icon

Ako sa rozhodnúť pri nechcenom tehotenstve

13. okt 2024

Poradte mi prosim. Neplanovane som otehotnela a moj priatel to vobec nevzal dobre, jednoducho povedane mi dal na vyber bud babo alebo on. Poslal mi aj peniaze na potrat. Ja mam 30rokov, babatko som sice neplanovala ale potesila sa. Rozmyslam len ako to zvladnem sama. Alebo ist tou jednoduchsou cestou a ist na interupciu. Len to velmi nechcem. Cele dni nad tym uvazujem, prepocitavam uspory, neviem co robit.
Ak ste sli na interupciu zvladli ste to psychicky?
Ak ste babatko vynosili, zvladli ste to same?
Bytove podmienky mam vyriesene, byvam s mamou vo velkom dome. Babatko by malo svoj priestor aj zazemie. Mama mi radi nechat si babatko, ze mi pomoze a vychovame ho spolu. Ja sa vsak bojim ako to zvladnem. Dakujem za rady

betulinka1
13. okt 2024

Ked mas pomoc, tak to zvladnes. Zvládlo nas to vela. Ja som tiez dostala navrh na interupciu. Ale teda ja by som nesla nikdy. Ani keby som mala 17 a nie to este 33 rokov. Povedala som si, ze ked uz on je debil, tak mi aspon dal zdrave spermie, kedze mne dr hovorili, ze asi nemozem mat deti. Tehotenstvo bolo uzasne a teraz mam uz 10 rocneho syna, ktory mi pravidelne dviha moj nizky tlak, muza, ktory si nas nasiel, ked mal maly 3 roky, on ma zase svojho bio syna v striedavke a takto si zijeme normalny zivot. O bio otcovi neviem nic, nie je zapisany v rodnom liste. Keby sa mi nieco stalo, maly ma jeho udaje zapisane v takej pamätnej knižke, vie o tom moja sestra a krstná. Ano nebudem klamať, nebolo to lahke, lebo aj ked ti pomozu gro starostlivosti bude vzdy na tebe. Ale od tych 3 rokov to bola pohodicka. Financie neboli problem, pocas materskej a rodičovskej do 1,5 roka maleho som zila s rodicmi vo veľkom dome na poschodi, moj byt som prenajímala, Cize ten sa platil sam s hypo a robila som parkrat do mesiaca ako HO. Plus moji rodicia samozrejme nic nechceli za to, ze tam bývam a jem. Potom isiel maly do jasiel, ja som zacala pracovat na 100% odsťahovala sa do bytu. Ano ak by som isla na potrat, tak iba z ekonomických dovodov ale to bolo v pohode, Cize toho som sa nebala, ze to dam aj bez vyzivneho od bio. Takze neboj sa. Teraz setri co najviac vies, prepocivataj si co a ako bude. Ak chces bio otca na rodný list, mozes uz raz dat navrh na nejaky prispevok na nevydatu matku, po narodený určenie otcovstva a vyzivne. Cize nejake paniazky vies ziskat vzdy. Tes sa na dieta, najväčší dar bude, ked po kazdom vysetreni budes vediet, ze sa ma dobre a je zdravy v brusku. Keby si cokolvek si chcela popisat, kludne pis aj cez sukromnu spravu.

autor
13. okt 2024

Ďakujem vam 🩷 uprimne sa tesim a asi to bol len sok, ked som uvazovala nad inou moznostou, nez si to malicke nechat. Je to ozaj dar a nie kazda zena ma take stastie. Zvladnem to aj sama, len som mala obavy asi ako kazda tehotna zena. Este raz dakujem a verim, ze to budu nezabudnutelne chvile s malym drobcekom🙂

sofia1
13. okt 2024

Určite by som to s nim ukončila a dieťa si nechala.

zobaka
13. okt 2024

tesime sa ako si sa rozhodla, vela radosti prajem

lucia147852
13. okt 2024

Neni na svete chlap, pre ktorého by som si zabila dieťa. Ale debila už by som nikdy nechcela vidieť, čo toto vyslovil. Samozrejme, že babo si nechaj. 💪💪💪

lienka.7
13. okt 2024

@autorka divím sa ti, ze vôbec nad potratom rozmýšľaš.... "potrat" je ten tvoj priateľ... akonáhle pôjdeš na upt, nechá ta. Uisti sa, že nie je dieta a pojde za inou. Cize za mna by som mu povedala, že si vyberám svoje dieťa.

autor
14. okt 2024

@lienka.7 ja som s nim prestala komunikovat. Onho vobec nejde v tejto teme, s nim mam jasno. Skoncil

pikachu999
14. okt 2024

Peniaze čo dal na potrat by som si nechala a jediné čo by som mu napísala bolo že ho čaká platiť výživné..

gulicka277
14. okt 2024

Ahoj píše ti dievčatko teraz už žena ktorá bola na tom istom mieste ako to tvoje bábo.. Moja mamina mala mať predo mnou dvojičky ale potratila úplne prirodzene potom jej povedali že už mať deti nemôže lebo sa jej otočila maternica no každopádne s tým istým chlapom otehotnela so mnou on ma nechcel a posielal mamu na potrat. Moja mamina mala veľkú oporu u mojej babky takže to isté čo povedala tvoja mamina tebe povedala aj babka tej mojej. Nakoniec si ma teda nechala žili sme celkom skromne ale mala som všetko čo som potrebovala a ja ti chcem týmto len predať spôsob ako sa na to bude pozerať tvoje bábätko keď vyrastie. Podľa mňa neplánovane bábätko je dar od boha. Vidím to na tom svojom.

bambulka711
16. okt 2024

Prepáč, ale aj ťa priateľ postavil pred takéto rozhodnutie, tak voľba by u mňa bola jasná. Neráta s tebou do budúcnosti... Nemáte 18 rokov, aby to bola taká tragická správa pre neho, ak to s tebou myslí vážne. Bábätko by som si nechala a jeho poslala najkratšou cestou. Určite to zvládneš ❤️ hlavne si nechaj čas na premyslenie a nenechaj sa dotlačiť k niečomu, čo by ťa možno trápilo celý život. A možno by sa ti neskôr už nedarilo a iba by sa to umocnilo. Držím palce.

ronie338
17. okt 2024

Zvládneš to lebo keď sa tešíš bábo chceš. Ja nie som na bábo sama a nemáme núdzu o peniaze ale aj tak som mu skoro všetko zohnala z druhej ruky. Kopu veci dostal od kamosiek, také malé to maximálne pogrcka a ro vyperies. Nemám rada keď sa vecami plytve a mam oblečenie co mala sestrina dcéra, kamoška, moj maly, sestrina mladšia a teraz kamoška ďalšia a ide to späť mne. To sa neznici q aj tak keď to má 2x na sebe je výhra. Treba si teraz spraviť rezervu, aj keď je ešte väčšiu, najdrahšia položka sú plienky a umelé mlieko ak by bolo. Zvyšok sa dá na rôznych stránkach nájsť za malé peniaze. Ja mám sportiak za 50 eur, postieľka komplet stala 70. Hľadala som kým som nenašla co som chcela za prijateľnú cenu. Nakúpila som mu aj nové veci ale v akcii. Nové dostal keď šiel z nemocnice a na krst, to mam aj odložené, aj z prvej sibacky ale aj toho veľa dostal, či plienky, oblečenie alebo peniaze aj od rodiny a známych. Všetky peniaze ma inak on na svojom účte a keď sme mu kupovali pokracovaciu sedačku platili sme to z toho. Ale aj tak tam ma plnku sumu nesporenu a prídavky tiež idú rovno jemu na účet. Plus keď niečo dostane na sviatok tak tiež, pripadne do sporkasi doma a tu keď bude plná zase otvoríme a dáme mu na účet jeho.

laura9214
21. okt 2024

...koľko životov takto nemusí skoncit

zuzinabila
5. nov 2024

ozvi sa do Poradne Alexis. ak máš náročnú finančnú situáciu a budeš v pravidelnom poradenstve s nimi, môžu ťa zaradiť do projektu www.zachranmezivoty.sk

lenka33d
10. nov 2024

Ahoj. Myslím, že v čase kedy píšem túto správu si sa už rozhodla a ja verím, že si stále tehotná. Možno máš stále myšlienky kolísavé a možno si aj v samote poplaces, ale ak to všetko prejde, ty budeš najšťastnejšia , že o pár mesiacov uvidíš svoju lásku na celý život. Nic nie je náhoda , zvládneš to. S mamkou a bábom budete skvelá trojka. Ver mi, že to rozhodnutie nechať si ho nikdy neóutujes. Čo ti viem určite s istotou napísať je to, že každá žena po UPT nenormálne trpí. To je to, na čo budeš vždy s ľútosťou pozerat

zuzanockamt
10. nov 2024

Autorka
Mňa by zaujímalo, ako je možné, že ti zlyhala HAK? Ešte som o tom pri správnom užívaní nepočula.

denkanr
10. nov 2024

Ja by som mu aj poďakovala za bábätko 😁 krásny darček 🥰

terezkaarthuramax
10. nov 2024

Ja by som nesla na potrat za nijakých okolnosti. Priateľ je zlý človek, keď ti toto povedal. Prajem ti aby sa bábätko narodilo zdravé a aby sa ti to podarilo zvládnuť..a máš skvelú maminu. To sú dary, ktoré nie každý má.

lenka33d
10. nov 2024

@zuzanockamt tiež mi to prišlo vždy zvláštne, ale pred týždňom mi kamarátka oznámila , že je tehotná a to počas užívania antikoncepcie hormonálnej. Užívala však v ten mesiac antibiotiká, je možné , že bol účinok oslabený. Ale potom dodala, že aj jej prvé dieťa ma zlyhaním antikoncepcie a to už bez antibiotík. Kým ma žena maternicu, žiadna antikoncepcia nie je 100%tna, dokonca ani sterilizácia. Toľko žien, čo počali aj keď mali podvazane vaječníky. Telo regeneruje, zázraky sa deju

zuzanockamt
10. nov 2024

@lenka33d Užívanie HAK a ATB súčasne, to je jasné, že treba počítať s oslabeným účinkom a ovulácia môže prísť. Pri bezchybnom užívaní - neviem 🤷

ysseba
10. nov 2024

Moja zlata, ty hlavne nechod na potrat 🙏 a pozor- to ti hovorim ja- ktora nie nie striktne proti potratom. Ale…. Znasala by si to velmi tazko ked uz teraz si sa tehotenstvu potesila. A tvoj priatel je priatel roka. Hovorit si moze co chce, aj ultimata ti moze davat kolko chce, dieta je aj jeho, ak sa tak rozhodnes, bude musiet na neho platit 🤷🏼‍♀️ nic s tym nenarobi, zivot je uz taky 🤷🏼‍♀️ a ked mas podporu v mame, ty si sa potesila, aj vekovo mas navyssi cas stat sa mamou. Podla mna nie je o com. Drzim palce 🍀

autor
10. nov 2024

Dakujem, babatko som si nechala. Ex mi vsak vyvolava a chce NAS naspat. Ja som vsak strasne nahnevana, sklamana, vsetko pokazil, znechutil sa mi. Takze budeme dvojka plus mamka/babka🙏

lenka33d
10. nov 2024

To je krásna správa, že si si babo nechala. Podľa mňa si spravila to najlepšie rozhodnutie. A s tým bývalým… no čo dodať. Teraz sa posnažím byt maximálne neutrálna, aj keď chápem tvojim pocitom voči nemu a sú každopádne prirodzene. Aj mne by sa znechutil. Ale vždy majme na pamäti, že sme ľudia. Niekedy preľaknutý, vystrašený, nerozvážny a chýbujuci. Ti len ty zistíš a len ty môžeš cítiť, či to mysli vážne a úprimne. Každý z nás robíme chyby a sme omylní. Možno to je aj ten jeho prípad a ľutuje to úprimne, možno si tomskutocne vyčíta a ďakuje bohu , že si si babo aj napriek všetkému nechala. Možno. Ty ti máš v moci zistiť. A možno nie, možno, že je to muž, od kt radšej čím skôr odísť a zabudnúť, ale jedine ty to vieš rozlúsknuť. Teda, najprv musíš vedieť, či to vôbec chceš rozlúsknuť.

autor
11. nov 2024

@lenka33d uvazujem nad tym celym cas, ale velmi ma tym celym sklamal, ze v takej situacii vedel vobec nieco take povedat, ked som aj ja bola v soku. Necakala som, ze bude skakat od radosti, ani planovat detsku izbu ale ze zareaguje ako dospely chlap a prevezme zodpovednost. Zena si musi vsetko odskakat a on to mal problem predychat? On nevedel, co robit? Ale vedel a velmi dobre. Ked ma postavil do situacie bud, alebo.
Len mu asi matka vycistila zaludok, mozno to trochu spracoval, mozno sa spamatal ale odrazu mi hovori, ze ked to bude chlapec, budu hravat futbal a majstrovst v garazi a ked dievca, tak to bude jeho princezna. Ale ja mu tu radost neverim, neviem ci ma presvedci a ci to este nejak poplatame. Neviem byt vo vztahu, kde sa neviem na muza v tazsej chvili spolahnut. Ale mozno mi ukaze, ze to bol “skrat” ale nikd mu nezabudnem, ze ma postavil do situacie “bud ja alebo plod”

lorrainet
11. nov 2024

Určite to zvládneš, ja som tiež sama s bábätkom. Nemám ani nárok na materskú, dostávam len rodičovský príspevok. Tiež bývam u mami takže rodičak ide len na potreby synčeka. Popritom sa mi podarí niečo z domu zarobiť , predávam malého oblečenie za symbolické ceny, ktoré už vynosil, predávam svoje veci čo som ešte nemala a vždy sa niečo nájde. Ak bábätko chces tak vždy je spôsob. Ja som si uvedomila že otec malého je pre mňa aj tak zbytočná záťaž , zvládam všetko bez neho a je mi dobre , za ten poklad mi to stojí 🙂 o pár rokov predsa bude lepšie keď sa vrátim do práce ale dovtedy si chcem užívať s maličkým lebo čas letí veľmi rýchlo. Pošli toho idiota kade ľahšie. Vek už máš , nebudeš predsa čakať kým bude pán pripravený , to môže byť aj nikdy a ty nevieš dokedy budeš mladá a zdravá a či po interrupcií ešte niekedy otehotnieš. Hádam ti za také riziko nejaký chlap nestojí, ešte taký, ktorý nerešpektuje, že bábätko chces, to nie je chlap ale nula ...

yoxinka
11. nov 2024

Toto všetko, čo si tu napísala, by su mala povedať. Presne tak ako to píšeš, takto úprimne a takto otvorene, aby bolo medzi vami úplne jasno.

any_soj
11. nov 2024

@zuzanockamt ovulácia prichádza relatívne často aj pri bezchybnom užívaní hak, preto je poistný účinok oslabenia vystelky maternice, aby sa embryo, ak vznikne, nemohlo uhniezdit.

autor
12. nov 2024

@any_soj gynekolog mi hovoril, ze je mozne otehotniet cez akukolvek antikoncepciu. Ze je to menej pravdepodobne, ale nie nemozne. Najbezpecnejsia antikoncepcia je nezit pohlavne, tato metoda je 100%.
Tabletky som uzivala viac rokov a nestalo sa nic. Nezabudla som ich uzivat, nebrala som antibiotika, nebola som chora. Aj tak som otehotnela.

ekobaba
13. nov 2024

Modlím sa za teba a bábätko, nech vám to všetko dobre dopadne a keď sa drobec šťastlivo narodí a budeš niečo potrebovať, ozvi sa mi. Ak budem môcť, pomôžem. ♥️

mata90
13. nov 2024

Ahoj,keď budeš vedieť či čakáš, kľudne napíš,tiež by som niečo pekné poslala bábätku.

autor
14. nov 2024

@mata90 dakujem ste mile ❤️
@ekobaba