icon

Bezdetné manželstvá, ktoré deti chceli, ale nemajú ich

tromboska
29. máj 2015

Ahojte, budem rada, ak sem prispeju svojim nazorom, postrehom, ale hlavne radami,
ako sa zmierit s tym, ze manzelia su nedobrovolne bezdetni, ti, ktori taky zivot ziju.
Prosim nepiste, ze netreba na to mysliet, ze sa to urcite podari, ze na adopciu sa necaka dlho.
Nech sem pisu ti, ktori ziju zivot bez deti, aj ked stale deti chceli mat.
Velmi ma zaujima, ako sa s tym zmierili, akym smerom ide ich zivot.
Pripadne kludne moze byt aj interna posta.
Vdaka.

endysa
Odpoveď bola odstránená
robin_claire
1. apr 2017

@endysa diskusiu citam celu - napriek tomu, ze neprispievam. ci je nutne prispievat pravidelne? na otazku co si predstavujes pod staroslivostou na cely zivot (ja teda nechcem byt detom cely zivot za zadkom) si mi neodpovedala, nevadi.

lesik
1. apr 2017

Ahoj.Pridávam sa tiež do témy.Onedlho budem mať 38,za sebou IVF,IUI,potom prirodzené počatie a potrat.Takze mám za sebou všeličo.Budem úprimná,už som stratila chuť a vôlu riešiť a čakať na otehotnenie.Je to ťažké,ale pomaly sa zmierujem s tým,že budem bezdetná.Vlastne,ani neviem či sa dá prijať fakt,že nebudem tá,ktorá dieťa porodí a vychová.Dá sa žiť aj bez detí,v mojom okolí poznám tiež množstvo takýchto párov.Neviem,či sa na mňa usmeje šťastie,ale doteraz ma široko-ďaleko obchádzalo.A rodiť v štyridsiatke si fakt neviem predstaviť.Pracujem v školstve, takže núdzu o deti a výchovné problémy nemám.

janickacrazy
1. apr 2017

@lesik Aj ja som rodila v 40tke a vobec na tom nevidím nič výnimočné, nie je to jedno, či máš 38 alebo 40? Moja kamoška tiež nemohla mať detičky 10 rokov a nakoniec sa podarilo a to mala presne 40. Porodila bez problému krásne dievčatko, dokonca bola za pár dní fit aj po cisárskom a to má astmu. Poznám viac žien, čo rodili po 40tke a nemali vobec problémy. Tiež som sa stretla s odsúdením, že už som stará na dieťa a podobné hlúpe reči, ja zase toto nechápem, prečo sa ľudia do toho vobec starajú. Na západe majú bežne deti neskoro a nikto sa nečuduje. Len tu si každý má nejaký problém, raz je mladá, raz stará na dieťa, ako keby to nebolo jedno.

lauricka
1. apr 2017

@tromboska moja teta a ujo nemali deti, nemohli mat, ale cely zivot boli spolu, nerozlucna dvojka, spolu aj zostarli.

mircalla
1. apr 2017

@janickacrazy Suhlasim - to je proste Slovensko. Plne odsudzovanie, reci atd. Mna vie najviac dojat veta - ako to bude vyzerat, ked taki stari rodicia pojdu na stuzkovu. Typicky malomestiacky drist.

@lesik Ja som mala deti 38 a 43. Skoro-neskoro - skor to neslo. Nebolo to tym, ze som odkladala. Nastastie na hlupe reci som uplne pozvnesena, tak ako sa ja nestaram do druhych a ani ma nezaujima keby mali deti, kolko, ci su ockovane, ci su kojene atd. Jednoducho ma to nema preco zaujimat. Kazdy si zije svoj zivot

mircalla
1. apr 2017

@lesik okrem toho je dobre, ze sa ti uz podarilo otehotniet prirodzene. to mne nehrozilo

endysa
Odpoveď bola odstránená
robin_claire
1. apr 2017

@endysa Ja som nikde nepovedala, ze moje nie. ale ze mat dieta je staroslivost do konca zivota je podla mna dost zvlastne tvrdenie. asi nebudem cakat od mojej 70 rocnej matky, ze za mna bude hasit preslapy

endysa
Odpoveď bola odstránená
bykaterina
1. apr 2017

@lesik ja som to tiež ťažko niesla kým som sa s tým nestotožnila. Ja budem mať 39 a MM už ma 49. Ale povedali sme si že ok takto rozmýšľať je na prd Lebo môžeš mať aj 25 a máš raka a dovi dopo áni sa nedozijes dospelosti dieťaťa. Takže ak to tak cítiš choď do toho. Držím palce. Ja možno nebudem už mať možnosť ísť do toho ale nejak to budeme musieť rozchodiť. A máme krstniatko práve je u nás na pár dní ták si ju užívame Ako vieme

robin_claire
1. apr 2017

@endysa Dost chaby pokus o psychonalyzu niekoho, koho nepoznam, len preto, ze podla mna to, co si napisala je totalna kravina a nedalo mi na nu nezaregovat (reagovala som jedine na tuto perlu v celej diskusii). Prirovnanie s kilom cukru tiez svedci o bohatej slovnej zasobe. Inak bola som v tom, ze na tomto fore si tykame, takze teda asi nie: tesilo ma, vazena pani alebo mozno skor sudruzka, zniete mi ako niekto z 50-rokov

endysa
Odpoveď bola odstránená
smejka
1. apr 2017

@lesik mozno teraz ked si to prestala riesit tak to pride...

borkavan
1. apr 2017

@mircalla nesúhlasím s tebou. Podľa toho, čo píšeš, istým spôsobom odsudzuješ páry, čo to vzdali po nejakom IVF... ako tá známe tvoja "nestojí to za to". Ale aj tá známa je vlastne nedobrovolne bezdetná, a proste nemá silu, nervy alebo zázemie na to, aby skúšala a podriadila svoj život hormonom a všetkých tým útrobám spojeným s iným ako prirodzeným oplodnením.
Aj takéto páry sú nedobrovolne bezdetné.
Vlastne všetky páry, čo im to nevyšlo normálne a podstupujú umelé oplodnenia - vďaka Bohu za ne - sú istým spôsobom nedobrovolne bezdetné ale skúšajú vymoženosti medicíny a tým pádom sa im podarí otehotnieť.

ale sú páry, že ked im to nejde prirodzene, tak proste na to nemajú povahu, ducha, prostriedky a neviem čo všetko, čo to nebudú skúšať takto.
ja vlastne poznám jednu, čo už dieťa má a nedarí sa druhé ale ani si nechce rátať plodné a neplodné dni, nič proste. Ani na kontrolu nejde... Proste je za to, čo má prísť príde a takto to urobila aj pri prvom aj pri druhom otehotnení, to prvé potratila. A potom sa im dlho nedarilo, ale nechcela nič rátať a zisťovať... ako ona povedala, ju by to ešte viac stresovalo a ničilo. Ale je pravda, že uvažovali o adopcii teraz nedávno, aby ich prvé dieťa malo súrodenca.

chcela som tým povedať, že adopcia, umelé a neviem čo všetko sú veľmi vážne rozhodnutia a veci a zásahy do partnerstva.... preto, ak sa niekto rozhodne nemať dieťa, ak to nešlo prirodzenou cestou, tak sú nedobrovolne bezdetní a bez ohladu na to, či to skúšali umelo alebo nie alebo či šli na adopciu. Toto sú všetko vedlajšie produkty doby podľa mňa.

borkavan
1. apr 2017

@mircalla vieš, to, že doba ponúka množstvo iných spôsobov otehotnenia, neznamená, že každý by to mal podstúpiť, kto chce dieťa a nedarí sa prirodzene. Inak vďaka Bohu za tieto iné možnosti otehotnieť. Alebo adopcia..ale tá tu bola odnepamäti.

borkavan
1. apr 2017

@lesik jooj, držím ti palce, nech sa na teba život usmeje. Ešte ak máš troška sily,skús požiadať anjela, nech k tebe príde a nájde si ťa. Hovorí sa, že dieťa-anjel lieta okolo teba, ak si už vybral rodičov.
Uvidíš, čo ti život prinesie.

mircalla
2. apr 2017

@borkavan ja si myslim presne opak - nechce sa mi ratat plodne/neplodne dni, nechcem ist na kontrolu - tak potom skratka nechcem urobit nic - tychto ludi ratas do nedobrovolne bezdetnych, ludi, co pre to nieco urobili, dali sa vysetrit atd tiez.....
v poriadku, mame odlisny nazor, nic na tom nie je
Ja som ateista a prgamatik - spolieham sa len na seba. Necakam zazraky od Boha, Boh s mojim pripadnym tehotenstvom nema vobec nic. Opat moj nazor

mircalla
2. apr 2017

@borkavan ja keby cakam, ze sa na mna stastie usmeje a nejdem na vysetrenie, tak si mozem na nejaky zazrak cakat do konca zivota pri mojej diganoze.

mircalla
2. apr 2017

@borkavan Ale inak ja uplne chapem, ze IVF nie je pre kazdeho - z roznych dovodov, najcastejsie nabozenskych. nikekedy vsak staci napriklad len vylepsit spermie. preto si myslim, ze vysetrenie je minimum, co pre to par moze urobit. neurobit vobec nic a cakat na nieco a zaroven chcet mat dieta?

borkavan
3. apr 2017

@mircalla neviem, prečo sem pletieš Boha. Ja som napísala, že vďaka Bohu za modernú medicínu a ženy môžu otehotnieť vdaka umelému oplodneniu.
A neviem, čo je na tom nepochopitelné, že ked si nechce rátať plodné a neplodné dni, že aj tak chce dieťa. Jednoducho je to stresák tá baba a povedala, že to by ju veľmi stresovalo, že vtedy a vtedy má mať sex a čakať na dve čiarky.
Ty si tak nastavená, že pokial neokúsiš všetko čo dnešný svet ponúka, tak akokeby si ani nežila. Preto asi nevieš pochopiť páry, čo silno túžia po deťoch, ale sa rozhodli to nechať len na prírodu.
Troška empatie pre páry, čo túžia mať silno dieťa, ale rozhodli sa ho mať len prirodzenou cestou a ked sa nezadarilo, tak ostali nedobrovolne bezdetní.
neviem ako pre teba, ale pre mňa je výraz "snaží sa" len pre výraz, že majú sex. Ak niekto chodí po vyšetreniach a teda nechá sa stimulovať a vložia jej vajíčko... to nie je snaženie. To je medicína. Umelé oplodnenie.

borkavan
3. apr 2017

@mircalla napadá ma veľmi veľa spôsobov, ako by som ti opísala to tvoje čierno-biele videnie v chcení dieťaťa.
ale poviem ti len jeden príklad. Napr. to je akokeby si tvrdila, že ja som neni bežec, lebo som ešte nikdy nezabehla maraton a ani sa naň nikdy, nechystám, ale vždy si hovorím, musí to byť super zabehnúť ho, pre ten pocit, ten kolektívny duch, ten hromadný štart, ten pocit prekonanie samého seba... jednoducho snívam o tom. Nikdy naň nepôjdem,lebo na to nemám a je to po ceste.
Budem si behať tie behy, na ktoré mám a viem, že ich zvládnem a psychicky som s tými typmi behmi vyrovnaná a na sklonku života nebudem ľutovať, že som ten maraton nikdy neskúsila aj ked o ňom snívam.
A ty by si mi stále tvrdila, že však beháš každý deň, máš nato... aj fyziognomicky aj predpoklady... tým pádom až tak moc ho nechcez zabehnúť. Ale chcem, len nebudem tlačiť na pílu a budem si behať tie behy, na ktoré moje telo a psychika má.
Čiže ked tá žena po prvom IVF to vzdá, tak vie, že možno by ju druhé IVF priviedlo do blázninca alebo do depresií.... ale stále túži mať silno dieťa a je nedobrovolne bezdetná.
neviem, či si to teraz pochopila. Ale asi nie.
lebo tebe to vyšlo, tak prečo by to nemali skúsiť aj iní, že jo? Ked tebe niečo vyjde, tak je to 100% a nezničí to životy iným, ked to tebe nežiničilo...

mircalla
4. apr 2017

@borkavan Prepac, nema to s tebou zmysel - uz sa mi tie taraniny ani nechce citat, zjavne opat jedna, co nema s tymto skusenost. Najlepsie je chciet dieta, nedat sa ani vysetrit a potom vyplakvat, ze ho nemam ako si vyssie napisala. A este to volat snazenie. Prosim uz ukonicme my dve tuto debatu, je to pre mna strata casu.
Tu poslednu vetu, ze mne to vyslo tak musi aj inym to som povedala kde? - ozaj neviem kam na toto chodis, Nemas ani len ponatie, cim som si presla, takze radsej nereaguj. Nechapes, ci nechces pochopit, nechajme to tak. Je kopec parov, ze to vzdalo nie z dovodov, ze by ich to naprikald psychicky znicilo ako pises, poznam ich dokonca osobne. Poznam aj pary z druheo spektra.
Naozaj ma uz neoznacuj, pretoze uz ma zacinas dost urazat s poznamkami ako som ja nastavena ako zijem ci nezijem. Mam za sebou aj stratu dvoch deti, toto je pre mna citliva tema a tvoje poznamky su uz dost nevhodne a krute.

mircalla
4. apr 2017

@borkavan a fakt neviem, ci necitas - ja chapem pary, co neriesili iVF ci adopciu - ale nechapem pary, co za 10 rokov snazila nepodstupili jedine vysetrenie - ono vies, nie kazdy problem s plodnostou sa rovno riesi IVF - niekedy staci ozaj malo na vyriesenie problemu, to by si vsak v prvom rade musela o tejto teme z medicinskeho hladiska co-to vediet......

opakujem este raz - nie kazdy problem s plodnostou sa musi riesit IVF, to je krajne riesenie. cize ak niekto nejde ani na len vysetrenie - to uz pre mna nie je nedobrovolne bezdetni ale nieco ine.

gagik
4. apr 2017

@borkavan sorry, tak ja si tiez myslim, ze ak niekto chce dieta ale ak to nejde tak nechce podstupit ziadne vysetrenia, tak asi to dieta az tak nechce.

mircalla
4. apr 2017

@borkavan vystrenie je to uplne minimum, co preto spravit. ci ked mam daky zdravotny problem, tak to ignorujem? a nepletme do toho ivf, to casto ani netreba, zistenie problemu vsak moze vyrazne pomoct.
cize pre mna pripad co si opisala stranu predtym - nedam sa vysetrit spolieham sa na prirodu snazenie nie je. snazenie znamena nieco malo obetovat - neznamena to nutne ist na ivf.
to, co ty nazyvas snazenim je pre mna akurat mat sex.
dovod preco sa niekto po x rokoch neda vysetrit vidim asi jediny. nechcem poznat pravdu, ktora moze byt neprijemna, radsej si budem cele roky nieco nahovarat a pootm si treiskat hlavu, ze je neskoro a lutovat sa....to potom mam rovnaky problem asi riesit cokovek, vsetko je o pristupe.
poznam pary, kde sa problem nasiel a tie deti maju - a ani nemuseli ist cestou IVF

hariet
4. apr 2017

myslim, ze ste tu niektore nepochopili co chcela @lesik povedat. Clovek ak chce konecne zit normalny spokojny zivot a nie len kolotoc dufania, snazenia, neustaleho "robenia pre TO nieco", setrenia penazi, NADEJE, ktora je sice super, ale na druhej strane vie byt velmi frustrujuca, tak si jedneho dna musi povedat DOST, UZ STACI. O to prave ide, ze kazdy mame toto nastavene niekde inde preto prosim respektujme svoje skusenosti a nazory. Proste posunut sa v zivote, prijat, oplakat a spracovat tu bolest a smutok prave kvoli tomu, aby mohol zit dalej. Nie je pravda, ze KAZDEJ to vyjde ak sa nevzda, preto "miracle stories" su v tejto teme ani nie na mieste, kedze je o bezdetnych manzelstvach.

mircalla
4. apr 2017

@hariet ano, to je pravda, ale reagujem na nieco ine - ako tu bolo spomenute, niekde je dost este pred startom - cize neurobim vobec nic.
neexistuju ziadne miracle stories - takmer za kazdou story je tvrde usilie. ja som musela ist dokonca do darcovskych vajicok a operacie. ja osobne na zazraky neverim. tym nechcem povedat,ze to ma urobit kazdy. narazam na to, ze neriest problem a roky sa nedat ani vysetrit asi nie je cesta k uspechu.

gagik
4. apr 2017

@hariet ako jasne , ze stravit 10 rokov riesenim ivf a nahananim za dietatom a mat cely svet zuzeny len honbou za dietatom, ktoreho sa aj vo finale nemusim dockat asi nie je idealne riesenie, ale mozno niekto komu sa to nakonec podarilo by povedal opak, ze sa to proste vyplatilo. Ja som snahou o dieta stravila 5 rokov, 3 ivf pre niekoho mozno strasne vela, pre niekoho malo, mne sa vyplatilo. Je to proste rozne, kazdy sme iny, co je pre jedneho o.k., pre ineho je neprijatelne a medzitym su vselijake extremy. Aj bezdetne manzelstva su rozne, niekto je s tym o.k., iny sa koli to u rozvedie.

hariet
4. apr 2017

@mircalla neurobit "vobec nic" je uz trosku extrem, ale pochop, ze ludia su naozaj rozni a su jednoducho inak nastaveni. Pod miracle stories spada vsetko, co zacina tym, ze az ked sa prestala snazit, az ked si adoptovali..nie je za tym praveze usilie 🙂 a preto a to vola zazrak