icon

Strach z ochorenia dieťaťa brzdí otehotnenie?

16. jún 2024

Ahojte, viem ze nadpis vyznieva hrozne, ale je myslene viac ako úprimne.
Jedno krásne a zdravé dieťatko mame, ukazuje sa však ze je tam nábeh na Aspergera.
Inými slovami som vzdelaná empaticka žena ale výchova môjho dieťaťa mi dala/dava riadne zabrať.
Prosto je ako behať po rovine a cez poľný beh- stojí ta to raz tak toľko úsilia.

K veci: chceli by dne sj druhé babo, ale ja po rokoch premýšľania som prišla na to, že najväčší strach mam z toho co "ak" by babo nebolo zdravé.
V rodine mame už výskyt autizmu takže vidím co znamená starostlivosť o choré dieťa (tým nemyslím moje co mame podozrenie na Aspergera).

Neviem sa v tom vyznať, ako to v sebe spracovať.
Prvé tehotenstvo bolo krásne, žiadne strachy som nemala ani omylom....

Je možnosť psychológ, urobiť si testy....minulý rok som o babo prisla-zamlknuty potrat aj to prispelo k veľkej obave...
Vek je 36

Strana
z2
doriiis
16. jún 2024

Poviem to narovinu.Ak by som mala jedno dieťa s akoukoľvek diagnózou,tak by som do druhého dieťaťa nešla.Genetiku neobabre nikto.Plus tvoj vek.Nesla by som do toho

yoxinka
16. jún 2024

Žiadne testy ti nezaručia nič. Kamoška mala všetky prenatálne testy a ultrazvuky OK, celé tehotenstvo žiadne problémy. Narodilo sa jej dieťa s veľmi zriedkavou genetickou anomáliou, dieťa má dnes 13 rokov a je mentálne 10mesačné. Ďalší faktor je život, to, že sa dieťa narodí zdravé, neznamená, že zdravé aj ostane. Kamoška sa narodila úplne zdravá. Keď mala 12 rokov, šli na rodinnú oslavu. Cestou mali autonehodu. Otec bol na mieste mŕtvy, jej sa pri nehode poškodil zrak tak vážne, že je nevidiaca. Proste, nikdy nevieš. Ak je tvoja obava tak veľká, že sa cez to nevieš preniesť, ostaň pri jednom dieťati 🤷‍♀️.

mamina7070
16. jún 2024

ste uz starsi v rodine mate autistu ty mas aspergera

nesla by som do dalsieho dietata genetiku neobabres

rivini
16. jún 2024

Mat dieta je vzdy riziko…statisticky, ak je v rodine vyskyt autizmu, alebo ma starsi surodenec autizmus, je tam trochu vyssia sanca, ze aj druhe dieta bude nejako „zachytene“, no je to naozaj skor zriedkave, porodit dve deti s autizmom. No ako ti tu pisali vyssie, nik ti nikde zaruky neda, moznosti si musis zvazit ty a muz. Ak chces, napis IP spravu, mam priklad z podobnej situacie..

simona20201309
16. jún 2024

Počkala by som rok-dva či sa asperger potvrdi a ak ano určite ci som do druhého nešla.

marzii35
16. jún 2024

Neporadim lebo presne to iste riešim a tiež neviem ako sa rozhodnut

thereisabear
16. jún 2024

Nikto ti to dopredu nepovie, ani žiadne testy. My máme dvoch autistov. Neľutujem, že máme druhé dieťa, ale nie je to jednoduché. Štasticky je však vacsia šanca, že súrodenec bude bez autizmu.

lienka.7
16. jún 2024

@autorka nie v zlom, ale keď už máš dopredu obavy, nesla by som do ďalšieho dietata. Lebo hocičo sa môže stať aj pri pôrode, pripadne neskôr.
Plus mate v rodine evidentne geneticky "problem", to ti tiež nestaci? Ja uprimne, obdivujem vždy v TV ľudí, ktorí napriek tomu si robia ďalšie deti a potom tam vyplakavaju, aký majú ťažký život s nimi.

andrejka1974
16. jún 2024

Ja mám autistka ,ktorá je najmladšia z mojich 5deti ostatní autisti nie sú proste sme o jej diagnóze ani netušili a mám kamarátky čo majú aj deti po autistov a druhé dieta je úplne zdravé a vermi autisti sa rodia mladim aj starším rofˇdivom na veku nezáleží a nijako sa to dopredu nedá zistiť nijakými testami a dieťa sa môže narodiť zdravé a môže sa stať že sa to zmení po úraze po chorobe no proste to musíš prijať a ísť ďalej a vermi dá sa všetko zvládnuť je to síce ťažké ale ten úsmev stojí za to

30katrusa40
16. jún 2024

Už máš aj celá rokov na ďalšie dieťa. A dieťa s aspergerom by mohlo mať veľké problémy prijať ďalšieho člena rodiny. Čo sa týka genetiky, poznám takých čo majú genetické testy v poriadku a dieťa skrátka autizmus má. Ja mám syna s autizmom. Mám aj dcéru, je staršia ona je zdravá. Syn autizmus. Do ďalšieho by som už nešla. A to som od teba ešte mladšia a mám deti 9 a 5 rokov. Ale skrátka je to záhul. Koľko má tvoj syn rokov ? Máš už vyjadrenie že má aspergera ? Ries aj ostatné vyšetrenia. Aj edekrinologia niekedy problémy so štítnou vedia spraviť problémy že to vyzerá hostie než je.

janinah
16. jún 2024

Manžel co na to.? V našej rodine bol prípad,kedy otec chorého dieťatka chcel aj zdravé dieťa,žena ani počuť.On to dieťa zdravé ma,s inou ženou a v inom manželstve.Ona je sama,keďže ich dieťa je už bohužiaľ v Nebi.Tak neviem kto z nich je na tom " lepsie"....

autor
16. jún 2024

Vek 36 som nadhodila, bol by to vek možného pôrodu....
Aktuálne idem mat 35.Ale áno je to dosť rokov...

Nie nemám žiadny papier že je Asperger, len je to podozrenie + rozhovor s učiteľkou že aj ona si všimla prejavy, ale nie je to nič výrazne....že to bije do očí z 2 metrov.
Malý ma 6, určite by prijal súrodenca, je extra starostlivý a láskavý, mame krásne vzťahy v rodine.
Len mal silné obdobie vzdoru +je svojský....teraz sa nám všetko tak utrasie, syn je v kľude, ja som zmenila prácu, dokončené byvanie- prosto po veeeeelkom strese prišiel kľud, predtým som si 2 babo nevedela predstaviť aj skrz time manažmentu, peňazí atď.

Teraz je ta chvíľa, ale......

.

michaela329
16. jún 2024

Pracujem s takými deťmi, aj horšie dg. Sama mám za sebou potrat v 16tt a teraz prežívan úplne rovnaké obavy v tehotenstve s druhým. No ani mladý vek nie je zarukou zdravého dietata-matky mojich žiakov s dg ich mali pred 30 a ten s ťažšou dg sa narodil keď mala 19. Na genetické syndrómy sú testy, o autizme ťažko povedať ako vzniká...Je to na vás ako sa rozhodnete, no sama za seba Ti môžem povedať, že tehotenstvo s takými obavami je ťažké, ale dieťaťu by som sa nebránila.

sara07
16. jún 2024

nešla by som do dalšieho dietata
bud by som si adoptovala, alebo by som sa realizovala v tejto sfére , su rozličné projekty ,stačí pohladat kde ako dobrovolníčka pomáhaš pri detoch

autor
16. jún 2024

Potvrdili ste mi moje sklucujuce pocity, ja mam tak silný vnútorný blok až ako keď máte na ceste stopku ze si to nedokážem vysvetliť, manžel v podstate to isté.

Teraz len otázka ako sa s tým vyrovnať, dá sa to prijať?
(Nie som náboženský založená, to mi žiaľ nepomôže...)

thereisabear
16. jún 2024

Mne zas keď som po prvom dieťati s PAS uvažovala nad druhým, všetci hovorili, že máme ísť do toho (rodina, kamaráti, synovi terapeuti, rodičia inych detí s pas...). Iba od dvoch ľudí som počula, že to nie je až taký dobrý nápad.

autor
16. jún 2024

@thereisabear dúfam,že ťa moje premýšľanie nad touto temou neraní....ak je ok, mala by som nejake otazky: ty si pred 2 tehu váhala? čo rozhodlo že áno?
Po 2. porode ste kedy zistili diagnózu?

kacena4
16. jún 2024

bat sa fo by bolo keby je zbytocne zitie v strachu, ja mam najstarsieho aspergera a strednu aspergerku, vobec neriesim narocnost, kazde dieťa je narocne a hlavne v zdrvom surodencovi budu mat tieto deti v dospelosti oporu, keby som pri prvom skoncila bol by tu na svete sam bez najblizsej rodiny to by som dietatu nikdy nespravila drzim palceky v zbaveni sa strachu z "keby"

thereisabear
16. jún 2024

Obavy som mala, váhanie nie. Vedela som, že nebudem mať dušu na mieste keď to neskúsime. Mám však kamošky, čo do ďalšieho dieťaťa nešli a neľutujú.
Niekedy pred 1. rokom.

tersanas
16. jún 2024

Autorka: momentálne mám syna AS 7r a drobatko 6mesacne.. úplne, úplne do bodky rovnaké obavy, len teda v rodine sme nemali PAS, resp nevieme o žiadnom v najbližšej rodine, ale už máme s manželom podozrenie na AS práve u manžela, ale ľahšiu formu, syn je dosť silný asperger, výchova bola a aj je náročná, mám ho aj doma na domacom vzdelávani, ale nakoniec sme sa rozhodli pre druhé, syn veľmi túžil po súrodencovi, chcela som tiež mať druhého parťáka do rodiny, syn problematicky nadväzuje kamarátstva, a teda z brasku sa veľmi teší, pomáha a stará sa.. my sme do druhého išli ale s tým, že keď bude AS, tak bude, túžili sme po zdravom dieťati, ale vedeli sme, že môže byť asperger a prijali sme to, uvidíme, čo prinesie budúcnosť, malý sa zatiaľ javí oproti staršiemu bratovi ok, ale je to ešte skoro, inak otehotnela som v 35r a pôrod 36r 🙂. Držím vám palce, musíte sa iba vy rozhodnúť 🍀

svetlonos
16. jún 2024

Jedna znama s muzom nemohli mať deti inak ako umelým oplodnenim. Sú to Rakusania, dr ich poslala do Čiech. Urobili im všetky možné testy u oplodneneho embrya, takže vylu ili všetky možné dg.
Neviem ci ti to pomoze ale skus títo možnosť prebrať toez s dr, ak chceš.

michaela329
16. jún 2024

@svetlonos PGT embryjok ale nevylučuje autizmus a iné pervazivne poruchy 🙂

1mina
16. jún 2024

Tak toto nikto dopredu nezistí, ako to bude. Ja mám tiež jedno dieťa aspergera, ale v dobe keď sme mali druhé sme to ešte nevedeli, nízky vek samozrejme nemalo ani 3 roky aj keď to bol poriadny zahul, vtedy som bola ešte v Tom že vzdorovitejsie dieťa, ťažké obdobie, raz to musí prejsť atď. Nakoniec v dobe keď sme riešili diagnostiku staršieho už som videla že aj mladší bude autista. Paradoxne ten druhý som si prvý rok hovorila že konečne normálne dieťa - pretože len spinkala a bol ticho, úplne opak extrému prvorodeného ktoré hučalo že nonstop. Ale v konečnom dôsledku by som nemenila, ľúbim ich oboch a staršie dieťa asperger je mega šikovne a úžasné, veľa veci sa ustálilo, beriem to už skôr ako ťažšiu povahu a neznášanlivosť veľkých zmien v živote, ale vždy sa to znova ustáli. Ale to už si musíte podľa mňa by prijať či idete do toho rizika, nikto a nič nezaručí že bude druhé dieťa úplne ok, ale to zas ani rodinám ktoré nemajú v rodinnej anamnéza nič. A to ja si hovorím že ešte sme dobre obišli keď vidím deti fakt na vozíčku atď.

henka123123
16. jún 2024

Ja nam prveho autistu (nie asperger)..a 2heho zdraveho.vtedy ked som otehotnela som o autizme este nevedela takze pohoda tehotensto...a teraz chcem aj tretie ale tiez sa budem bat ale aj tak idem do toho

svetlonos
16. jún 2024

@michaela329
ďakujem🙂

cookie29
17. jún 2024

Autizmus sa neda diagnostikovat cez genetiku, az na par vynimiek, kde Ti vedia odhadnut pravdepodobnost. Mam kamaratku, 2 deti dvoch autikov. Dalsia kamaratka, 4 deti, najstarsia Asperger, ostatne v poriadku.

hiuna18
17. jún 2024

Máme 7 ročného s genetickou diagnózou nechodiaceho 🥰, potom zamlčaný potrat v 18tt. Bála som sa ako čert pri tomto ďalšom, ale teraz mi tu pobehuje ročný krásny chlapček a neľutujem. A keď som si našla // tak som mala podanú prihlášku do školy v Prahe kde nakoniec aj chodím.. Teraz budem mat polovicu hotovú. Ale je aj pravda, že môj manžel je perfektný, či otec, alebo chlap.

autor
17. jún 2024

@svetlonos ďakujem porozmýšľam nad tým, je to dobrý nápad

autor
17. jún 2024

Ďakujem za fakt také úprimne názorov a pohľady, čítam si ich viackrát.

Pls tie maminy, čo máte Aspergera, v koľkých rokoch a kde ste robili diagnostiku?
Ja som malému dala pre toto odklad aj do školy, je síce kognitívne vysoký ale chýba socializácia a sebavedomie....
Dávali ste odklad?ako potom v škole?

tululu
17. jún 2024

Ja mam oboch synov aspergerov, pohybujem sa teda v tejto oblasti a v okoli poznam 90% rodin, ktore maju len 1 dieta PAS a ostatne zdrave. To, ze su tazko zvladnutelni a ta vychova je ako liezt na Mount Everest v sandaloch, to je fakt. Ale kde je nieco ubrane, niekde inde je pridane. Obaja su nadpriemerne inteligentni, maju brutalnu logiku, v diskusii ma prevetraju ako Kovacic svojich hosti 😀 vedia nastavit take zrkadlo mojim prioritam,komplexom a strachom, ze mna osobne to posunulo velmi daleko a nelutujem.
Co sa tyka tazsich diagnoz, uf, toto je proste silna kava,malokto ide do dietata s tym,ze si plne uvedomuje to riziko. Ku tomu nemam co povedat, lebo mam kamosky,co maju deti s tazsimi diagnozami a tu by som nerada viedla hrdinske reci, lebo to je nepredstavitelne tazsie.

Strana
z2