Zlý spermiogram a prístup muža
Ahojte, s manželom sa snažíme už rok a pol. Gynekológ mi robil folikulometriu aj hormonálny profil - všetko bolo ok. Sledujem si aj cyklus s STM. Manželovi vyšiel zlý spermiogram - nízky počet, pohyb a morfológia 99%. Nasadil vitamíny, začal chodiť do fitka, nefajčí, alkohol len príležitostne a ja sa snažím variť nám zdravo. Lenže pristupuje k tomu ako malé decko. Vitamíny si dá sám od seba len občas, každý deň mu to musím pripomínať, tak isto aby sa napil lebo 0,75 l podľa neho stačí (má 189 cm a 95 kg), s fitkom je to tak 50:50, pravidelný sex, prechádzky a vôbec čokoľvek vonku musím iniciovať ja. Už som z toho vyčerpaná lebo zdravší režim držal max 2 mesiace a nemám chuť ho posielať na kontrolný spg keď to nerobí pravidelne a dlhodobo. Už nevládzem chcieť za dvoch. Podarilo sa niekomu otehotnieť aj s takýmto prístupom? Obaja máme 30 rokov.
@rol76 Tak skuste dlhodobu pestunsku starostlivost, teda ak by partnerka bola ochotna ist tiez touto cestou. Len ci uz nechce v tom veku mat svaty pokoj. Ja som typ cloveka, co by bez deti nejako neprezil uprimne povedane. Vidim tam kontinuitu a vysledky svojej prace a som na nich neskutocne hrda..
@anjelicek26 IVF je síce fajn vec ale nesnažia sa tak strašne dlho aby nemohli skúsiť ešte aj zmenu životného štýlu. Pre chlapov je IVF gombička.... Ale tá baba si to pekne užije, vyšetrenia, stimulácia, hormóny... Ďakujem pekne. Ak sa tomu dá vyhnúť určite by som to skúsila. Ak je ten chlap normálny, tak to pochopí a bude sa podľa toho chovať. Nie, že on si nedá vitamíny alebo proste nebude sa tým zaoberať, lebo on na to nie je, tak nech si to ona "užije". Jeho lenivosť a nedbalosť má znášať ona?
@112modroocka no môj muž má skoro 100kg pri výške 170, tiež neberie vitaminy sám od seba stale mu musim hovorit a kupovat mu ich a vonku tiež nerád chodí ...Podľa mňa si na toho tvojho moc prísna. Co si písala je úplne v pohode životný styl,moj manzel nikdy vo fitku nebol..Nemala by si ho toľko trápiť podľa mňa.Jasne treba motivovať a pripomínať, ale natlačiť aspoň ja to tak vnímam.
Výsledky u nás tiež katastrofa,tretí rok sa snažíme.
@112modroocka Nie je fitko ako fitko. Keď má takú povahu ako píšeš a do všetkého ho musíš tlačiť, zrejme celkovo má nízky testosterón (ani neuvažujte o nejakom injekčnom dopĺňaní tohto hormónu, lebo tvorbu spermii to vypne úplne). Čo sa týka tých tréningov, tak zvýšiť testosterón by mohol, keby začal pár krát do týždňa robiť šprint (no ale opatrne, tzn. že pol hodiny sa rozcvičovať a až potom 10-15 minút šprintovať spôsobom že šprint-vydýchanie-šprint-vydýchanie-šprint) ... alebo alternatívou by bolo vo fitku tréning typu HIIT (vysokointervalové cvičenie vykonávané krátky čas), ale to tiež musí robiť správne a v podstate do pol hodinky má hotové... je to určite zaujímavejšie ako sa motať vo fitku s uterákom od stroja ku stroju 2 hodiny. V strave by mal konzumovať hlavne dostatok živočíšnych tukov a bielkovín, ale aj sacharidy a mať to celkom dobre kaloricky vypočítané - nejaký kvalitný týždenný jedálniček z časti jedál jeho chuti a ten točiť ... (môže používať kaloricke tabulky, ale to by asi bolo priveľa k jeho motivácii tak mu asi musíš robiť balíčky s jedlom ktoré mu vypočítaš ty ... čo by si pre dieťa nespravila nie? :D). Ako ho k tomu nakopnúť? No asi mu len oznámiť, že ide šprintovať lebo potrebuješ naštartovať výrobu v tej jeho lenivej fabrike :D
@anjelicek26 No,áno,partnerka už chce mať svätý pokoj.A poviem ti úprimňe,už aj ja.Len ked čítám takéto príspevky o deťoch,tak mi zabúší srdce...teda ma chiťí túžba po vlastné dieťatko,ale trvá to len chvíľku.Si zlatá,že sa mi snažíš pomôcť,dakujem ti.❤Vieš,už mám všetko,a miminko by nám obráťilo náš život naruby.Už som prešiel s tým,že sme sa o dieťa snažili 11 rokov,neúspešňe,neprajem to nikomu.Ale mám 4 mladšie sestry,okrem jednej každá má dieťa.Môj krstný syn je už učeň,veľa mu pomáham,učím ho na život,ale aj ostatným deťičkám čo majú sestry.Ci finančne,alebo že ich beriem kade tade.To ma uspokojuje.Som s nimy každý deň v kontakte,majú svôjho uja radi🙂
Ďakujem všetkým za rady, možno ani nie je najväjčší problém ten spermigram ale moja psychika. Strašne ma štve, že nerobí 100% preto aby sa to zlepšilo. Ale skúsim prestať ho kontrolovať a vypnúť hlavu. Ak máte nejaké rady ako to vypustiť z hlavy, tak sem s nimi 🙂 cvičím už 3 mesiace, dopujem sa tiež vitamínmi, v práci ma povýšili tak tam budem mať čo robiť najbližšie mesiace, ale inak nad bábätkom rozmýšľam cestou z aj do práce, cestou z/do fitka, pred spaním… už mi úplne šibe.
@112modroocka vypustiť z hlavy je ťažké, úplne viem ako sa cítiš. Ja som si napriklad stanovila že riešiť IVF budem až o (priklad) 4 mesiace/po veľkej noci. Mozog to akceptoval a nepripominal tak casto. Povedz si napríklad ze si chceš ešte užiť letnú dovolenku netehotna 😊 držím palce 🍀
velmi vela robi aj psychika a kde to nepojde, tak skuste pomoc repoodukčnj kliniky

@anjelicek26 Ano,ale terajšia moja pertnerka má 51 r.,a máme sa velmi dobre.Ale občas myslím na to,čo si mi práve napísala,potom mám výčitky svedomia,že myslím na iné ženy,aby som mohol ešte mať dieťa...Ale ja som taký,že nedokážem kvôli svojim potrebám opustiť svoju lásku,teda kvôli tomu,aby som ešte ak sa dá,založil rodinu.Už som s tým zmierený,je to takto ok.Mám veľký,ale prázdný r.dom,kde sa občas cíťim sám.🙂