Tehotenstvo po 30tke
Ahojte chcela by som sa spýtať sú tu ženy čo rodili napríklad v 31, alebo 32,33 34 lebo ja mám 30 a ešte nemám dieťa a chceme ale každý sa ma už pýta kedy atď aa už mám s toho stres úzkosť lebo každý že som stará a nepadne mi to dobre len chcem vedieť či som sama alebo nie lebo okolo mňa všetky majú deti len ja nie a zle mi to padne aj mi chceme len chceme trosku nasporit peniažky teraz sme sa presťahovali do domu a potom chceme ďakujem všetkým za odpoveď
34 a 36. Cim si starsia, tym budes unavenejsia s detmi. Osobne by som necakala nejak az do 40ky, za mna lepsie v mladsom veku, aj ja som cakala priliz dlho, ale v zasade som deti ani neplanovala mat.
Porodila som dve plánované deti, obe po 40.tke. dôvod prečo tak neskoro, nemala som vhodného partnera. Takže sa.nenechaj stresovať okolím.
@dida1234 ja som velmi silno chcela max do 30tky, bola to moja hranica. Bohuzial,na dieta musia byt dvaja a moj muz (vtedy este priatel) este nechcel, ze je este cas. Penazi sme mali,byt sme kupili,prerobili, nic nebranilo,len jeho "nie". Teraz sa mi uz zaokruhluje pomaly na 32, no o 3 tyzdne by mala prist moja vytuzena babika na svet. Musim poklopat, ze mam tehotenstvo, ake som si ani nezasluzila, prirodzene,bez liekov, bez zlych vysledkov, kazdy den si opakujem, ze mam v brusku zdrave a silne babatko. Ci 30 ci 32 uz nie je taky rozdiel, vela som musela behat po vysetreniach (hoc vysledky ok) uz len preto, ze som "stara" prvorodicka. Cas ubieha strasne rychlo, ani nevies kedy, musite si obaja zvazit, ci vam to stoji za to a ci sa ten odlozeny cas premeni fakt na nejake uspory... priklad - ci to nebudete odkladat 2 roky a za ten cas si usporite 5000, co to je,dnes uz nic - ci to stoji za to..
Moja sefka sa rozhodla pre deti po 40tke, nastastie su zdrave, ale za mna je to brutalny risk - a hlavne,ked to vidi jej "mladsia"sestra,ma 37 a nema poriadne ani frajera,pretoze kariera a pretoze vidi buducnost s detmi o 5 rokov, ked aj jej sestra mohla po 40.
@dida1234 samozrejme, dokonca je taky trend, že ženy si odkladajú materstvo na neskor. Ja sama mam po 30 a čakám prvé dieťa. Som úplne zdravá a tehotenstvo mam bezproblémové, žiadne komplikácie, výsledky na jednotku, dokonca ma obišli aj nevolnosti. Ani len som nevracala. Sem tam ma začína polievať chrbát, ale to je na 7m asi normálne. Počas tehotenstva som bola pri mori, chodila som na túry, upratujem... Je to len o tom, ako sa cítiš. Ja som do 30 deti nechcela, ale teraz si myslím, že už je ten správny čas. K tej 40 by som to uz ale neodkladala, keďže predsa len aj naše telo starne, chceme ešte jedno dieťatko a chcem si užívať materskú ako pomerne mladá a atraktívna mamička. Inak na mňa tlačili skôr najbližší, hlavne mama, ktorá už túžila po vnucati. Ale všetko je napokon tak, ako ma byt.
@dida1234 ja som dcéru mala v 20 a syna v 38.Po tejto skúsenosti by som už nechcela mať dieťa skôr než v 30.Tehotenstvo aj starostlivosť o malého som od začiatku zvládala lepšie,bola som kľudnejšia,spokojnejšia a doteraz si malého užívam aj keď už chodím do práce.Ešte pred rokom som chcela aj tretie,no manžel sa na mňa s takou hrôzou v očiach pozrel🙈

@lusyc presne na toto som chcela poukazat, menstruuju uz casto 9-10 rocne dievcata a pocet vajicok je obmedzeny a kvalita tych poslednych vajicok je uz zla, stupa riziko potratu, defektov. Toto neni o straseni, ale proste treba zvazit vsetko. Dnes mame fakt vela moznosti tie vajicka zamrazit, keby nemam okolo 30ky partnera alebo "kapacity, chut" mat este dietatko, tak sa takto urcite poistim.
@anjelicek26 presne tak. Nie je to o strašení. Ale o faktoch. Tak to je. Naše telá sa dobe neprispôsobujú, prispôsobuje sa len zdravotná starostlivosť, a to za akú cenu, potraty, defekty, predčasné pôrody, následná starostlivosť o tieto detičky, úmrtia matky pri pôrodoch. To sú všetko nástrahy. Áno, sú aj v mladšom veku, ale štatisticky v nižšom počte.
Po 30 tke by som sa už na žiadne šetrenie peňazí neviazala a dala dieťaťu voľný priebeh. Bývanie máte.
@lusyc po 35ke stupa radikalne pocet zien, ktore musia ist na kliniku asistovanej reprodukcie.. len malokto im povie, ze po hormonalnych terapiach, clomfiene a injekciach je riziko rakoviny niekolko krat prevysene, ci maternice, ci vajecnikov... ta stimulacia ma aj rizika, aj ked ich vela zien ignoruje a berie ako nutne zlo v style - hlavne, ze este budeme mat dieta...Treba si to zvazit, finacne sa da docasne uskromnit, ten rodicak nie je zas tak strasne malo a po roku sa da ist do prace, ved nikto nekaze zene byt doma xy rokov, to je len taky slovensky nesvar 😂
Hlavne je všetko úplne individuálne. Ako tu baby píšu, behali po lekároch , atď...vekom to neovplyvniš, každý má zdravotný stav ako aj priebeh tehotenstva úplne iný.
Ja aj napriek veku (po 40.tke) som otehotnela relatívne rýchle dva krát, nemala žiaden potrat, podozrenie na Down tiež nie, oba tehotenstva žiadne nevoľnosti, nič, ja som si ten čas úplne užívala a bola aktívna , aj pracovne, do pôrodov (som zdravotná sestra, pracujem v domove s ťažko postihnutými).
Porodila prirodzene obe, kojila bez problémov obe..mladšia sa doteraz kojí (v júni mala 2), doteraz vstávam k obom v noci-nemám deti čo prespia celú noc, popritom pracujem a zvládam to úplne normálne, na to že sme na deti s manželom úplne sami (sme v cudzine), kde sú úplne iné podmienky ako na Slovensku (materská 16tyzdnov), škôlka od 4 rokov a aj to len do 12.00 a žijeme, deti si užívame.
k tym vajickam.. Kvalita a dĺžka zivota sa predlzuje, ludia sa o seba viac staraju, su dostupné rozne vitaminy.. Tak verim, ze aj ta kvalita ide dole pomalšie.. I ked ich pocet samozrejme klesa tak isto.
@dida1234 Ale no 🙂 Veď 30 nie je veľa. Ja som rodila ako 32r, mňa moja mama mala v 35r a cca v tom veku by som chcela aj ja pre malú súrodenca (ak nám ten hore dopraje).
Osobne však odporúčam nečakať extra dlho ak s partnerom viete, že deti chcete, nie vždy je cesta za dieťatkom jednoduchá (u nás X rokov "snahy" a potraty - co verím, že nebude tvoj prípad).
Nie si stará. Ale chápem aj tie ženy ktoré majú deti už skôr a povedia ti aby si si švihla. Ja som rodila ako 22 ročná a teraz v novembri budem mať 30 a fakt sa cítim na druhé dieťa stará. To je môj pocit. Potom si poviem že niektoré ženy ešte len začínajú v 30 uvažovať o prvom a je mi fajn 🙂 Ide o to že tie ženy čo už mali deti skôr si už prešli vecami ktorými ty ešte nie a preto to berú inak aj sa cítia inak. Ja som za tých 8 rokov čo mám syna zostarla asi o 15 rokov 😂 Predčasný pôrod, samé komplikácie, vstávanie v noci... To na žene nechá stopy aj keď je napr všetko v poriadku že je celé tehu ok a bezproblémové. Ty máš to šťastie že si plná energie a s elánom sa do toho môžeš pustiť. 😉
@dida1234 dnes už nie je v móde rodiť skoro. Teraz už skôr po 30tke rodia ženy, je to normálne. Dôvodov je viac - budovanie kariery, nenajdenie vhodného partnera, zabezpečenie zázemia... Osobne si neviem predstaviť rodiť po 30.
Všade som čítala len o fyzične. A čo psychično? To nie je len o porodení dieťaťa, ale aj o výchove. Ja som rodila 27, 29 a 37 a poviem ti, že ma oblieva studený pot keď si predstavím, že budem riešiť pubertiaka v 50-tke a až v 55 bude moje najmladšie dieťa dospelé. Povedzme si na rovinu, že aj my starneme a v určitom veku už chceme svoj kľud. A keď by to bolo v mojich silách tak by som to všetko poposúvala cca o 5 rokov a rodila skôr. Len sa bohužiaľ nepodarilo
@dida1234 ja mam 34 a prve dieta na ceste. Okolie sme mali vzdy nejako v trubke. S muzom sme spolu 11 rokov a to sme sa najprv napocuvali asi vsetko mozne od okolia od svadby po dieta..
Ale nikdy sme to nenechali nijako ovplyvnit nas vztah.. na kedy svadba - v jednu sobotu (nakoniec bola v piatok) a na otazku kedy dieta, ked nam bocian donesie 😂
Neviem preco si okolie mysli, ze ma akokolvek pravo navrhovat akekolvek zivotne rozhdonutia niekomu inemu ako sebe a svojej polovicke..
@dida1234 treba sa odosobnit a neodpovedat nevšímat si otázky tohto typu, tiež nechápem prečo musia a hlavne cudzí ľudia riešiť kedy niekto bude mať dieťa. No keď príde vhodný čas. Vôbec z toho nemaj depku... Ono keď budeš tehotná budeš mat nervy z toho ze každý sa bude pýtať co to bude, kedy, na meno... Porodís a na prechadzke cudzie ženy ta budu obťažovať ci kojis!!!!! Lebo akoby to bola ich vec... A kedy bude súrodenec je už len čerešnička na torte nezdvorilych a zbytočných otázok. Len som tým xcela povedať ze neprezivaj tak tie otázky lebo ešte ich bude až až 🙂 veľa šťastia
ja som rodila v 26, 30 a teraz ma to caka v cerstvej 32 mozno sa na moje narodky rovno narodi.. tretie dietatko. na prve by som si pripadala uz fakt stara :D
a to som stihla aj VS dokoncit aj popracovat, aj byvanie mame svoje hotove.. takze neviem na co cakas ?? nemas este ani nasporene...
Okolie ma vzdy potrebu riesit veci, ktore sa ich netykaju. Vychovavat to dieta/deti ale budes ty, nie oni, takze ty musis vediet, ci uz si alebo nie si na to pripravena. Ale je pravda, ze s vekom mozu narastat problemy, ktore budu pocatiu branit. Aj na to treba mysliet. Ja som rodila kratko pred 33, ale na krpca sme cakali 6 rokov, proste to neslo. Ak by sa podarilo, na jedno by som sa este dala do 40tky, uvidime
z medicínskeho a biologického hľadiska žiaľ čím staršia žena je, tým je vyššia pravdepodobnosť komplikácií cez tehotenstvo, cez pôrod a dokonca ti dieťa nemusí byť ani zdravé. preto sa odporúča mať PRVÉ dieťa ideálne do 25ky. čiže reči že je 21. storočie, že deti sa rodia aj po 40ke, že doba pokročila, bohužiaľ telo a lekárov neoklame.
netreba zabúdať na to, že v 45ke už u väčšiny žien začína menopauza. mne osobne sa to nepáči, že sme dobe v ktorej sme. pretože zdravé by bolo mať dieťa od 18 po 25 a v 30ke už pokoj.
@potvorka88 a prečo?či myslíš, že v 50 tke to bude iné ako dajme tomu v 42 r?Nesmieš tak premýšľať.
@dida1234 Ahoj, prve som mala v 35 a druhe tesne po 40. Nevidim jediny dovod, preco by som sa mala citit blbo, alebo nejakym cudzim mudrlantom vysvetlovat, preco som dieta nemala do 30-tky. Kazdy nech sa zariadi, ako mu vyhovuje.
Rozmyslala som tak isto ako Ty. Studovala som do 24, chcela som si par rokov odrobit a nieco nasetrit a kupili sme si byt (hypo stale splacame). Nic mi neuslo, mam pomerne stalu pracu, kam sa po RD mozem vratit.
A s tym porodom je to veeelmi individualne. Moze mat problem aj 20 rocna, nielen starsia prvorodicka. Moj prvy porod by bol v pohode, keby som tak na sale nestresovala. Druhy siel uuuuplne hladko.
Urob tak, ako to citite vy, ostatnych jednym uchom dnu, druhym von.
@marytesss to platí možno pre ženy, ktoré nechcú študovať, pracovať na sebe atď
@marytesss no tak v 25 som ja akurát končila VS, nie aby som v tom veku rodila. V 27 som sa rozhodla, že chcem ešte jednu školu. Medzi tým som pracovala a behala po dovolenkách, investovala do seba. Mať dieťa v tom čase si neviem predstaviť. Môj čas prišiel po 30 a vonkoncom sa necítim stará ani unavená. v minulosti keď ženy končili školu v 18, v 20 uz boli vydate a do 25 mali vybavené aj zo 3 deti. Dnesna doba ponúka ženám úplne iné možnosti. Ale ano, starneme, preto to zase netreba odkladať do neviem kedy. Ale 30 ročná žena rozhodne nie je stara na materstvo.
Ja to tiež počúvam, hlavne v robote. Kašli na nich, je to vaša vec. Však nemusíš vravieť že ešte nechcete, ale že zatiaľ nečakáte a nevysvetľovať prečo.
@lusyc 😂😂😂 že stará!!!! A v 50ke rovno do hrobu,že?
Až po 35ke, štatisticky, ženské telo chabne. To je fakt, ale ovulácie sa nezastaví, ani kvalita vajíčka neprejde na 0%, ani vitality ženy neprejde rovno po dosiahnutí 35ky priamo na slimačie tempo.
Bohužiaľ ty si jedna z tých geneticky nešťastejších kde množenie sa neprinieslo toľko radosti koľko malo, že ty to považuješ za záťaž je subjektívne. Stavím sa,že ty ten pohár vidíš vždy poloprázdny,
väčšina z nás ktoré sa na život pozerajú z tej poloplnej staránky, si deti nesmierne užívajú aj keď mám doma iba 2 ročnú slečnu a ešte dvoch nezbedníkov na prvom stupni, a pán manžel je ten najlepší otec na svete.
Veľa šťastia.

@nevenka a menštruujeme od 12 rokov. Čiže zásoba vajíčok sa míňa už 20 rokov, pri rýchlom
hrubom prepočte to je 20x12= 240 ks zo 450. Čiže cca polovica je fuč. Druhá polovica ktovie v akom stave.
Takže ešte raz, objektívne, z lekárskeho hľadiska, po 30 je neskoro začať sa snažiť a telo je staré na prvé dieťa. To ale neznamená, že to nie je realita dnešnej doby, alebo ľudských osudov. A neznamená, že sa každá bude cítiť ako ja, staro. Je to fakt.