Začatie plánovania bábätka
čaute dievčence,
chcem sa spýtať pár vecí, čo by ste robili na mojom mieste. Sama som trošku zmätené, no potrebujem rady od tých, čo možno tým prešli.
Budem mať 29 rokov, no včera sme sa prvý krát s mm rozprávali o tom, že by sme ,,do toho" mali ísť. Zhodli sme sa v názore, že možno predsa len by bolo skrátka do toho vhupnúť. Sme s mm v takej situácii: máme hypo na byt, mm pracuje - 600 eur mesačne, ja som pracujúca (vyhorená z práce s pracovnou dobou na dobu určitú do konca augusta 2017). Žiaľ, v profesii čo robím som sa nenašla a v návale strachu zo zamestnania som robila aj za 4-5 kolegov pod stresom čo sa na mne podpísalo tak, že nemám imunitu, mám psychické problémy (snažím sa myslieť pozitívne). Prakticky by som chcela sa posunúť ďalej, hľadám si VŠ, ktorá by ma bavila a kt. by som zvládala počas mamičkovských povinností (nerada sedím doma a asi by ma šľahlo nikam nechodiť).
No zároveň som zmätená, lebo mám asi skreslené predstavy o materstve a rodičovstve:
1. úprimne sa priznám, nie som taký ten pravý mamičkovský typ - nezvládla by som len byť s bábom doma, zavretá,
2. bojím sa pôrodu
3. nedokážem o tehotenstve rozprávať - doma sme to mali tabu a ťažko sa mi o tom hovorí a nemôžem sa z toho vykecať aj pred mm (stále sa tomu bránim a aj sa pred ním hanbím)
4. bojím sa, či by sme to finančne zvládli
Žiaľ, neviem, čo robiť, lebo celé je to také zamotané. Tak som navrhla mm, či do toho nevhupnúť a nejako sa uvidí, avšak 5.bod ktorý ma zarába je mm, ktorý sa uspokojí aj so 600 eurami a veľmi ťažko chce riešiť zmenu práce na takú, ktorá ho nebaví...z toho mám strach, či je to potom správne.
Na strane druhej mám pocit, akoby mi ušiel vlak: vravím si, som relatívne zdravá, ale mám vyštudovanú školu, ktorá ma nebaví, nebývam v dome (bývame v byte a mám pocit, že sa tu zbláznim - kvôli mm, lebo on nechce bývať v dome a ani na to nemáme). Mám pocit, že som na to sama. Sama spraviť zmenu.
Trošku som sa rozpísala - ja len nechcem aby to vyznelo, že sa sťažujem, ale som trošku v situácii, kedy mám reálne pocit, že mi vo všetkom ušiel vlak a ja mu len kývam ☹ 😖
daj dokopy najskor seba s tvoj vztah s manzelom, az potom ries dieta..dieta sa ma narodit do idealnych vztahov medzi manzelmi, nie inak..financie sa este vzdy daju nejak zvladnut, ak je teda to dieta len jedno, ale ak sama nevies co ches a manzel tiez, tak tazko ...hdali by ste sa len viac..neries vek, ries seba a vztah.
@christine27 tak si hlavne premysli ci by ti mal dieta kto strazit kym ty budes v skole... Moje dieta je fakt anjelika zvladam skolu aj popri nej, lenze aj na skusky treba chodit, cvika, zapocty a na kazde treba mat niekoho co ti fmdieta postrazi... A to moje je dobrucke a prehra sa aj sama, ale kolko je matiek co musia deti vlacit na rukach alebo hodiny kocikovat aby spali... Popri tom by si to urcite nezvladala.... Cize porozmyslaj ci ti ma kto pomoct strazit, pripadne aj financne ak by ste to neutiahli. Ak nie, tak nad kombinaciou dieta a skola ani neuvazuj... Radsej skola popri praci a potom dieta, pripadne najprv dieta potom skola a praca, ale kedze sama nevies co chces, tak sa radsej najprv zabezpec a potomries dieta.... Skolasa daskoncit, praca zmenit, ale dieta bocianovi nevratis
@natalym Hej, k dietatku vstanes, to ano.
Mozno si tu zvyknem, ale momentalne som si este nezvykla....otazka je, ci si chcem zvykat alebo si pojdem po svojom...ale tato tema nie je o mne a o mojom byvani...takze uz nechajme autorku temy dsikutovat o svojom probleme 🙂 Ale dakujem za prispevky 🙂
@silvike ja som už dodiskutovala 😀 nejako mi to moc nepomohlo 😀
@christine27 a prečo si myslíš, ze tu VŠ potrebuješ ,,ku šťastiu,,? Mgr. je tak devalvovany titul, ze ten ma kazdy kto vie udržať pero a moč....nehovorim teraz ze to ideš študovat pre titul ale proste nie su nejake kurzy, nejake pomaturitne študium toho čo chceš? Mozno začať tym a postupne prejst na VŠ....ja som vyštudovala pri 2 malych detoch, ide to, ale nie bez pomoci muža, mamy...alebo teda niekoho kto ti bude dieta strazit aj 12 hodin...ja som rano na 8:00 odišla do školy piatok, sobota a prišla domov aj o 19:30 a v piatok cely den bola moja mama s dcerou a v sobotu manzel mal cely den obe deti - navarit, postarat sa - všetko a ked som mala skušku zase kto postrazi.....takze tak. A to som mala ešte štipendium za prospech čiže ten rodinny rozpočet som nejako nezatažovala skor som ,,pomohla,,.
@moni244
@christine27 No a na čo taká mladá "baba" stvrdla pri chlapovi, ktorý sa nemá k ničomu.....Celé zle - toho už nezmeníš a mať s ním ešte dieťa?! A ostatné ti tu už bolo napísané - súhlasím so @sardinka336 a @moni244 a @natalym.
@evittam lebo ho mám rada...lebo mi pomohol, lebo je na mňa dobrý a aj preto, že som nemala šťastie na chlapov...a nechcela som zostať sama ☹
@christine27 Pozri sa, nemožeš to vidieť všetko tak "čierno". Ja ti napr. skoro závidím, že máš len 29 rokov a možeš ísť ešte kludne na VŠ. Ja mám už skoro 40 a tiež som sa rozhodovala, či budem mať tretie bábo alebo pojdem študovať na VŠ. Chcela som oboje, ale kedže nemám nikoho, kto by mi dieťa postrážil v čase, ked by som bola v škole a ani finančne by nám to asi už nevychádzalo, kedže za školu treba platiť plus dochádzanie, skriptá, atd. tak som sa rozhodla pre bábo. Som spokojná a možno si tú výšku ešte potom dorobím, ked pojdem do práce, uvidím. Ty hlavne zmen tú prácu, ked nie si spokojná a VŠ si kludne urob popri novej práci. Potom rieš dieťa, máš času dosť. Drž sa.
@janickacrazy Ďakujem zo srdca za príspevok 🙂 prajem veľa spokojnosti (to je najdôležitejšie).
@christine27 Prepáč za úprimnosť, ale byť s niekým len preto lebo "ho máš rada, nemáš šťastie na chlapov a hlavne, že si nechcela zostať sama" - no tak toto naozaj nie a nie 6 rokov - nebaví ťa život-práca, vlastne ani chlap, s ktorým žiješ (a ten je na prd), takže prečo to riešiš až teraz?! Prečo chceš dieťa s niekým kto ho nechce a nemá záujem vlastne asi nejak ani o teba....Čo vyrieši to, že budeš mať VŠ? Proste si "uprac" najskôr život čo vlastne chceš a či to k niečomu vôbec bude dobré to čo spravíš......
@christine27 A úprimne ešte raz - radšej sama ako s "debilom" a nebodaj aj s dieťaťom a nakoniec aj tak sama.....
@evittam lenže môj muž ma ľúbi, to viem na betón, nie je zlý...len sa nechce pohnúť...lebo nechce robiť mimo svojej "brandže"
a chces vobec pomoc ci sa len vyzalovat? mas realnu snahu nieco v zivote zmenit ci cakas, ze existuje zazracny recept na stastny a spokojny zivot ? z toho, co pises, mi vychadza, ze tvoje manzelstvo je dost zvlastne. tvoj partner odmieta hovorit o buducnosti, peniazoch, detoch...proste nic. nie je spokojny, ale nic pre lepsi zivot nerobi. toto si pories ako prve. lebo male dieta je pre vztah snad ta navjvacsia skuska, vtedy treba mat veci vyriesene, vyrozpravane. chces studovat - to, co chces robit, sa bez vs neda? nie kazda praca vyzaduje vzdelanie v tom odbore. dieta je na cely zivot, chce to celeho cloveka lebo je to velakrat o obetach. chces ho len preto lebo okolie sa pyta a ty by si uz mala na to vek? je toho vela, co si musis sama vyjasnit
@christine27 No, on nechce vlastne nič - on chce spokojný život v štýle, v ktorom ho má aj teraz - príde domov, dostane jesť, vyloží si nohy a žena ty mi daj hlavne pokoj! Si si istá, že ťa ľúbi?! Ak by ťa ľúbil tak rieši aj tvoje želania, túžby a ostatné veci. Jemu proste vyhovuje život, ktorý má a nechce ho meniť - čiže ty si musíš uvedomiť, či to chceš takto ďalej - predpokladám, že nie-keď riešiš to čo riešiš......
A "ľúbiť" neznamená len to, že ti to raz za čas povie do očí - ešte raz - prepáč za úprimnosť (aj keď je možno krutá - či skôr reálna) - ak by ťa naozaj ľúbil tak rieši s tebou presne to o čom píšeš sem-budúcnosť-deti a ostatné - jemu je to jedno - hlavne, že má svoje pohodlie - má si čo obliecť (lebo vyperieš), má kde spať, má čo jesť.....
@evittam lenže on mi aaj povie, že by sme mali niečo robiť...to sa s ním mám fakt rozviesť?
@christine27 VŠ vzdelaní ľudia a problém odkomunikovať niečo????????
@christine27 A čo robí preto aby "ste niečo robili" - zase si sadne k telke, otvorí noviny a je po rozhovore?
A či sa máš rozviesť? Netuším - to musíš vedieť sama čo od života očakávaš. Na čo si si ho brala? Lebo si ho ľúbila, bol k tebe dobrý, vlastne konečne nejaký chlap lebo som "nemala šťastie na chlapov"?!
@natalym ja nemám problém odkomunikovať...ale vidím, že toto sa tu celé zvrtlo inak...a ohovárajte ma koľko chcete... normálne mi je ľúto, že tu strácam svoj čas...pekný deň
@christine27 No tak mohla by si povedať čo vlastne chceš? Lebo sa v tom strácam........
@christine27 Ale, ty si chcela radu - a kto ťa tu ohovára? Nikto! Len pravda sa zle počúva - to ťa chápem.....Bohužiaľ, sme tu aj úprimné ženy - treba otvoriť oči a nie čakať, že ťa tu "potľapkáme po pleci-poľutujeme" a vyriešime za teba tvoje problémy.....Ak sa ti nepáčia úprimné (aj keď reálne a tvrdé) odpovede tak bohužiaľ - taký je život.😉 Aj tebe pekný deň.
@christine27 Jáj jasné. Odpoveď typu:
Daj si spraviť dieťa, popritom v pohode dáš aj farmáciu + dva svetové jazyky a muž nech dre od rána do večera a drží hubu. Tak?
@christine27 ak sa on sam nechce pohnut, s tým asi nič nenarobíš...a či ho dieťa ,,prinuti,, sa pohnut tak na to by som naozaj nespoliehala.
@christine27
Dieta by nemalo byt naplastou na problemy, ani ich nevyriesi. Treba v prvom rade poriesit svoje existencne veci, rozhodnut sa co chces. Drzim palce.
Vyjadrim sa len k dvom veciam, lebo nestiham..
1 - ani na minútu som nemala nikdy pocit, ze odkedy som doma s deťmi som zavreta doma.. Som ich opatrovnik, učiteľ, takže ja riesim program a ucim, nenudim sa ani chvíľku.. Okolo deti predsa nie je len starostlivost o to aby mali kam cikat a čo papat, ale človek ich uci, pozoruje a uci sa od nich.. A práve tieto veci ma na materstve napĺňajú najviac.. Nikdy som nebola pre nikoho taká dôležitá ako som teraz.. Ked bude tvoje babo na svete, možno ma pochopis o čom píšem.. 😊
4 - človek sa vždy boji ako to pojde finančné, ale prvé tri roky kým žena nepracuje sa úplne umenia priority na co minat a da sa zit úplne v pohode.. Mňa tento cas straveny doma naučil výborne hospodáriť a som aj hrda na to ako som sa naucila šetriť a viest financie - a aj tak sú všetci slusne odeti, najedeni atd..
len k tej skole, lebo v ostatnom sa stracam... pochopila som, ze uz jednu skolu mas... kedze ju uz mas, tak si musis platit cele studium, pretoze to mas ako nadstandardnu dlzku... a to rataj tak minimalne 800 euro na rok. denne studim mas 5 alebo 6 rokov, to mas pravdu, ale status studenta uz de facto nemas, takze na studentsku brigadu ta aj tak nikto nevezme a mas 29 rokov, tak to by si si musela platit aj odvody tusim minimalne zdravotku... a na vsetky studentske vyhody... externe studium mas 4 plus 3 roky (k bc aj mgr pridali po 1 roku) a za to si tiez platis... ale minimalne mozes robit na plny uvazok...
@christine27 mám takú kamarátku ako ty, presne s takým chlapom ako máš ty... on sa nechce pohnúť, jemu vyhovuje to, čo je, on nepotrebuje viac. A kamoške stačí, že nie je sama a niekto tam doma "zavadzia" a robí jej spoločnosť len svojou prítomnosťou. To, že ona chce dieťa, jeho nezaujíma a vyzetá to tak, že k dieťaťu sa už nedopracuje, lebo je po štyridsiatke. Rozísť sa s ním nechce, lebo nechce byť sama... ty si musíš zvážiť čo v živote chceš... Ak chceš dieťa pri vašich príjmoch, keď si myslíš, že materstvo ťa niekam posunie, hm... ok, ale vysokú školu by som do toho nemiešala, mohlo by sa stať, že by si na tom v návale povinností bola oveľa psychicky horšie ako teraz... a lepiť neuspokojivú situáciu dieťaťom, neviem, nejako sa mi to nepozdáva...
@christine27 a nie je to náhodou tak, že tvoj manžel potrebuje aspoň nejakú istú prácu aby vám mohol mesačne platiť hypotéku? poviem ti to tak mám síce iba 26 rokov teraz mám dve deti 4 a 2 roky študujem na VŠ a akurát končím pedagogickú fakultu univerzity Komenského externe teda nejakých 650 eur ročne plus cesta je to od nás 300 km plus späť to isté. Môj manžel pracuje a zarobí tiež 600 eur plus niečo viac aký je mesiac. Máme tiež vysoký úver a práve z manželom riešime podobný problém o zmene práce a tu som prišla na to, že on potrebuje istotu lebo sa bojí, straty inej práce alebo, že si prácu nenájde. Žijeme v rodinnom dome, ktorý sme komplet rekonštruovali. Všetko sa dá keď sa chce je jasné, že nežijeme v blahobyte ale ani nemáme problém žiť si dobre. Je to len na vás ale určite nie je nič nemožné, keď niekto niečo chce.

@christine27 Však práve treba túto niť rozmotať a chytiť poriadne začiatok a nezamotávať sa zase.