Tehotenstvo medzi 46 - 50 rokom
Aký máte názor na tehotenstvo vo vyššom veku matky? Pre a proti? Uvítala by som aj osobné skúsenosti starších rodičiek.
@anonym_autor kamarátka mala prvé a jediné v 42 dovtedy sa nedarilo...generačný rozdiel nejaký strašný nie je podla mňa ale teda ona nieje ešte v tej kategórii čo popisujes ale teda tá náročnosť na prežitie toho bábätko akého stavu...to je masaker... A mňa by teda rozhodne odradili možné zdravotné komplikácie ...ja som rodila v 37 rokoch...čerstvo...pár dní po mojich narodkach...a už aj to sa mi zdalo že neskoro a trpla som celé trhu či bude všetko ok.
Ako som spomenula,ja som priklad dietata,ktoreho rodicia mali v 43. A ano,mama ked bola mlada sportovala,udrziavala sa,cestovala,turistikovala atd. Ale kolko som si toho ja s nou stihla uzit? Myslite ze teraz by som s nou nechcela ist na turu? Na nejake aktivity? Atd.? Ano,podotykam su “vynimky” kedy aj 70 ročni ludia zdolaju samotne hory,avsak percentualne a statisticky sa to absolutne nerovna vekovo mladsim rodicom. - tie hory som uviedla iba ako priklad ale myslim tym vseobecne aktivity ktore by som chcela s mamou realizovat a nemozem. Namiesto toho mam zazitky ako som uz siestacka prvykrat volala mame zachranku a isla s taskou do nemocnice , dalej prekonany tazky infarkt pred par rokmi. Lekari,reuma v starsom veku pridruzena,dalej prisla starecka cukrovka. Vybavujem a riesim jak blazon vsetko s prebitou nohou ze som z toho stresu a uzkosti skoncila na antidepresivach. - kto si chce do mna rypnut,nie,nemame v rodinnej anamneze ziadne psychicke ochorenia, som jedina a vsetko to prislo po tychto stresoch a v nasej rodine mama bola jedina rodicka v takto vysokom veku. Dieta sice ja osobne nechcem,ale logicky,kebyze mam rodinu vlastnu a decko tak kedy by som sa mu plne venovala? Ako by mi s nim mama/babka pomohla? - bola oporou? Nijak, na polhodinku sa pohrat mozno. Podotykam ☝️mentalny rozdiel medzi nami sice nebol,lebo mama nezaspala dobu a je “moderna” ale skratka “vzdy to tam bolo a vzdy to tam je poznat” to nevymazes. Aaaa ano aj sama hovorim aj mladi rodicia mozu ochoriet,moze sa cokolvek prihodit ale ved si polozte jednoduchu otazku - co a ako doporucuju najlepsie lekari,odbornici,psychologovia atd.? Pre zdravy vyvin a zivot dietata? Ked sa opytate odbornika tak ako vam zareaguje? Pre mna je to velmi narocne…. Denno denne a cely zivot. Mama moze byt inteligentna a vysokoskolsky vzdelana ale skratka aj samotny clovek a jeho myslenie sa v takom vysokom veku uz meni a psychika tiez miestami. Vacsinou je to o tom vzdy lebo rodicia chcu dieta,tuzia po nom,chcu ho za kazdu cenu,bud nemali partnera alebo sa nedarilo otehotniet alebo robili karieru… ale pride 40 a chcu a stoj co stoj lebo “vytuzene babatko” ale zase to je O NICH!!! Je to sebecke . Nevyhovori mi to nikto,lebo tiez nikto nemysli ako sa bude dieta citit potom…. A naozaj tie reci v skolke a skole dodnes ich mam v hlave , “babka pre teba prisla?” Vsade mlade mamicky ale pre mna chodila vzdy “babka” - ano, decko sa vtedy citi debilne pri rovesnikoch. Este ked potom pocuje od spoluziakov “som myslela ze mas mladsiu mamku a ze to je tvoja babka” jak dieta som sa od nervov isla prepadnut
@slnecnica30 no, ja som mala mladych rodicov, a tiez sme velmi nikam nechodili- boli mladi, nebolo za co. A v ich 40tke som uz bola z domu. Plus mladym vekom nevedeli riesit problemy (a boli vzdy najmladsi z rodicov- mali ma pred maminou 20tkou). A neviem, kde sa ty pohybujes, ale v triede 15r. dcery som ja takmer najmladsia, ak nie najmladsia (dieta som mala tesne pred 30tkou) a v synovej takisto a to som ho mala v 33...pri najmladsiom dietati ocakavam, ze budem konecne asi rovnako stara ako zvysok, mala som po 40tke...
Riadne nezodpovedné a sebecké zo strany rodičov, chcieť dieta po 40-tke.Mohli by mat trochu empatie a vžiť sa do toho dieťaťa a nie len ,, ja chcem, ja chcem …🤦🏻♀️Poznam dve také, jedna rodila v 41 ľutuje to, že nešla do toho skôr, nevládze a druhá taktiež, dieťa držia na reťazi taký strašný strach a úzkosti majú, že sa mu niečo stane .Deti majú mať mladé zeny, ved to je už proti prírode .. po 40 ide žena do perimenopauzy a nie rodiť deti.
@anonym_cc0905 tak ja poznám viaceré ženy čo majú stres a úzkosti, že sa niečo stane ich dieťaťu a sú oveľa mladšie. Ja som teraz rodila a budem mať 42 rokov a neskutočne si to užívam. Vôbec by mi nevadilo ani ďalšie. Zdravotne sa cítim veľmi dobre. Vek je iba číslo a žena v 40 ešte nie je stará. Keď som bola mladšia tiež som si to myslela, že ženy po 40 sú staré, ale nie sú. Poznám viac žien ktoré rodili po 40 a perfektne to zvládajú.
@slnecnica30 no, ja som mala mladych rodicov, a tiez sme velmi nikam nechodili- boli mladi, nebolo za co. A v ich 40tke som uz bola z domu. Plus mladym vekom nevedeli riesit problemy (a boli vzdy najmladsi z rodicov- mali ma pred maminou 20tkou). A neviem, kde sa ty pohybujes, ale v triede 15r. dcery som ja takmer najmladsia, ak nie najmladsia (dieta som mala tesne pred 30tkou) a v synovej takisto a to som ho mala v 33...pri najmladsiom dietati ocakavam, ze budem konecne asi rovnako stara ako zvysok, mala som po 40tke...
@vevesh niekedy problemy nevedia riesit ani stari 😅
@vevesh niekedy problemy nevedia riesit ani stari 😅
@slnecnica30 ale toto bolo velmi vyrazne a az dobou a vekom si uvedomujem, ze za vela chyb mohol ich nizky vek..
@anonym_autor ja mám kamošku, ktorá mala prvé dieťa v 41 a druhé v 46, obe plánované a ona to zvláda úplne v pohode a jej deti sú zdravé a veselé, už sú obaja na ZŠ a nič im nechýba, veď každého vec ako si zariadi, tak má.
Tak neviem, 90% žien tu píše o skúsenostiach a známych do 45r max, len malinko príkladov od 46-50r. Je to rozdiel. Ak ma zena 46r a este len plánuje otehotnieť, tak to uz bude mat určite aj 47r ked porodi, ak sa zadari dovtedy. Ja teda nemam ani 40r a dve deti, ktore som mala do 30tky, a neviem si predstaviť mat dieta pod 46tke. V praci mam vsetky kolegyne od 45r do 55r , tešia sa z prvých vnucat, ani pri jednej si neviem predstaviť, ze by mali teraz male bábo, ale to je cisto z mojho pohľadu. Dnešná doba je iná. Dufam, ze sa mojim deťom pošťastí mat detičky skor aby som bola este vitálna babka ,ktorá si s vnucatkami užije zopár bláznivých rokov, lebo v dnešnej dobe má s počatím dieťaťa problem mnoho párov ,nie je to samozrejmosť.
46 a viac je už veru dosť. Ja mám 39 a som druhýkrát tehotná. Po IVF. Prvé som mala v 26 a bol to veru rozdiel. Od začiatku mi je veľmi zle a to ešte nie som ani v polovici. Každé zdvihnutie zo stoličky, kráčanie do schodov, do kopca je pre mňa utrpenie a to mám pred sebou ešte pôrod. Lekári ma strašia genetickými poruchami, stále ma posielajú na nejaké testy. Po 40tke si to už moc neviem predstaviť. Zdravotne. Ale generačného rozdielu sa nejako neobávam, cítim sa mladá duchom, zmýšľaním a koníčkami zapadám skôr ku generácii Z, ako k 40tnikom, a som v obraze aj vďaka 12ročnej dcére, s ktorou preberám K-pop a podobné záležitosti.
@anonym_autor moja kolegyňa vtedy mala prvé a úplne v pohode.
@anonym_autor prosim netreba normalizovat tehotenstvo vo vyssom veku. V dnesnej dobe idu takym “prikladom” aj zname herecky, spevacky, ale nie je to vobec dobre, nikto z nich nepovie pravdu ake su unavene a nevladzu sa detom venovat. Berme ohlad aj na tie deti - kolko rokov bude mat ich rodic ked bude mat dieta 20. Ked sa niekto citi ok v 35 rokoch, nikdy nie je zarucene ze bude ok aj v 45. Normalne je mat dieta najneskor tesne po 30.
@slnecnica30 a necitis kus aj vdacnost za svoj zivot, ze si sa v tej 43-ke tvojej mamy vobec narodila? Ze to je tak trochu aj zazrak? Ina by v tej dobe uz sla aj na potrat, ale ty si sa narodila. Cize radsej by si sa vobec nenarodila, ako mat starsiu mamu? Neviem, ci si to pisala, alebo som to len prehliadla, ...ak teda chces napisat.. bola si vytuzene jedine dieta a cakali na teba tolko rokov, alebo deti nechceli a ty si sa len pritrafila?
Ja mam rodicov o 23 rokov starsich odo mna, obe so sestrou sme sa narodili neplánovane, boli mladi, bez penazi, sami nevedeli kde je sever, o vychove nevedeli zhola nic, vela veci pokazili a najma vztah s nami ako detmi.
Mne sa dieta narodilo tesne pred 40, po 15 rokoch snazenia a dufania, cisty zazrak. Zivot je tak zlozity a veci sa deju, nada są vsetko naplanovat podla kniziek. Nikdy nevies, co ta caka za rohom. Ten vek nie je az taky dolezity, dolezite je, aby tie deti boli milovane a mali pekny vztah s rodicmi. Potom sa o nich s laskou postaraju a dochovaju ich ci uz v 20, 40, alebo 60 tke.
@anonym_autor ja som dieťa,ktoré sa narodilo mojej matke v 40 rokoch. Nie, nikdy som necítila,že by boli rodičia starší alebo nemoderni, mala som oveľa starších súrodencov (17 a 18 rokov) keď som sa narodila. Nikdy sa mi nikto nesmial, že pre mňa prichádza babka namiesto mamky, a keď prišli pre mňa súrodenci bola som na nich patrične hrdá. Mala som vo viacerých ohladoch oveľa lepšie detstvo ako moji starši súrodenci. Ja s manželom sme sa snažili o dieťa od mojich 25 rokov, žiaľbohu sa dlhé roky nedarilo, až sa zadarilo prvý krát v 34 rokoch, druhý krát v 36 rokoch a tretí krát úplne neplánovane v 40. Boli sme z toho v šoku,dieťatko sme však s láskou prijali. Necitim sa staro, udržiavam sa viac ako v mladosti, s deťmi zažívame rôzne dobrodružstvá a výlety, s vekom mám aj viac trpezlivosti. Občas s nimi žartujem že sme už starí ale oni nás vehementne presviedčajú o opaku. Dokonca ani na rodičovských združeniach sa necítim medzi mladšími rodičmi staro, nikto by mi môj vek netipoval. Niekoľko krát do týždňa chodím cvičiť, od jumpingu, cez pilates, jogu, total body work a držím tempo s mladými. Napriek tomu, keby sa dá vybrať, tak by som sa rozhodla mať deti ovela skôr, ale osud to zariadil takto, a takto je tiez krásne. Otca už nemám, zomrel tragicky v 78 rokoch, o 82 ročnú mamku sa starám. A na záver: ako v mnohom,ani tu nejde o kvantitatitu ( počet rokov prežitých s blízkymi) ale o kvalitu vzťahov a o to sa treba snažiť.
@anonym_autor to je skoro ako spravit si vlastne vnuca 🙈 clovek ma v podstate naraz male/malolete dieta a uz pomaly musi aj opatrovat svojich rodicov. Ja by som do toho nesla, ale je to kazdeho osobna vec. Clovek sa moze citit akokolve “fit a mlado” aj po 45ke, ale jednoducho vek sa donekonecna oklamavat neda 🤷🏼♀️
Joj, mám 39 a doma dvojročné dieťa a jedno 11 ročne a mám dosť 😂 Toľko energie nemám ako 10 rokov dozadu ani náhodou. Za mňa nie. Ešte si chcem deti užiť v zdraví, pokiaľ sa bude dať a verím, že aj vnucatka nám s manželom budú dopriate. 🤍🙏
Ja som dieťa rodičov , mama mala 46 a otec 48 keď som sa im narodila. Teraz mám ja 40 , obidvaja rodičia mi žijú a majú sa relatívne dobre. Mala som pekné detstvo , naozaj pekné , mama sa mi veľa venovala, čítala so mnou , kupovala mi knihy , zháňala platne , maľovali sme spolu , šili , chodili na huby alebo sa bicyklovali . Otec zas ma naučil plávať , majstrovali sme spolu v jeho dielni a na behanie po okolí som mala kamarátov. Vek rodičov ma ako dieťa nijako netruamatizoval . Svojich rodičov mám veľmi rada , svoje dve deti som mala po 30 tke a v 35 rokoch som bola vdova s dvoma malými deťmi . manžel zomrel na onkologické ochorenie, jeho deti si ho vôbec neužili , hoci ich mal pomerne mladý , zato ja ako dieťa starších rodičov áno . Toto je tak vysoko individuálne . A ak by som stretla niekoho ešte po 40 tke a chcel by dieťa , do tých 45 rokoch by som do toho išla.
Ako som spomenula,ja som priklad dietata,ktoreho rodicia mali v 43. A ano,mama ked bola mlada sportovala,udrziavala sa,cestovala,turistikovala atd. Ale kolko som si toho ja s nou stihla uzit? Myslite ze teraz by som s nou nechcela ist na turu? Na nejake aktivity? Atd.? Ano,podotykam su “vynimky” kedy aj 70 ročni ludia zdolaju samotne hory,avsak percentualne a statisticky sa to absolutne nerovna vekovo mladsim rodicom. - tie hory som uviedla iba ako priklad ale myslim tym vseobecne aktivity ktore by som chcela s mamou realizovat a nemozem. Namiesto toho mam zazitky ako som uz siestacka prvykrat volala mame zachranku a isla s taskou do nemocnice , dalej prekonany tazky infarkt pred par rokmi. Lekari,reuma v starsom veku pridruzena,dalej prisla starecka cukrovka. Vybavujem a riesim jak blazon vsetko s prebitou nohou ze som z toho stresu a uzkosti skoncila na antidepresivach. - kto si chce do mna rypnut,nie,nemame v rodinnej anamneze ziadne psychicke ochorenia, som jedina a vsetko to prislo po tychto stresoch a v nasej rodine mama bola jedina rodicka v takto vysokom veku. Dieta sice ja osobne nechcem,ale logicky,kebyze mam rodinu vlastnu a decko tak kedy by som sa mu plne venovala? Ako by mi s nim mama/babka pomohla? - bola oporou? Nijak, na polhodinku sa pohrat mozno. Podotykam ☝️mentalny rozdiel medzi nami sice nebol,lebo mama nezaspala dobu a je “moderna” ale skratka “vzdy to tam bolo a vzdy to tam je poznat” to nevymazes. Aaaa ano aj sama hovorim aj mladi rodicia mozu ochoriet,moze sa cokolvek prihodit ale ved si polozte jednoduchu otazku - co a ako doporucuju najlepsie lekari,odbornici,psychologovia atd.? Pre zdravy vyvin a zivot dietata? Ked sa opytate odbornika tak ako vam zareaguje? Pre mna je to velmi narocne…. Denno denne a cely zivot. Mama moze byt inteligentna a vysokoskolsky vzdelana ale skratka aj samotny clovek a jeho myslenie sa v takom vysokom veku uz meni a psychika tiez miestami. Vacsinou je to o tom vzdy lebo rodicia chcu dieta,tuzia po nom,chcu ho za kazdu cenu,bud nemali partnera alebo sa nedarilo otehotniet alebo robili karieru… ale pride 40 a chcu a stoj co stoj lebo “vytuzene babatko” ale zase to je O NICH!!! Je to sebecke . Nevyhovori mi to nikto,lebo tiez nikto nemysli ako sa bude dieta citit potom…. A naozaj tie reci v skolke a skole dodnes ich mam v hlave , “babka pre teba prisla?” Vsade mlade mamicky ale pre mna chodila vzdy “babka” - ano, decko sa vtedy citi debilne pri rovesnikoch. Este ked potom pocuje od spoluziakov “som myslela ze mas mladsiu mamku a ze to je tvoja babka” jak dieta som sa od nervov isla prepadnut
@slnecnica30 ako na jednej strane chápem tvoje skúsenosti sú ukážkou toho ako to môže dopadnúť nedobre...tvoj zdravotný stav môže naznačovať že je to tiež následok toho ensi bola dieťaťom starších rodičov...ale nemusí...rozhodne ale štatistika pravdepodobnosti ze to tak bude tam žiaľ je ...tiez po 40 už cítim veľké zmeny a môj najmladší má len 5 ...a to som bola vždy veľké decko...ja sama mám relatívne zdravu mamu a dosť choreo otca ktorý si ešte zdravotné problemi vyrieši sám...v 33 si myslím že už si vo veku kedy riešiť problému zdravotné rodiča v 33 či 43 nieje zasnaz taký rozdiel...ale chápem tvoj pohľad...to že to psychicky nezvládas môže byť aj tým že si mala s mamou dobrý vzťah alebo príliš silné puto alebo máš takú povahu alebo aj tým že si ako malá stratila otca a mala so len jedného rodiča...mňa mala mama v23 nieje moc vzťahovať osoba ...otec bol viac v pohode ale mama chýbala ...moja vzťahovať osoba bola moja babka ktorá s nami nežila ale veľa som s ňou trávila na prázdninách a aj keď som v 33 nemusela riešiť jej zdravotný stav nemám žiadne super aktivity ktoré by som v Tom veku alebo v inom veku z ňou robila...nič...takže no nie je to záruka...ale naozaj uznávam že štatistika je aka je a sama to neodporúčam...
V takom veku 46 až 50 rokov, mnohé ženy sú už v menopauze.A po 50tke už človek menej vládze.Starnú aj orgány vnútri aj keď sa o seba žena neviem ako stará, prírodu neoklame.
Za mňa je to neskoro, ešte tak do 30 áno, ale potom nie
@anonym_e3c0a8 Mozno,a možno v takom veku bude problém zázemie.
Dovolím si poznamenať,ze 46+20=66.Je to síce celkom dosť na to,aby bol človek rodičom napr.vysokoskolaka,ale... zároveň je to vek ked mnohé diskutujuce budú ešte musieť zarezávať v práci, čiže ešte nebudú môcť byť staré
Jedine ak by sa pošťastilo. Inak NIE. Dôvodov je veľa - biologické riziká sú výrazne vyššie, psychická a fyzická záťaž je väčšia a aj je vysoko pravdepodobné, že časový horizont rodičovskej starostlivosti je kratší. Starí rodičia sú už naozaj starí ak ešte vôbec žijú, takže nejaká pomoc s vnúčaťom je málo pravdepodobná. Všetko je na rodičoch bez možnosti oddychu, o sociálnej izolácii tiež môžeme polemizovať. Vrstovníci chodia po wellnessoch, za kultúrou a s malým bábätkom akurát tak po detských kútikoch. Môj muž by napríklad toto vôbec nedával a ja ťažko. Som rada, že naše dieťa bude mať 6 a ja 45. Úprimne, neviem si predstaviť byť teraz tehotná s ohľadom na uvedené dôvody. Ak by nám to prišlo do života, tak by sme sa s tým museli popasovať, potrat by neprichádzal do úvahy.
@anonym_autor ja som dieťa,ktoré sa narodilo mojej matke v 40 rokoch. Nie, nikdy som necítila,že by boli rodičia starší alebo nemoderni, mala som oveľa starších súrodencov (17 a 18 rokov) keď som sa narodila. Nikdy sa mi nikto nesmial, že pre mňa prichádza babka namiesto mamky, a keď prišli pre mňa súrodenci bola som na nich patrične hrdá. Mala som vo viacerých ohladoch oveľa lepšie detstvo ako moji starši súrodenci. Ja s manželom sme sa snažili o dieťa od mojich 25 rokov, žiaľbohu sa dlhé roky nedarilo, až sa zadarilo prvý krát v 34 rokoch, druhý krát v 36 rokoch a tretí krát úplne neplánovane v 40. Boli sme z toho v šoku,dieťatko sme však s láskou prijali. Necitim sa staro, udržiavam sa viac ako v mladosti, s deťmi zažívame rôzne dobrodružstvá a výlety, s vekom mám aj viac trpezlivosti. Občas s nimi žartujem že sme už starí ale oni nás vehementne presviedčajú o opaku. Dokonca ani na rodičovských združeniach sa necítim medzi mladšími rodičmi staro, nikto by mi môj vek netipoval. Niekoľko krát do týždňa chodím cvičiť, od jumpingu, cez pilates, jogu, total body work a držím tempo s mladými. Napriek tomu, keby sa dá vybrať, tak by som sa rozhodla mať deti ovela skôr, ale osud to zariadil takto, a takto je tiez krásne. Otca už nemám, zomrel tragicky v 78 rokoch, o 82 ročnú mamku sa starám. A na záver: ako v mnohom,ani tu nejde o kvantitatitu ( počet rokov prežitých s blízkymi) ale o kvalitu vzťahov a o to sa treba snažiť.
@katooshik ale ty si nechcela deti neskor s ani to neplanovane.
Keby slo vsetko podla toho ako si chcela nemas ich tak neskoro.
95% tehu po 40-45 je neplanovanych.
Nenahovarajme si ze to tak chceli.
Mám 48 a keby náhodou otehotniem, dieťa si nechám. Dám si urobiť všetky testy a ak by bolo dieťatko podľa testov zdravé, idem do toho. Dúfam však, že sa to nestane a nebudem musieť riešiť túto dilemu.
@slnecnica30 ako na jednej strane chápem tvoje skúsenosti sú ukážkou toho ako to môže dopadnúť nedobre...tvoj zdravotný stav môže naznačovať že je to tiež následok toho ensi bola dieťaťom starších rodičov...ale nemusí...rozhodne ale štatistika pravdepodobnosti ze to tak bude tam žiaľ je ...tiez po 40 už cítim veľké zmeny a môj najmladší má len 5 ...a to som bola vždy veľké decko...ja sama mám relatívne zdravu mamu a dosť choreo otca ktorý si ešte zdravotné problemi vyrieši sám...v 33 si myslím že už si vo veku kedy riešiť problému zdravotné rodiča v 33 či 43 nieje zasnaz taký rozdiel...ale chápem tvoj pohľad...to že to psychicky nezvládas môže byť aj tým že si mala s mamou dobrý vzťah alebo príliš silné puto alebo máš takú povahu alebo aj tým že si ako malá stratila otca a mala so len jedného rodiča...mňa mala mama v23 nieje moc vzťahovať osoba ...otec bol viac v pohode ale mama chýbala ...moja vzťahovať osoba bola moja babka ktorá s nami nežila ale veľa som s ňou trávila na prázdninách a aj keď som v 33 nemusela riešiť jej zdravotný stav nemám žiadne super aktivity ktoré by som v Tom veku alebo v inom veku z ňou robila...nič...takže no nie je to záruka...ale naozaj uznávam že štatistika je aka je a sama to neodporúčam...
@oskvarka ano teraz mam 33 ako som napisala… a ako mi niektore reagovali ze riesit zdravotny stav rodica ci v 33 alebo 43 nie je az taky rozdiel… ja som apelovala na to ze trn zdravotny stav som riesila a bola na to sama uz odkedy som bola šiestačka na ZŠ. Cize to je od mojich 12 rokov. Ano moja mama bola fit ked ma cakala ked mala 43😅vtedy si to dana osoba neuvedomuje lebo je stale “mlada” avsak potom sa prekroci 50iatka, 60 iatka a dieta je este stale mlade ,chodi do skoly a to ma byt jeho jedina povinnost studovat. U mna to zial jedina povinnost nebola. Lebo som ako dieta preberala rolu dospelych ludi - ako rodiča a aj sama klinicka psychologicka a moja terapeutka a psychiater sa vyjadrili ze nastala parentifikacia - to je ked dieta mlady clovek velmi skoro musi vyrast a stane sa “rodičom svojho rodiča” ci uz prebera nadmernu emočnu alebo fyzicku zataz alebo aj aj. Nejde o to ze ja sa staram “až od 33” zacalo to ovela ovela v mladom utlom veku.
Mama do 43 robila karieru a potom skratka “ona chce a bodka” 🥲
A hlavne dost tu riesime tuto stranku ked sa dieta stara o rodica ktory ho mal neskoro co sa tyka veku… ale baby pozrite sa na to aj tak ako napriklad rodic ktory je uz potom stary a ma stale mlade dieta a dietatu sa nedajboze nieco stane,ochorie alebo co…. A ako mu sam rodic dokaze potom pomoct ked samotny rodic ktory je uz stary ma viac nez sam so sebou starosti? No mne mama bohuzial nepomohla ked ma chytili zdravotne komplikacie,lekari,nemocnice….. nemalo na to uz dostatok sil ani fyzickych a ani tych psychickych….taka je realita.
Rodila som 2. dieta v 43. Uz to bolo dost, ale toto uz nie
Skôr sa nedarilo takze ako 38r som podstúpila úspešne IVF. Mame ešte (geneticky zdravé) zamrazené embryjko, ale ak sa nebude dať vložiť v štyridsiatke, už neskôr do toho asi nepôjdeme 😔.
Vyšší vek, ktorý spomína autorka diskusie, mi fakt príde už sebectvo rodičov (ak sa bavíme o vyslovene plánovanom tehotenstve).
Rodila som 20,23 , 26 a potom 35, 39 a 43 rokov . Mám 5 žijúcich detí , 51 rokov a posledného 8 ročného syna. Zatiaľ som zdravá , behám , športujem a plne sa s mužom venujeme deťom . Vôbec sa netrápim tým čo bude v 60 tke , žijem tu a teraz a užívam si tieto okamihy . Je to iné ako do tej 30 tky , trošku viacej náročnejšie. Do detí by som však išla maximálne ja do 45 rokov a po 40 tke by som zvažovala či privediem na svet jedináčika.
V takom veku 46 až 50 rokov, mnohé ženy sú už v menopauze.A po 50tke už človek menej vládze.Starnú aj orgány vnútri aj keď sa o seba žena neviem ako stará, prírodu neoklame.
@mamadievcatiek uplne suhlasim s vetou CLOVEK PRIRODU NEOKLAME. A najma preco sa na to nepozru logicky a okom “prirody” ked uz zacina perimenopauza a menopauza atd. a samotna priroda uz nastavuje zenu na ine obdobie a nie, nenastavuje ju priroda urcite v pohode na porod v takomto veku. Ved je to laicky uz jednoducho pochopit ze zacina ina zivotna faza zeny uz samotnou prirodou.
Tak ja napíšem moju skúsenosť.
Do 37 žiaden normálny chlap a u mna potencialny otec mojich detí v dohlade.
Zoznamili sme sa v 38 a tesne pred 41 a v 43 som porodila dve zdravé, krásne deti.
Tehotenstvá (okrem Tehu cukrovky) úplne bez problémov, žiadne hospitalizácie (ako často v prípade mojich mladších kamaratok) proste nič, pôrody prirodzené (bez Epi- ja som nechcela) žiaden cisársky atď...kojenie takmer do 3.rokov (prvého som prestala v 16.mes lebo sme chceli druhé a do 5.mesiacov som bola tehotná).
Deťom sa venujeme maximálne, chodíme lyžovať, na tury, robíme všetko s nimi ako mladšie mamky ak nie možno aj viac, lebo si ich ozaj vychutnávame.
Ziadne dieta zo školy sa im nesmejte, že majú starších rodičov, všetko je úplne ako má byť.
Ak mas konkrétne otázky sem s nimi. Ale moja hranica bola maximálne 45. Tiež som mala trochu obavy kvôli nejakým Dg. Ale prevažne poznám maminky do 35 čo majú dieta s Down atď.
@vilma7 argument “vysmievanie sa deti” fakt nepochopím… Dieťa bude robiť to, k čomu bude vychované. To akože toto dieťa “starších rodičov” by sa tiež malo automaticky vysmievať tým, ktorí sú chudobnejší a nechodia na krúžky alebo dovolenky, hoci po tom túžia? Tým, ktorí majú rodiča iného etnika alebo divné zahraničné meno? Tým, ktorí sú z neúplných rodín a ich rodičia spolu nikdy nežili, žijú len ako partneri, alebo sa rozviedli? Ono tie deti vek často ani neriesia, keď dieta vidí vzdy upravenú tetu, ktorá možno chodí plávať/behať a svoje vytúžené dieta si maximalne užíva. Alebo uja, ktorý bráva syna na futbal, túru alebo na lyže, kdežto ich otec môže byť o 5-10 rokov mladší, ale príde zrobený z roboty a sedí s deťmi max tak pred televízorom…
Ako som písala vyššie, rodičovstvo v takomto veku mi už príde naozaj veľmi na zváženie aj ja by som do toho už nešla. Ale svojmu dieťaťu vysvetlím že je to úplne v poriadku, ak ma Damian starších rodičov a Jurko zas mladých. Hovorím aj z vlastných skúsenosti, môj svokrovci sú o 10 rokov starší než moji rodičia, no dodnes žijú omnoho aktívnejší život a v tomto smere sa opovážil tvrdiť že dali svojim deťom viac ako tí mladí, ktorí mali dieťa pred 25…

Za mňa nie. Áno mám dieťa a keď budem mať 40 on bude mať 18r. Rozumieme si. Je to úplne iné ako keď mňa mala moja mám v 37r. Ten generačný rozdiel bol cítiť. Bola chorľava a moje spomienky boli nič moc. Ani sme si nerozumeli.
@anickaaa6aaa ja som mala veľmi mladu mamu. Všetci mi hovorili, že akú mám mladú mamu a tiež sme si nikdy nerozumeli. Spomienky tiež nič moc. Veľmi som si rozumela s mojou babkou. Mám na ňu úžasné spomienky. Vždy bola taká mladá duchom. Ona mala posledné dieťa v 45. Mám takú mladú tetu. To, že si budú rozumieť alebo nerozumietet nie je o veku.