Som stará na tehotenstvo?
Nebali by ste sa tehotenstva (nie prve) tesne pred 40tkou? Kvoli zdravotnym rizikam matka/dieta.
@dankagirl teraz som po oparacii chrupavky na kolene a ti bola malicka len 1 den bezomna a aj to sme si museli telefonovat do vecera skoro do polnoci aby zaspala. Pomoc mam tiez minimalnu som od svojho byvaleho domova 380km a manzel chodi z prace az vecer ale mam velku 3,5 rocnu pomocnicku ktora mi vsetko pomaha v skolke ucitelka nechapala ze jej pomaha pripravovat jedlo utiera vyliatu polievku po detoch a upratuje taniere zo stola aj hracky. Ona to nechapala ze tak vsetko vie robit a sama pomaha.
@adrianajozko stále vravím ako si naučíš tak máš
Mám aj 2 synov 18 a 8 rokov upratujú ,umývajú ,skladajú zarovno mnou a sestrou ….
U nás neexistuje mužská ženská práca
Všetko spoločne
Moj muž bol tak vychovaný a je to super
Za to som vďačná svokre
@lalala94 aj ja som si to hovorila ze odrodim do 30 rokov a budem sa venovat praci ale neskor ked deti odisli tak som si uvedomila ze praca nieje to co ma robi šťastnou a preto som sa dala este na tehotenstvo a podarilo sa,a presne to si musi premysliet kazdy clovek osobitne,zdravotne samozrejme ze nikdy nemame istoty ale tuzba je silnejsia a ked to ma pre zenu byt to co ju spravi šťastnou tak nech sa neboji a ide do toho.
@tesari to netusim, ona je ucitelka a robi terapie pre postihnute deti, im to bolo asi aj jedno, pre nich to postihnutie nebolo... viem len, ze boli na podrobnom genetickom ultrazuvku uz kvoli srdiecko, mal tam len minimalnu vadu, ale vlastne aj to vtedy pripisali ds...
@runnerka1 skor socialne si to popremyslaj..ako sa vam zmeni styl zivota, priatelia, praca a pod..po fyzickej stranke to je pre zdravu zenu rovnake ako v 20 ale ja som napr.prisla o dlhorocnu pracu..prepustil ma pocas RD..aj priatelov sme si nasli zopar novych ktori maju rovnako stare deti..ale aj tak by som nemenila..
Napisem ti ako dcera, ktoru mala mamina v 42. Je mi to strasne luto, ze teraz v mojej 30tke, kedy mam prve dietatko, je moja mamina uz taka stara. Prave, ked by som potrebovala rodicovsku pomoc s malym, nemam mi kto pomoct. Som na vsetko sama, lebo aj manzelovi rodicia su takto stari. Vsetko ich boli, nemaju tolko energie.
Pre toto by som v takom veku uz dieta nechcela
A este doplnim, ze cakam co chvilu, ze budeme sa musiet zacat my o nich starat, takze si ani vlastne deti poriadne neuzijem. Netesim sa na to, ze budu musiet moje deti prezivat to co ja, ked som bola mala a moja mamina doopatrovala jej tatka a maminu. Doslova som sa bala, ci ma po skole (kedze som bola prva doma), necaka nejaka hovienkova nadielka od babky na zemi, kedze hlava jej uz odchadzala ale hybat sa este vedela. Alebo potom vidiet maminu ako sa s nou trapi, ked uz nevedela chodit.
@hederamonstera presne toto máme my teraz....tu nejde o pomoc z dôvodu našej lenivosti... lenže naša druhá babka moja svokra nám pri prvom veľmi pomohla... už len tým že tu bola, plánovali sme dcérku dávať ku babke na prázdniny a bohužiaľ starecká demencia ju pripravila o akúkoľvek chuť a energiu venovať sa svojim vnúčatám....a výsledok? Moje druhé dieťa sa jej bojí...a to prosím pekne sa bavíme o 66 ročnej osobe ... To isté moji rodičia, mozgová príhoda a iné pridružené diagnózy sa postarali o fakt že ku môjmu synovi musím už hľadať pani na opatrovanie...preto treba rozmýšľať aj v dlhšom horizonte....
A ja si tak veľmi chcem užiť vnúčatá v plnom zdraví.... lenže asi to zostane tiež iba mojim zbožným prianím 🙏🙏
@maria1971 o tomto som aj ja písala. Že v tomto veku to je určite náročnejšie ako napr. v 30ke. Tu nejde o pôrod a či je dieťa zdravé, v 40ke je to ešte pohoda, ale o to, že časom každému tie sily ubúdajú. Ja už teraz ,,oddychujem,, a keď prídu vnúčatá, tak budem hádam vládať pomáhať. Mám 58 ročnú kamarátku, ktorá má 19 ročnú maturantku. Ešte ju čaká vysoká a už 10 rokov hovorí, že už by mala rada čas na seba. Síce netreba okolo nej toľko ,,chodiť,, ako okolo 10 ročného ale ešte tá zodpovednosť tu je, hlavne po fin. stránke . Keď aj má brigádu nezarobí toľko, aby bola samostatná a kým nedoštuduje, musí pracovať lebo z dôchodku by nevyžili. Jej muž 65 ročný, tiež ešte pracuje, hlavne kvôli peniazom. Ale ten jej už z ničím nepomôže, lebo má také zdr. problém, že príde domov a vypne. unavený, len spí.
@hederamonstera ale toto tak nemozete brať život je kratky a poviem vam že ano trapi aj mňa že čo bude o 20 rokov a či budem vladat pomahat dcerke ale nemožem na to mysliet musite sa na to divat tak ze date zivot dalsiemu dietatku cloveku date mu sancu na zivot a to ze budem teraz mysliet co bude o 20 alebo 30 rokov tak by som sa asi zblaznila z toho a to by sme nerobili vela rozhodnuti v zivote lebo by sme sa obavali buducnosti ved sa snazme zabezpecit dietatku pekny a stastny zivot a dietatko sa nam mozno odmeni za to ze sme mu dali sancu. A celkovo nie je to vekom ze stary rodicia az tak nepomahaju poznam vela starych rodicov ktory su prave mlady a chodia do prace a maju svoj zivot a nemaju potrebu pomahat s vnukmi a praveze ja ked budem uz na dochodku no mozno ak budem zit tak sa budem snazit pomahat co najviac.
@mamulik10 Nekrič "hop" kým nepreskočíš. Nič v zlom, ani že najmenej, ale aby si raz nebola medzi tehotnymi 40+ 😉 Človek mieni, Pán Boh mení ... ani sa nenazdáš.
@runnerka1 mam precitanych diskusii na tuto temu fakt vela. a vo vsetkych je to iste. zeny, co mali deti skor, by nemenili. neskor by sa im uz nechcelo, lebo su lenive. tie co maju deti po 35 zas vacsinou tvrdia, ze im to tak vyhovuje, ale vacsinou to je kvoli tomu, ze skor sa z roznych pricin nedalo. vedia, co ich caka a su ochotne sa tomu prisposobit na ukor svojho pohodlia. fyzicky v tom nevidim velmi rozdiel. 40cky su stale v dobrej kondicii, tehotenstva prebiehaju vacsinou dobre. zdravotnych problemov u dietata by som sa vo vyssom veku nebala, skor je to problem u jednoduchsich rodin, ktore si nedavaju pozor na nebezpecne veci pre plod v tehotenstve, napr. fajcia a pod. to mi vravel lekar na amnio, ktory robil vekove tabulky rizikovosti v tehu pre stat. to su take zauzivane veci ako napr. kolko deti umrie pri amnio, pricom ta statistika uz davno neplati. potom je vela opacnych pripadov, kde su rodicia velmi inteligentni (napr. dvaja lekari) a tieto pary maju castejsie postihnute deti
@adrianajozko ano lenze tu nejde o prve, druhe tehotenstvo splnit si tuzbu mat aspon jedno, ale porodit uz 4,5 dieta ale jasne kazdy ako sa citi. Sj mladi maju choroby, umieraju clovek nikdy nevie. Po dalsie moja mama financne podporuje a stara sa o 88 rocnu jej mamu. Ma 61 a je znicena aj zdravotne a fyzicky, ma robit co so sebou, neviem si ju predstavit v pozicii starat sa o skoro dospele dakeho 19 ci 20 rocneho. Potom co pracovne navyky po xy rokoch doma, kto zamestna 45 rocnu zenu s 5 detmi, ok mozno jej poslanim je byt doma a starat sa o rodinu alevbo vie sa uplatnit v rodinnej firme. Teraz tu vela zien pise, ze ma problem najst pracu s 2 detmi a to su vekovo mladsie. Plus je nas 8 miliard dokedy to planeta zvladne. Ale tak kazdy nech sa zariadi podla seba. Ja sa tesim ak zdravie da, ze si v 50ke budem uzivat chalupu, pracu, cestovat.
ja mám dve deti a pri tom aj ostanem pravdepodobne. táto doba je tak zlá z každého hľadiska, že si ani len neviem predstaviť priviesť ďalšie na tento svet.
taktiež som toho názoru, že radšej im dám všetok svoj čas, svoju trpezlivosť, svoju pozornosť, zážitky, finančné zázemie, pripravím im nejaku istotu do budúcna, ako sa báť, že pri troch, štyroch, piatich detoch už nebudem mať priestor urobiť tak pre každé dieťa.
no a posledná vec - moje fyzické zdravie. ja som mala bezproblémové tehu pri oboch, ale po pôrode som sa dávala dlho dokopy nehovoriac o tom, že som ich mala rok a pol po sebe. 🙂 Takže ja len hovorím, že ja by som do toho rozhodne nešla.
@runnerka1 ... Už len napisem...prosím Ta 🙏🙏🙏 hlavne sa nerozhoduj podla zien z konika ktoré si v zivote nevidela ale podla svojho ♥️.Rozmyslai ako sa vidis o 10r...co by ta urobilo stastnejsou... mať 4 deti či 5. Chystat sa pomaly na starobu alebo si uzivat radosti i starosti So skolopovinnym dietatom.
Zas sa mi potvrdzuje...radsej sa na MK nic nepytat...Lebo niektore komenty 🤷 Ked tu niekto pletie 💩 v strede izby...však to sa da vždy zariadit inak...ja som zažila ženu která mala len 1 dieta Lebo sa potom starala o rodicov. A bola z něj zatrpknuta žena která sa ma snažila odhovorit od dalsieho tehotenstva. A ked som potratila tak mi napisala že je rada že sa mi to babo nenarodí...že však tento svet a tvoj věk, zdravir...Vdaka Bohu rok a pol po tom potrate sa nám narodilo zdrave krásné sikovne babo. Sice som grcala jak blazen, stalo to v 40ke za to. A keby náhodou otehotniem znova, (nesnažíme sa), no potesila by som sa tomu daru...
@pink_lady to že žena nemá dieťa v 40ke, tak sa pripravuje na starobu? Žena v 40-50ke si môže užívať radosti aj bez malého dieťaťa a ženy to väčšinou aj robia. Aj keď to dieťa 40tke bude mať, tá staroba príde, či chceš alebo nie. Keď je niekto proti, neznamená, že nemá pravdu. Každý má tú svoju. Žiadna žena tu nenapísala nič hrozné. Iba svoj názor, príp. svoju situáciu, či už je proti alebo za. To ako v pohode sú iba ženy ktoré súhlasia? Myslím, že napísali dobré argumenty prečo nie. A asi aj preto zadávala diskusiu, pretože chcela počuť rôzne názory , aspoň človek ktorý píše do diskusie alebo zakladá diskusiu, musí rátať aj s tým, že názory budú rôzne a možno aj také, ktoré sa mu páčiť nebudú. Zbytočne sa tu navážaš do žien, ktoré jej napísali SLUŠNE iba svoj názor.
@runnerka1 ja som mala pred 40r a porodila som syna a ma uz zachvilu 5 r.a vsetko bolo poriadku.Treba si verit ze to zvladnete.
@runnerka1 tehotenstvom a pôrodom sa to ešte len začína. Ono to nie je iba o tom, či sa narodí zdr.dieťa. Mne sa tiež narodila zdravá dcéra a po 10 rokov začali vážne zdr.problémy. Mala som cez 30. Večné hospitalizácie, nevyspaté noci, behania po lekároch. Keď si predstavím, že by som to absolvovala v 50tke, tak by ma to viac zničilo. Teraz je to ako ak ustálené ale začali problémy so svokrou a mojou mamou. Takže začína ďalší kolotoč. Už aj muž 50+ začína mať vážnejšie problémy. Keby som teraz mala absolvovať lekárov s dcérou, to všetko čím sme si prešli + rodičov, tak by sme to nedali. Môžem dať rovno výpoveď a zostať doma. Nehovoriac o tom, že už by som toľko ani nevládala. A nikto to nečakal, všetci sme sa tešili, že je zdravá. A keď 2.dieťa neprišlo do určitého veku, tak som si povedala, že už to nechám tak, nech sa situácia nezopakuje, lebo prvé dieťa by muselo ísť bokom. Ale to je moja skúsenosť. Okrem toho pohybujem sa v zdravotníctve a vidím, koľko chorých detí pribúda. Už v rannom veku majú rôzne diagnozy. Ak by to bolo prvé dieťa, je to iné, ale radšej by som sa venovala už tým, ktoré mám a našla si nejaké záujmy mimo detí.
Inak možno by bolo zaujímavé, spýtať sa žien ktoré majú okolo 60tky, ako to bolo za posledných 20 rokov odkedy porodili. Ako to vnímajú časom - čo sa týka zdravia, energie. Je jasné, že žiadna nepovie že by to dieťa nechceli, ale pre porovnanie ako sa cítia, či nechceli mať tiež voľno a venovať sa sebe, mať kľud ale bolo tu ešte dieťa. A taktiež ako to brali ich muži, či to už nepociťovali ako záťaž, ak mali cez 60 rokov.
@kvetinka75 klidek nikto sa nenavaza...ale toto je taka tema že naozaj patri do rodiny a nie na anonymne resp verejne forum. A iny pohlad je na zivot v 50 ke ked má male dieta a Ked odrastene. Kvoli tým detom sa clovek dlhsie drzi. A o přípravě na starobu v 40ke som nepisala nic.

@adrianajozko presne to vravím aj ja a hlavne keď má skvelú podporu v manželovi a deťoch