Dobrovoľný potrat po 40tke
Nechcem nikoho touto témou pobúriť, vopred sa ospravedlňujem, ale u gynekologičky som sa dozvedela, že som tehotná a v tom šoku som sa zabudla popýtať na to či je potrat po 40tke zdarma. Hľadala som to aj na internete a našla som protichodné tvrdenia, lekárke som sa nevedela dovolať a objednaná som až o týždeň, neviem kde sa na to mám informovať. Totálne sa mi klepú ruky... problém je ten, že už v 35tke som prekonala skorú menopauzu, ktorú sa nijako nedalo zastaviť a podľa všetkého som mala byť neplodná a teraz toto. Som úplne zúfalá..
@anjelicek26 ja jej muža nepoznám, neviem či by bol schopný postarať sa o polročné bábo. Mám 36 a malé dieťa, žijeme v služobnom byte a žijeme od výplaty k výplate, ale aj tak viem, že ak by som ostala tehotná tak si dieťa nechám. Dôležité je, že nežijeme v mínuse. No zároveň ju viem pochopiť, syn mal 7 mesiacov, keď mal muž pracovný úraz a bol doma 4 mesiace a viem, že nebol schopný sa o dieťa postarať. Takže ak sa muž nevie o dieťa postarať, nemôže ona nastúpiť do práce. Ja si zase myslím, že všetko sa deje z určitého dôvodu no je na nás ako s tým ďalej naložíme. Odobne nie som za potrat,ale neodsudzujem nikoho, kto sa pre neho rozhodne. Sestra si dala zobrať dieťa a viem, že to ľutovala.
@fineta Konečná, konečná

@fineta Emocne vyprahnute zhluky buniek? To je myslene na tych, ktori su pro choice? Aspon ste dala za pravdu, ze je to zhluk buniek.
Zaujímavé, ako sa tu obhajujú ešte nenarodené deti. A čo tie narodené. Koľké z vás niekedy pred sviatkami urobili dobrý skutok a zaniesli deťom aspoň čokoládu , alebo nejaké oblečenie do detského domova. To by uż bolo pod vašu úroveň však.
@chinwag neries mna, nikomu nevnucujem svoju mienku. To nie je moja mienka, ale legislativna, pravna a moralna ochrana zivota pred narodenim a to, ze potrat je stale moralna volba akokolvek sa zena rozhodne? Na toto pravo ma kazdy takyto zivot, ktory tu vznikne pred narodenim. Mozno treba skusit nejaku rimsku risu, pripadne ine civilizacie, pripadne tretiu risu. Pokial viem tak zijeme v urcitom modeli civizacii a stupne humanity, sa nespravame k nenarodenemu zivotu ako v ekonomickej komodite. To nie je ziadne moralizovanie. Ale fakt. A tento fakt urcuje zakon, platny v tejto krajine. Nie moj vymysel.
@acrobaleno nie. Ja sa cítim svojou ľudskou hodnotou rovnocenne s oplodnenym vajíčkom. Pre mňa to určite nie je len akysi zhluk buniek. Ale tí, ktorí potrat schvaľujú, tak oplodnene vajíčko zhlukom buniek nazvali. Ony nie sú o nič viac potom.
Nechcela som vzbudiť hádku, rozhodne som nechcela rozdeliť ženy na dva tábory, ospravedlňujem sa, ak som nejakú ženu, ktorá po dieťatku túži zarmútila. Rozhodne to nebolo mojim cieľom, ale tak to je, život nie je len čierny alebo biely. A svet bude po našej smrti taký istý ako pred našim narodením, jedným životom sa na ňom nič nezmení, ešte raz sa ale naozaj ospravedlňujem. Ja samozrejme rozhodnutá už som, na základe viacerých rovín, pretože momentáne sa musím pozerať na tých, ktorých už na svete mám, na svojho muža a dcéru. Oni ma potrebujú živú a zdravú, nie zdeptanú a nevládnu pretože by som už na malé dieť nestačila a rátať koruny aby bolo vôbec na plienky nie je len tak, v mojom veku je už aj veĺké riziko rôznych vývojových vád. A ak sa debata nejako neupokojí tak diskusiu proste vymažem.
Chcela som len poďakovať za rady k téme, vážim si ich.
@calendula321 nemám potrebu vykrikovať do sveta svoju dobrocinnost. Keď to robíme, tak nie preto, aby sme na to poukazovali. Paradox je ten, že skôr sa dokáže rozdeliť ten, kto má málo ako ten, kto nemá núdzu. Kto má veľa, chce mať ešte viac. Vytrieskat zo všetkého maximum bez akejkoľvek ujmy. To je také súčasné.
Uz som nechcela reagovat ale invektivy typu emocne vyprahnuteho zluku buniek mi nedali. A mozno aj preto mam potrebu lebo temu deti prezivam niekolko rokov intenzivne kedze sama som vlastne zatial nemohla mat a zda sa, ze sa uz ani nedockam. Nevadi, mam doma moje capuccina 🙂 ako nase lasky volame.Ked uz nic ine aspon jedna vec na zamyslenie .. aky je rozdiel medzi "vrazdou " embrya alebo plodu a vrazdou zeny? Lebo tie ortodoxne nazory, ze zena ma donosit dieta bez ohladu, ci je sama v ohrozeni zivota su uz mimo moje chapanie. O co je to mensi zlocin? Ospravedlnujem sa, viem ze to nebolo predmetom otazky ale uz ma nazory tejto spolocnosti emocne vycerpavaju. Ja nie som za potraty, ja som za slobodnu volbu zeny rozhodovat o svojom tele!
Poprosím vymazať diskusiu. Ďakujem.
@ anonym - pekne si to záverom napísala. Prajem veľa síl, aby všetko dopadlo ako má a hlavne pokoj v duši.
ANONYM žiadnu hádku si nevyvolala. Chcela si sa slušne spýtať na cenu. A ak si už rozhodnutá, tak si za svojím rozhodnutím stoj a nenechaj sa zdeptať. Len Ty vieš, čo vám najlepšie vyhovuje.
A zmaž diskusiu, lebo to k ničomu nevedie. Aj tak tu budú niektoré len moralizovať
Rozsirovat tu nemoralne argumenty o interupcii .To je naopak cez ciaru. Ona ma pravo na interupciu, ano ma. Ale nikto nema pravo rozsirovat nazory na interupciu bez moralneho posudenia veci. Je to absolutne protipravne u nas. Su sucastou nasho demokratickeho prava.
Mila anonymka, skus tomu rozhodnutiu ešte nechať trochu času. Ja som rodila mesiac pred 46.narodeninami. Po mesiaci (ani nie, bolo to presne 28 dní po porode !!!) som začala naspať pracovať, pri malom sme sa striedali s mužom (mame roboty, ktore to umožnuju). Nedala by som našho synčeka za nič na svete, je to najvačší zázrak, celkom zmenil náš život. Tiež to bol pre mna šok ked som zistila že ho čakám a cele tehotenstvo som nevedela, čo a ako bude, či bude OK a ako sa vobec uživíme či budeme mať aspoň na chlieb. V okamihu, keď sa narodil a pozrela som sa do jeho mudrych očiek, zamilovala som sa. Žiadne peniaze na svete nie su hodny nového voňavého babetka. Teraz si v šoku, ale daj tomu šancu, vždy sa to nejako utrasie, tu neplatí jednoduchá matematika, že si zrataš + a -. Je také slovenské príslovie, že ak dal Boh kravičku, dá aj trávičku a napríklad v našom prípade to skutočne je tak, odkedy je malý na svete, darí sa nam finančne lepšie a otvaraju sa nam dvere, ktoré boli predtym zatvorené.
Interrupcia v nasom prave je vzdy posudzovana moralne, musi byt, nemoze byt posudzovana v ziadnom pripade len ako komodita a cena. Nikdy. Rozsirovat nemoralne nazory na interupciu, je absolutne mimo nasho demokratickoho prava. Samozrejme kazda zena ma pravo vykonat interupcii, no rozpravat o tom nemoralne , je mimo nielen spolocenskeho ramca ale aj mimo demokratickeho prava.
Och zena po 40ke ide na potrat to ma dostalo nehnevaj sa ale dieta je dar a kedze nepises o otcovi tak to asi ani nevies od koho bude. A k otazke urcite sa bude platit kedze je to tvoje rozhodnutie preco by to malo byt zadarmo
@sebastianmichal och, keby si si prečítala diskusiu,tak by si zistila, že manžel je na ID a dostáva 250€ takže ona je tá čo živý rodinu. Takže dosť odveci písať, že nevie od koho je.
ANONYM ja som rada ze si to sem dala.Ja ti zelam vela sil ,zdravia a drzim ti palce.😘 Viac sa uz vyjadrovat nebudem zrejme,radsej...lebo moje emocie ,nervaky by som uz asi neudrzala na uzde 😀
@sebastianmichal Ty čítaš celú diskusiu ? Ako môžeš písať, že nevie od koho bude ? Veď autorka má manžela.
potrebuju ťa živu zdravu a nie zdeptanu,a kde berieš istotu že taka budeš po tom,ako pôjdeš na potrat......je to tvoje rozhodnutie,ale toto by som pochopyla keby to napisala 15ročna a nie 40
@anjelicek26 nehnevaj sa, ale ako ty mozes tvrdit, ze to zvladne? Vobec ju nepoznas a ani jej zdravotny stav, asi sama vie najlepsie, ako sa citi. Myslim, ze po 40 zena uz ma dost rozumu, aby vedela zvazit vsetko potrebne. A tehotenstvo po 40 uz nie je med lizat, moze nastat vela komplikacii, ja sa jej soku vobec necudujem a uprimne by som do toho tiez asi nesla
@sebastianmichal zadarmo napr.preto, ze tehotenstvo po 40 je dost nebezpecne pre zenu aj pre dieta... takze asi tak, kludne to niektore poistovne mozu hradit
@simsalabim
@floretine áno aj život je veľké riziko. Dokonca som počula že vždy končí smrťou. A tiež to nikoho nezaujíma...kým sa ho to netýka. Akurát že to nedokážeme zmeniť
@montemotherone presne tak. A autorka je v situacii, ktoru dokaze zmenit.
@marion09 ty si normalna? Pouzijem tvoj slovnik - ked uz nebudes chciet/moct mat deti, uz “trtkat” nebudes??? Lebo autorka podla lekarov uz presla menopauzou a to v relativne mladom veku. To uz necelych 40 rokoch nema “trtkat”?
@simsalabim a ochrany neexistujú?
@marion09 a NACO ochranu, ked lekari povedali, ze presla menopauzou? Nehovoriac o tom, ze ochrana nie je 100%.

@cecilia29 A čo je teba do jej svedomia ? Čo si ty Pán Boh ? Načo ju ty hodnotíš ? Veď nepoznáš jej život. Tak čo tu píšeš o umieraní ? Ak chces niekoho hodnotiť, vždy to musíš robiť s vedomím si svojích vlastných chýb. A život niekoho nebude posudzovaní podľa jedného skutku, ale komplexne