Môže ma obvodný lekár odmietnuť poslať na PCR?

23. aug 2022

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či ma môže môj obvodný lekár odmietnuť poslať na PCRko. Vysvetlím situáciu.
Minulý týždeň (17.8.2022) som sa necítila dobre (únava, bolesť hlavy). Večer som si robila test a vyšiel pozitívny. Písala som do práce, že mám pozitívny antigénový test a zobrala som si dovolenku na dva dni s tým, že v pondelok sa uvidí. V nedeľu mi však bolo stále zle a mala som stále pozitívny test. Štandardne v práci nemôžme pracovať z domu (aj keď to moja práca umožňuje). Zaviedli však také opatrenie, že práca z domu je možná v prípade, že má niekto covid ale nechce si brať PNku. Treba na to však PCR test (kedysi stačil antigén ale ľudia to zneužívali). V skratke. Včera som volala môjmu obvoďákovi s tým, že mám dva pozitívne antigénové testy a potrebujem výmenný lístok na PCR. Môj obvoďák mi ale povedal, že mi výmenný lístok nedá ak mi covid potvrdili dva pozitívne antigénové testy. Keď som mu vysvetlila situáciu povedal mi na to, že "testy nie sú na to aby som ja mohla robiť z domu ale na potvrdenie infekcie".
Je toto normálne? Nerozumiem prečo by som nemala mať právo na bezplatný test.. Som očkovaná a toto je môj prvý krát čo som pozitívna.

a_alexandra_a
23. aug 2022

Áno môže. Lekára zaujíma tvoja zdravotná situácia, nie pracovná. Ty máš potvrdenú diagnózu atg testami, čo jemu stačí. Na pcr testy sa posiela ak sa napríklad cítiš stále zle a atg testy máš negatívne a podľa príznakov lekár vyhodnotí, že by mohlo ísť o covid.
Ale to, že ty nechceš PNku, ale home office nie je indikácia na PCR test 🙂

anjelicek26
23. aug 2022

Ale lekar proste nechape, preco nechces PN... PN ti na zaklade antigenu vystavi, jemu to staci, on ta s klamania neupodozrieva. Nemala si si brat dovolenku a ani pracovat s domu, ked mas covid... ano mas "pravo" na bezplatny test, ale na co...neni ti dobre, tak si PN.

simkids
23. aug 2022

PCR bezplatne aktualne funguje len nad 60 rokov a rizikovym pacientom sa mi zda. Lekar ta neposle len kvoli tomu, ze ty to potrebujes mat potvrdene PCR kvoli praci. V praci to bud vysvetli, alebo chod na PN

autor
23. aug 2022

To si radšej zaplatím 36e za PCR test..Ale super systém toto fakt.

@simkids S výmenným lístok je zadarmo vždy. Rizikový a ľudia nad 60 majú zadarmo aj bez lístka.

deedol
23. aug 2022

neviem, koho aktualne posielaju, ale my sme boli teraz pozit vsetci vekovo od 4 do 60r a neposlali nikoho. PN riesil len muz (ostatni robime z domu), lekarka vystavila PN na zaklade fotky AG testu. na tvojom mieste by som skusila vysvetlit v praci, ako to je. alebo chod na PN a liec sa. skore uzdravenie prajem.

janinah
23. aug 2022

A zas lekár na vine ako inak...pričom si len robí svoju prácu tak ako treba

simkids
23. aug 2022

a ako sa preukazes ze si rizikovy pacient bez vymenneho listka?
Jednoducho lekarovi staci ag, nie je to jeho povinnost vystavit vymenny listok na cpr na ziadost pacienta. V robote si to treba vyjasnit, ze sa podmienky zmenili, nech sa prisposobia danej situacii.

mondolina
23. aug 2022

ja by som vôbec nešpekulovala, išla by som na PN, a vôbec by som z domu nerobila.

mondolina
23. aug 2022

veď nech ti pcr test preplatí zamestnávateľ, keď ho vyžaduje. Prečo by sa to malo platiť z poistenia.

abbey1
23. aug 2022

Lekár postupoval správne. On predsa nebude riešiť vaše interné pracovné predpisy. Keď je diagnóza jasná, k čomu ďalšie testy?? Ak taký chceš, či potrebuješ, zaplať si. Tá možnosť tu stále je.

pribinak
23. aug 2022

@janinah neubudlo by z neho ak by ju na pcr poslal. Tiež je otázny jeho prístup k svojim pacientom

viestta
23. aug 2022

Lekár postupoval správne, tvoj zamestnávateľ zaspal dobu a dáva si nesplniteľné podmienky. Na doktora nenadavaj, spýtaj sa u zamestnávateľa ci nezabudol aktualizovať interné smernice podla aktuálnych opatrneni.

taktotedanie
23. aug 2022

@pribinak su na to urcite smernice a pravidla, ktorymi sa lekar ma riadit potom by si kazdy chodil na testy ako sa mu zachce a kto by to platil?
Vsetci by chceli vsetko zadarmo
Lekar postupoval spravne, autorka prispevku ma moznost absolvovat prc test ako samoplatca

janinah
23. aug 2022

@pribinak a zaplatí ho on.kwdze poisťovni nemusí vedieť dokázať odovodnenost testu..a nech tak ustúpi len 10 pacientom za mesiac.tak super...náhodou o tých postupoch niečo viem

joesvk
23. aug 2022

Skús požiadať obvodného o nejaké potvrdenie o prekonaní, aby si si to potom mohla poriešiť v robote.

katulienkax
23. aug 2022

@mondolina tiez si myslim, ked ju nechce uvolnit zamestnavatel na pracu z domu, tak rovno ist na PN alebo nech sa pride ukazat sefovi a nakasle mu do tvare covid