Som stará na tehotenstvo?
Nebali by ste sa tehotenstva (nie prve) tesne pred 40tkou? Kvoli zdravotnym rizikam matka/dieta.
@runnerka1 ja by som dotoho neisla. Moja matka zomrela po 50ke, a som rada že som mala 30 a nie 10...
Ale život je nevyspitatelni.
@kvetinka75 mam 40, dve deti a veru dalsie planovane uz by som nechcela kvoli tomu co pises. Telo bude starnut, energie ubudat nevravim, ze to tak musi byt, ale uz mam viac casu sa venovat sebe. Ale muz ma uz napr 44, ked vidim jeho uja v 64 ako uz byva unaveny, rad, ze ma oddych po praci a to by sme mozno tak dieta este len odprevadzali na vysku v 20 rokoch, sediet v 60ke ako rodic na maturite co ja viem pre mna to uz je neskoro aj ked sa teraz ludia dozivaju vysokeho veku. Moja mama ma 61, robi manualne a uz by najradsej sla na dochodok, unavena je z prace, ludi a za chvilku bude potrebovat nasu starostlivost. Aj muzova teta ma este otca 86 rocneho, ktoremu treba navarit, pomoct s hygienou, robit spolocnost, do toho 4 vnucata, praca a ma veru toho dost, a to je rodinne zalozena, venuje sa vnucatam co to da, ale sama uz povedala, ze chce den pre seba na oddych. Kde by este riesila dake dalsie odrastene dieta.
Ja osobne by som do toho nešla, ale z toho neskorsieho hladiska, venček 55r, stuzkova 60r, az ovšem mama dožije, dnes umieraju na infarkty a rak.ovela mladsi, aj taki so zdravym zivotnym štýlom. Plus chcela by som poznat a uzivat si vnucata naplno, tak ako si starka uzivala nás a ako si starkí uzivaju nase deti. To uz tie deti ,ktore sa narodia mamam po 40tke nezaziju ak sa na to pozriem tak ze ja porodim v 40tke, moje dieta napr po 40tke ,bud budem davno zahrabaná alebo proste stacit na vnucata uz nebudem, mozno bude treba este aj mna opatrovat alebo budem v domove, no vnucatka si neuzijem ani tak ani tak... takze z dlhodobeho hladiska za mna nie, ale to je moj zivot, moj nazor, kazdy by sa mal zariadit tak ako to citi a podla svojich moznosti ❤
@runnerka1 a tiež by som nechcela byť tehu v 40tke, jedna vec ako sa cítim (na 25 stále 😁) a druhá vec ako funguje telo v takom veku. Každopádne sa rozhodni ty sama so sebou, či by si sa s najväčšou láskou na svete starala aj o choré dieťa v takom veku pri už 4 deťoch.
Ja zo svojho okolia vidím, že ženy sa neboja. Podporujú sa, veď čo ešte sme mladé. Ale to buď nemajú deti, alebo majú zdravé deti. Žena, ktoré už choré dieťa mala /má rozmýšľa triezvejsie. Ja by som na tvojom mieste ďakovala za tie zdravé 4 😇 Co žena, to iný pohľad na vec. Všimla som si na koniku aj mamičku s deviatimi vlastnými deťmi ❤️
@runnerka1 moja švagriná mala 44 a tento rok porodila, tretie dieťa. Potom poznám jednu pani, ktorá mala tiež okolo 44 a porodila piate dieťa
Ja som rodila ako 39 ročná druhé dieťa. Tehotenstvo aj pôrod super. Stále vo svojich 52 rokoch som v dobrej kondícii bez zdravotných problémov. No moja 13 ročná pubiška mi dáva zabrať. Chýba mi už tá energia . Som aj dosť ustráchaná matka a riešim veci, ktorými som sa pri synovi nezaoberala. Za mňa pre deti aj pre rodičov je lepšie mať deti v mladšom veku. (samozrejme pokiaľ sa dá🙂)
@runnerka1 ja mam 40 a cerstvo 11 mesacnu. a este 14 rocnu. a aj tehotenstvo, aj porod som mala lepsie ako pred rokmi. mala je sice narocnejsia a zivsia ako bola prva dcera, ale to nesuvisi s vekom matky, kazde dietatko je ine.
Ja ked som rodila, na novorodeneckom sme lezali vsetky okolo 40, aj vrchna sestra sa smiala, ze ako sme sa tam tak zisli vsetky take starsie mamicky.
@katka700 ja mam male dieta.najmladsie ma rok a pol. Stvorocnu, a dve deti v puberte. Takze stuzkove vo vyssom veku absolvovat budem tak ci tak. Starostlivost zvladam,to je to,co ma naplna,nechcem oddych,praveze sa bojim,ze vyrastu a ja nebudem mat co... Jedine co ma odradza,ze o postihnute dieta sa pri 4 detoch neviem postarat,rozbilo by to celu nasu rodinu a tiez si neviem predstavit,ze by sa mi nieco stalo a deti by ostali bez mamy. Iba tieto dovody ma odradzaju,preco nie
Nesla by som do toho z ohladu na to dieta. A kedze ide o piate tak vobec v tom nevidim vyznam ani ako pre zenu, ktora tuzi po dietati lebo ho nema. Kde to este chapem. Ale v tomto pripade NIE.
@runnerka1 Rodila som tretie dieťa ako 41 ročná. Ešte 44r. som kojila.😊 Rodila som cisárskym. To všetko bolo takmer bez komplikácií. Teraz keď má syn 10.r a dcéra 25 a ona sama má 2 dievčatá 2r.a 10mes.a k tomu ešte syn 21 to vnímam ako veľmi náročné. Chodím do práce snažím sa čo najviac pomáhať dcére s vnučkami, keďže sú často choré,ale pritom sama mám ešte dieťaťa s ktorým sa každý deň musím učiť.Plus domácnosť, manžel 😊 Moje rovesníčky, ktoré majú deti tak ako mám ja tie staršie mali čas na "obdobie bez detí" Takže si stihli oddýchnuť venovať sa jeden druhému a možno sa lepšie pripraviť na vnúčatá. Ale to len možno 😊 Aj keby som nemala vnúčatá je to veľmi náročné v 51. ročná mať 10.ročne dieťa a to myslím po každej stránke.Nechcem sa sťažovať,len píšem o veciach, ktoré som si neuvedomovala, keď sme sa pre tretie dieťa rozhodli. Ale zas na druhej strane ho nadovšetko milujeme a snažíme byť dobrými rodičmi aj starými rodičmi 😊❤️
@runnerka1 5? Urciiite nie. Co budes robit ked vyrastu ? Zit, cestovat, katierne rast a uzivat si zivot...
@runnerka1 nemusis byt ani mensina, ani socka, ani nenormalna, ak tuzis este po babatku. Ja mam 37 rokov, 3 deti - posledne ma rok a som v polovici tehotenstva s dvojickami. Prijali sme ich bez vahania a nehralo rolu ani to, keby neboli zdrave. Toto si v sebe ujasni a budes mat jasne, ci do toho este ist..
@zemiakovysalat akože z deťmi sa nedá cestovať ,žiť a pritom pracovať .. mám 3 a čakám 4 v živote mi moje deti neprekážali v akejkoľvek realizáci … sme dvaja na to ide a teraz fungujeme ako hodinky už Keď sú deti väčšie
Ako si naučíš tak máš ..
A to nám minimum pomohli rodičia a popritom máme vlastnú firmu ..
@runnerka1 ja som mala 43rokov a narodilo sa mi tretie dietatko a to dievcatko a mama som dvoch chlapcov ,medzi prvym a poslednym porodom som mala 27 rokov a ked som rodila tak sme sa na tom s lekarmi zabavali pri porode ,tiez som sa toho bala trocha ale ta radost a tužba po dievcatku sa nedala nicim zastavit a to mam chronicke bolesti chrbtice a klbov a ako zazrakom ked som pred aj pri tehotenstve vsetky lieky vysadila ma ani tak hrozne nic nebolelo je to zazrak prirody a niet krajsieho na svete ako drzat v naruci placuce dietatko a citit ako vas este niekto bude nasledujucich 20 rokov potrebovat. Teraz ma dcerka 3,5 roka a chlapci su uz dospoli a samostatny a ja viem ze tu este mam svoju ulohu a mozem si uzivat novy zivot a verte ze v tomto veku si ho uzivam naplno a nikde sa meponahlam milujem vsetky svoje deti ale toto posledne je vysnene a aj si to tak vazim a beriem ,snazim sa naplno a vyuzivam kazdy jeden den v zivote s mojou najväčšou laskou mojim dievcatkom. Choďte do toho nepremyšlajte zmeni vam to život budete sa divat na svet uplne inymi očami, uz ked si myslite ze mate vsetko a vsetko ste dosiahli a prezili tak az pri dietatku v tomto veku zistite ze toto je to co vam este chybalo v zivote a tuzili ste potom . Prajem vam aby vsetko bolo len to najlepsie a najkrajsie a aby ste bola stastna aj s vasim dietatkom.
Otehotnela som s treťou dcérkou v 38 a je zdravá ako buk. Aj múdra 😁. Ak nemáš nejaké zdravotné ťažkosti, tak to zvládneš. Komplikácie môže mať aj mladá mamina.
@katka700 ja som v top forme, v januári oslavujem 40, mám ročne dieťa a zvládam to ľavou zadnou, aj keď je slabý spáč a ešte stále dojčím. A to mám deti dokopy tri. Naopak, mam známu, čo má 32, jedno dieťa a len počúvam, že nezvláda malého, pritom od pol roka prespí celú noc, ani ho nedojcila, nevarí, pomáha mama aj svokra. Je to o celkovom nastavení, prístupe k životu, casovom manažmente, nie veku. Žiadnu pomoc okrem manžela nemám, varím každý deň, prania, žehlenia , upratovania pre 5 ľudí hojne, ale dokonca mám aj voľný čas, aspoň chvíľu denne.
Ja som mala tretie v 38 a cele tehotenstvo bolo hrozne.Mala som vsetky mozne komplikacie.Predosle 2 tehotenstva som mala bezproblemove,dokazala som normalne fungovat a toto bol horor.Absolutne som nevladala.Porod bol ako tak ok,vyvovavany kvoli vysokemu tlaku.A po porode som sa tyzdne spamatavala.Nedokazala som chodit,cely spodok ma strasne bolel a dlho.Uplne ine ako v 31,vtedy som bola uplne ok hned po porode.Do dalsieho by som uz nesla.A po 40 uz vobec nie.
@adrianajozko mám podobne 2x operovana chrbtica a chronicky zápal kĺbov
@adrianajozko ste úžasná ❤️🙏
@dankagirl dakujem ale zena zvladne vsetko
Ja osobne by som v 40tke rodiť nechcela, ale tak ja som si celkovo hovorila, že chcem mať odrodené do 30tky a potom pokoj. 😀 Každopádne ak je túžba, vek by ma neodrádzal, skôr by som sa ale v tvojom prípade pozrela na dôvody. Písala si niečo v tom zmysle, že sa bojíš toho, čo budeš robiť, keď budú deti veľké, lebo nebudeš mať čo - toto je podľa mňa celkom problém. Úprimne si myslím, že dieťa (deti) by nemali byť to jediné v živote a mala by si si nájsť aj niečo iné, čo ťa bude napĺňať - práca alebo nejaká záľuba. Deti ti raz určite vyrastú a pôjdu preč, a potom čo? Ďalšia vec, v nejakom príspevku si spomínala, že ten vzťah s manželom nie je úplne ideálny, radšej by som teda popracovala na tom ako riešila ďalšie dieťa.

@anjelicek26 veľmi ti prajem ďalšie bábo aj ostatnym snazilkam, aby ste mali len zdravé detičky 🍀❤️ chcela som však reagovať na vaše dieťa v rodine, ktorému sono potvrdilo DS u viacerých lekárov a je zdravý. Sono nie je genetické vyšetrenie, ľudský faktor môže zlyhať aj u odborníka. Viď môj príklad, našej prvej tiez povedali niekoľko diagnóz zo sona a to u špičkového doktora, tak ma poslal na amnio nech sa to len potvrdí. A? Vyšetrenie nepreukazalo žiadny syndróm. A to rozprával aj o DS ako samozrejmosť, lebo mala 5 prvkov nejakých, podľa ktorých sa určuje DS. Narodila sa, ale s diagnózami inými a nič sa nepotvrdilo z jeho diagnóz ani po narodení a to som nebola ani v rizikovom veku, ale 24.
Chcem tým povedať, že aj keby som sa ja alebo iná žena rozhodla pre potrat zo zdravotných dôvodov treba to podložiť amniocentezou. Sonu ja osobne neverím po mojich skúsenostiach.
A to ze oni videli u svagrinej niečo a nakoniec je zdravý chlapec nič neznamená, takých prípadov je X. No tiež X prípadov je čo nevideli nič a dieťa malo nejaký syndróm. To je stále 50/50.
Pri druhej dcére som už bola ako pod lupou, každé 2 týždne sono 🙈, 3 veľké sona u špičkového iného doktora, ktorý už fakt kontroloval pol hodiny komplet všetko a našiel rozšírené crievko, ktoré podľa bežného gynekológa bola cysta. Takže tak. Sono je také CCA bude zdravé.
Mojej sesternici sa narodilo dieťa z umelého oplodnenia so svalovou dystrofiou a to si dala vajíčko pred vložením geneticky vyšetrit. No čo ti poviem. Všetko je v rukách božích.