Aká otázka, taká odpoveď? Nekonečné otázky "kedy bude bábo?"
Ahojte kočky,
rada by som Vás poprosila o radu, ako odpovedať na nevhodné a netaktné otázky typu "A o bábätko už sa snažíte? A vy bábo kedy? Nedarí sa Vám?" a pod.
U mňa sa veci majú tak, že mám za sebou dva spontánne potraty, o ktorých vie naozaj minimum ľudí z môjho okolia. Mám sama so sebou čo robiť, aby som sa z toho spamätala. Tieto otázky ma vždy rozhodia a potom celú noc nemôžem spať a plačem.
Tento víkend sme boli na jednej akcii a tiež tam táto otázka padla, dokonca jeden rodinný známymi v snahe byť vtipný povedal, že keby bol mladší, už by mi dieťa urobil dávno (no idem sa od smiechu popukať, fakt!!!!). Som mu povedala, "už len od Vás by som chcela" a išla som preč. Dosť ma to však rozhodilo, celú noc som nespala a teraz ráno by som najradšej skočila z mosta (nebojte, neskočím). O týždeň ideme na jednu rodinnú oslavu, ktorej sa neviem vyhnúť. S manželom sme sa dohodli, že pôjdeme len na hodinku, no keďže tam všetci budú mať deti, presne viem, čo bude nasledovať.
Prosím, ako ste na tieto situácie reagovali vy resp. Vaši známi? Viete mi poradiť nejakú odpoveď, aby som im dala jasne najavo, nech sa do toho nestarajú a zároveň nevyzerala ako zúfalá hysterka? O tom, že som prekonala dva potraty im určite rozprávať nebudem.
Ďakujem Vám
@sweetdreams starsich zvedavcov sa spytaj kedy oni budu mat vnucata a ostatnym povedz, ze o tejto teme sa momentalne nechces bavit. Hotovo, koniec...
@sweetdreams povinna literatura by to mala byt😂
@0silvia0 rozumiem, len vzhladom aj na vacsie vekove rozostupy u nas uz maju vsetci deti aj vnucata :D :D my sme uz naozaj "na rade" ci v rodine alebo v okruhu kamaratov.ja verim, ze tento mesiac nam to konecne vyjde a aj to uspesne dobojujeme do konca.
@sweetdreams reaguj nereagovanim...na dotierave reci uplne ostat ticho akoby si nepocula otazku..mne sa to vzdy osvedci. Ignoracia je jednoznacna reakcia ze,, si daj odpich,,.
Ja by som povedala na rovinu - vyskytli sa nam nejake problemy a nechceme o tom hovorit. Bodka. Chapajuci ludia s aspon kuskom enpatie pochopia ze uz sa dalej nemaju pytat.
Ja som stale povedala nieco ako Nieje to take jednoduche.. alebo Snazime sa, zatial sa nedari.. Kazdy inteligenty clovek potom pochopil ze sa v tom nema dalej sparat..
@sweetdreams ja som odpovedala "skor neskor, ako skor", "jeee, mile, ze sa pytas, kupujes nam snad vybavicku?"
4 roky sa nam nedarilo, riesili sme to v car, o jedny dvojicky sme prisli - kratko po potrate do mna ryla mama, kedy budeme mat babo. Vyletela som na nu, nech mi uz da pokoj, 2 dni dozadu som potratila a nemam chut sa o tom teraz bavit. Presne rok po potrate nam potvrdili v car srdiecka, este aj termin som mala rovnaky, len o rok neskor.
súhlasím s @adula12 ... v duchu asertivity nemusíte odpovedať na to čo je vám nepríjemné a spovedať sa. Uštipačnými odpoveďami len rozprúdite reči!! Jednoducho stačí: Toto je veľmi osobné a ocenila by som, aby ste sa ma to už nepýtali." Alebo, Je to veľmi intímna téma a nebudem sa s vami o nej baviť. Ďakujem" Proste riadená komunikácia.. nevysvetľovať, nemanipulovať!!! Priamo a stručne. Moc vám držím prsty, aby ste to zvládli !! Zo svojej praxe vám viem na prekonanie, aj na podporu počatia odporučiť homeopatiu. Všetko dobré 🙂
@sweetdreams Nie je to príjemné, co sa vám stalo, ale netreba brať ľudí tak tragicky. Vy musíte mať vnútornú silu, vôľu a vieru, že bude všetko v poriadku. Potom dokážete takéto otázky počúvať jedným uchom dnu, druhým von, usmiať sa a povedať: "Pracuje sa na tom."
@sweetdreams odpovedať v tom zmysle a s úsmevom, že " máme určitý problém, ak ho odstránime, dieťa sa prihlási alebo zatiaľ máme psa, ten je lacnejší " a ďalej to nerozvíjať, inak sa takýmto hlúpym otázkam nevyhneš, tak to proste je, ľudia sú tvory zvedavé, neprajné, rýpavé a závistlivé. Vytvor si určitý nadhľad a nedovoľ hlupákom Ti ubližovať. Na hrubé vrece, hrubá záplata.
Ahoj sweetdreams,otázku takého typu už má za sebou. Otehotnela som až v 31. roku, takže sa ma to pýtali už dlhšiu dobu a hlavne v práci. Liezlo mi to na nervy a len ma znervoznovali. Veď to je každého osobná vec kedy chcú mať bábätko. Ja som sa tiež do svojich 31 rokov na dieťa necítila. A čo bolo koho po tom. Asi nemali svoje starosti a problémy, že sa do druhého starajú. A s manželom sme pracovali v Nemecku, v chladných klimatizovaných priestoroch a každodenný stres mi nepomáhal k tomu, aby som otehotnela. A najväčšie nervy som mala na to, že v práci boli odo mňa staršie bezdetné baby, ale narážky mali všetci len na mňa.
Usmej sa a povedz : máme zoznam ľudí, ktorým budeme volať len čo otehotniem, pripisem si vás? 😉
Alebo povedz narovinu: toto je taká nevhodná otázka, že ani neviem ako vám (slušne) odpovedať. Porozprávajte mi radšej ako sa vám darí v práci...
@sweetdreams tak sa ich opytaj: a vy kedy dalsie? Alebo im povedz, ze vtedy, ked sa prestanu vypytovat. Alebo ze sa vsetko vcas dozvedia a nemusia sa stale pytat. Ja som vravela, ze ked pride, tak bude. Tiez sme si presli kadecim.
@sweetdreams Osobne by som potraty netajila, aj keď to musí byť veľmi nepríjemná a boľavá skúsenosť, ale je to súčasť vás dvoch, proste sa to vymazať nedá. Jedine vstrebať a ak to nejde, psychologickou pomocou, na tom nie je nič zlé, práve naopak, pomáha to prijať prípadné ďalšie tehotenstvo, aby sa naviazalo na bábätko zdravé puto a dôvera bez strachu, že sa to stane opäť. To, že príbuzní a priatelia sa navážajú a majú kopec otázok je len preto, že o vašej situácii nevedia, je to pochopiteľné, možno by som tiež tú otázku položila (odhliadnuc od toho, že sama som si prešla takýmito blbými otázkami). Ak sa dokážete postaviť tomu, že potraty si necháte ako súkromnú vec, musíte sa dokázať postaviť aj takýmto otázkam. Tí ľudia o tom nemajú tušenie. Jedine ak by ste povedali, že sa o dieťa vlastne nesnažíte a chcete si ešte užívaj jeden druhého, čo má prísť príde.
@sweetdreams ahoj,zo svojej skúsenosti ti skúsim poradiť,aby si ostala zároveň ty v pohode a ani nikoho neurazila.Tiez som dlho hľadala správne slová,nakoniec som hovorievala toto: veď ešte nie je všetkým dňom koniec alebo všetko bude a pousmiala som sa.lebo keď ľudia vidia,ze si z toho akože trochu robíš srandu,nebude ich baviť do teba rýpať.ak zistia,ze zahrali na slabú strunu,budu ťa ďalej trápiť.ludia sú proste takú,radi trápia druhých,zial....
U nás zasa otázky typu kedy bude druhé, ved ma už 9 rokov, všetko máme a pod. Najprv sme sa to snažili slušne, teraz som už drzá ako opica. Moja najobľúbenejšia odpoveď je: (nahnem sa k tomu idiotov) vieš ak chcem aby mali deti rovnakého otca... A zmurknem na dotyčného. Nech si to vylozi ako chce. Naše dôvody nebudem nikomu vešať na nos.
@brita Veď práve ja by som veľmi rada zareagovala slušne, preto som aj založila túto diskusiu. Nemám problém niekoho poslať s takou otázkou do r..i, ale ako som uviedla na začiatku, chcem poradiť, ako odpovedať tak, aby som nikoho neurazila a zároveň mala od nich pokoj.
Ako nechápem,to je ako povinnosť mať dieťa?? Že sa všetci vypytuju??
@sweetdreams Mne naozaj pomohla úprimnosť. Všetci vedeli, že v prvom vzťahu sa nám 6 rokov nedarilo mať dieťa, vedeli o našom probléme (a nielen tí najbližší). Preto mi už v druhom vzťahu, kde sa nám nedarilo dieťa takmer 2 roky dali všetci pokoj, vedeli, že je to citlivá téma, v duchu mi bábo priali a modlili sa za neho. Je to úplne iný pocit, ak má človek v sebe veci spracované, veľmi odľahčujúci, ak sa nemusím schovávať za nejaké nezmyselné odpovede, proste byť úprimný sám voči sebe.
@ave17 Ja skôr nechápem, čo získajú tým, keď sa dozvedia odpoveď, nech už je akákoľvek.
treba dat vhodne ustipacnu odpoveď, moja mama ma raz podrzala, prisiel bratranec aj s malou pred rokom, a svokra sa pyta mojej mamy, mne stala za chrbtom, a Renatka kedy mi budeme mat taketo? jej odpoved: "no vtedy ked Misko (jej syn) naberie odvahu" svokra stichla mne z ocom zabehlo a hotovko, ja si to este ani neuvedomujem, nikto to nevie v rodine, ze sa dačo deje, ale popravde nechce sa mi to ani nikomu vraviet, lebo ti zasa len dake hlupe reci, a co kupit a toto a hento a blabla
Takychto otázok sa človek nikdy nezbaví.... Keď nemáte detičky sa pýtajú, kedy budete mať? ? a ked uz to jedno máte, tak sa nevyhnete otázkam, A kedy druhé??? Aj mne to už lezie na nervy....
A prečo si ľudia myslia, že ich druhí radi takýmito otázkami trápia? Nie každá otázka je mierená zle. Sama som sa druhých zvykla pýtať na bábätko, aj keď sa nám nedarilo...možno som chcela len nejaké súznenie, kúsok úprimnosti z druhej strany. Nie všetci ľudia sa to pýtajú len preto, aby daný pár trápili. To si myslí len človek, ktorého to práve bolí - je to len uhol pohľadu. Mňa takéto otázky neprekvapia 🙂
@sweetdreams ahoj je mi luto ze si potratila. Ja by som asi odpovedala: "snazime sa kazdy den a dobre si to uzivame a hlavne nahlas". Ale povedala by som to s humorom v hlase. Drzim palce aby si v klude prekonala rodinnu oslavu a aby si sa im do buducna nemusela kvoli hlupim otazkam vyhybat.

@galioska ten clanok poznam, len zjavne ho moji znami necitali ;)