icon

Zahlasuj emotikonom a vyrieš dilemu: Je fér nechať si zdedený byt len pre seba?

pytame_sa_za_teba
Dnes o 12:04

Túto diskusiu sme založili za používateľa/-ku, ktorý/-á sa ocitol/-la v reálnej dileme a chce počuť váš názor. Vyber možnosť, ktorú by si zvolil/a reakciou emotikonom na tento príspevok, a pokojne v komentári napíš aj svoj názor, skúsenosť alebo dôvod.
Aby sme zachovali anonymitu autora, zverejňujeme všetky informácie, ktoré nám poskytol a s ktorými súhlasil na zverejnenie. Ďalšie podrobnosti k situácii k dispozícii nemáme. Skús preto hlasovať a komentovať na základe informácií uvedených v príspevku.
Po určitom čase odpovede zosumarizujeme a autorovi pomôžeme rozhodnúť sa na základe hlasovania a skúseností komunity.

S manželom sme spolu viac ako desať rokov a máme dve deti. Nedávno zdedil po svojich rodičoch byt. Je napísaný len na neho, čo je úplne prirodzené, keďže ide o dedičstvo. Problém je, že sa medzi nami otvorila debata o budúcnosti a majetku.

Ja som si vždy myslela, že v manželstve by mali partneri fungovať ako tím a že ak budujeme spoločný život, mali by sme sa navzájom cítiť bezpečne. Keď som sa ho opýtala, či by niekedy uvažoval o tom, že by ma do bytu dopísal ako spoluvlastníčku, povedal jasné nie. Tvrdí, že ide o jeho dedičstvo, ktoré mu zanechali rodičia, a chce, aby zostalo jeho majetkom.

Na jednej strane chápem jeho argument. Na druhej strane ma to zaskočilo. Za tie roky sme spolu riešili hypotéku, domácnosť, deti aj množstvo finančných rozhodnutí. Začala som premýšľať, či by som sa na jeho mieste pozerala na vec rovnako.

Neviem, či je jeho postoj úplne prirodzený, alebo či by v manželstve mala existovať väčšia ochota deliť sa aj o takýto majetok.

A: Má právo nechať si byt len pre seba 👍

B: Nie je to fér voči manželke 💙

C: Záleží od okolností a fungovania manželstva 😄

Zahlasuj emotikonom a vyrieš dilemu: Je fér nechať si zdedený byt len pre seba?
anonym_f31983
Dnes o 12:09

Popravde ani by mi nenapadlo sa ho pytat ci ho prepise aj na mna. Akoze preco by to robil?? Aby potom v pripade rozvodu prisiel o byt po svojich rodicoch?

anonym_ca3970
Dnes o 12:10

😅prepise na teba?to ako prečo
Samozrejme, že nie
To su nápady
Ako co by si ty s tým robila
Nechápem

anonym_61c97d
Dnes o 12:11

Keby to bolo opačne, zvedavá by som bola, či by ona prepísala svoj zdedený byt.Mne by bolo trápne sa aj pýtať také niečo 🙄

biba_18
Dnes o 12:12

je to jeho majetok - a ak chce aby to tak ostalo, má na to plné právo ...
otázka je - čo ďalej s tým bytom - lebo potom už akékoľvek peniaze čo do neho investuje (prerábka, opravy, zariadenia a pod) - to už idú aj z autorkiných peňazí. mali by sa dohodnúť na tomto ...

demografka
Dnes o 12:15

moj manzel ma takto byt po rodicoch, je pisany na jeho meno, ale vnimame to ako nas majetok, je to investicia pre nase deti... cize ja nerozumiem otazke, prepisovat na manzelku to nepotrebujem, je to jeho, ale ak manzelstvo funguje normalne tak su tie majetky oboch, nenapadlo by ma to riesit a uz vobec nie hadat sa o to a kvoli tomu... ak by sa nieco stalo je to jeho, neriesim, ale moj muz to vnima ako nase...

vikusjk
Dnes o 12:16

Samozrejme, že si ho môže nechať len pre seba. V živote by ma nenapadlo ani sa len opýtať, či ma manžel nechce uviesť ako spoluvlastníčku k majetku, ktorý sám nenadobudol, ale zdedil. Toto je jeho výsostné právo.

viktoriaandrascik
Dnes o 12:18

Nevidím dôvod aby sa z teba stala spolumajiteľka, je to jeho dedičstvo. Ber to tak že je investícia do budúcna pre deti. Ja mám byt nadobudnutý pred manželstvom a muža ani nenapadlo sa niečo také pýtať

anjelicek26
Dnes o 12:18

Byt je len jeho, nebude nic prepisovat. Dedit budu raz vase deti...

patrike
Dnes o 12:25

Tak si to zhrnieme : otazku "dovery a spolocnych rozhodnuti" si zacala riesit, ked sa objavil celkom slusny majetok. Tu doveru narusas najma ty, mne by teda zacali blikat varovne kontrolky, preco hned manzelka pasie po majetku, pri ktorom aj zakon hovori jasne, dedictstvo nepatri do BSM.
A plati to aj opacne, ak by si dedila ty, uz len aby to spomenul, by ho diskvalifikovalo.
Pekne ticho suchaj nohami, raz ten byt zdedia vase spolocne deti, v pripade, ze manzel zomrie skor ako ty, tak aj ty budes dedit.

anonym_02e4ea
Dnes o 12:39

No ja by som sa od hanby prepadla, keby sa mam spytat taku otazku manzela, ktory by zdedil po rodicoch byt, ktori mu zomreli. Vraj spoluvlastnicka. Chudak chlap, si musel o tebe pomysliet...

mirola
Dnes o 12:51

urcite by som takyto byt nedelila, bol by moj, manzel by nebol spoluvlastnik

vroni
Dnes o 12:54

Je to len a len jeho byt a ty s tým nič nemáš. Zdedis raz niečo ty, bude to len tvoje

sisska96
Dnes o 12:59

Prečo chceš jeho byt ?

anonym_a6ef7c
Dnes o 13:04

Ak je toto reálne, vykresľuješ sa ako riadna zlatokopka.
Môj muž zdedil po smrti svokry poschodový rodinný dom, ani ma nenapadlo niečo také hoc sme spolu o hodne viac ako vy,. navyše keď svokra bola bez práce splátky jej hypo platil muž z našich spoločných peňazí a ona nám tie peniaze nikdy nevrátila. Čiže z tohto uhla pohľadu mám nárok viac ako ty.

lucik194
Dnes o 13:12

jasnacka ze A.

ty kebyze zdedis byt po rodicoch, napisas ho ako spoluvlastnika?

vsak mate spolu deti, takze tie urcite cast z toho bytu zdedia, neries majetok, co nie je tvoj

anonym_9866e5
Dnes o 13:16

@pytame_sa_za_teba Manželka má po rodičoch byt, zatiaľ sa nevyužíva. Ani mi nenapadlo, aby som žiadal, že by ma zapísala ako spoluvlastníka. Načo? Je to jej byt, nech s ním naloží, ako uzná za vhodné.

sissy27
Dnes o 13:40

Je uplne v poriadku, ze si byt necha len pre seba a nalozi s nim ako uzna za vhodne. Ale v pripade nejakej vyraznejsej investicie by do toho mali ist peniaze len z jeho vlastnych zdrojov, resp. peniaze, ktore si ten byt zarobi napr. prenajmom, nie ze manzelka sa v ramci bsm bude spolupodielat na nakladnej rekonstrukcii alebo nedajboh splacat uver za nieco, co nie jej.

anonym_5058c4
Dnes o 13:41

Za mňa tiež jednoznačne A.
Možno ak by to bola nehnuteľnosť, v ktorej by ste bývali a spoločne ju zveľaďovali alebo by ste spolu zobrali úver na prerábku, ktorú by ste spolu splácali, tak vtedy by sa dalo nad niečím uvažovať.
Takto sa mi to nezdá nefér voči manželke, veď to zdedia aj tak vaše deti, tu nie je o čom.

ivik4
Dnes o 13:58

Ano, byt nech je len jeho . Mna by ani nenapadlo sa nad tym zamyslat 🙄

janinah
Dnes o 14:15

A....bez debaty. A som prekvapena,že si niekto nárokujú ma niečo čo nadobudli jeho rodiçia svojou drinou.pre teba cudzi ludia.Zfedia to vaše deti.to ti nestačí?

bielasovicka
Dnes o 14:47

to ta ako vôbec napadlo sa ho toto opýtať?

mk1111111111
Dnes o 15:27

A

anonym_29635f
Dnes o 15:30

samozrejem ze by som nic na nikoho neprepisovala... ale ani nevrazala rodinne peniaze ..bud do podnajmu a z toho si ho riadit,alebo extra uskya peniaze pouzit na aopravy ... pripadne ako vikendovy dom pre rodinu,kde by sa rodinne peniaze pouzili na ucty -ale ako manzelka co nema nan narok by som tam ani nepracovala a nezveladovala ho ...

anonym_bab2db
Dnes o 17:19

Samozrejme, ze je to vylucne jeho majetok a neskor deti … k jeho nadobudnutiu manzelka neprispela nicim, zaplatili a zvaladili ho jeho rodicia, mozno na ukor vyletov a pod. Mozno boli rodicia sikovny a nemali x deti a kazdemu mhli nechat byt. Spolu ho Mozete ho dat do prenajmu a peniaze idu do apolocnej kasy. Manzelka si pocka na dedenie po svojich rodicoch a ked nemaju nic … smola. Rodicov si clovek nevyberie ale o to viac sa ma snazit sam a nekalkulovat, kde mu nieco kapne od ineho

anonym_2ca05f
Dnes o 18:22

@pytame_sa_za_teba jednoznacne A, mne by ani nenapadlo.chciet take nieco od muza.

anonym_3705ea
Dnes o 20:11

Mne by vobec nenapadlo pytat sa, ci byt prepise na mna, ak tak jedine na deti, to by mohol. Naco potrebujes vlastnit jeho zdedeny byt? 🤷‍♀️

cacianka
Dnes o 22:53

Keby chcel investovať z našich spoločných peňazí patriacich do BSM do jeho majetku , trvala vy som na podieli. Lebo ten byt stále bude iba jeho, nepatrí do BSM, a v prípade rozvodu by bol problém s vyrovnaním