Stopka v snažení
Tak ženy, dievčatá dnes som sama doma, konečne aj voľno v práci tak prišiel čas napísať môj “výlev”.
Dávam si takú vnútornú stopku v snažení, lebo cítim ako má posledného 1,5 roka zmenilo. Ani sama neviem čo sa deje v mojom vnútri, tak sa vám to budem snažiť priblížiť.
Akosi vo mne začala zomierať nádej, že prirodzene budeme mať bábätko..
Začalo to v júni keď sa môj už teraz snúbenec rozhodol ísť na spermiogram. Záver - asteroteratozoospermia. Šok. Smútok. Milión otázok prečo my. Nejako sme to však zvládli. Na druhej strane sa mi však nesmierne uľavilo, že vieme kde je chyba. Na druhej strane od tých výsledkov akosi to vnútorne nadšenie, že “tento mesiac možno motyka vystreli” zmizlo. Ovuláciu nesledujem (sporadicky podľa hlienov si len poviem aha už je to tu) ale inak nič. Všetky možné kvapky, vitaminy som porozdávala ďalším, ktoré to potrebujú. A akosi som sa vyrovnala s tým, že to proste nebude také jednoduché.
V mojom okolí (či rodina, kamarátky, alebo tu na MK) pribúdajú tehotenstvá a jediné čo cítim je vnútorné poradovanie a poviem si že možno raz aj my a v momente to vypustím z hlavy. Zamerala som sa momentálne na novú prácu, na prípravy na svadbu a užívanie si života s tým, čo mi ponúka. Téma dieťatko však ostáva “hudbou budúcnosti”. Možno sa zadarí, možno nie, možno umelé, možno adopcia. Uvidíme..
Pre zatiaľ vám chcem zaželať všetkým ženám, ktoré si prechádzajú rovnakými problémami a dlhodobým snažením - mnoho síl, a aby ste si každá našla tie vytúžené // na teste. Ja momentálne potrebujem nabrať nové sily. Sem tam sa prídem pozrieť aj tu na MK ako sa vám darí, ale už iba sporadicky. A samozrejme už ako tichý pozorovateľ.
Veľa šťastia 👋💚
My sme tiez adepti na IVF, ale odkedy to viem, este som nenabrala odvahu, nechce sa mi do toho, nechcem byt zas sklamana, kedze viem ze // ciarky nic neznamenaju, podstatne je donosit zdrave dieta. A priznam sa je tam aj financne hladisko, hoci by sme na to mali, jedna vec je byt sklamana ze to nevyslo prirodzene zadarmo, druha ze to nevyslo za 500€ a mali sme si priplatit este vsetky tie super procedury na najlepsie embrya a nakoniec ked to nevyjde ani s nimi za 2000€ 🤣
Takze aktualne je pre nas podstatne si uzivat zivot a sex, len tak 😉 Este sme len na zaciatku tridsiatky, tak si hovorime, ze este je cas.
Dievcata,ja vam pisem z druheho brehu,po rokoch snazenia sme sa odhodlali na vysetrenia,prvotny vysledok, zly spermiogram,rozhodli sme sa ist do ivf.nakoniec mame za sebou kopec vysetreni,zistili aj mne par veci,absolvovali sme 2ivf,5vkladov,7ukazkovych embryi,1potrat a teraz tahame 22tt a stale nemame vyhrate a vieto co jedine lutujem?Ze som si veci ohladom celeho procesu,vysetreni,centier nenastudovala pred par rokmi a ze sme do toho nevhupli skor a stratili sme tolko rokov,kedy sme uz mohli mat vytuzene babo.Samozrejme aj my sme velmi dufali v to,ze snad motyka vystreli,no uz teraz viem,ze ak je problem na jednej alebk druhej strane,tie sance su tak mizive,netvrdim,ze proces ivf nie je narocny,je a prilis po vsetkych strankach,psychicky,telesne,financne,presli sme si asi vsetkym od hroznych bolesti,radosti a potom velkym sklamanim,obrovskym hnevom,zavistou,financnymi suchotami,za obdobie kedy sme riesili ivf som pribrala 20kg,co suvisi u mna s hormonmi,tabletkami,psychikou a s mizivym pohybom,no za mna je to stale lepsie ako verit,ze raz sa nam to mozno vydari,zial kazdy starneme a ludske telo sa velmi rychlo meni a ten zdravotny stav sa moze behom roka zhorsit este viac.Samozrejme Vam kazdej prajem uspech a drzim palce,kazda tu mame rovnaky ciel
@maranta_leuconeura ..len poopravím, ze ti tam chyba jednotka. Pod 1500 sa nezmestite.. 😒 ...ak by ste do toho šli.
Nas to vyslo cca 2500€ jedno,za kazdy dalsi vklad sa plati cca 500€, no po prvom ivf som pochopila,ze ak je zly spermiogram najdolezitejsie si priplatit vsetky metody od separovania spermii az po oplodnenie,kvoli embryologii som sa rozhodla vymenit aj car a najlepsie rozhodnutie
@bejbs123 a môžem sa opýtať? Mne každý tvrdí že vraj umelé oplodnenie je zadarmo lebo teda poisťovňa to prepláca a platí sa len za lieky? Potom teba nechápem prečo všetky také sumy platíte lebo sa mi ozaj nezdalo ze by to cele preplakala poisťovne
@mimuska328 to su velmi nepresne informacie,poistovna preplaca 3cykly ivf do 39roku zeny,no su tam zahrnute len zakladne ukony,ktore vacsinou nestacia,kedze do ivf idu pary,ktore maju zdravotny problem,samozrejme kazdy par sa moze rozhodnut nevyuzit ukony za priplatok,ale za mna je to total zbytocne
@mimuska328 poisťovňa ti preplatí "umele opldnenie" co zahŕňa len nastavenie liečby, odber vajicok a vklad 1 embrya. Lenze medzitym je este toho vela co treba spravit a to si platis uz ty: platis za lieky, mrazenie embryy, filtrovanie dobrých spermii, samotnu techniku plodnenia vajíčka, ked nevyjde prvy vklad kazdy dalsi stoji 300 az 500€... bez tohto sa nezaobídete a to sa vám potom nazbiera aj na 2000e.
Ahojte my sme boli tiež dokonalí adepti na IVF,okrem jedného veriaceho urológa nám 4 gynekologovia povedali ze nikdy nebudeme mat prirodzenou cestou dieťa. Že nie sú takmer žiadne šance. Ivf sme odmietli, modlili sme sa naďalej,začali sme riešiť adopciu a zrazu sa po 3 rokoch stal najväčší zázrak v našich životoch a my čakáme bábätko a takých príbehov je tu veľmi veľa niekdy síce po 5...10..ci viacerých rokoch snahy sa ľudia dočkali takýchto zázrakov. Čiže naozaj nádej umiera posledná a niekedy život takto veľmi prekvapí aj keď samozrejme predchádzajú tomu roky utrpenia a nie každý je ochotný toľko čakať ma zázrak.
@mimuska328
@maranta_leuconeura úplne vás obe chápem. Ono je to s tým IVF, že “idem, nejdem”. Raz je človek taký že počkám, potom zasa že už by do toho išiel aj hneď zajtra…
@lienka.7 áno len v partnerovi, mne ZATIAĽ nebolo zistené nič, po rôznych vyšetreniach
@jj298 za unikátnych nás v tomto isto nepovažujem, toto je problém ktorý má XY párov. Otázka “prečo my” mi príde na mieste. Určite nie som jediná ktorá si položila tuto otázku za celý čas snaženia. Môžeme to tu na MK vidieť stále. Čo sa týka tých sĺz tak nie som typ ženy ktorý by sa ľutoval a oplákaval každý mesiac príchod menzesu. Ja to beriem tak ako to je. Zamrzí ale idem ďalej, dôležité je vidieť možnosti. Keby to bolo už definitívne, že prejdem napríklad niekoľkými kolami IVF, samozrejme neúspešnými, potom by prišli zrejme narad slzy. Keby som sa už musela zmieriť s bezdetnosťou.. alebo adopcia.🤷♀️
Proste len nevidím na tom nič zlé si na nejaký čas zamestnať hlavu niečim iným. To bola vlastne aj celá podstata môjho príspevku. Asi som ten typ, že si nerobím z tohoto obdobia celý zmysel svojho života.
@pabla99 tiez neberiem deti ako zmysel zivota, ale tiez ma to mrzi. A ked viem, ze sa nestravujeme zle, nefajcime, nepijeme, mame dobru kondiciu, ale je nam to prd platne a to splodenie bude proste drahe. A ked obezna znama co neprejde na zastavku busu 5 min od vchodu lebo ,,je daleko" a radsej si vola taxi, tak ta otehotnie neplanovala z jedneho nechraneneho sexu za rok (naozaj sa stalo a poviem uprimne nas*alo ma to 🙄).
@maranta_leuconeura tak to samozrejme zamrzí. Môj snúbenec je z dvojičiek. Ale sú povahovo aj vyzorovo rozdielny. Jeho dvojička nepohrdne pivkom či hoc akým alkoholom po robote, fajčiar nevenuje sa žiadnemu športu. Bábo sa im podarilo do dvoch mesiacov (už plánujú aj druhé). Môj aktívne športuje je v super kondícii, stravuje sa zdravo, nepije alkohol po robote (lebo s ním žijem tak viem posúdiť), nefajčí a vidíš.. spermiogram čistá katastrofa. Toto sú proste paradoxy života..
@pabla99 hej, alebo ludia co sa nevedia alebo nechcu o deti starat ich maju aj 10, z toho polovica v decaku 🥲 myslim ze je normalne, ze obcas nas chyti take zufalstvo a sa nam zda, ze VSETCI maju deti a podarilo sa im po mesiaci, len my nie. Aj ked potom sa zamyslime a vieme, ze to nie je pravda 🙂
@pabla99 netreba sa vzdávať, viem o čom píšeš, snažili sme sa roky, kým sme sa odhodlali ísť do caru, nikdy nezabudnem na krajkovicovu vetu ,, vy nikdy deti mať prirodzene nebudete, ten spermiogram je zlý, morfologia 0,5 percent. Skúsili sme dve ivfka, viac som nechcela a nielen kvôli peniazom, ale hlavne tomu strašne mu pocitu beznádeje, keď sa to nepodarí. Dali sme sa na adopciu, všetko si vybehali, zaradili nás do zoznamu čakateľov a ja som ako zázrakom otehotnela po 12 rokoch snaženia. Bol to taký veľký zázrak, že som neverila ani tej doktorke, keď mi púšťala to malé srdiečko na sone. Ešte väčší zázrak je to, ze po tomto zázraku prišli tri ďalšie a my máme za šesť rokov štyri detváky. Nechápem čo sa mohlo zmeniť, že zrazu to išlo ako na páse a dovtedy nič, a veľmi by som bola zvedavá, aké mám muž teraz výsledky, keďže nádej nám nedávali.
Ja som tiez momentalne po 9 rokoch tehitna v 27 tt 🙏🏻11 vkladov 2xivf 🍀stale tomu nemozme uverit … jedine co by som zmenila by bolo ze zacat sa snazit v 20 tke hahah ale tak to vtedy clovek ma ine zmyslanie aj ked ja by som deti brala aj v 18 ke… prezili sme si toho vela .. zdravotne ,psychicky… financne… co je u nas plus ze nas to s muzom este viacej spojilo … niekedy som sa sama sebe cudovala kde sa berie tolko odhodlania vo mne stale tomu verit a ist dalej … cez 12 000€ fuč … mala som aj stavy samozrejme preco sa to deje nam ked mame vsetko a predsa nic obaja dobre roboty , byvanie ,ziadny uver ,lubime sa … ale predsa babo nikde … je to riadny zahul ale treba verit 🙏🏻🙏🏻🍀 samozrejme ako roky sli uz tam bolo to ze boze ale zase dieta ak by som mala mat 38-39 (ako nic v zlom 🙏🏻kolke zeny by co za to dali ) mali sme aj pauzy medzi vkladmi verila som ze mooozno motyka vystreli a co ak prirodzene .. ale bohuzial.. samozrejme su aj take pripady za ktore som rada ❤️ A o co horsie je to ze doba je aka je a teraz pomaly za 5 rokov bude kazde jedno dieta z umeleho podla mna … v mojom okoli ma kazdy druhy par problemy a to nevravim o takom co sa hanbi ontom rozpravat … Strasne drzim palce kazdej jednej ci uz sa snazi mesiac pol roka rok lebo je to na psychiku tazke tak ci tak 🙏🏻
@pabla99 samozrejme, že treba byť nastavený na IVF a hlavne sa rozhodnúť ísť do toho, tá túžba. Partner by mal zlepšiť živosprávu, brať folandrol, vitamíny, cčko, nefajčiť ak fajčí a môže sa to pekne upraviť. ...k IVF: Keď je žena mladá, tak si myslí, že má čas. Ja som začala riešiť IVF v 38. Skôr nebol v mojom živote chlap ochotný to podstúpiť. Môj mal tú istú diagnózu ako váš a s predošlou partnerkou 1 potrat. Mne zistili až v centrach IVF endometriozu. Nám sa zadaril 1KET po geneticky vyšetrenom embryu v Reprofite. Môj muž sa už aj bojí prirodzeného oplodnenia 😀, že pri tej genetike, je vačsia istota ako pri prirodzenom, že bude dieťa ok. Teraz podstupujeme 6 IvF, lebo 1 by sme este chceli, ale cas sa uz neda vratit a tych sanci je uz malo. Za posledne
3 ivf sme sa nedopracovali ani raz ku vkladu. Čím neskôr tým je menej embryi, menej geneticky vhodnych, mensia zasoba kvalitnych vajicok a stupa potreba metod IVF, tym je to drahsie. Najpr mlada zena ma z 1 ivf aj 6-10 embryi blastocyst a po 35 sme radi, ze mame 1-3 napr. Ak vôbec. To len okrajovo, mojej mladsej ja by som odkazala ....daj si mrazit vajcia, aspon 20 😄😀.
@bebotka kolko si mala prosim ta rokov ked si prvykrat otehotnela? Mala si aj ty preoblemy ci iba partnerov spermiogram?
@mimicka2013 ahoj mala som 32 rokov, problémy som mala aj ja, mala som pco a tým cykly bez ovulácie, s tým som aj išla do centra, kedže podla urologa bol muž v poriadku, o to vačšia facka bola, ked mu tam urobili ich spermiogram a vyšiel mu malý počet, zlá pohyblivosť a najhoršia bola morfologia a tu mal len 0,5 percenta. Pri takomto výsledku sme boli hned odoslaný na ivf aj s icsi ako prípad, kde prirodzené otehotnenie neprichádza v úvahu.

@pabla99 veľmi ťa obdivujem. U nás prichádza podľa lekárov do úvahy len ivf lebo mam protilátky proti spermiam 🤦♀️ a tiež už rozmýšľam nad tým ze zamestnať hlavu nejak inak lebo my sa ani nemôžme reálne snažiť a je to ubíjajuce pre nás oboch. My sme ešte skúsili ísť prírodnou cestou a verím ze to nám pomôže lebo ísť na ivf len pre toto mi príde blbosť