Bezdetné manželstvá, ktoré deti chceli, ale nemajú ich
Ahojte, budem rada, ak sem prispeju svojim nazorom, postrehom, ale hlavne radami,
ako sa zmierit s tym, ze manzelia su nedobrovolne bezdetni, ti, ktori taky zivot ziju.
Prosim nepiste, ze netreba na to mysliet, ze sa to urcite podari, ze na adopciu sa necaka dlho.
Nech sem pisu ti, ktori ziju zivot bez deti, aj ked stale deti chceli mat.
Velmi ma zaujima, ako sa s tym zmierili, akym smerom ide ich zivot.
Pripadne kludne moze byt aj interna posta.
Vdaka.
@diva83 súhlasím s tým.zial tu ide o iné. Že Embryo sa selektívneho a niektoré pótom keď už ľudia nechcú ďaľšie a majú zamrazene idú do vylevky.tu je to morálne hľadisko
@bykaterina ano, co citam diskusia, tak prave s tymto maju veriaci moralny problem
@mircalla no celá cirkev nie len veriaci veru
@bykaterina ...asi tak, z hladiska viery ci pristupu Cirkvi by mozno nebol ani tak problem s narodenim deti z IVF, ale s nevyuzitim/osudom "zvysnych" embryi, ktore su uz podla cirkevneho hladiska ludskymi bytostami.
@bmuller nie zial nemas pravdu lebo oni su aj proti IUI...
@bykaterina no ano, aby sa clovek nehral na Boha... ale tak by sa asi dala aj pri IVF rozlisovat ta miera "zasahu/ umelosti". na kazdy pad, z cirkevneho pohladu zatial je status quo, aky je - cize asi proti IVF vseobecne.
@bmuller miera zasahu? je skratka nejaky postup medicinsky a ten asi tazko mozu menit 😉
@bykaterina menit samozrejme nie - ale akceptovat ci pripustit nejaku techniku zo spektra ivf. ale to len teoretizujeme, asi to nebudu riesit na zaklade diskusii z MK 😉
@bmuller tak to urcite nie oni maju na to jasny nazor
este stastie, ze v boha neverim, neverila som a ani nikdy nebudem. a ani si nemyslim, ze ma vplyv na to, ci mam alebo nemam deti, zavisi to cisto na mna, ci s tym nieco urobim alebo nie. a nazor cirkvi ma absolutne nezaujima. okrem toho na cirkev a nejake moralne kvality jej predstavitelov mam tiez svoj nazor. takze o dilemu menej
@diva83 Toto je trocha argument pritiahnutý za vlasy. Keď se nepôjdeš liečiť s rakovinou, zomrieš. Keď nebudeš liečiť svoju neplodnosť, "len" nebudeš mať deti. Tebe sa ale nič nestane.
Podľa mňa to je skôr o morálke a etike než o náboženstve, aj keď náboženstvo rádo kváka do všeho... Ide o to sa rozhodnút, či to dieťa chcem až tak moc, že sa pri jeho výrobe zlikvidujú ďalšie embrya, ktoré môžem a nemusím tiež považovať za deti.
Že niekto takúto procedúru odmietne s tým, že sa na tom nechce podielať, považujem za čisto jeho rozhodnutie, rovnako ako keď sa niekto rozhodne, že ju podstúpi. Nikoho by som pri tom citovo nevydierala rakovinou.
No vidíte, je to na dlhú diskusiu a každá jedna má na to svoj názor. Ja vždy budem tvrdiť, že tú svoju pravdu presadzujú ľudia, ktorí deti majú..ani nevedia ako. Keby ich nemohli roky splodiť a IVF by bola jediná cesta, potom by som chcela vidieť, ako by sa k tomu stavali. Najľahšie je byť neoblomný odporca a kŕmiť vlastné ego s tým , že "ja by som nikdy" ...Ale nikdy nehovor nikdy. To sa ukáže až v živote, v konkrétnej situácii, keĎ ju pocítiš a prežiješ na vlastnej koži. A podstatné : Súdiť nemajú právo ľudia,..ani cirkev, ani presvedčení kresťania, ani biskupovia, ani nikto,..len BOH. Nesúď a nebudeš súdený - hovorí Ježiš. Ja som sa raz na to narovinu opýtala kňaza pri spovedi,..keĎ som mu hovorila, že hocikedy to ťažko psychicky znášam,..že dlho čakáme..že tak veľmi túžim dať môjmu mužovi dieťa...atď. a on mi na to povedal: cirkev to nepovoľuje, ale zakázať vám to nikto nemôže. To je vaše slobodné rozhodnutie..Nie som v tej situácii, aby som vám vedel s týmto čo najlepšie poradiť. Neodsúdil ma za to. Pochopil to ako ČLOVEK, nie ako sudca ktorý vynáša ortieľ. Ja sama budem žiť s týmto "hriechom" a pritom budem denne ďakovať Bohu, dieťatko bude pokrstené a budem ho vychovávať ako kresťana. Dám mu to najlepšie, čoho budem len schopná. A na druhom svete sám Pán rozhodne, čo so mnou bude ďalej. Nie ľudia, nie cirkev. Ježiš ľudí neškatuľkuje. To robíme len my....
@bmuller Jedna nemenovaná lekárka z nemenovaného CAR mi povedala, že ju veľmi trápi, ako to vidia ľudia, že "sa hrajú na Boha". Ona povedala, že sú len nástrojmi v rukách Boha...a že nikdy nebola veriaca...a po nejakom čase práce v CAR, začala veriť..dnes je kresťanka. Nechcela som sa príliš vypytovať...Ale je to úžasné. Inak povedané - ona to berie ako zázrak. Ona to nevidí tak, že tam niečo "vyrobia". Je vlastne živým svedectvom Božej lásky a každé narodené dieťa je tým živým dôkazom. Dokonca je milované viac, ako hocijaké iné dieťa.
@miluna777 Nestane ako nestane. Niektoré ženy ťažko psychicky ochorejú z trápenia neschopnosti počať a porodiť dieťa..., niektoré páry sa rozídu alebo rozvedú, lebo neznesú ten nátlak, tú realitu. Byť nešťastný celý život je horšie ako rakovina. Sú ženy slabé, ktoré sa umárajú tým, že nemôžu mať deti a nevedia sa už tešiť zo života. Ja neporovnávam, len som tým chcela povedať, že toto je moderná medicína, nič viac a nič menej a detičky, ktoré sa vďaka nej narodili na tento svet sú len dôkazom toho, že je to niečo úžasné. Toto nie je interupcia...nemajú nás za čo súdiť. A vyjadriť sa k tomu môže len niekto, kto to sám prežil.
@diva83 Veď hej, ale tak treba rešpektovať aj toho, kto sa rozhodol, že do toho nepôjde, a nie doňho hučať, že v tom prípade nie je nedobrovoľne bezdetný, málo sa snaží a iné drísty, aké sa tuto v debate objavili. Ja nikoho neodsudzujem, sama som to neprežila, neviem, ako by som sa zachovala.
Iba mi prišlo porovnanie neplodnosti s rakovinou dosť od veci. To je všetko. Mať deti je dar, nie povinnosť. Niekto ich treba vôbec nechce. Niekto ich nechce za okolností, že by sa musel XY rokov naháňať za možnosťou ich mať s tým, že sa kvôli tomu zadlží a defakto o tie roky príde, lebo rieši len dieťa s neistým výsledkom. No nedokážem si predstaviť osobu, ktorá by túžila po takej rakovine.
@miluna777 Niekto si nevie predstavit tie deti nemat....Uz som sa stretla sa s totalnym odsudzovanim tych, co to skusaju...Ak su uz sa niekto rozhodne ich nemat, pretoze sa nechce roky nahanat za neistou moznostou ich mat - v tom pripade by s tym ale mal byt vnutorne stotozneny, ze ich mat nebudem....co je malokto. Pary, co deti nechcu, tak tam problem nie je.
Nazor, ze sak sa jedna "len"o neplodnost a sak o nic nejde, lebo ved sak neumieram, to fakt moze povedat niekto, kto neplodnost nikdy neskusil...ja osobne som mala vazne psychicke problemy koli neplodnosti, stavy uzkosti, tazky depresivny stav, keby mi vtedy niekto povedal ze o tyzden zomriem, pomyslela by som si ze hura...tak tolko k tomu, ze ved z neplodnosti sa nezomiera..malo mi chybalo aby som skoncila na psychiatrii alebo este niekde horsie...
Baby, veď ja to nezľahčujem ako problém. Podľa mňa je to tiež nápor na psychiku ako blázon, no z mojho pohľadu zas povedať že "je lepšie mať rakovinu ako byť neplodná"... to tiež môže povedat iba niekto, kto rakovinu nemal a ani jeho blízky. A môžeme sa tu hádat donekonečna.
@mircalla Ja som sa stretla s odsudzovaním úplne čohokolvek. Ludia sú debilní a nájdu si stále niečo. Jasné, že ked chcem a je v mojich silách skúsit všetky dostupné možnosti, potom je aj skúsim a nikto mi nemá právo do toho kecat. Rovnako ako ked sa rozhodnem, že moj boj už sa skončil a nechcem v nom pokračovat, aby sa našiel niekto, kto by si rýpnul, že "no až tak si to asi nechcela..."
Nechcela som, aby to vyznelo tak, že "joj ved na to neumrieš že si neplodná, nič sa nedeje, život ide dalej"... ale rozčúlilo ma to porovnanie s rakovinou. Ked vidíte človeka s velmi rýchlym priebehom rakoviny mozgu, ktorý vie, že do pár týždnov zomrie... Fakt by som bola opatrná s vyjadreniami "radšej rakovinu ako neplodnost".
Ďakujem za kažý laik a teším sa t tých žienok, ktoré pochopili o čom píšem a o čo mi ide. Ostatné ma nezaujíma, nebudem sa hádať ...je víkend. Celým som tých chcela povedať že aj neplodnosť je choroba...aj tela a neskôr aj duše. Netreba to zľahčovať. Neporovnávam, snažím sa vysvetliť "kresťanom" že každý lekár je lekár, nie Boh. Tak ako ma môže vyliečiť z rakoviny, tak nemusí. Tak ako sa podarí, aby som otehotnela, tak sa to nemusí podariť. Nemyslím si, že ľudia by IVF mali odsudzovať... Áno, je pravda, že na rakovinu sa zomiera... Je mi úprimne ľúto všetkých ktorí prežili niečo také strašné! Niečo určite vymyslím...veľmi to chcem presadiť. Každý pár si zaslúži stať sa rodičmi...
Ahojte chcem skusit IUI v TN neviete aky je postup a aka je úspešnosť? Mam PCO pomohlo vam to niektorej pri takomto probleme ďakujem
@dadulik243 v tn je centrum asistovanej reprodukcie? Pokial viem tak nie. Skor sa pytaj v skupine ivf tam ti kocky poradia a tiez je tu skupina o pco tam dostanes urcite odpoved od kociek
Nasla som na internete ze v tn robia aj IUI no idem skusit dalej dakujem
@dadulik243 no veru neviem ale najblizsie je Nitra zilina a potom brno a Bratislava
Dakujem len sa bojim ze mi to nepomoze ale povedali sme si ze skusime vsetko

@bykaterina To mi je jasné, že celé to musí byť poriadne odôvodnené...veď som to nechcela napísať za jeden večer... Čo sa týka kresťanov...no veď aj ja som kresťan.
Ale tak by som to povedala: Keď má človek zápal slepého čreva, nepôjde k lekárovi a radšej ho nechajú umrieť? Samozrejme, že pôjde a on ho bude operovať. Neznamená to, že sa nepridruží nejaký zápal alebo komplikácia. Ale takisto sa môže rýchlo zotaviť. Takže by som to vysvetlila takto, že lieči Boh. Lekári sú nástroje v rukách Boha. Ak je jasné, že sa nám niekoľko rokov nedarí splodiť dieťa a máme to potvrdené lekárom, je to v podstate ako choroba,..niečo nie je v poriadku. Aj keď lekár vykoná IVF, embryjko sa musí uchytiť a začať rásť, musí nastať progres. A to už je v Božích rukách. Prečo niektorá žena ostane tehotná a iná nie? To nevieme.... To je už niečo, čo lekári nedokážu ovplyvniť, to dokáže len Boh. Toto by bol argument pre kresťanov a tak to aj je. IVF netreba vnímať ako niečo zlé, "akože sa hráme na Boha" , lebo to či bábätko naozaj bude alebo nebude neovplyvníme... Ani my, ani lekári....tí nás liečia. Tak ako liečia aj iných chorých ľudí, tak liečia bezdetné páry. Je dôležité, aby sa ľudia na tieto veci začali pozerať z inej stránky a aby prestali mať predsudky. Dieťa je dar od Boha. To je podstata celého. Nedá vynútiť, aby sa začalo vyvíjať a aby sa narodilo. Lekári môžu liečiť, môžu tomu pomôcť, ale to či sa naozaj narodí, je len na Bohu. Ak to tak veľmi niektorí ľudia odsudzujú, opýtala by som sa: Vy ste prečo išli ku lekárovi, keď ste mali rakovinu? Veď keď som kresťan, verím, že ma jednoducho vylieči Boh. Prečo si poslúchol každú radu lekára, chodil na vyšetrenia a podstúpili liečbu, keď si veriaci?? A keď si sa vyliečil, myslíš, že kto má na tom najväčšiu zásluhu. Boh. Áno Boh. Ale lekári sú nástroje v Božích rukách. Oni skladajú prísahu, že budú liečiť ľudí. Aj rakovina sa môže vrátiť, ale možno sa už niekdy nevráti. Lebo Boh to tak chcel.
Každý pár si zaslúži pocítiť radosť z narodenia dieťatka. Keď sme sa brali, farár hovoril o tom, ako máme svoje deti vychovávať v láske a priviesť ich "ku Otcovi". A zrazu je tu pomoc pre mladých ľudí, ktorí prešli nekonečnými vyšetreniami a sú nešťastní. Ale nič nejde bez Boha a už vôbec nie dieťa...