Bezdetné manželstvá, ktoré deti chceli, ale nemajú ich
Ahojte, budem rada, ak sem prispeju svojim nazorom, postrehom, ale hlavne radami,
ako sa zmierit s tym, ze manzelia su nedobrovolne bezdetni, ti, ktori taky zivot ziju.
Prosim nepiste, ze netreba na to mysliet, ze sa to urcite podari, ze na adopciu sa necaka dlho.
Nech sem pisu ti, ktori ziju zivot bez deti, aj ked stale deti chceli mat.
Velmi ma zaujima, ako sa s tym zmierili, akym smerom ide ich zivot.
Pripadne kludne moze byt aj interna posta.
Vdaka.
@robin_claire na jednej strane je to veľmi dobrá poznámka. Na druhej strane dieťa vôbec nemusí byt drahá položka v rozpočte. Poznám rodiny, ktoré majú 4-5 deti, prijem minimálny ale deťom nič nechýba, sú slušne a učia sa dobre. Skôr je to o tom, že napríklad čo my sme vrazili do IVF asi 3000€, naše adopciatko už mohlo mat novú detskú izbu a lepší kočiar ako tento ošúchaný z bazáru. A väčšinu veci ma z druhej ruky po x deťoch. Napriek tomu, že by si zaslúžil niečo nové, kupujeme len najnutnejšie, lebo sme vela minuli na lieky a zákroky, čo už, skúsili sme. Asi len to tým pani chcela povedať.
@ckatka Vies, mam skusenost, ze vela rodicov so 4-5 detmi tvrdia, ze ich detom nic nechyba. Na druhej strane to nie je celkom tak. Casto si nemozu dovolit pre deti activity, kruzky, vylety, vobec uz nie dovolenky....v podstate deti maju stravu a oblecenie, ale ked pride na nejaku realizaciu, na to uz nie su peniaze. Kazdy mesiac maju dilemu, ci maly vylet alebo nove topanky
@diva83 severské štáty majú dlhodobý problém s klesajúcou pôrodnosťou. Na Slovensku je to stále ešte veľmi dobré v porovnaní so Škandináviou. V porovnaní rokov 2001 a 2015 dokonca pôrodnosť málinko narástla. Takže asi preto také opatrenie vo Švédsku a u nás nie. Nehovoriac o úrovni sociálnej politiky tam a u nás (na druhej strane sa tam už ukazuje práve príliš sociálna politika ako kontraproduktívna)... To je ale iba jeden z typických problémov západnej civilizácie, nie je to globálny problém, zem je preľudnená, ekologicky zdevastovaná, zdrojov ubúda.
@gabi1234 Ahoj! Je to v preklade intracellular sperm injection. Spermia bez chvostika sa vpichne priamo do vajicka. U nas tuto metodu zvolili hned na zaciatku, nic ine ani neskusali. Moj manzel totiz pocas liecby rakoviny stratil pohyblivost spermii. Ony sice maju schopnost oplodnit vajicko, ale nevedia sa k nemu dostat. Klasicke IVF by bolo u nas teda zbytocne robit. Viem tak, ze na Slovensku tato metoda patri medzi tzv doplnkove a poistovna ju nepreplaca (opravte ma, ak sa mylim). Ja nerozumiem, co je na nej doplnkove, v pripadoch ako je nas, tj neschopnost spermii dostat sa k alebo do vajicka predsa nic ine nefunguje.
Ahoj @alaguema Dnes uz pocet obyvatelov Svedska narasta zavratnou rychlostou vdaka imigracii a porodnost ako taka uz tiez prekvita, tiez kvoli tomuto fenomenu. Takze toto uz problem nie je. Problem je ten, ze podobne ako aj vsade inde, najviac sa rodia deti v slabsich socio-ekonomickych vrstvach. Ti zabezpecenejsi a vzdelanejsi, ktoru maju dietatu viac co ponuknut su opatrnejsi a dlhsie cakaju so zalozenim rodiny. Tak ako hovoris, typicky problem zapadnej civilizacie. Takze skor toto je podla mna ten neoficialny dovod, preco je stat tak ochotny pomoct bezdetnym parom.
@robin_claire Prepac, ale toto povazujem za velmi hlupy argument. Ten kto nevie spolufinancovat IVF, tak z coho potom chce zivit deti? Uff, to je fakt huste. Teraz skusim nasledovat tvoju logiku: Co tak rovno zaplatit si sama porod? Preco by ho mala hradit poistovna? Vsak ved ako chces vediet uzivit dieta ked ti poistovna musi hradit porod? A preco rozdavat prispevky pri narodeni dietata, tzv kocikove? Ak si niekto nie je schopny kupit kocik zo svojho, tak z coho potom bude zivit dieta? A naco detske pridavky? Ved si ziv svoje dieta z vlastnych.
Neplodnost je medicinsky problem, diagnoza. Neschopnost jedinca v plodnom veku splodit dieta. Medicinsky problem ako kazdy iny. Preto by ju malo pokryvat zdravotne poistenie.
Navyse, deti narodene cez IVF su vzdy planovane a velmi, velmi chcene. Z vacsiny z nich vyrastu jedinci, ktori budu prinosom pre spolocnost na rozdiel od mnohych deti splodenych nahodou a mamickam, ktore uz 5 deti maju.
@minttu Ten, kto trosku ovlada ekonomiku chape, ze plne hradene zdravotnou poistovnou to byt nemoze, kto nechape - tak vymysla nezmyselne peticie. Toto nikdy nema sancu prejst, treba byt realista a brat veci, ake su. Namiesto plytvania energie na stazovanie sa. Poistovna prispieva na 3 pokusy. Alebo aka je tvoja predstava, ze bude plne hradit 10 pokusov? Poznam pary vratane seba, co im to vyslo na 7-8 pokus. Nikdy ma nenapadlo, ze mi to ma 100% hradit stat, prispel mi na prve 3, bola som rada, ze aspon nieco
@minttu A inak napriklad v CR maju iny cennik pre Cechy a Slovensko a iny - ovela vyssi pre zahranicie. Cize urcita kompenzacia tam je. Ale vzhladom na obrovsky vydavky a problem u pomaly kazdeho 5. paru nemozes pocitat, ze ti bude stat hradit x pokusov v plnej vyske, to je proste matematika, je to nerealne a peniaze na to nie su. Ani to nikde na svete tak nefunguje
Casto nie su peniaze ani na liecbu vazne chorych deti ci onkologicke ochorenia, to by som povazovala za vasciu prioritu kam davat peniaze. Kto si chce najst cestu, si aj najde
@minttu to porovnanie rokov 2001 a 2015 ešte Švédsko situuje medzi krajiny s najnižšou pôrodnosťou v EÚ. Neviem, aké sú aktuálne údaje, tak ale ide o stav spred dvoch rokov, takže ešte relatívne nedávno. Kto, alebo aké sociálne vrstvy dvíhajú tú krivku smerom hore, nie je smerodatné (aj keď z praktického hľadiska sa núka otázka, nakoľko budú títo potomkovia schopní pozdvihnúť ekonomiku, alebo naopak - priživovať sa na sociálnom systéme, podobne, ako to robia ich rodičia...ale to je z problém z inej kategórie), celkovo vidím dôvod mať dieťa, resp. žiadať plnú úhradu asistovanej reprodukcie od štátu, lebo kto bude zarábať na naše dôchodky, ako riadne zvrátený. Systém by sa mal teda zamerať na odstraňovanie dôvodov neplodnosti - životné prostredie, hormonálna antikoncepcia v masovom užívaní a jej následky, životný štýl celkovo atď. Tiež absolútne nesúhlasím s tým, že je akosi samozrejmé, že ľudia, ktorí úspešne podstúpili UO, sa automaticky stávajú zodpovednejšími rodičmi, než ostatní a že ich potomkovia majú nejaký vrodený faktor, ktorý ich predurčuje k tomu, aby boli prínosom pre spoločnosť. Aj títo rodičia sú ľudia, ako každý iný, majú svoje slabé a silné stránky, ktoré sa vo výchove prejavia presne tak, ako u rodičov, ktorí počali prirodzene.
osobne poznám zopár detí, ktoré boli počaté UO a ani jedno z nich mi nepripadá ničím zvláštne, ani iné oproti ostatným deťom. Tie rodiny fungujú presne tak, ako ktorákoľvek iná rodina. Aj prirodzene počaté deti sú naše vytúžené, milované deti a napriek tomu, robíme ako rodičia chyby, nie je to dokonalé, snažíme sa, učíme sa a dovolím si tvrdiť, že mnohí veľmi zodpovedne. To, že sa niekto vytrápil pri niekoľkonásobných pokusoch o UO, z neho nerobí ani lepšieho rodiča, ani lepšieho človeka. To by sme potom mohli aplikovať aj na komplikované tehotenstvá, pôrody trvajúce tri dni, komplikácie pri pôrode, pri laktácii, pri starostlivosti o novorodenca...Rodičovstvo je krásna, ale niekedy aj ťažká vec. Odhliadnuc od toho, akým spôsobom žena otehotnela.
Nikdy nič nieje zadarmo. Preto naše zdravotníctvo vyzerá ako vyzerá. Proste nemôžme očakávať že štát nám všetko zaplatí. Proste to nejde.
Tiež sme sa s manželom snažili o dieťatko. Nakoniec sme usúdili po rôznych vyšetreniach v centre že do umelého oplodnenia nepôjdeme. U nás by bola šanca 20% pri umelom. Nakoniec sme sa rozhodli pre adopciu a sme šťastný a nič nelutujeme.
Človek má ísť za svojím snom, ale nie hlavou proti múru.
Keď to nejde tak to nejde. A to som preplakala dni aj noci všetko som videla čierno až mi došlo že zbytočne sa ničím a nič mi to neprináša. Radšej budem šťastná a urobím šťastným aj niekoho iného.
@robin_claire Ach jaj. Aka je moja predstava? Nuz taka, ze by to fungovalo na takom principe, ako som to zazila ja. Prve 3 IVF pre kazdy par splnajuci zakladne podmienky, ktory urcity cas nemoze splodit dieta by boli plne hradene poistovnou. Viem, ze zas zacnete vypisovat, ze vsak ved aj na Slovensku je to plne hradene poistovnou prve 3 razy. Nie je. Je to samy poplatok sem, poplatok tam, priplatit tam, doplatit hentam. Dokopy to vyjde asi na 1000 eur ak sa nemylim. Ako som pisala vyssie, ja som otehotnela na prvy raz bez stresov vdaka tomu, ze lekarsky tim zvolil spravnu metodu. Metodu, ktora sa na Slovensku povazuje za tzv doplnkovu a stoji pacienta niekolko sto eur. My sme neskusali rozne menej spolahlive metody. S nikym som nepotrebovala riesit kolko to bude stat. Nemusela som hladiet do cennika sluzieb ako na obednajsie menu a rozmyslat, ake doplnkove sluzby si priobjednat. Nemusela som na koniku diskutovat, v ktorom centre co kolko stoji. Kde im ide len o zarobok a kde nie. Toto sa mi zda zvratene.
@robin_claire to je vec pohladu. Mnoho ľudí si mysli, že len v materiálnom dostatku budú ich deti šťastne. No a potom tu mame generáciu rozmaznanych spratkov, ktorí si nevážia prírodu, nevážia si ľudí , nevážia si nič, lebo vždy mali všetko a ich najväčšou životnou tragédiou je, že si pod stromčekom nenájdu iPhone 8 ale 7.
Vážne.
Na výlety a dovolenky sa dá chodiť aj veľmi nízkonákladovo, podstatný je čas, ktorý deťom venuješ, je jedno, či na Cypre alebo na Duchonke.
@ckatka To je druhy extrem. Ja osobne nemam vo svojom okoli nikoho takeho, ale existuju, co aj tu citam
@minttu Nezacnem vypisovat, ze to je plne hradene poistovnou, nakolko som to zazila. Mala som velke davky liekov a stalo ma to dost. Neviem ci myslis soft ako doplnkovu metodu.Fakt je, ze soft v CR ta vyjde tolko, co IVF na slovensku po prispeni poistovne
@ckatka Okrem toho to je dost mimo temy, ja vysvetlujem dovody, preco to proste nejde plne hradit. Ja poznam dost aj financne slabsich, co si na to nasetrili a boli uspesni. Proste, kde chce hlada sposoby, iny hlada dovody. Okrem toho treba brat aj to, ze velka casti ludi ze proti IVZ z nabozenkych ci etickych dovodov.Dalsi dovod, preco peticie nemoze byt uspesna. To su fakty a logicke argumenty
@robin_claire pokial to nikto neskúsi, nemožno povedať či to bude úspešne alebo neúspešne.
Minimálne by sme mali dostatočne veľkú štatistickú vzorku, aby sme vedeli posúdiť, aký je názor spoločnosti. Vela závisí aj od postavenia otázky.
1. Ste za to aby umelé oplodnenie bolo preplácane poisťovňou? Áno/nie
....znie úplne inak, ako keď napíšeš :
2. Predstavte si, že vy alebo váš partner má zdravotný problém, ktorý spôsobuje neplodnosť. Uvítali by ste, keby Vám zdravotná poisťovňa uhradila x pokusov umelého oplodnenia ?
Vec pohladu. Ja som sa nechcela púšťať do debaty či petíciu áno alebo nie. My sme na ivf boli 2x a nevyšlo a na ďalšie peniaze nemáme nazvyš. Keby preplatili tak ešte aspoň raz to skúsime. Miesto toho sme radšej rozbehli adopciu a tých 1000 € investovali do plienok a mliečka pre naše babo. Je to však tak byrokraticky náročné, že opakovať to nebudeme. Proste nemáme nervy na slovenské úrady a sudy... je to horšie ako v kocurkove. Hoci by sme chceli nech má súrodenca. Ty sa staráš o štátne dieťa, dáš mu možnosť vyrásť v rodine, vzdelanie s lásku, nebude z neho další bezdomovec...a len ti hádžu polenách pod nohy. Čo ti poviem.... neviem či by som šla do toho znovu ... človeka to ruinuje a veľa nechýbalo a bolo by v prdeli aj manželstvo.😔
@minttu suhlasim s alaguema ze by bolo mozno dobre sa pozriet aj na dovody preco su ludia neplodni... my tu vo velkom fungujeme na principe solidarity v zdravotnictve - clovek s arozhodne pit - nejaky dovod s najde - liecenia aj liecbu maju solidarne hradit ludia ktori pracuju, clovek si znici zdravie tym ze sa nezdravo stravuje - opat liecenie s tym spojenych chorob maju financovat ale vsetci, neplodnost patri medzi taketo chorob aj kd teda na rozdiel od tych predchadzajucich menovanych nezabija, len mozno vedie k tomu ze ludom sa nesplnia plany , sny... Tiez rozmyslam ako casto sa riesi vymieranie EU civilizacii a absolutne neriesi ze zem je totalne preludnena - zamyslame sa tu nad tym aky super mudri my sme - no, asi az tak nie - mozno vzdelanie a kultura ktoru sme dostali zadarmo tym ze sme sa narodili kde sme sa narodili... ale naozaj sme aj mudrejsi ako ti co sa narodili v afrike v rodine s 15timi detmi? nemame nahodou len viac moznosti?
podla mna kazdy stat musi zvazit naco ma - to ze vo Svedsku sa nieco preplaca neznamena ze sa to bude aj v sr predsa - danove zatazenie vo Svedsku je niekde uplne inde ako u nas ...
@ckatka kludne polozme otazku manipulativne ako navrhujes🙂 znie to naozaj omnoho emocionalnejsie a urcite uspesnost bude vyssia🙂 ale urcite treba aj pridat podotazku ze ci ludia budu ochotni odvadzat viac aby to bolo mozne splnit... uz by sme sa mohli prestat spravat ako male deti ktore kricia len ja chcem bez toho aby rozmyslali co preto musia spravit...
@ckatka a k tvojmu prispvku o adopcii - neviem ake dietatko mate - prave mi znama volala ze maju miminko - bezproblemova adopcia - jasne ze nie je biele🙂 maju male cigancatko - snazili sa prirodzene, neislo, tak sa rozhodli svoju lasku venovat dietatku co ju potrebuje - nerozhodli sa odbremenit stat, nerozhodli sa presadzovat svoje ze chcu biele mimino , rozhodli sa naplnit svoju tuzbu po dietatku... Ich manzelstvo to absolutne neohrozilo - je to krasny mlady par plny lasky - mozno aj preto im ich rozhodnutie padlo tak lahko...
@dai Poznam dost parov, co su neplodni. V podstate za v drvivej vacsine pripadov nemozu. Ja som nikdy nebrala hormonalnu antikoncepciu, ziadne infekcie nic. Mala som dermoidnu cystu, co je v podstate zarodok dvojcata, je to vrodena anomalia. Museli mi ju vybrat, aj cast vajecnikov este pred 30. Este mi (pravdepodobne) po tomto zakroku ostatli nepriechodne vajcovody. Takze problem bol na svete.
@dai viem, co myslis, toto je nieco ine. V podstate ide o cystu, ktore ma zuby, kosti, vlasy akoby plod, byva to aj na chrbtici niekedy....museli to dat prec, je to dost nebezpecne. po tej operacii som mala vyrazne znizenu funkciu vajecnikov plus uplne nepriechodne vajecniky (to sa zistili az neskor), urobili sa mi tam zrasty, takze pre mna ina moznost ako IVF nebola
@dai ako vravím... povodne som sa vôbec nechcela zapájať do debaty o nejakej petícii len sa to akosi rozbehli 😊 reagovala som len na jednu pani, ktorá explicitne tvrdila že to nemôže mat úspech. Mne je to jedno viac to skúšať nebudem lebo na to nemám. Radšej dane peniaze tomu malému čo k nám prišiel 😊
Neviem či rozumiem čo znamená bezproblémová adopcia. Lebo behanie po úradoch, návštevy sociálky, kurzy a sedenia s psychológom a tisíc všelijakých potvrdení a papierov... a to nekonečne čakanie.... minieš si všetku dovolenku na vybavovačky ... tety v lete mali letný režim a po 1 už na úrade nikoho nenájdeš... dovolenky, bez zastupovaní....všetko papierovo a poštou, nič elektronicky... na sudoch vekslovanie spisov z jedného na druhý... je vraj v BA bežný štandard ...
U nás bol dôvod že sme chceli niekomu pomôcť. Nie napĺňať si naše vlastné ciele. Mne je v konečnom dôsledku jedno či vlastné dieťa budem mat alebo nie, lebo asi to tak malo byt. Možno nie som biologicky vhodná byt matkou. Ale tomu dieťaťu nie je jedno kde vyrastie, či v domove alebo v rodine. Takze nám bolo jedno aké dieťa dostaneme. Išli sme aj do možnosti pestunstva, lebo takých detí sú stovky a hnijú v profirodinach a domovoch...a dostali sme zhodou náhod zdravého 7 mes chlapčeka a ešte aj modrookého 😂 vysmiateho ako lečo. Ale tie papierovačky okolo toho a tie ťahanice na sudoch to nás fakt zabíjalo. A hlavne ta neistota či to dobre dopadne a kopa stresu... nikdy by som nečakala že to bude take neorganizované a problematické (zo strany úradov kde práva ruka nevie čo robí ľavá). Dieťa sme mali na hosťovskom pobyte doma a nemohli sme s ním nič... lebo papierovo nebol náš ...ani len k doktorke ho nahlásiť..ani materskú si začať čerpať ... len na peenke (vďakabohu za ústretovosť doktorky) s mizerným príjmom... .chlapcek ani len meno nemal. Má 11 mes a ešte stále nemá v rodnom liste meno. Nie je to hrozne?
Čo sa týka toho manželstva, tak skôr to vyplývalo z tej našej bezmocnosti voči systému a tým, že sme za rodičov považovaní neboli, tým, že sme museli situácie látať mnohokrát improvizovane a bez šance premyslieť a z toho vyplývali nejaké konflikty, ktoré nebol čas riešiť s nabalovalo sa to ako snehová guľa. Našťastie už to je v poriadku, lebo sme včas zasiahli a spamätali sa, že sme nie na dobrej ceste... ale byť slabšia povaha neviem či to zvládnem...
Ospravedlňujem sa za off topic...
Len aby ste vedeli, že situácie sú rôzne... a že bez ohľadu na to, čo si prajeme my, život to vždy nejak zariadi, aby bol svet v rovnováhe.
Všetkým čo sa snažia a nevzdávajú to, prajem pevne nervy a dostatok financií a optimizmu. Je ho treba...
A keď nie...myslite na to, že na Slovensku sú stovky detičiek, ktoré nie sú právne voľne na adopciu, ale z hocijakých dôvodov vyrastajú v profirodinach a v domovoch. Možno aj pre vás bude pestunstva cesta.
Mne je jedno, že dieťa neponesie moju krv a moje gény a moje meno a nebude dediť rodinne majetky (haha aké aj 😂) pokial mu to niekto vyslovene v záveti neodkáže. Pokial ho dobre vychovám, a dokáže z neho byť šťastný človek, tak moja misia na tomto svete bude úspešná.
@ckatka netvrdim ze adopcia je jednoducha - ma svoje pravidla... zial to co popisujes mnohokrat riesia zeny s problemovym tehotenstvom ( okrem tych sudov - oni zas obiehaju nemocnice, vysetrenia, lekarov), ludia s chorymi pribuznymi ( a ver ze tam velakrat ziadne svetlo na konci tunela nie je) , ludia v zlozitych zivotnych ( pravnych) situaciach a pod. ...
Neviem co je lepsia motivacia a neidem sa ani hadat - ci vola niekoho prijat a dat mu lasku ktorej mam prebytok alebo snaha niekomu pomoct...
Ta moja znama mi hovorila ze na zaciatku sa ich pytali ci by boli ochotni prijat aj romske dieta a rovno im povedali ze to cely proces znacne ulahci ( system nekladie tolko polien, deti je vela, rodicia sa nehlasia etc.) - preto pisem bezproblemova - dostat romske dieta a krasne pomaly cerstvo narodene modrooke je obrovsky rozdiel ( na to modrooke je poriadny poradnik so vsetkym co to so sebou prinasa)
Oni adopciu riesili simultarne so snahou otehotniet - nebrali to ako poslednu moznost ale ako jednu z moznosti cize aj nadstaveni v hlave su trosku inak ( nemaju vela po 30tke, nadalej sa pokusaju aj prirodzene ) - teraz sa tesia z toho drobatka...
On je inak dlhodobo aktivny aj politicky a snazi sa tieto otazky posuvat a navrhovat aj riesenia ( ulahcit osvojenie si dietata, zjednoduchsit legislativny proces, zmensit prava bio rodica ktory sa dlhodobo nezaujima etc. - malinke pokroky je uz vidiet ale je to beh na dlhe trate a kazda otazka/zakon velmi citlivo vnimany, kedze vzdy mas na dany problem najmenej 2 pohlady a v konecnom dosledku by malo ist o dobro dietatka az potom noveho ci bio rodica...)
@robin_claire Prosííím? To je pekne od veci , čo si napísala! Ešte raz a posledný: neplodnosť má byť kvalifikovaná ako zdravotný problém a podľa toho by k tomu mali v našom štáte aj pristupovať. Ja hovorím, že mám problém to zaplatiť??? Ja hovorím, že IVF nestojí 200, 300 ani 500 €. Bavíme sa o cca 1200 €. Príde ti to naozaj NORMÁLNE? Myslím v bežných podmienkach ku bežným platom na SR!! AK, nie, pravdepodobne máš za sebou ľudí, ktorí ťa podporujú a nemáte žiadnu núdzu o peniaze. GRATULUJEM. Len prosím, bez tých hlúpych narážok. Nepleťme si jablká s hruškami a neťahajme financie na výchovu dieťaťa spolu do vreca s liečbou a medikamentami na podporu jeho splodenia!!.... Čo to sú za narážky....ja to nepochopím. Tie , ktoré s tým nemajú žiadny problém, hovorím, že financie neriešia. Ja tu hovorím o bežných ľuďoch, ktorí túžia po dieťati, majú s tým problém a IVF si kvôli tej nehoráznej sume nemôžu ani dovoliť.... Rozumieme si, či NIE ????!
@dai úplný súhlas. To je presne tak, keď niekto celý život doslova serie na seba a svoje zdravie, potom prídu všetky možné choroby a on len natiahne ruku - liečte ma! Toto ma vytáča. Ako k tomu prídu tí, čo sa o seba starajú a nezaťažujú tento systém, ale len a len svoju peňaženku, lebo tá kvalitnejšia strava, prírodné preparáty, či návštevy fitcentier sú drahé ? Tí akú majú úľavu, že sa o seba starajú? Kto im pomáha? Neberú to tak, jasné, vidia len to, že sú zdraví a tak pomáhajú len sebe. Presne to je tak aj s tými, čo nemôžu mať deti. Prečo? Tiež sa na to pýtam. Prečo žena má nepriechodné vaječníky? Tak sa narodila ? No asi nie....
Prečo je muž neplodný ? Tak sa narodil? Určite nie....prečo by príroda robila zbytočnosti ? Takže, kde je ten pes zakopaný? Lenže - to títo ľudia nechcú vidieť a ani počuť, vždy hľadajú chybu inde, len nie u seba.
@dai určite chápem, čo chceš povedať - kto chce naozaj dieťa, nepozerá na to, či čierny alebo biely, proste chce dieťa, ale - predsa len róm - to je úplne iné etnikum, má to v génoch, takže môže vyrastať aj v slušnej rodine, byť dobre vychovaný, no aj tak to jeho " gro " u neho zostane, a tam je asi problém, prečo cigánov radšej nie a verím, že cigánov dajú hneď 🙂. V rodine máme neterku, čo je adoptovaná z detského domova, už je dospelá, bielej rasy, no dieťa alkoholikov, čo sa časom aj prejavilo, nie na alkohole, ale na chorobách, ktoré sa prejavili a v mentálnom dospievaní, má síce už 27, no je na úrovni tak 15 ročného dieťaťa, bohužiaľ. Nechcem tým povedať, že to musí byť zákonite pravidlo, lenže koho a aké deti sa dostávajú do detských domovov ?
@dai
@libawet
baby ja s vami s obomi suhlasim,...
presli sme si vsetkym co popisujes - of liecby, cez IVF, cestovanie za lekarmi, choreho pribuzneho, leziaceho pribuzneho, zavrazdeneho pribuzneho, nevyliecitelne choreho pribuzneho (a bavim sa len o najblizsej rodine, rodicia surodenci stari rodicia), tazke pravne aj financne aj rodinne situacie,...
ja stale vravim, co ta nezabije, to ta posilni, a po tomto vsetkom ja sa citim velmi silnym clovekom...az tak, ze moj "cierny humor" je pre mnohych divny...ale je to len forma psychohygieny. 🙂
Adopciu/pestunstvo sme zacali riesit, lebo zivot je kratky a tym detom tam plynie cas,...co sa tych komplikacii tyka, u nas sa to zacalo az v momente, ked sme mali dieta doma na hostovacke a zacali sa riesit sudy,... to mali vsetci zrazu cas a ochota ziadna,... ved uz "bolo umiestnene", a nikoho nezaujimalo, ze my ten papier daky potrebujeme, lebo na peenke s nim clovek furt byt nemoze, s dietatom treba chodit von, vychadzky ti nedaju a ked pride socialka, prides aj o ten mizivy prijem...cele zle
@libawet mas pravdu - ked chcem dat niekomu domov a lasku, tak nehladim na to, aky ten cloviecik je a kde sa narodil. Druha vec je, ze davas svoj domov, lasku, a nakoniec aj majetok, dedicstvo a vsetko,.... a treba mysliet na to, ze to dietatko nebude vzdy len krasny snedy drobcek, ale bude aj skolak, pubertak a dospelak. A ruku na srdce, to nie kazdy zvladne a statistiky hovoria jasne. Kazdy pozna niekoho, komu to vyslo a vychoval z dietatka slusneho cloveka (Roma). Ale drvivej vacsine sa to nepodari (nie ich vinou). Ja som k sebe uprimna a Rovno som povedala ze do romskeho etnika nejdem. Svoje dovody nemusim vysvetlovat nikomu. Neodsudzujem tych, co si romske dieta zobrali, praveze ich obdivujem a na rovinu hovorim, ze ja by som nezvladla zit a bojovat s predsudkami mojej rodiny, mojho mestecka, spoluziakov a ich rodicov,...a cely zivot riesit jeho etnikum. Proste neurobim mu to.
Do DD sa dostavaju rozne deti a rozne pripady. Len uzka komunikacia so socialkou a terennymi pracovnickami ti umozni pochopit, ake dieta si vlastne berie a ake traumy ma za sebou.
Nase je napriklad po zdravych rodicoch, ktori uz maju niekolko deti, a racionalne usudili, ze dalsie uz nezvladnu financne ani priestorovo (a hovori sa, ze to pani nema so svojim muzom, cize este o to viac nema podporu v rodine), tak proste ho porodili, dali na adopciu a punkt. Svoje deti maju pekne, zdrave, cize vieme prognozy a sance aspon cca. Mame relativne dobru sancu, ze budeme vychovavat dieta, ktore je vychovatelne a zaraditelne do zivota. Ja si kludne vezmem aj tri, styri deti, naucim ich vsetko co treba, poslem ich na vysoku, dam im zazemie pre cestovanie po svete,...ale na to potrebujeme nas prijem a nie podporu z uradu prace :D
Mozno sa to niekomu nebude pacit, ale mojim cielom je poskytnut tym detom okrem lasky aj vyssi zivotny standard a vzdelanie, a nie znizovat nas zivotny standard, aby som zostala bez prace a starala sa o nevladne cudzie dieta. Na to su podla mna ustavy, prepacte, nechcem sa nikoho dotknut, je to len moj nazor.
Ked sa mojmu dietatu nieco stane, je uplne prirodzene, ze s nim clovek ostane doma. Ale to je ina situacia, a nikdy by som si dobrovolne nevzala dieta s vaznym postihnutim (havne teda mentalnym). Nie som matka tereza, som len obycajny clovek 🙂 A bavim sa s vami uprimne. Proste na to gule nemam. Stat sa moze vselico, ale dobrovolne a vedome by som nesla ani do romskeho ani do vazne postihnuteho.
No ja poznám hneď dve bezdetne manželstva
1.skončilo rozvodom a každý si našiel iného partnera s deťmi a to druhé - sú spokojní , lubia sa už mnoho rokov, majú psa a žijú pre svoju prácu

@diva83 Mozem sa opytat, podla nie si schopna spolufinancovat IVF (velku cast plati poistovna 3 pokusy do 38 rokov), z coho chces to dieta potom zivit, ked na narodi? Frfles tu na 300 eur, ale naklady na dieta su ovela vyssie ako IVF.
Mas problem nasetrit na IVF, ale uz nemas problem zivit dieta?