si dieta s downovym syndromom nechala? A vo vysokom veku sa starala o dieta, ktore potrebuje extremne vela casu a pozornosti. Povedz rozmyslas aj nad takouto moznostou? O prve dieta si prisla, vacsinou byva missed pri genetickych chybach.... Co ak aj druhe potratis? Pojdes aj do tretieho? Myslim si, ze dve deti su tak akurat a radsej by som im dala teraz vsetko co mozem a vzala by som ich vsade kde mozem a nie mat dalsie dieta, do ktoreho pojde cas, peniaze... A este sa chcem opytat.... Aky mate byt? Bude mat aspon samostatnu izbu alebo ho nasackujes k starsiemu surodencovi? Toto je moj nazor....rob ako myslis, ale keby si si tym bola ista co robis tak asi nepotrebujes pisat o tvojom snazeni na forum
Tiež sa priklanam k názoru ze človek už v takomto veku nevládze popri malom dietati..poznam to vstavat celé noci a dlhodobo nespat a to mam menej rokov. Čo by som chcela podotknúť po 40tke je veľké riziko na vývojové vady, Downov syndrom a pod..viacerým sa toto stalo a nasledne rozpadol aj vzťah. Blízko nás býva pani co isla na umelé otehotnenie v 44r, narodili sa im nedávno dvojičky jednovaječné. Vyzerá na menej rokov, štíhla ale su veľmi predčasné, v 34tt., mesiac strávili v nemocnici a vobec im nezávidím lebo sama viem co to je. Pekný den
Podla mna to zavisi od konkretnej rodiny a rodicov.
Mna moja mama mala v 24.r
Napriek tomu z nas ani v puberte bohvieake kamaratky neboli a to bola v mojom veku(36) ked som mala 12.
@zeriempizzu ty si uplne mimo... Za prve nevies aky je moj skutocny vek.... Za duhe za ma to tykalo minimalne zo strany, ze mojej mame takto prepináo ze v 40tke zvazovala dalsie dieta.... Za druhe? Preco by tvoja mama nemala mat deti? My hovorime, ze je smutne ked ma mama 15 rocnej dievciny 60rokov a mozno sa nedozije matury, promocie, svadby, vnucata.... Kto tu riesi babku a deda???
Jejda uplne som to vymenila.... Tvoja sestra a mama 15 rocnej... Ale ved chapeme sa
@zeriempizzu, preco by nemala mat deti? Aj ja ich mam. Hovorim len o tom, ze je skoda, ak dieta nema starych rodicov, nie ze je to podmienka rodicovstva. To sa ta rovnako inteligentne mozem opytat, ci je sestra stastna, ze uz nema rodicov. Proste mat dieta po styridsiatke v poslednom hormonalnom zachvate ma sice povab, ale je to podstane vacsi zaberak nez o desat rokov skor a ma aj svoje rizika a nevyhody.
@lenttillka14 si hnusne nevdacna. Nas mali rodicia v "spokocensky akceptovatelnom veku" a nemame uz ani jedneho. Co by som za to dala aby tu boli. A nezomreli zo stareho veku! Je mi z teba zle!
A 44 rokov URCiTE nie je "vysoky vek" na nic. Ale tak prefacka ta zivot.
@zeriempizzu tak tak.
@vroni moji rodicia nezomreli z "vysokeho veku" a obaja mali maju sestru pod ich 40tku. A uz i tak tu nie su.
Takze asi tak ta vasa teoria. Mozete si ju vopchat. I tie vase nalinajkovane zivoty.
@perzefona takze si vlastne klamarka. Ak nechces napisat vek, nepis. Ak napises, napis pravdu. Ale ty si klamala - s tebou niet o com diskutovat.
@zeriempizzu ano au aj tragicke umrtia.... Rakovina v mladom velu a pod... Ale urcite je to menej ako pravdepodobnost choroby po 60tke.... O to horsie ked umru skor! Mam v okoli tolko zien, ktorym okolo 50 diagnostikovali rakovinu... A teraz povedz.... Prestav si to 5 rocne dievcatko ako ostane same bez matky! No uplna karastrofa! Ano viem ze umieraju zeny mladsie.... A tak isto moze mat 25rocna rakovinu s 5 rocnou dcerou..... Ale pravdepodobnost je bohuzial vyssia v neskorsom veku
@zeriempizzu vies co diskutovat s niekym kto ma nick zeriempizzu sa naozaj asi neoplati.... Moje argumenty su take ake su a vek s tym nic nema... Takze som rada, ze uz nechces diskutovat kedze vidim ze to k nicomu nevedie.... Mas na ociach klapky a pritom sama si prisla o matku a vidis ake to je zit bez nej
Vsetko je to relativne, nie je 40tka ako 40tka, niektore nevladzu uz v 30, niektore lietaju ako mladice v 50tke. Kazda zena by si mala zivot zariadit podla svojho citenia, podla svojich moznosti a sil. Ale je fakt blbe, ak sa 20tky vyjadruju k pocitom 40tok. My sme dietatko velmi chceli, do mojej 40tky sme to skusali a nedarilo sa no a potom sme to vzdali vzhladom na vek. Ale zivot je plny zazrakov a nam sa jeden stal, dcerka si k nam predsa cestu nasla a zatial nam to nevadi ze sme starsi, nie je to to iste ako mat dietatko v 20tke, v niecom horsie a v niecom lepsie, ale urcite mi nevadilo ani sekundu k nej v noci vstavat, ci donekonecna za nou cez den behat. Nepocitujem nas vek ako handicap, zijeme v zahranici a tu je bezne mat deti v 40tke, ked clovek nezije u rodicov v detskej izbe, ma rozbehnutu karieru a nemusi rozhodovat ci kupi radsej plienky, alebo mlieko.....
zeny, vtomto budu vzdy dva nazorove tabpry ... ale ten "mlade mamy su lepsie, co vy,40rocne stareny chcete rodit" sa mi zda dost militantny ... dnes zijeme inu dobu, vezmte si, mam 23-24, ked skoncim VS. ak studium ma mat zmysel, treba si hned po skole odkrutit daku prax/najst pracu/ aspon 3-4 mozno aj viac rokov si budovat poziciu pred odchodom na matersku. bach, 30 prec a konecne cas na prve dieta ...ak si chcem pracu udrzat /nedajboze neskysnut na spodnej pozicii a napredovat, nemozem si dovolit byt doma dve deti po sebe - takze sa treba na 2-3roky vratit - bach,druhe dieta stihnem snad pred 40kou ...
ine je, ked baba skonci SŠ, najde robotu, chlapa, vyda sa, nema take karierne naroky, staci jej (teraz bez urazky) blokovat tovar v jednote, alebo sediet vo firme v kancli aj 20 rokov - a /samozrejme/ ma zarabajuceho chlapa, co sa o nu a dieta postara. nechsa paci, ta do 25 stihne aj 3 deti.a ja za to ziadnu neodsudzujem. mala na to podmienky aj vhodny cas. ja som si pred 30kou deti nemohla dovolit. (bez toho, aby som tu potom vyplakavala - nizka materka/zle sa byva so svokrovcami/rodicmi, kde mame usetrit, nemame vlastne byvanie, nemam robotu po materskej a pod)
dnes zijeme inu dobu, nekopeme na poli krumple, neplahocime sa, zijeme zdravsie a dlhsie.
a, momochodom, moja starka mala 4 deti vrozmedzi 20tich rokov, vsetky zdrave a aj starka sa dozila pekneho veku a vnucat od vsetkych deti. z druhej strany babka, cotiez porodila moju tetu v 38 ma uz pravnucata a uziva si ich. tak co riesite? tolerujte, neodsudzujte. napiste nazor, ale neutocte.
@henikav na Slovensku su uz vsetky po 30tke na mydlo, inac by tu neboli nazory typu 44 je vysoky vek.
Inac vasej rodinke velmi fandim ako vsetko zvladate - a nazor od niekoho ako ty ma vahu - nie od nejakej 25tky co ma pravdepodobne kopec pomoci od rodiny a stale nevladze.
@zeriempizzu jaj vypravas vypravas analyzujes a vobec nevies kto som, ci mam deti ak ano kolko ich mam..... Aky mam vek, co robim a co ako stiham.... Smutne.... Radsej sa venuj sebe a neanalyzuj podla komentov ludi, o ktorych nevies vobec nic... Pre mna tato debata tymto konci
@zeriempizzu nevies o com hovoris tak sa zdrz svojich komentarov. Nikdy som nenapisala, ze som nevdacna. Uz len Ty aka si vdacna by som chcela vidiet. Nechapem ludi, ktori nedokaze akceptovat aj nazor ktory nie ke totozny s ich nazorom. Nebudem tu nic viac vysvetlovat lebo to nema vyznam a myslite si, ze v zivote sa stavaju len take nestastia ako nejake vylety. Ale zivot Vas nauci, ze su aj vaznejsie veci. A ja nemam cas riesit vase malichernosti. Ano ste uzasne mamicky...kludne dieta aj v 50tke.
@lenttillka14 ja si myslíš že máš uplnu pravdu a plne s tebou suhlasím. No je to na každej žene ako sa rozhodne či to má premyslena do buducna tak 20r toho dietata. Ved taka žena sa ani vnúčat nemusí dožit.
@lenttillka14
@perzefona ženy, ja len toľko. Nehovore HOP, lebo ešte ste nepreskočili.
@janaochi keby si citala celu diskusiu tak niekolko krat som napisala, ze to neodcudzujem ale s pohladu dietata neodporucam. Taktiez som sa vyjadrila, ze aspon jeden rodic by nal byt mladsi ked uz sa rozhodnu pre dieta v neskorsom veku. Ja nechapem co sa tu hned po mne starsie mamicky navazaju.
@lenttillka14 čítala som celú diskusiu. Ja len že ešte ani vy mladšie maminy neviete ako dopadnete.
Život sa vie pekne pohrať a zamiešať kartami. Ja mám už rešpekt pred vyjadreniami typu : "ja nikdy..."
Čo takto situácia, keď sa rozvediete (neprajem), po čase si nájdete partnera, ktorý je bezdetný, po bábu veľmi túži a vám ťahá na 40 alebo máte niečo po. Alebo sa vám nedarí nájsť chlapa, s ktorým si viete založiť rodinu a keď sa objaví,tak máte okolo 40, alebo sa v 30-tke rozhodnete, že je čas a roky sa nedarí, alebo máte jedno dieťa a niečo sa mu stane,život vie byť riadne ironický a pán Boh sa vie pekne zasmiať na našich plánoch.....
Preto by som sa na vašom mieste (myslím mladššie žienky) na akúkoľvek tému, ktorá sa týka vašeho zmýšľania po cca 10 rokoch,vyjadrovala veľmi opatrne. Vlastná skúsenosť, bohužiaľ. A to som si nikdy nemyslela, že zmením názor.
@janaochi maminy sa nedelia na mladsie a starsie, ale tie mudrejsie a potom tie druhe 😉
@janaochi ak sa nemylim tak sa vyjadrujeme k teme ked dotycna ma uz dve deti a partnera nemenila. Takze nehranme situacie a vyjadrila som sa k teme.
Treba sa pozerat aj na to dieta co bude o 20 rokov. Pani ma 44 rokov a kym sa dieta narodi bude este starsia. Opat opakujem neodsudzujem ale neodporucam. Ja nikoho neodsudzujem a treba citat poriadne co pisem preto ani vy neodsudzujte mna. Dakujem
@zeriempizzu a ty si urcite ta mudra vsak?
@lenttillka14 presne ako vravis! Nebavime sa o babe, ktora si v 40tke nasla prveho partnera a rozhodla sa s nim mat deti..... Ale rec je o uplne inej zene.... Takze kym sa niekto blbo zapoji, nech si to precita
@lienocka144 Ja mam 37, mam nejake zdravotne tazkosti ( nie zivot ohrozujuce) dve male deti, ktore neskutocne milujem; ale uprimne povedane.... nevladzem ☹ Velakrat som tak strasne unavena, ze mi je z toho az do placu. Velmi zavisi ako sa ty citis, ak vladzes a myslis ze to zvladnes, tak preco nie. Drzim palce nech sa spravne rozhodnes.

@lienocka144 v uvodnom prispevku sa pytas na nazor a skusenosti a ked ti ich niekto poskytne tak sa ti to nepaci a utocis. @lenttillka14 ti to napisala zo strany dietata ako to cele prezivala a mala by si to zvazit. Nebrat do uvahy ze ty sa teraz dobre citis a niecia suseda ci kamaratka tiez porodila pomaly pred dochodkom. Ja mam tiez starsich rodicov a poviem ti, tiez mi nikdy nic nechybalo, vzdy sa postarali a dali mi co sa dalo, ale nevladalali takemu tempu ako rodicia mojich rovesnikov, ktori boli mladsi. Ale co je hlavne, nerozumela som si az do dospelosti s mamou. Mala uplne ine nazory a taky kamaratsky vztah sa vytvoril az ked som bola dospela. Aj teraz uz velmi nevladzu. Treba si uvedomit, ze nie kazdy je ciperny v 75-ke. Co ked uz v 60-tke nebudes vladat? Ja osobne by som do toho nesla. Dokonca ani teraz a to som vo veku ked niektore len zacinaju uvazovat o dietati. Snad sa dobre rozhodnes.