Ako sa aktívne zapojiť proti potratom?
Vlastne nadpis vystihuje všetko.
Mám svoje dôvody.
Kde a ako môžem prispieť k osvete?
Čo robiť?
Dakujem
Skus napisat do Forum zivota / poradne Alexis, oni sa zasadzuju za to iste, moze byt, ze sa im zide niekto do teamu 😉 a ak by aj nie, mozno by Ti vedeli poradit a nasmerovat Ta spravnym smerom.
Da sa si tiez duchovne "adoptovat" dieta ohrozene potratom, takisto mozno nejako pomoct zene, ktora je tehotna a situacia ju zaskocila. To nemusi byt len o tom, dat jej do ruky obalku s peniazmi. Casto by tym zenam stacilo povzbudive slovo, vypocutie, prakticka pomoc napr. so starsim dietatom (zobrat 1x do tyzdna na ihrisko a pod), mozno doniest nakup, pripadne ak mas, posunut oblecenie, postielku, kocik po svojich detoch... Pomoct jej si pozistovat, ako vie financne vyriesit tazky zaciatok, na ake prispevky ma narok a ako ich ziskat...
Spytat sa, z coho ma obavy a mozno skusit spolocne najst riesenie, pri ktorom by dokazala prijat novy zivot, co v nej rastie.
@autorka je velmi pekne, ze sa chces vfnovat takejto dolezitej veci. Ak si sa nahodou sama ocitlav minulosti pred tymto nelahkym rozhodnutim a dnes to lutujes, existuje program Rachel, uzdravenie pre zeny, co maju skysenost s potratom (ci uz umelym alebo spontannym)
@cecilia29
A co ma zamlknuty potrat spolocny s odopretim zakladnej zdravotnej srarostlivosti????
Ty si proste fanaticka, za kazdu cenu zobrat zene pravo sa o sebe rozhodovat sama.. to ze kazda jedna historia hovori ze zakaz este k nicomu dobremu neviedol je pre teba asi irelevantne, mne len nie je jasne, preco sa zeny tak rady vzdavaju vlastnych slobod a prav
@puklica13 vy ste fanatici, lebo vidíte všade len fanatikov a za všetkým zlým zákaz potratov. Tie články sú citové ale nie vecne, a su len o tom ze za smrt sa snazi fanaticka pro choice skupina obvinit zakony.. Pricom to kludne moze byt zlyhanie lekara, alebo situacia, ktora sa neda predvidat. A ako jej prosím RTG mohol odhaliť začínajúci potrat ? Ved už je to somarina, kto to pisal.
@darina90 trochu naivne predstavy … upt je jednotazovy vydavok, dieta min 18 rocny. Nie jeden chlap zenu po otehotneni opustil. Nechcem dieta - nesexujem? Vtipne. Ved to je nerealisticke.
@cecilia29 nebolo by vhodne nechat to rozhodnutie na zenu? Nasilu nikto ziadnu, ktora nechce podstupit UPT ho nedonuti podstupit. Tie co ho podstupia maju svoje dovody, ktore sice nemusis chapat, nemusia byt s tvojim presvedcenim ale nijak sa ta netykaju.
A aby ti bolo jasne, ja som zastanca predchadzania takymto rieseniam, som za osvetu o ochrane pred neplanovanymi tehotenstvami, ja by som antikoncepciu hradila z verejneho zdravotneho poistenia, rozdavala by som kondomy v skolach, zaviedla by som vychovu k zodpovednemu rodicovstvu uz od najnizsich rocnikov,
UPT povazujem za krajne riesenie, ale kedze nenosim topanky tych, ktore sa tak rozhodli neopovazim sa ich sudit a som za to aby zena mala vzdy moznost volby.
Zakaz riziko umrti pri UPT neznizi, skor ho zvysi. Zakaz UPT ani nezaruci, ze kazde take dieta bude prijate s laskou a bude mu poskytnute vsetko co pre svoj zivot potrebuje. Lebo dietatu nestaci, ze "je oblecene a napapkane". A zakaz nezaruci, ze kazdemu nechcenemu dietatu bude najdena laskyplna naruc v inej rodine ako je jeho vlastna.
Starat by sme sa mali o dve veci:
1. Aby sa znizil pocet neplanovanych tehotenstiev
2. Aby tie deti, ktore sa uz narodili mali vsetko co potrebuju aj ked ich rodicia su v nudzi. (a tym nemyslim dalsie socialne davky, ale pracu s takymi ludmi aby vedeli zabezpecit zivobytie a strechu nad hlavou pre seba a pre svoje deti)
Nestaraj sa dotoho docoho ta je hovno
Ak by sme to brali len z toho čisto finančného/pohodlného hľadiska.
Strašne sa smejem...... ako v iných diskusiach,tie isté ženy,ktoré sa zastávajú potratu,niektorý ženám, ktoré hľadali pomoc,tlačia kaleráby ,nakladaju,aké sú hnidy,ak sú nejake slobodne mamičky(ktoré bud žijú s týranom,či ich muž podviedol, opustil po mnohých rokoch...),
Že nájsť prácu,postarať sa o decko je úplne normálne,len treba makat a bla bla. Ba priam lahké , dokonca aj tie organizacie, ktoré sú momentálne hnoj a fanatizmus sú v tom prípade dobrá voľba
Ale keď sa jedná o nechcené dieťa,zrútil sa svet a nič sa nedá.(Stále to berme len čisto z finančného hľadiska, nie zdravotnej, znásilnenie a podobne drametizovanie)
Smejem sa.
Len taký výlev.
Čítala som len pár komentárov.
Nestíham čítať všetkých 11stran, rapídne to tu pribúdalo ...
Autorke držím palce a všetkým pokoj na duši...
Pekný večer
@viestta rozdávať myslíš ze stredoškoláci nemaju na kondómy? Stredoškolákov skôr treba učiť tomu aby vôbec sexovali a viesť ich k tomu aby nesexovali keď Nie sú schopný prevziať zodpovednost ze pripadne tehotenstvo. Kondómy nie sú 100% ochrana. Treba ich viesť k tomu ze ak žena otehotnela tak riešenie problému nie je interupcia ale prevzatie zodpovednosti, tak nech sa radšej tomu vyhnú. Lebo interupcia je len zdrhnutie od problému. Ako pises, treba ich učiť k zodpovednému rodicovstu. Kondómom a antikou to nedokazes. Dokazes to len vzdelavanim a aj tym ze si musia uvedomit ake su nasledky. KED im rozdas kondómy, naučíš ich to ? Čosi. A o antikoncepcii pomlcim. Chceme sú zničiť životné prostredie a zdravie? Tak len tak ďalej, treba brať hormóny , idealne ako lentilky.
A. tvoj posledný bod - to robí napr organizácia Zachranme životy. Čiže jedna z panbickarsich fanatickych organizácií- podľa vás.
Vieš čo je schizofrenicke? Pro liférom nadávate ze su fanatici a nech radšej ženám pomôžu ako by mali len kričať proti potratom, potom tu príde žena s otázkou ako a kde pomôcť a znovu jej nadávať do fanatikov a kazete jej nech sa stará do vlastnej maternice. Tak uz potom neviem ...
@tiezjedna nie vôbec. Ale keď das dieťaťu kondom to je ako keby si mu povedala , sexuj koľko chceš. Pričom nie sú schopný prebrať zodpovednosť sa zlyhanie. A po svete si chodí myslím veľa kondomovych deti. Nech si radšej uvedomia, že nič nestratia ak so sex. životom začnú neskôr.
Tbl. antikoncepcia je cele zle .
@cecilia29 aaaano, presne tak. A ked to cele storocia kazala cirkev ako najvyssia autorita, ze nemanzelsky sex nie, tak tych nemanzelskych deti bolo 0, vsak? 🙄 🙂
A tbl antikoncepcia je vzdy lepsia, ako nezelane tehotnestvo.
@simsalabim co máš tým cirkev? Co ju do toho pleties. A prečo nie HAK? Pretože znečisťujúcich prostredie. Ryby ktore sme pitvali na výške mali poškodené pohlavné organy - resp. mali organy ako keby boli obojpohlavne. Je to všade. https://www.antikoncepcia.org/?p=362
@cecilia29 ze v tom bola rovnako efektivna ako to, co navrhujes ty 🤷♀️ Ludom nerozkazes, vzdelavat mozes, ale 100% efektivne to nebude. Niektori sa k tehotenstvu postavis zodpovedbne, ini nie. Inak to nebude.
A co sa tyka atk, opakujem, lepsie ako nechcene tehotenstvo a ak chce daky vyssi ciel - ako dalsie preludnenie zeme.
@cecilia29 zaujímavé to o negativnych vplyvoch antikoncepcie na mužský organizmus, na vodné živočíchy tiež.
Vidím to tak, že za pár desaťročí (a možno aj skôr) nebudeme v západnej Európe riešiť nechcené tehotenstvá ale ako vôbec mať deti.
Autorka a akým spôsobom sa chystáš pomôcť? Budeš sa podieľať finančnou aj fyzickou pomocou matkám ako už bolo spomenuté vyššie? Či ty len založíš petíciu a pôjdeš s transparentom pred kliniku? To bude všetko? 🤷
@tiezjedna ohľadom metód sa treba dovzelať, je ich oveľa viac. A stále vznikajú nové. Minule som videla rozhovor s jednou pani z USA (so slovenským pôvodom) že v tejto oblasti má vysoko spoľahlivý nový produkt, ktorý má v USA úspech.
Antikoncepcia už nie je in, ľudia majú záujem o menej chemické riešenia.
@cecilia29 Iba môj postreh. Keď puberťákovi nedáš kondóm a nebudeš sa s ním baviť o sexe a sexuálnej výchove, už nebute sexovať koľko chce? Żiadny útok. Toto nemá riešenie, nikdy sa tieto 2 strany nepochopia. Tak je scestné si myslieť, že keď mu dáš kondóm, bude sexovať koľko chce, je scestné si myslieť, že ignorovaním vývoja u dospievajúcich/ to je aj sexualita/ zase naopak nebude sexovať koľko chce. Strádajú vždy len deti.
@cecilia29 neviem preco mam pocit, ze (az na drobne detaily suvisiace s nasimi roznymi ideologiami) piseme o tom istom. O tom, ze treba povinnu vychovu k zodpovednemu rodicovstvu zacat uz na najnizsom stupni vzdelavania, teda viac ako cokolvek je potrebna sexualna vychova na skolach. To aky sposob ochrany si uz kto vyberie nechajme na nom.
A nakoniec, ked pozries na statistiky, tak neplanovane tehotenstva a aj ich ukoncenia UPT sa netykaju az v takej miere zien vo veku -25, ale vacsinu tvoria zeny v produktivnom veku. Takze ano, aj tu zlyhava osveta a ochrana. Ale aku metodu zvolit podla teba? Ktora je ta ucinna? Okrem metody nesexovat vobec ziadna metoda nie je dostatocne spolahliva (a ani dostatocne ekologicka).
A ano, fanatizmom zavanaju hlavne tvoje komenty. Zial, je to tak ci si to pripustis alebo nie.
@zltalienka konkrétne?
@tiezjedna keď som bola ja mladá, bolo ich cca 10, koľko ich je teraz netuším. Ujo google Ti pomôže 🙂
@zltalienka ja pomoc nepotrebujem, môj muž je dosť inteligentný na to, aby sám prišiel po troch deťoch s myšlienkou vazektómie. Ale ako ty, tak @cecilia29 tu točíte o "metódach", ktoré nie sú fuj (kondóm, hak), ale príklad neviete dať ani jeden...
no ja som zvrátená mater, môj syn dostal kondómy k 15. narodeninám 🫠🥹🙈
@tiezjedna
@viestta počkajte, ja nie som proti kondómom. Ja vravím ze je somarina rozdávať to deťom. Po prvé majú na to peniaze a po druhé evokuje to pocit ze skorý sex je ok.
A aké metódy? No kombinácia viacerých- ak spojos kondóm+ prerušovany + sa vyhnes plodným dňom tak šanca na tehu je nulová. A nemusíme si morit prostredie ženskými hormónmi. Prečo toľko chlapcov je dnes zoženstilych a geyov? Ja neviem ako vy ale ja ich poznám viac a žiadnu lesbu. Možno aj to ma vplyv.
A viesť nie som za sexuálnu výchovu s pohlavnými udmi na učebnici . Som za rodinnú výchovu, finančnú výchovu. A to je rozdiel. Lebo na tak dôležité funkcie v spoločnosti sa prakticky priamo deti nepripravuju. Trochu v občianskej výchove.

Z finančných dôvodov atď...tak hádam keď viem ,,ze dieta si neviem dovoliť tak nesexujem, pripadne použijem kombináciu ochrany . A na to upt akože uz ma ? Ved to nestojí 5 e ....
Chlap ma opustil ? Tak hádam predtým vedela. Chlap len tak neodíde, ze aha už si tehotná tak ahoj .
Zastavate sa niečoho co sa zastať ani nedá..podporujete ľahostajnosť a nezodpovednosť,krutosť.
Nerátam sem znasilnenie