icon

Ako zvládnuť obavy pred interrupciou?

30. okt 2025

Ahojte, viem ze to nie je vhodna tema na MK ale caka ma tento zakrok a mam obavy ako to celé prebehne. Dieta si nechat nemozeme kvoli financiam. Cela sa trasiem ked na to len myslím, mam sa bat ?

anonym_ba7a98
31. okt 2025
@diaamax

Ak mate FB, dajte si do vyhladavaca “nadej v jednej ozdobke” je to rodinka ktora vyraba ozdobky, aby svojej tazko chorej dcerke vyzbierali prostriedky na rehabilitacie. Idem si aj ja od nich opatovne objednat. Minuly rok, im dosla danova kontrola, lebo nejaka hyena zavistliva ich udala danovemu uradu. Doslo im od exekutora zalozne pravo na ich dom. Byt v BA by isto prijali. Aha chyba v systeme, ona uz sa narodila, tam uz pomahat netreba.

@diaamax byt síce nemám, ale už 3x idem objednávať. Robia prekrásne ozdoby

anonym_d47ae1
31. okt 2025
@anonym_ce7af6

Ja by som uzakonila taký zákon že keď žena zabije svoje dieťa aby išla za to sedieť do väzenia. Lebo ísť na potrat je vražda aj keď ešte nenarodeneho dieťaťa ale je to vražda. A nie nechodím do kostola ani nie som moc veriaca ale beriem to ako vraždu. Že nemáte na ďalšie dieťa peniaze tak trebalo sa chrániť dopredu keď si vedela že viac detí nechceš.
Nechápem ženy čo dajú vyskrabat plod zo seba a žijú ďalej veď život je gombicka, môžem ísť na potrat aj x krát za sebou a nič sa mi nestane. Také ženy nemajú chrbtovu kosť a nič neľutujú.

@anonym_ce7af6 vies, ale ty prides s riesenim, ktore je uplne na hlavu.
Toto je taka problematika, ktoru nevyriesi len tvoj, na hlavu padnuty zakon…toto by vyriesila podpora uz narodenych deti, podpora skolok, lebo predstav si, v niektorych mestach nie su kapacity na to, aby sa dali deti do skolky a ludia nechcu vacsi pocet deti, lebo by im vypadol prijem a musi niekto s dietatom ostat doma. Nie kazdy ma podporu zo strany rodiny, niekoho, kto je uz na dochodku a mohol by vykryvat zenu v zamestnani, ked dieta ochorie alebo by mohol a chcel travit cas s dietatom, ktore nebolo prijate do skolky a zena s nim mjusi ostat doma a pride jej domov vypoved. Mozno by pomohlo aj to, aby zamestnavatelia, samozrejme ti, u ktorych to je mozne, ratai s home office, lebo zena mozno musi zostat doma s tymi chorymi detmi alebo je pre nu vyhodnejsie nechosdit do a z prace, lebo jej to berie cas z celeho dna. Pripadne skratene uvazky u zien, ktore by na to pristali, by tiez neboli odveci zo strany zamestnavatelov. Podpora rodin a deti v zmysle nejakej socializacie, nech sa rodiny a najma zeny, lebo tie s detmi travia drvivu vacsinu casu, aby sa citili zazdrojovane a nie vycerpane a na pokraji sil a energie. Tiez by pomohlo, aby sme tu opakovane nemali xy konsolidacii, ktore rodinam viac beru ako daju a pomoc adresna..je toho kopec, fakt kopec, co by sa dalo robit preto, aby ludia mali a chceli mat deti a aby nemuseli zvazovat kroky, ako je potrat..
A to pisem ako zena, ktora pred dvomi tyzdnami podstupila kyretaz kvoli tomu, ze dietatu, na ktore sa tesila a ktore si vedome s manzelom urobila umrelo, lebo mu prestalo bit srdce. A nemam nikomu za zle to, ze ide na ten potrat, lebo kazdy sa moze posmyknut aj ked myslel 1000 krokov dopredu a hocikomu sa moze stat hocico, hocikomu sa moze zmenit situacia v zivote, socialna, financna, rodinna, akakolvek..
A pisem to tiez ako zena, ktora mala problemove prve tehotenstvo a nebola to prechadzka ruzovou zahradou a nikto by nemal nijakej zene prikazovat, ze ma vynosit dieta, lebo to so sebou nesie rizika, ako cele tehotenstvo, tak aj porod a cokolvek, co by sa pocas tehotenstva mohlo skomplikovat, by mohlo zanechat na zene stopy ako fyzicke, ci psychicke.
Je to volba, zial, ze sa jedna o volbu medzi dietatom a zenou.

@autor co sa tyka tvojej psychiky, neviem ako na tom budes, to nikto nevie, co sa tyka zakroku, v niektorych nemocniciach ponukaju misoprostol, ale zrejme len do urciteho tyzdna, v cr to je myslim 6-7 tt, nie som si celkom ista, to so sebou nesie rizika, ze telo sa nemusi vycistit dostatocne a zena moze ist napriek tomu na kyretaz.
Pokial by si isla na kyretaz, ides do celkovej anestezy, jednodnovy zakrok, uspratie a kyret max do hodiny, je to rychly zakrok, v jeden den prides aj odides. Samozrejme aj po tomto zakroku mozu nastat rizika, zrasty na maternici, nie dobre odvedeny zakrok. Po zakroku sa budes cistit a krvacat. Mozes dostat zapal maternice a pod.
Je na tebe ako sa rozhodnes a ako si zvazila svoje moznosti a schopnosti.

anonym_bb556c
31. okt 2025
@vorkola

@cyneric ona sa rozhodla,ze dieta mat nebude a to dietatko sa urcite nerozhodlo ist pod spalpel Aj nenarodene ma pravo mat obhajovu, na jeho zivot, a to sme my, hoci aj na dialku protipotratarky,alebo odporkyne potratov,ale najlepsie vyznie proti vrazdam nevinneho cloveka, ktoremu nie je mozne sa branit, ani mat regulerneho obhajcu, lebo nas potratovy zakon to umoznuje.staci ?,,a ta otazka, ak by som prestala existovat, ved existovat zajtra a ani o minutu nemusi nikto,,,..co ak zajtra nemusi existovat niektori clen z tvojej rodiny, Nevies dna ani hodiny

@vorkola aké dieťatko sa nerozhodlo?
Embryo bez schopnosti sebavnímania a nervovej sustavy myslíš?

anonym_ce7af6
31. okt 2025
@anonym_d47ae1

@anonym_ce7af6 vies, ale ty prides s riesenim, ktore je uplne na hlavu.
Toto je taka problematika, ktoru nevyriesi len tvoj, na hlavu padnuty zakon…toto by vyriesila podpora uz narodenych deti, podpora skolok, lebo predstav si, v niektorych mestach nie su kapacity na to, aby sa dali deti do skolky a ludia nechcu vacsi pocet deti, lebo by im vypadol prijem a musi niekto s dietatom ostat doma. Nie kazdy ma podporu zo strany rodiny, niekoho, kto je uz na dochodku a mohol by vykryvat zenu v zamestnani, ked dieta ochorie alebo by mohol a chcel travit cas s dietatom, ktore nebolo prijate do skolky a zena s nim mjusi ostat doma a pride jej domov vypoved. Mozno by pomohlo aj to, aby zamestnavatelia, samozrejme ti, u ktorych to je mozne, ratai s home office, lebo zena mozno musi zostat doma s tymi chorymi detmi alebo je pre nu vyhodnejsie nechosdit do a z prace, lebo jej to berie cas z celeho dna. Pripadne skratene uvazky u zien, ktore by na to pristali, by tiez neboli odveci zo strany zamestnavatelov. Podpora rodin a deti v zmysle nejakej socializacie, nech sa rodiny a najma zeny, lebo tie s detmi travia drvivu vacsinu casu, aby sa citili zazdrojovane a nie vycerpane a na pokraji sil a energie. Tiez by pomohlo, aby sme tu opakovane nemali xy konsolidacii, ktore rodinam viac beru ako daju a pomoc adresna..je toho kopec, fakt kopec, co by sa dalo robit preto, aby ludia mali a chceli mat deti a aby nemuseli zvazovat kroky, ako je potrat..
A to pisem ako zena, ktora pred dvomi tyzdnami podstupila kyretaz kvoli tomu, ze dietatu, na ktore sa tesila a ktore si vedome s manzelom urobila umrelo, lebo mu prestalo bit srdce. A nemam nikomu za zle to, ze ide na ten potrat, lebo kazdy sa moze posmyknut aj ked myslel 1000 krokov dopredu a hocikomu sa moze stat hocico, hocikomu sa moze zmenit situacia v zivote, socialna, financna, rodinna, akakolvek..
A pisem to tiez ako zena, ktora mala problemove prve tehotenstvo a nebola to prechadzka ruzovou zahradou a nikto by nemal nijakej zene prikazovat, ze ma vynosit dieta, lebo to so sebou nesie rizika, ako cele tehotenstvo, tak aj porod a cokolvek, co by sa pocas tehotenstva mohlo skomplikovat, by mohlo zanechat na zene stopy ako fyzicke, ci psychicke.
Je to volba, zial, ze sa jedna o volbu medzi dietatom a zenou.

@autor co sa tyka tvojej psychiky, neviem ako na tom budes, to nikto nevie, co sa tyka zakroku, v niektorych nemocniciach ponukaju misoprostol, ale zrejme len do urciteho tyzdna, v cr to je myslim 6-7 tt, nie som si celkom ista, to so sebou nesie rizika, ze telo sa nemusi vycistit dostatocne a zena moze ist napriek tomu na kyretaz.
Pokial by si isla na kyretaz, ides do celkovej anestezy, jednodnovy zakrok, uspratie a kyret max do hodiny, je to rychly zakrok, v jeden den prides aj odides. Samozrejme aj po tomto zakroku mozu nastat rizika, zrasty na maternici, nie dobre odvedeny zakrok. Po zakroku sa budes cistit a krvacat. Mozes dostat zapal maternice a pod.
Je na tebe ako sa rozhodnes a ako si zvazila svoje moznosti a schopnosti.

@anonym_d47ae1 Áno je to problém čo po RD ťažko sa to rieši, vidím to na sebe, mne nikto nepomohol bola som na dieťa sama rodičia nepostrazili, počas chorôb som musela ísť na očr. Ale väčšina žien má manžela a rodinu čo pomôže. Prepáč ale aj skrz to beriem potrat ako vraždu.

cyneric
31. okt 2025
@anonym_ce7af6

@anonym_d47ae1 Áno je to problém čo po RD ťažko sa to rieši, vidím to na sebe, mne nikto nepomohol bola som na dieťa sama rodičia nepostrazili, počas chorôb som musela ísť na očr. Ale väčšina žien má manžela a rodinu čo pomôže. Prepáč ale aj skrz to beriem potrat ako vraždu.

@anonym_ce7af6 Ale aspoň si uvedomuješ že sa na problematiku dívaš cez perspektívu ženy ktorá mala starostlivého manžela a rodinu ktorá pomohla či už finančne alebo skrz služby (ako napr. občasné postráženie dieťaťa). Je potrebné ale zvážiť že nie každá žena má rovnaké podmienky, rodinu, príležitosti a záväzky - stačí zmeniť kraj a zrazu je robota nedostatkový tovar, že aj na dokladanie potravín na čiastočný úväzok sa nedostane človek s vysokoškolským vzdelaním. A že aj tieto menej privilegované ženy by mali mať právo vybrať si bez toho aby boli odsudzované že sú "vrahyne".

cyneric
31. okt 2025
@anonym_b4fadf

@cyneric S tou vašou benevolentnosťou by som si nebola taká istá, lebo akonáhle sa niekto vysloví za ochranu života, je tu od vás v momente bombardovaný dokoola omieľanou mantrou o adopciách, o pomoci narodeným atď. Mimochodom si tu viackrát ty alebo niekto iný vyzýval na poslanie čísla účtu, aby sme pekne prispeli my moralistky, a keď to niekto aj reálne urobí, tak zrazu nikto o nič nežiada. Fuj, to je pekne pokrytecké, prekrúcať ako sa v danej chvíli hodí, všakže?

@anonym_b4fadf Autorka zmienila v rámci diskusie že by brala 500€ keby jej ich anonym dotuje (možno ironicky, možno vážne), potom jej to o deň neskôr niekto ponúkol a ona následne odmietla s tým že si želá aby túto možnosť mala iná mamička - možno pretože si medzi časom prehodnotila situáciu a už sa rozhodla. A nikto iný v rámci diskusie o pomoc nežiadal, alebo sa mýlim? Tak akým spôsobom dochádza podľa teba k "prekrúcaní naratívu"?

anonym_ed5227
31. okt 2025
@anonym_ff1fc6

@anonym_ed5227 si na to sama, tvoj muz co na to?

@anonym_ff1fc6 mam manzela. Pravdu? Môj muž cely večer preplakal povedal že by musel byť blázon aby mi otvoril dvere a povedal že kludne choď.Vo všetkom ma podpori vždy ale v tomto nikdy..do rana sme sa len prehadzovali v posteli spali sme ako na ihlach rano vstal so mnou o pol 6 a prehovaral ma že to zvladneme že tu lásku a radosť čo nam prinesie to dieťa si nikdy nikde nekupime...povedal mi že vzdy ked sa nieco zle stane vzdy to budem pripisovat tomuto rozhodnutiu

anonym_ce7af6
31. okt 2025
@cyneric

@anonym_ce7af6 Ale aspoň si uvedomuješ že sa na problematiku dívaš cez perspektívu ženy ktorá mala starostlivého manžela a rodinu ktorá pomohla či už finančne alebo skrz služby (ako napr. občasné postráženie dieťaťa). Je potrebné ale zvážiť že nie každá žena má rovnaké podmienky, rodinu, príležitosti a záväzky - stačí zmeniť kraj a zrazu je robota nedostatkový tovar, že aj na dokladanie potravín na čiastočný úväzok sa nedostane človek s vysokoškolským vzdelaním. A že aj tieto menej privilegované ženy by mali mať právo vybrať si bez toho aby boli odsudzované že sú "vrahyne".

@cyneric Mňa si asi mýliš s niekým, ja som písala vyššie že chápem problematiku keďže ja som bola na dieťa sama priateľ ma nechal a nemala som ani pomoc rodiny kedze som bývala ďaleko od nich kde som mala prácu. Ale väčšina žien má manžela aj rodičov na výpomoc či už postrážiť alebo ostať doma keď je dieťa choré. Ja som takú možnosť nemala.

cyneric
31. okt 2025
@anonym_ce7af6

@cyneric Mňa si asi mýliš s niekým, ja som písala vyššie že chápem problematiku keďže ja som bola na dieťa sama priateľ ma nechal a nemala som ani pomoc rodiny kedze som bývala ďaleko od nich kde som mala prácu. Ale väčšina žien má manžela aj rodičov na výpomoc či už postrážiť alebo ostať doma keď je dieťa choré. Ja som takú možnosť nemala.

@anonym_ce7af6 Je to možné, tých anonymov máme v tejto konverzácií za tri hrste.. Nesúhlasím, existuje nemalé percento žien ktoré nemá manžela alebo/aj rodičov ktorí sú ochotní vypomáhať (alebo majú tú možnosť či už skrz vzdialenosť alebo zdravotný stav), možno tie ktoré sa promenádujú s peknými fotkami na Instagrame v nás podvedome navodzujú ten pocit, či tie ktoré chodia von s kočíkmi hodnoty malého auta. Že toto je ten "štandard". Bolo by to pekné keby všetky ženy mali podporu rodiny a známych, ja by som im to priala, ale nie je to realita. V tvojom prípade hovoríme o jednom dieťati ktoré si zhodnotila že sa oň postarať vieš, keby už máš dve ďalšie deti ktoré na teba spoliehajú tak by si premýšľala možno v trochu inej rovine. A možno by si sa rozhodla rovnako. Je to jedno veľké "keby bolo keby".

anonym_d47ae1
31. okt 2025
@anonym_ce7af6

@anonym_ce7af6 hahah no to si ma pobavila, ze vacsina…neviem aku mas tu bublinu, ale v mojej bubline to nie je rozhodne vacsina a to, ze ty to nejako mas, neznamena, ze si vytvorila statistiku a vyriesila problem. 🙂

anonym_d47ae1
31. okt 2025
@anonym_ce7af6

@anonym_ce7af6 este by som chcela zmienit to, co uvadza aj @cyneric..je velky rozdiel medzi postaranim sa o jedno, o dve, tri alebo viac deti..autorka uz ma dve deti a ma nejaku zivotnu situaciu a ona sama musi najlepsie vediet, ci to je alebo nie je v jej moznostiach (ano, opakujem sa)..ja napriklad tiez nemam pomoc, mne nikto nechodi ani nexhodil opatrovat deti a predsa som ich chcela viac a zial nestalo sa tak. Nie kazdy ma podporud v rodine a v ludoch okolo seba a ani s tymi manzelmi, partnermi to nie je take ruzove.. zena moze mat podporu zo strany otca dietata (manzel, priatel nazvi si to ako chces), ale niekto musi chodit aj do prace a mozno to vykryva aj za tu zenu a doma sa stretnu len rano a vecer a starostlivost o dieta, ako uz iste vies, je dost narocna, obzvlast, ak chces mat z dietata dobreho cloveka a dopriat mu…velakrat som tu videla diskusie ako su tu zeny nestastne, ze to materstvo nezvladaju a nie je na tom nic zle, lebo to je fuska a tiez velakrat vidim v diskusiach mamicky, ktore tvrdia ze maju 3 a viac deti a deti mozu po sebe nosit veci a bla bla bla dalsie ine argumenty, ktore su len bla. Lebo ano, veci po sebe nosit mozu, ale cim mas vacsi pocet deti, tym musis viac makat financne, aby si im dopriala a tym musis okolo nich viac makat, aby si z nich cosi vychovala, nehovorim uz o veciach ako je zdravotna starostlivost, stomarolog, ortodontista, kruzky, skola a pod. S tym, ze ludia, co maju viac deti vacsinou deleguju starostlivost o mladsie deti na starsie deti a to nie je zrovna v sulade s tym, co ja povazujem za vychovu, cize su veci a veci, rodiny a ine rodiny a rozne zivotne situacie a treba sa na to pozriet aj z ineho uhla pohladu.

rachel36a
31. okt 2025
@anonym_ce7af6

@rachel36a Nie som primitív ak narážas na mňa, len píšem svoj názor na danu vec. No hlavne nie som vrah.

@anonym_ce7af6 žiaľ si...primerane inteligentný človek akceptuje rozhodnutie druhého a neurazí ho...a nie , žena ktorá ide na prerušenie nie je vrah...

any_soj
1. nov 2025
@rachel36a

@anonym_ce7af6 žiaľ si...primerane inteligentný človek akceptuje rozhodnutie druhého a neurazí ho...a nie , žena ktorá ide na prerušenie nie je vrah...

@rachel36a naša spoločnosť to nenazyva vrah. Bez ohľadu na názov, je to človek, ktorý si najme iného, aby ukončil tlkot ľudského srdca jej vlastného plodu.

anonym_d8cc84
1. nov 2025
@anonym_bb556c

@anonym_bb556c Ukaz mi dietatko, ktore existuje bez toho, aby preslo stadiom embrya. Bez stadia embrya by nebolo ziadne dieta.

anonym_d8cc84
1. nov 2025
@anonym_bb556c

@anonym_bb556c Vies o tom, ze ani novorodenec sa nevie rozhodnut ? Tiez ma schopnosti sebavnimania len na urovni vyvojoveho stadia novorodenca, dokonca ani nervovu sustavu este nema komplet vyvinutu. To aj toho mozme zlikvidovat bez toho aby sme to povazovali za zabitie ? Ved clovek prechadza viacerymi vyvojovymi stadiami. Nie len v maternici ale aj po narodeni. Stale je to ziva bytost, stale ten isty clovek.

anonym_bb556c
1. nov 2025
@anonym_d8cc84

@anonym_bb556c Vies o tom, ze ani novorodenec sa nevie rozhodnut ? Tiez ma schopnosti sebavnimania len na urovni vyvojoveho stadia novorodenca, dokonca ani nervovu sustavu este nema komplet vyvinutu. To aj toho mozme zlikvidovat bez toho aby sme to povazovali za zabitie ? Ved clovek prechadza viacerymi vyvojovymi stadiami. Nie len v maternici ale aj po narodeni. Stale je to ziva bytost, stale ten isty clovek.

@anonym_d8cc84 oo, to mi je novinka...
Má vyvinutú nervovu sústavu do bodu, že cíti bolesť. Embryo nemá do určitého bodu žiadnu.
Je mi zle z tých vašich fanatických reči.. zabime novorodenca, keď sme povolili potrat.. potrat je vražda.. atď.atd. studnica bullshitov je nevyčerpateľna.
Starajte sa do vlastných životov a zvlášt maternic.
A keď chcete zachrániť dieťa, zvoľte si dieťa , ktoré už žije nešťastným životom.

A mimochodom o "rozhodovaní dieťatka" tu písala iná užívatelka. Na jej príspevok som ironicky reagovala..

rachel36a
1. nov 2025
@any_soj

@rachel36a naša spoločnosť to nenazyva vrah. Bez ohľadu na názov, je to človek, ktorý si najme iného, aby ukončil tlkot ľudského srdca jej vlastného plodu.

@any_soj no asi preto, ze to nie je ešte človek, ale len plod...preto to nikto normálny vraždou nenazyva...

anonym_d8cc84
1. nov 2025
@anonym_bb556c

@anonym_d8cc84 oo, to mi je novinka...
Má vyvinutú nervovu sústavu do bodu, že cíti bolesť. Embryo nemá do určitého bodu žiadnu.
Je mi zle z tých vašich fanatických reči.. zabime novorodenca, keď sme povolili potrat.. potrat je vražda.. atď.atd. studnica bullshitov je nevyčerpateľna.
Starajte sa do vlastných životov a zvlášt maternic.
A keď chcete zachrániť dieťa, zvoľte si dieťa , ktoré už žije nešťastným životom.

A mimochodom o "rozhodovaní dieťatka" tu písala iná užívatelka. Na jej príspevok som ironicky reagovala..

@anonym_bb556c A ja ti pisem, ze rozhodovat sa nevie ani novorodenec. Nic viac, nic menej, holy fakt.

anonym_d8cc84
1. nov 2025
@rachel36a

@any_soj no asi preto, ze to nie je ešte človek, ale len plod...preto to nikto normálny vraždou nenazyva...

@rachel36a Vies o tom ziaden clovek na svete by bez toho stadia plodu nebol ? Neexistoval by ziaden clovek, keby neexistoval najorv ako plod. Tiez len holy fakt.

anonym_bb556c
1. nov 2025
@anonym_d8cc84

@anonym_bb556c A ja ti pisem, ze rozhodovat sa nevie ani novorodenec. Nic viac, nic menej, holy fakt.

@anonym_d8cc84 a ja ti píšem, že moja zmienka o rozhodovaní, bola ironická reakcia na hlúpe vyjadrenie inej užívateľky. Nie môj argument. Chápeš? Asi nie..

anonym_bb556c
1. nov 2025
@anonym_d8cc84

@rachel36a Vies o tom ziaden clovek na svete by bez toho stadia plodu nebol ? Neexistoval by ziaden clovek, keby neexistoval najorv ako plod. Tiez len holy fakt.

@anonym_d8cc84 žiaden človek na svete by neexistoval, nebyť vajíčka a nebyť spermie.
Ideme ich posudzovať rovnakým spôsobom ako embria teda?
To je argument.. 🤦🏼‍♀️

rachel36a
1. nov 2025
@anonym_d8cc84

@anonym_d8cc84 a? To neznamená ze sa každý musí narodiť...ja osobne by som na UPT nesla ak by plod bol zdravý, hlavne prrto, ze som nemohla mat roky dueta...j nas to bol zazrak, ze vobec msleho mame...ale to nemení nič na tom, že na to ma každá žena právo...je to jej rozhodnutie

anonym_d8cc84
1. nov 2025
@rachel36a

@anonym_d8cc84 a? To neznamená ze sa každý musí narodiť...ja osobne by som na UPT nesla ak by plod bol zdravý, hlavne prrto, ze som nemohla mat roky dueta...j nas to bol zazrak, ze vobec msleho mame...ale to nemení nič na tom, že na to ma každá žena právo...je to jej rozhodnutie

@rachel36a Ved samozrejme je rozhodnutie na kazdej zene. Ja len vravim o tom, ze ci to ma 2 dni, 12 tyzdnov alebo 10 mesiacov vzdy je to ten isty clovek len v inom vyvinovom stadiu. A nikdy nebude dalsie vyvinove stadium bez toho predchadzajuceho. Nikdy nebude novorodenec bez toho aby bol najprv emryom. To je cele.

anonym_d8cc84
1. nov 2025
@anonym_bb556c

@anonym_d8cc84 žiaden človek na svete by neexistoval, nebyť vajíčka a nebyť spermie.
Ideme ich posudzovať rovnakým spôsobom ako embria teda?
To je argument.. 🤦🏼‍♀️

@anonym_bb556c Dufam, ze chapes rizdielu medzi samotnym vajickom, samotnou spermiou a v tom ked sa spoja. Samostatne bunky nenesu originalnu dna noveho jedinca. Kdezto v momente spojenia dochadza k vznikh uplne novej originalnej dna noveho jedinca, v ktorej je zapisane vsetko co danu jedinec bude mat, cim bude disponovat. Verim, ze si pochopila rozdiel.

morusha
1. nov 2025
@rachel36a

@rachel36a A ako by si teda inak láskavejšie nazvala akt, kedy sa násilne preruší vývin plodu človeka, ktorému už bije srdce a aj všetko ostatné je nastavené na ďalší rast?

any_soj
1. nov 2025
@rachel36a

@rachel36a ja neviem, nedokážem to tak vidieť. Keď sa zamyslím, kedy začal môj život... Veď ako môže byť rozumné povedať, že môj život začal pôrodom...

cyneric
1. nov 2025
@morusha

@rachel36a A ako by si teda inak láskavejšie nazvala akt, kedy sa násilne preruší vývin plodu človeka, ktorému už bije srdce a aj všetko ostatné je nastavené na ďalší rast?

@morusha Konsolidácia.

morusha
1. nov 2025
@cyneric

@morusha Konsolidácia.

@cyneric Cynické, ako aj všetky tvoje doterajšie príspevky.

cyneric
1. nov 2025
@morusha

@cyneric Cynické, ako aj všetky tvoje doterajšie príspevky.

@morusha Nazvať to vražda je rovnako absurdné ako to nazvať konsolidácia maternice. Ak je jediný validny predpoklad na to že by niekto alebo niečo malo žiť, to že je prítomná aktivita srdca a je teoreticky pripravené na rast, tak to by sme mali zo supermarketov stiahnuť všetky kurčatá. A vlastne aj hromadu iného sortimentu.

anonym_d8cc84
1. nov 2025
@cyneric

@morusha Nazvať to vražda je rovnako absurdné ako to nazvať konsolidácia maternice. Ak je jediný validny predpoklad na to že by niekto alebo niečo malo žiť, to že je prítomná aktivita srdca a je teoreticky pripravené na rast, tak to by sme mali zo supermarketov stiahnuť všetky kurčatá. A vlastne aj hromadu iného sortimentu.

@cyneric Nie, "ono" to nie je teoreticky pripravene na rast, "ono" sa to realne kazdou sekundou vyvija a vyvija, rastie, dozrieva az je z toho zivotaschopny novorodenec - clovek.