Ako ste povedali deťom o bábätkach, o ktoré ste prišli?
Niekedy ked v zdr.karte zbadam moje zaznamy z nemocnice, zacnem rozmyslat ze ci a kedy povedat mojim detom ze tu boli aj dalsi ich surodenci.
O jedno dietatko sme prisli v šiestom mesiaci tehotenstva a o druhe v 9.tyzdni.
Starsia dcera bola vtedy este mala, isla som do nemocnice, ona si to nepamata...mala tri roky.
Dalsie sa nam narodilo az za par rokov.
Dakujem vam za vase nazory.
Skore potraty by som iba oznámila dcéram už dospelým, aby vedeli ze som mala zdrav.problem. Inak "potraty" v 4tt 5tt 6tt ....by som neriešila ako "braček a sestrička v nebicku" a pod.🤦♀️
V neskoršom štádiu je to trauma, hrozna skúsenosť. Ale tiež to deti nepotrebuji vedieť. V dospelosti určite čisto zo zdravotných dôvodov.
Ja som to detom povedala ked na youtube zahliadli video s mrtvym babatkom. Vysvetlila som im co sa stalo a ze aj mne zomrelo babatko v brušku.
Viac to uz nerozoberali a nemaju z toho ziadnu traumu myslim.
Akurat boli z toho viac smutny ze sa aj take veci stavaju ze umieraju aj male deticky.
Mali vtedy tusim 10 , 8 a 6 r
Ako budu starsie ,teraz taje veci nerozoberame starsia ma 8 a tej povedal muz ze som bola v nemocnici lebo ma bolelo brucho...newedela o tehotenste..
Ja sa pripnem k téme, tiež ma zaujímajú rôzne názory.
Nam zomrela dcérka nečakane po pôrode, keď mal syn čerstvo 2 roky. Vtedy to ešte nevnímal, teda aspoň to, že bude mať súrodenca, urcite postrehol, že som zrazu smutná, iná, a pod..
Cize som to (našťastie) nemusela s nim riešiť. Teraz má 5a pol r.,obcas ideme spolu na hrobček, ale tiež to nejak zvlášť nekomentujem, raz sa spýtal všeobecne co to je za miesto, vysvetlila som primerane veku, viac sa nepýta. Určite však príde čas, keď mu poviem, že má(resp mal) ešte jednu sestričku. Medzitym sa nám narodila ďalšia dcérka, v marci bude mať 2 roky. Obom to jedného dňa vysvetlím, ale až neskôr. O 2 potratoch v 6tt im poviem keď tak az v dospelosti, keď budu napr plánovať svoju rodinu.
Ale ohľadom ich sestričky stále nemám jasno, veľmi rada by som totiž dala jej fotku k nám do spálne. Ale viem, že syn by sa určite pýtal kto to je a to by vyvolalo otázky na tému, ktorú jeho hlavička momentalne nebude vedieť spracovať správne, čiže to odkladám. Mam napríklad aj malu drevenú nenápadnú ozdobu na stromčeku s jej menom. Alebo zopár nenápadných detailov v dome,ale na to sa nepyta nikto.
Cize, za mňa, urcite povedať, ak išlo o stretu vo vyššom štádiu tehotenstva, ale nie úplne malým deťom. O skorých raných potratoch určite deťom nie, keď tak v dospelosti
Nevravela by som, na čo...
Nam mama povedala, ze sme mali mat este surodenca, az ked sme boli dospele..podla mna je zbytocne to hovorit malym detom. Staci v dospelosti.
Nevidím dôvod to malym detom vešať na nos, hocijakom formou. Ine je to ked sa ta v dospelosti pýtajú na rodinnú anamnézu, ak by pripadne boli problémy u dcéry. Takto to zistila napr.kamoska v 33, ze v podstate mali byt 3 (1 dcéru jej mama potratila).
Dcéry o tom vedia . Bol to ich súrodenec. Spolu sne sa naň tešili. O dieťatko som prišla v 11tt. Chodíme mu vsetci zapaľovat sviečku na hrobcek pre nenarodené deti. A úprimne je to rok a pol takmer ,no stále naň myslíme ,to prazdne miesto nenaplni nik...aj ked teraz som v 27tt ❤ A uz sa nášho chlapceka nevieme dočkať, tak ho ľúbime ❤
Naša malá bude mať čoskoro 4 roky, ale necítim potrebu jej o tom hovoriť. Vie že si pichám injekcie a vie prečo.
Pýtala sa, tak som jej povedala pravdu. Že má maminka chorú krvičku a aby jej sestrička u maminky v brušku rástla, potrebujem si pichať injekcie, lebo pomáhajú krvičke, aby bola zdravá.
Na detaily má čas, keď bude ona sama chcieť byť mamou. Našťastie sa nám to stalo este pred ňou a tak sa nás netýka vysvetlovanie straty bábätka, ktoré by si pamätala.
Nemôžeš totiž vedieť, čo všetko si to dieťa pamätá, ak sa priamo neopýtaš. Naša si pamätá aj oslavy 1. narodenín, lebo sem tam povie o balónoch, čo nám vyseli zo stropu.
Každopádne sa to dá vysvetliť "detsky" bez detailov a aj to by som riešila len v prípade, ak sa dieťa samo na to opýta. Inak je to podľa mňa vec nie celkom patriaca do detského života. Sú to dospelácke problémy.
My s manželom sme sa z toho dostávali dosť dlho, nie to ešte dieťa.
hovorit, len ak si pamata a pyta sa, zvysok ak tak niekedy v dospelosti .. ja som si matne pamatala, ale o tom kolkokrat sa to mamke stalo, mi povedala, az tesne pred narodenim nasho syna, ked mi asi tisickrat pripominala, aby sa nezabudlo na inekciu po porode pre rozdielne Rh faktory (s tym mala problem ona, len sa to v tej dobe este tak neriesilo)
Tiež si vôbec nemyslím,že to deti potrebujú vedieť a že je to pre ne nejaká zásadná informácia .Hovorila by som ontom s deťmi ,ak by z hľadiska genetického ,totiymalo nejaký vplyv na ich snaženie sa alebo problémy a tým spojené .Prípadne fakt ,až s.dospievajucimi,dospelými .Tak malé deti tomu aj tak rozumieť nebudú a zbytočne ich tým zaťažovať ..
Povedala by som detom v dospelosti, resp. na prahu dospelosti. Ja by som to chcela vediet a dalsia vec, nie je odveci, ked matka take veci povie hlavne dceram. O potratoch sa nehovori a potom mnohe zeny prilis tazko prezivaju, ked zaziju velmi vcasny potrat a pytaju sa preco prave ony a ze kedysi nebolo tolko potratov a podobne. No lenze tie potraty boli a su a su pomerne caste, len sa o tom nehovori. Tak su potom zeny prekvapene, mysliac si, ze takmer kazde tehotenstvo dopadne uspesne.
@cervenaruza123 dnešné včasné potraty su najme preto, ze sa ženy sledujú, merajú BT, sexujú podla kalendára, len aby sa zadarilo čím skôr. Samozrejme potom na tehotenstvo prídu v tak skorom štádiu, že často ms ani nemešká. A ak sa čosi pokazí, prode krvácanie, vedia, že to je potrat. Kedysi sa sexovalo aby doma nuda nebola, aby zima nebola a hlavne preto, lebo to utužovalo manželstvá. Ziadne kalendáriky sa neriešili, ovu testy ani nič a keď žena dostala ms o týždeň dva neskôr a mala pri nej silné bolesti, brala to ako znak dlhšie meškajúcej MS. To ako namargo toho, či sa potrácalo tak často alebo nie.
S tým, že to treba povedať hlavne dcéram súhlasím len čiastočne. Áno, ony sú tie, ktoré eventuálne môžu v budúcnosti prísť o bábätko z hľadiska genetiky alebo čohokoľvek iného, keďže muž otehotnenieť nedokáže. ALE ☝🏻☝🏻 nie len žena je nositeľom faktorov, ktoré môžu priebeh tehotenstva negatívne ovplyvniť a tak si myslím, že o skutočnosti potratov ich matky by mali vedieť obe pohlavia a to s rovnakým nárokom.
Ak mala žena napríklad viac početné potraty z dôvodov genetickej anomálie čohokoľvek, čo môže byť dedičné v prípade oboch pohlaví, malo by byť na pozore aj mužské pokolenie. Rovnako tak ak bol potrqt z dôvodu, že otec bol ten, ktorý posunul "zlý faktor" vrámci genetickej výbavy bábätka.
Každopádne je to vec, s ktorou je vhodné vyrukovať v správnom čase. Nehovorím, že v 30ke, ale napríklad v prípade, že potomkovia budú mať vážny vzťah, z ktorého by mohlo pristna svet bábätko.
Pokial dieťa same zacne mať otázky na tento smer, netreba zahmlievať, ale podať odpoveď adekvátnu veku.
Ale že by som si teraz posadila napríklad 4 ročnú na kolená a povedala jej, že drahá moja, 3x sme s tatom prišli o dieťa a ty si zázrak, lebo som s tebou ležala tyzden v nemocnici a lekari sa snažili ťa zachrániť....tak to isto nie 🙄 to mi príde rovnako zvrátené, ako začať jej vysvetľovať menštruačný cyklus, lebo mi vpálila na WC počas ms 😅😂
Inak je fascinujuce, ze o mojom tehotenstve, ktore skoncilo MA, tak deti vedeli od zaciatku, ja som im o tom hovorila, najma preto, nech mi neskacu na brucho... a 21mesacna, ked som povedala, ze v brusku je babo, tak ona od toho 9tt pokrutila hlavou a povedala "nie"... ona to vedela skor nez ja... 😢
@basska_b u nás to bolo zas tak, že ja som všetkým rozprávala, že mamka čaká bábätko, hoci ani ona sama o tom ešte nevdela. O dané bábätko však potom prišla :( U nás mali rodičia v kuchyni fotky svojich 3 detí a ku tomu ešte obrázok 3 anjelikov. Od mala som vedela, že mám v nebi 3 súrodencov. Na vianoce sme na Betlehem vešali 3 anjelikov tiež ako symbol súrodencov, čo máme v nebi.