Bez detí neodídem - dokument
Ahojte. Dnes pri pozeraní tohto dokumentu sa mi zastavoval nielen mozog, ale hlavne srdce.. Nevedela som prestať plakať.. Nedokážem si takúto hrôzu, akú zažíva táto rodina ani predstaviť.. Videla som vo fotoblogoch vela komentárov na túto tému a tak ma napadlo, že by bolo fajn založiť o tom diskusiu zrovna v kategorii "o tom sa ťažko rozráva", aby sa o tom začalo vela rozprávať a aby o tom vedel úplne každý, kto snáď aj vie pomôcť.. Posielajme spoločne strašne moc pozitívnej energie tejto rodine, aby mohli byť zasa spolu..
@katrinka8 no to bola len reakcia na niekoho pripspevok (neviem kto ci ty alebo niekto iny, nechce sa mi to hladat) ze je anglicanky strcia 10 mesacne babatka do skolky... Zial je tu taky system, keby vy ste mali dostat len 9 mesiacov platenu matersku tiez by to tak bolo..Ja som sa stretla z nazorom ze my mame vysoku matersku ...ano vyssiu nez doma ale len 9 mesiacov..A na druhej strane tu je tomu system prisposobeny - skolky, chilmindery a nanny...(co vytvara dalsie pracovne pozicie) na svk mas jasle len vo vacsich mestach, na dedine aj keby matka chcela ist spat do prace po roku a nema pomoc od rodicov asi tazko bude moct...Takze nie je to tym ze su tu zle matky, jednoducho je to taky system.. A tiez planujem ist spat do prace po 9tich mesiacoch bo bez prijmu si jednoducho nebudem moct dovolit aj ked partner aj na anglicke pomery vyborne zaraba ...
A len pre tvoju info - su krajiny v EU kde je to este horsie - tusim francuzko a spanielsko len 4 mesiace, holdansko ma tiez kratsiu (len ma neber presne za slovo citala som to asi 2 mesiace dozadu ) a taka vyspela amerika nema ziadnu platenu matersku ...
To len na upresnenie preco som napisala to co som napisala, neboj ziadna mamicka tu nie je nadsena len tymi 9timi mesiacmi, ale zase 3 roky je tiez extrem . 😔
@jolinka osobne si myslim ze 3 roky je moc v pripade navratu zeny do prace (pokial nevykonava manualnu pracu) osobne si neviem predstavit byt 3 roky doma a potom pokracovat v kariere...Kratia to na svk, tu to nie je o nic lepsie, najhorsie su na tom rodiny kde obaja rodicia pracuju, ti nemaju narok na nic okrem prispevku na dieta.. 😒 ale to je uz off topic aj ked sa to tyka socialneho systemu
@katie555 nic nebrani zene vratit sa do prace skor ak jej to profesia umoznuje...3 roky nie je povinne vezenie doma. a vela zien to aj vyuziva, hlavne od doby co sa zmenil zakon a je mozne subezne pracovat a poberat RP, respektive urady preplatia dolozene naklady na jasle, opatrovanie.
no ked vidim kolko penazi sa toci okolo masinerie SS...v suvislosti s odoberanim deti, mzdy vsetkych zamestnancov , platby nahradnym rodicom za opatrovanie deti {veru za staranie sa o vlastne dieta nedostanes nic 😖 }...keby sa cela tato masineria zrutila a ostali len skutocne soc. sluzby pre tych co to naozaj potrebuju...uvolnilo by sa tolko prostriedkov ze by v UK bolo aj na 4rocne rod. prispevky 😀 😀 😀
Zienky prepacte ze som sem vniesla tolko zla! Samu ma to lame a rozhpdla som sa v tom nevrtat chvilu.nebudem uz hladat ziadne info.zijeme v UK a bojim sa teraz aj suseda pomaly pozdravit :( Ak niektora chcete ahlasim adminovi a poprosim ho any tie prispevky s linkami stiahol.nespala som celu noc uz asi tyzden nespim a je mi hrozne ked si uvedomim ze toto sa deje :(
@irriss netusim cim si presla ale muselo to byt strasne!!!z tvojich prispevkov ide vzdy mudro ale I velke zahady...beha mi z.nich Incas mraz po chrbte (v dobrom)a rozmyslam nas tym co si Ty musela zazit :( lebo na uroven tvpjho zmyslania sa clovek nedostane uplne Sam a bez dovodu:( posielam objatie xxx
Zienky lucim sa...ivane drzim silno paste a budem cakat na krasnu spravu xxx
Kdyz ja uz i "soudce" nepokladam za spravedliveho...myslim toho na zemi..pozemskeho... 😉 😎 🤐
Strach populacni strach ...konci VZDY tragedii, katastrofou...nezbytnou, aby strach padl na vsechny a aby zalezelo na vsech si opet stoupnout a drzet se spolecne za ruku nehlede na sve jmeno a moc....
Nejhorsi je,- ze jakmile vsichni uz stoji...zacne se bat skupina lidi o svou "prdel"...a zacnou ji cpat kam se da.. 😎
Zacnou se rozmnozovat..az opet do pristi katastrofy.. 🤐
@thalia10 pracujem na letisku ...teraz som oficialne na dovolenke, ptoom maternity leave...Ale planujem odist odtial...- to bola moja praca kym tu dostudujem univerzitu...takze po materskej planujem si hladat pracu v oblasti uctovnictva, managementu alebo logistiky...financne po zaplateni skolky mi to vyjde to iste ale budem robit pracu ktoru chcem robit a co ma bavi 😵
ahojte,
troochu som si počítala vaše príspevky tak 2-3 strany dozadu.
hlavne @liave - veim, že teraz máš strach o deti, hlavne potom všetkom čo už máte za sebou, i skúsenosť s SS (ak som dobre pochopila), ale teraz si zrejme aj oni dajú sakra pozor na svoje konanie... takže escape plán mať vždy v šuflíku ... ale verím, že vám sa nič také nestane...
a ešte k materskej - hm, no ťažko povedať, či zrovna 3-ročná "dovolenka" je prospešná - hlavne pre matku. Pre dieťa určtie, ale podľa mojich osobných skúsností - dieťa zhruba po druhom roku veku už možno aj vyžaduje spoločnosť iných detí - rovesníkov. To som videla aj na mojom staršom synovi ...
A v dnešnej dobe žiaľ treba zvážiť aj pracovné príležitosti. Ved deti treba zaopatriť, pripraviť do budúcna, do života, dať im vzdelanie, atd atd - po každej stránke.A nie je vždy je to muž, alebo otec detí, ktorý to môžem zabezpečiť.
Peniaze nie sú dôležité, ale žiaľ k životu potrebné.
A taktiež tu už niekto spomínal - že matka odchádza od dieťaťa do práce v jeho veľmi nízkom veku - žiaľ, my na SK môžeme byť radi, že nám platia do toho 3-ho roku, príp. 6-ho (ak je nepriaznivý zdravotný stav), ale v mnohých krajinách to tak nie je. Platená "materská" je veľmi krátka a preto musia matky, ak majú prácu , vrátiť sa do nej, inak o ňu prídu. žiaľ, je to tak.. a s tým nič nenarobíme. ja tiež nemôžem zostať doma celé tri roky... (ani pri staršom synovi ani teraz... )
@jolinka ze extrem 😀
ahojte nieco nove v pripade? 3 dni som sa sem poriadne nedostala, popri malom, dakujem vopred za kratke info pokial je nieco nove 🙂
@strawberry17 no len ze Conkove deti idu domov, sud uz o nich rozhodol. ale o tom asi vies
@jolinka dakujem, nevedela som,,,,a Ivanka a deticky???? nic nove?
@strawberry17 tam asi nic nove, mat byt odvolavaci sud tusim..to neviem ako sa bude tahat 😒 dufam ze si svihnu z ohladom na ten vietor, co sa okolo tych adopcii robi.
@strawberry17 ale aj o tych detoch Conkovych je podla mna dobra sprava...zrejme budu mat aj volu "pustit" domov aj Ivanine deti, ked sa to tak rozmazava...ale este dalsie pripady 37???
@irriss dakujem za doplnenie 😉. Ja tiez nemyslim, ze to bol dovod na odobranie, len som sa snazila prist na to, preco im tie deti zobrali, kedze mnoho romskych rodin zije iba z benefitov, ma kopec deti, nikto nepracuje a nikto im deti neberie. A dostali aj dom. Tak som len rozmyslala, ze aky asi bol ten dovod. A nezabudaj, ze UK nie je ich domovska krajina, oni sem prisli za pracou. Ak praca nevysla, mali sadnut do dodavky a utekat domov. Pises, ze u vas je vela rodin na ulici, to je fakt hrozne a stat by sa mal postarat, ale Conkovci doma na SK neboli na ulici, ako som zachytila, neboli na tom az tak zle, kedze tam nechali dalsie deti, takze odchod do zahranicia bolo ich slobodne rozhodnutie, ktorym ohrozili svoje deti. Tak nejak podla mna rozmyslali aj ti zo socialky, inak by im fakt tie deti nemohli zobrat. Zrejme niekto stratil trpezlivost s nasou romskou mensinou ☹ Mne raz povedala znama, ze ak sa cudzinec ocitne v krize, najprv hladaju vsetky moznosti, napriklad ci nemaju nejakych znamych, ku ktorym by isli alebo ci sa nemozu vratit domov. Vacsina povie, ze doma nema kde byvat, ale Conkovci tym, ze tam nechali deti, priznali, ze maju kam ist, preto im zrejme nepomohli. No tazko teraz rozmyslat, ze ako to bolo a co sa stalo, hlavne, ze im deti vratili 😉.
A tiez mi je luto, cim si si musela prejst ☹, ani neviem, co napisat....
@katie555 - ved presne to som povedala, ze systemy (statne, socialne, zdravotne a ine) nutia matky davat malicke deti do opatery inym osobam ci instituciam ☹ A ze si myslim, ze keby si matky mohli vybrat, ze by ostali s detmi doma dlhsie. Nepamatam ani ja uz, na koho som to reagovala 😀
Ale nemyslim, ze 3 roky je extrem (oproti inym krajinam ano), ale pre deti je to - aspon podla mna - dobre. Minule som citala nazor jedneho psychologa na toto, hovori, ze je velmi vela deti, ktore su zrele na dlhodobejsi pobyt v kolektive (skolka, jasle) dokonca az v 4 rokoch. A ze len malo takych, ktore su skutocne pripravene pre tymi 3 rokmi. Ale toto je fakt mimo temu 😉
@katrinka8 tiez mimo temu... Len reakcia na ten posledny odsek... To je asi na samostatnu diskusiu ktora bh nikam neviedla.
Vaecsina detskych psychologov sa totiz vyjadruje v zmysle ze vaecsina deti je na kolektiv pripravenych uz v 2och rokoch... Zatial som postrehla tiez len jedneho ktory tvrdil co si ty napisala... Moja osobna skusenost s mojim dietatom a detmi v mojkm okolopi ale podppruje nazor tej prvej skupiny psychologov...
@digysa - asi mas pravdu s tou prvou a druhou navstevou, lebo henten britsky advokat, co obhajuje teraz Ivanku, daval rady obcanom, ako sa nedostat do takej situacie, a povedal - okrem ineho - ze nemaju ludia otvarat vobec dvere SS, nemaju sa s nimi rozpravat, pustat ich do bytu/domu - proste nekomunikovat. Lebo inak su v pasci. Takze nieco na tom bude...
citala som pribeh jednej anglicanky, ze jej ss zobrali chlapceka priamo zo skolky ☹ . ze zabranili skolke, aby to mamicke zavolali, a az potom samotni ss volali mamicke, ze pre maleho chodit nemusi, lebo oni ho uz vybrali a uz si ho nechavaju ☹ . tak toto by bola moja najhorsia nocna mora. ked je dietatko doma, je tam aspon nejaka sanca ho chranit. ☹ 😢
a aby som podotkla, chlapceka jej zobrali z toho dovodu, ze jej manzel ju obcas bil (lebo sa tu minule niekto hadal - tusim nasa slavna pravnicka - ze z takehoto dovodu by ss dieta neodobrala). ale pre lepsi pocit napisem, ze mamicke (ktora bola este aj k tomu tehotna a bolo rozhodnute, ze aj novorodenec jej bude odobraty po porode) sa nakoniec toho chlapceka podarilo uniest (jej mama mala dovolene vychadzky s nim - bez pritomnosti pracovnikov - a raz pockala, az boli vonku a jej mama isla na zachod a vtedy maleho zobrala - ani jej mama nevedela, co zamysla - isli lodou do francuzska a boli proste na uteku, az sa usadili v spanielsku, lebo tam porodila a kvoli tomu ju vlastne vystopovali, ale potom utekala dalej, naspat do francuzska, neviem ci nie nahodou aj do svedska, az zakotvili v irsku a tam caka tusim na sud, ale vraj to vyzera slubne. a hlavne chlapcekovi to vraj sposobilo ovela vacsiu ujmu, ako ked videl otca, ako obcas zbil mamu (ked bol chlapcek este malinky), a ked sa ho niekto len tak spytal na ss, tak chlapcek si uteka hned zobrat pas a bali veci. je to tragicke.
a na fb hovorila jedna anglicanka, ze stretla slovenku, ktora prisla do anglicka s dvoma detmi (21 rokov a 4 roky), aby im dala sancu na lepsiu buducnost a ss jej zobrali to 4-rocne dietatko. ☹ chcela by som, aby sa uz odhalili aj ostatne slovenske rodiny, aby sme vedeli ich totoznost.
@katrinka8 ano, a na youtube som citala, ze treba si dat retiazku na dvere, lebo ak vylomia retiazku, to uz bude trestny cin.
@cinderella. ja už neviem presne, či to bolo spomínané v tom dokumente o ivane alebo som to niekde čítala... teraz som už až "preinformovaná" zo všetkých možných zdrojov... takže nepamätám, kde presne som to zachytila....
- vraj v anglicku sa ženy - matky boja nahlásiť, že ich manžel bije alebo inak týra práve z dôvodu, že by im SS odobrala deti... radšej sú ticho a trpia 🤐 ☹
@katie555 - no ale - ako tu uz baby pisali - to tyranie, na zaklade ktoreho jej mali deti odobrat - neskor bolo sudom vyhlasene za nepravdive. A deti jej aj tak nevratili. Ale problem ani nie je, podla mna, to obvinenie, ale to ze doktor mal podozrenie na tyranie preto, ze dieta malo zapal na penise, ale NIKTO nenariadil okamzite vysetrenie dietata, psychologicke ani psychiatricke, ani ine posudenie dalsim odbornikom, ci dieta je alebo nie je tyrane. Na dalsi den zobral pastor dieta k inemu lekarovi, pretoze sa mu to nezlepsilo, a ten povedal, ze zapal je bezny, nie su znamky tyrania. To iste potvrdili dalsi znalci. A po case vyrukovali SS s fotografiami tyraneho dietata "bez hlavy" - teda fotky bez hlavy. A takyto postup je v rozpore z medzinarodnymi konvenciami prav dietata a inymi dohodami. Nepisem presne nazvy, lebo ich neviem, ale takto to popisovala Marica Pirosekova v danej diskusii - pravnicka zastupujuca Slovensko pri Medzinarodnom sudnom dvore v Haagu. V pripade podozrenia na tyranie musia byt urobene posudky psychologov, psychiatrov, lekarov atd., deticky musia byt vysetrene. K spisu musia byt vsetky tieto posudky spolu s aktualnymi fotkami s jasne rozpoznanou identitou dietata prilozenene. A toto v pripade Ivankinych deti nebolo dodrzane. Ziadne vysetrenia neprebehli. Proste na zaklade obvinenia lekara, ktory v zapale videl tyranie, Ivane odobrali deti. Ini lekari toto vyvratili, ale nepomohlo. Potom sa spustila masineria bez toho, zeby psycholog a psychiater vobec tie deti videl. Posudky zo strany SS boli pisane bez navstev, bez prezreti ci vysetreni deti a rodiny. A toto je velky problem. A ked sa podozrenie nakoniec sudom vyvratilo, deti im vratene neboli.

@aliza
Ja jsem na tom posledni dny dost "negativne"...zrejme jak pise @digysa - pro sve dobro - i ja zustanu s Vami ale budu jen cist...
Zavidim vam orientaci a nasavani energie..
Ja osobne hledam kde nabrat energii, jako by vsude kolem mne bylo vypnuto..jsem schopna jen zapnout zarovky a - tzv. umele svetlo... ☹
Alizo..ja bych tu rada nechala koment ke Tvym radkum..nesmis je brat jako"oponovani", ale jen jako doplnek..
To,- ze Conkovi zustali spat v dodavce...to se tu stava nekolika rodinam mesicne...Jsou tu rodiny, ktere spi pod mostem..ano, maji deti....nemaji kam jit...
System to resi tak, ze odebere deti ..umisti je do ustavu..kde ceka az se rodice postavi na nohy...
NIKDO jim nepomuze - mozna jen TV programy...a anonymni lide..
Instituce, ktere jim deti vzaly...neprispeji nicim na jejich ochranu ci kompenzaci jejich ztraty...
A pritom by stacilo tak "malo"..stacilo by jim pomoci castkou , kterou davaji jako STAT (ta sama instituce, co odebraladeti) za 1 den pro jedno dite!!!
Ta castka se pohybuje od 300 do 500 Eur... 😔 😔 😔
Ti lide jsou vyhozeni na ulici v porovnani se statni dotaci do institutu kvuli 5ti dnum v instituc. zarizeni!!Ano..5 dni v institutu a castky,kterou uvolni stat by jim stacilo se postavit na nohy!!!
Neni to divne? zvlastni pomoc, ze? Umyslne spatna pomoc..vsechno spatne.....
Conkovi meli dodavku...Conkum by kdekdo dokonce zavidel..nekdo ma jen stan a kdyz najde praci,nema se tam jak dostat..protoze mu chybi prave ta dodavka.. ☹ ☹ ☹
Zaverem; to ze deti berou lidem, protoze spi v dodavce,- neni dostatecny duvod..
"POMOC instituci"jde mimo..nejde primo k jadru veci.. 🤐 🤐 🤐 nejde do tech spravnych rukou..
Jakou bych navrhovala pomoc ja?
Realnou v podobe pristresi, jidla, oblecenim zdravot, potreb.... moznost dochazet do skoly...byt socialne prospesny...a toto vsechno lze i bez toho, aby nekomu davali penize do ruky,pokud se vymlouvaji, ze by je treba nekdo propil nebo prohral na automatech..
Conkovymi se muzeme stat i zitra MY...staci tak malo...prijit o praci...nezaplatit parkratbyt....je to jako lavina..
Bez prace se neda zit... 😒