Ako otehotnieť, keď kojím a nemám menštruáciu?

erienka
3. okt 2014

Pomaly uvazujeme s manzelom o druhom dietati, no problem je, ze velmi casto svoju 16 mes dcerku kojim a nemam este menstruaciu. Laktacna poradkyna mi sice tvrdi, ze otehotniet mozem i tak, no docitala som sa, ze pravdepodobnost je velmi mala. Viem, ze by som mala prestat kojit, no vsade citam o tom, ake je to pre dieta traumatizujuce, z tohto dovodu sa uz pol roka neviem odhodlat ani k tomu, aby som ju odstavila od kojenia aspon v noci. Je tu niekto, kto riesil nieco podobne? Ak ano,ako ste to vyriesili? Dakujem🙂

vierushka
3. okt 2014

Ahoj, prave riesim podobnu situaciu - mala ma 18 mesiacov, kojim ju raz cez obed a v noci aj 3-4 krat. Cez den uz nie, menzes nemam. Ja som bola na preventivke a gynekolog pozeral pomocou USG hrubku vystelky maternice. Vysledok - hrubka endometria je velmi nizka ( dokonca az tak ako maju zeny v menopauze). Takze otehotniet momentalne nemozem, nevie mi povedat, ako rychlo by sa to zmenilo, ak by som prestala kojit, vraj, je to velmi individualne.
Ja som to zatial nechala tak, na odstavenie este nie som asi ani ja sama pripravena. Malu neviem inak uspat a zatial nemam sily nechat ju revat, ked bude chciet mliecko a ja jej ho odmietnem dat. Cez den mi nechce velmi jest - zje ovocie, sem tam chrumku a maximalne polievocku. Vecera, ranajky su len ovocie. Trochu sa obavam, ak ju odstavim, ze nebude chciet jest ani to.
V marci bude mat dva roky - ak dovtedy nedostanem menstruaciu, tak zvazujem, ze ju odstavim vtedy. Uz teraz viem, ze to bude tazke, ale skor sa k tomu neodhodlam. Odstavit ju pred zimou je podla mna blbost - taku imunitu, ako ma vdaka castym prechadzkam a kojeniu ma v okoli maloktore dieta.
Takze urcite odporucam navstevu gynekologa, nech ti povie on a zaroven nevesat hlavu - ked nebude medzi detmi rozdiel dva roky, tak bude tri , stale to je podla mna v pohode a budu si vekovo blizki 🙂

dazdovka
3. okt 2014

@erienka hej, tiez sme chceli dalsie dieta co najskor po arodeni mojej druhej dcery a tiez som nevedela otehotniet, lebo babo sa kojilo na poziadanie a znizit intenzitu kojenia som na viac ako jeden den nedokazala. Prislo to az ked mala dcera rok a 9 mesiacov, kedy som nastupila do prace, krpec musel do jasiel a kojila som tym padom uz len vecer a v noci (aj rano), zrejme to chce vytrvat v radikalne znizenej intenzite kojenia.
Ja som ani menstruaciu nedostala, myslela som si ze nabehnem na normalny cyklus aspon po nejakych priznakoch, ked sa mi vlastne taku dlhu dobu ovulacia nedostavovala (kvoli vysokemu prolaktinu), ale otehotnela som zrejme prvy, alebo druhy tyzden od znizenia intenzitykojenia (ked som zacala davat malu do jasiel)

siska53
3. okt 2014

@erienka ja som syna musela odstavit-zdravotne dovody, ked mal 11m.,ale kebyze nie,tak by som tiez nemohla otehotniet.
Kedze po dcerke sme dalsie neplanovali,tak som to sice neriesila,ale zistila som,ze aby som mala menzes,mozem dojcit len raz denne. Ale to je moj pripad. Tiez sa intenzivne dojcila,len ja som byvala kazdy mesiac pomaly chora,tak som jej to obmedzila a kusok pred 2.r.zrusila.
Takze ja som ten pripad-ak chcem otehotniet,jedine ak zredukuje dojcnenie.

vierushka
3. okt 2014

@dazdovka a ked si dala dietatko do jasli, tak kolko si vtedy este kojila. Kolkokrat v noci alebo ako ?

dazdovka
3. okt 2014

@vierushka no moja bola velky ciciak dovtedy, znizila som to kojenie viac ako o polovicu, uz len to, ze sa nekojila cez den bol aj pre moje telo sok, kojila som uz len trikrat, styikrat denne. Uz by si mozno mohla nechat uspavat otecka, krpec ked je unaveny, tak urcite zaspi a postupne si zvykne aj na zaspavanie bez prsa. Ja som si nevedela predstavit ju zaspat bez kojenia, ale potom ked som uz ozaj ako tehotna kojit prestala, vecer som ju zaspavala len hladkanim, skrabkanim a nebolo to take hrozne ako som si myslela ze bude...

deadlylucy
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
erienka
autor
4. okt 2014

@deadlylucy tak o tych ovulacnych testoch som nevedela. Kupim si to

evittam
4. okt 2014

Podľa mňa tie ovulačné testy sú zbytočne vyhodené peniaze pokiaľ stále nemáte menštruáciu, kočky. Nakoľko ako väčšine povedal gynekológ šanca otehotnieť je veľmi malá. Pretože už len podľa logiky - ak nemáš menzes, nemáš ovuláciu - čo sa to vajíčko "stratí"?! 🙂

ssj04
4. okt 2014

@vierushka podľa mojich skúsenosti dietatko ti nepapa poriadne práve kvôli kojeniu.1,5 rocne dieťa by uz malo papat normalnu stravu a mlieko by malo mať len večer, prípadne rano. Keď prestanete kojit v noci, aj dieťa sa lepšie vyspi, lebo začne spat celú noc a rano bude viac hladné..

erienka
autor
4. okt 2014

@vierushka ahoj, a tu hrubku vystelky maternice ti pozeral v ramci preventivky ci kvoli tomu, aby zistil, ci mozes otehotniet?

erienka
autor
4. okt 2014

@ssj04 ja sa asi konecne odhodlam nechat malu na noc muzovi a skusim to nocne odstavenie, aspon sa konecne mozno vyspim

erienka
autor
4. okt 2014

@vierushka inak to s tym jedenim je u nas rovnake

jana_eyre
4. okt 2014

ja som sice uz menstruaciu mala, ked som otehotnela /hoci mne gynekolog vravel, ze az taka mala pravdepodobnost pri kojeni otehotniet nie je/ ale to odstavenie by som na tvojom mieste vyriesila odstavenim z viacerych dovodov - po prve, moze sa stat, ze ked budes kojit a budes tehotna, moze to ohrozit tvoje tehotenstvo, po druhe ked otehotnies pocas dojcenia je mozne, ze budes prenasat, a po tretie - je pre telo dost narocne aj kojit, aj vyzivovat babo..

ja som otehotnela, ked mal syn 11mesiacov, prestala som ho kojit v 15tich mesiacoch.. sice som kojenie a tehotenstvo zvladala v pohode, ale tvorba mlieka sa mi znizila natolko, ze mu ani nebol problem sa odstavit, pretoze z flasky sa konecne aj napil..
podla mna si moje telo vypocitalo, co je dolezitejsie..

odstavenie pre neho vobec nebol taky problem ako vsade pisu, jeden den som mu jednoducho nedala prsnik a presiel na flasu, na prsnik si spomenul az vtedy, ked sa narodila dcerka a videl ju pit.. ale to uz aj zabudol, ze on z prsnika niekedy pil.. a to je dalsi dovod preco som ho odstavovala, podla mna by ziarlil na babo, keby videl, ze pije "nieco jeho" - hoci viem, ze zeny dojcia aj tandemovo a vravia, ze to je vyborne, ja si to neviem predstavit /dovtedy z flase pit ani nevedel a na prsniku bol zavisli a v noci som to riesila vodou/

no a nakoniec som prenasala 9dni.. neviem ci to bolo naozaj sposobene dojcenim, alebo niecim inym, ale ak mam byt uprimna, uz by som to zazit nechcela.. vyvolavacky ma boleli sialene a dcerka mala 4230g pri narodeni..

vierushka
24. okt 2014

@erienka sorry, ze az po takom case odpisujem. Gynekolog mi hrubku vystelky maternice meral pri vaginalnom ultrazvuku. Ja som sa ho aj sama pytala, nech mi povie, ze ake su vyhliadky na otehotnenie.
A teraz som bola po troch mesiacoch na kontrole a bez zmeny. Nakolko stale kojim, tak sa ani v maternici nic nezmenilo a stale nemozem otehotniet. Ked prestanem, tak by sa to MALO vratit do normalu a po nejakom case by mal nabehnut cyklus. Kazda zena to ma individualne, takze nic presnejsie mi nevedel povedat :(

govinda
24. okt 2014

@erienka mám akurát čerstvú skúsenosť s odstavením dcérky, prestala som ju dojčiť asi tak pred týždňom 😀 . Ja som nočné kojenie zrušila už dávnejšie na jar, trvalo to asi 2-3 noci, kým prespala celú noc bez toho, aby sa budila, že chce didi. Kojila som ju potom už len ráno a večer. Po mesiaci som sa odhodlala prestať ju kojiť aj na noc a veruže moja malá bola poriadny prícucník, bála som sa, ako zaspí večer, keďže vždy zaspávala len na prsníku. Chvíľu sa po mne driapala, že didi, vysvetlila som jej, že didi nie je, otočila som ju chrbátikom k sebe, hladkala po chrbátiku a vláskoch a do 5 minút zaspala. Bol to pre mňa šok, ale odvtedy takto fungujeme, zaspí do 10 minút bez problémov. A pred 10 dňami som sa rozhodla odstaviť ju už úplne, takže žiadne didi ani ráno a to už bolo v pohode, aj keď pár dní skúšala na mňa ráno, že "didi dam, mňam mňam" 😀
Jednu výhodu to ale má, že odkedy som ju odstavila, tak sa neskutočne rozjedla, ani sa nestíham diviť, čo všetko dokáže zošrotovať 😀 Mne cyklus nabehol hneď po tom, ako som ju prestala dojčiť v noci, že som ju dojčila len ráno a večer.
Apropo, kamarátka akurát riešila tiež toto, že chce otehotnieť, ale nedarí sa, aj keď mala už cyklus,a le nepravidelný. Do mesiaca, ako malú odstavila úplne otehotnela 😅 Zrejme náhoda, ale vyšlo to 😀
Držím palce 🙂

nini1010
24. okt 2014

Dceru som odstavila 11 mesacnu a nemala z toho ziadnu traumu ani len nepytala.najprv na noc,potom cez den.nehovorim sice ze vsetky deticky to zvladaju takto hladko ale velakrat je to skor o maminom strachu co bude alebo ze pride o to puto ako o nejakej traume dietata.

vierushka
28. okt 2014

@govinda a ako sa ti podarilo zrusit nocne kojenie ? Dcerka spala s manzelom a ty v inej izbe aleno ako ?

gangulienka
28. okt 2014

ja som toto tiez riesila ked sme chceli druhe....ked mala dcerka 22 mesiacov dostala som prvu mesntruaciu po porode a o dva cykli na to som otehotnela (a to sme sa o prvu dcerku snazili rok ) ....kojit som potom prestala asi v 3 mesiaci tehotenstva, dcerka sa odstavila sama mlieko jej prestalo chutit a zacalo jej byt z neho zle 🙂

govinda
28. okt 2014

@vierushka Ne, dcérka stále spala pri mne. V noci, keď sa zobudila, že "didi dam" 😀 , tak som jej povedala, že mliečko nie je a ponúkla som jej vodu. Raz-dvakrát cucla a rozplakala sa, že nechce a stále sa dožadovala didi, ale povedala som jej, že didi nie je a síce s plačom, ale zaspala. Toto sa opakovala aj druhú a tretiu noc, nikdy som jej mliečko nedala a vodu nechcela, štvrtú noc sa už nezobudila, až ráno a ráno som ju nakojila.

deadlylucy
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
filipal
4. nov 2014

@erienka nenapadlo ti, ze tvoje telo si potrebuje oddychnut a preto nemozes otehotniet? Pocuvaj trochu signaly tvojho tela, ved mas cas.

evittam
5. nov 2014

@deadlylucy Nechcem ti brať nádeje, ale pokiaľ nedostaneš menzes, tak je malá šanca otehotnieť - ako som už písala, nemáš ovuláciu-vajíčka sa "nerobia" - a na ten test by som sa nespoliehala - to sú hormóny. A obmedzenie kojenia nepomôže. Ja som kojila už posledné dva mesiace len raz za deň a stále nič. 😉

lenkastr
5. nov 2014

Ahoj,ja som riesila to isté riešila,ja som dostala menzes až skoro po dvoch rokoch,vkuse som kojila malu,ale podarilo sa mi otehotnies na "prvý sup" ako som prvý krát odsledovala,že mám ovulaciu,dovtedy som nemavala a kojila som prvé tri mesiace,potom už nechcela 🙂

deadlylucy
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hastr
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
majaon
29. mar 2015

@erienka ahoj,ja by som sa chcela spytat,ze ako ste na tom teraz? lebo ja tiez dost casto kojim mojho 13-mesacneho synceka a chceli by sme dalsie babo,no nemam mrchu,takze asi ani ovulku...takisto mam obavy z odstavenia maleho,parkrat som skusala v noci mu nedat cicik,ale to bol rev,az sa zachadzal,tak som ustupila a uz to nechavam tak...

erienka
autor
31. mar 2015

@majaon no, cez den uz mesiac kojim len raz, ked malu uspavam, inak nie. Dala som si na bradavky horcicu a zabralo to hned, uz si nepyta a to bola na mne inak zavesena asi kazdych 20 minut. V noci som sa vsak este neodhodlala skoncit s kojenim, viem, ze to bude strasny rev. A menstruaciu stale nemam, 22 mesiacov od porodu..

majaon
31. mar 2015

@erienka takze stale nie ste tehu,aj ked ste obmedzili kojenie? asi to bude tazke s tymi nasimi cicikmi 😒 Aj ja sa snazim cez den co najmenej kojit,ale idu mu asi zubky,je mrzuty a nic nechce jest,iba cicik...asi to necham este par mesiacov,mozno ked bude rozumnejsi,budem mu to moct nejako vysvetlit...a dakujem za odpoved,pekny den prajem 🙂

malabiba
16. apr 2015

no každá sme iná, no ja som otehotnela dojčiaca bez problémov.....v podstate som takmer 5 rokov nemenštruovala, lebo buď tehotná, alebo dojčiaca...to najmladšie som odstavila až v 2 rokoch

majulino
16. apr 2015

@jana_eyre prepac ale v prvom odseku pises hluposti. Kojila som syna do 8 mesiaca. Dcera sa narodila pred terminom a vazila 4100g kojila som ho na poziadania. Poznam minimalne dalsich 6 zien co kojili pocas tehu a rovnako ako ja nemali komplikacie a ani dietatko problemy

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre