icon

Dobrovoľný potrat po 40tke

22. nov 2019

Nechcem nikoho touto témou pobúriť, vopred sa ospravedlňujem, ale u gynekologičky som sa dozvedela, že som tehotná a v tom šoku som sa zabudla popýtať na to či je potrat po 40tke zdarma. Hľadala som to aj na internete a našla som protichodné tvrdenia, lekárke som sa nevedela dovolať a objednaná som až o týždeň, neviem kde sa na to mám informovať. Totálne sa mi klepú ruky... problém je ten, že už v 35tke som prekonala skorú menopauzu, ktorú sa nijako nedalo zastaviť a podľa všetkého som mala byť neplodná a teraz toto. Som úplne zúfalá..

gagik
28. nov 2019

skoda ze nesprisnili ten interupcny zakon..autorka dala spolu so svojou gynekologickou hlavy dokopy
nech ma potrat zadarmo...hroza, ze sa taketo veci preplacaju z verejneho zdravotneho poistenia ..

acrobaleno
28. nov 2019

@gagik Ten zákon má toľko logiky ako zákon jedného dieťaťa alebo nepreplácanie umelého oplodnenia.

gagik
28. nov 2019

a este by som dodala ze jediny problem,ktory autorka v celej tejto ohavnosti riesi je, aby ju potrat nestal ani euro.

kikaaa444
28. nov 2019

@amienne diskusiu môže vymazať sama . Ja keď som so založila diskusie nejednu z nich som vymazala .

katka2602
28. nov 2019

@kikaaa444 ja len neviem, prečo To Teba trápi 🙄 Neobťažuje ma to, len to nemá význam. Tak ako toto "doťahovanie". Tak ma už prosím viac neoznačuj. Ďakujem

taskataska
Odpoveď bola odstránená
amienne
28. nov 2019

@kikaaa444 ok , nova info pre mna-dik. Mne neslo a v podmienkach som citala, ze ked uz niekto zareaguje vymazat to nejde len cez admina.

dioliana1
28. nov 2019

Nerozmyslala si dat dieta na adopciu? Je kopa zien co by dali cokolvek za malego cloviecika.

simsalabim
28. nov 2019

@gagik sprisnenim pravidiel sa nic nevyriesi. Zena, ktora dieta nechce, urobi vsetko pre to, aby ho nemala. Nas interrupcny zakon je spravny. Umoznuje moznost volby a tehotenstvo konci v relativne skorom stadiu (nie aj v 20.tyzdni ako napr v Britanii). Ani mna ani teba do dovodov, ktore zenu k tomu vedu, nie je nic. Ako znie to prislovie? Odriekaneho chleba dostaneme najvacsi kus? Aj ty mozes lahko skoncit v podobnej situacii... Ja sa desim toho, ako si na reprodukcne organy inej zeny robi hocikto narok....

A mimochodom, ked uz chceme byt taki prisni - preco liecit ludi s rakovinou, co kedysi fajcili? Tych, co popijaju? Nestravuju sa prave zdravo? Zavislych? Nie su si “sami na vine?”

maciatkolulu
1. dec 2019

@fineta akože naozaj si myslím, že propagovať zavádzajúce informácie je dosť od veci. Tie plody nemali sedem a a ani osem týždňov!!!!

simsalabim
1. dec 2019

@maciatkolulu suhlas.
@fineta takto vyzera embryo v 7.tyzdni https://www.babycentre.co.uk/7-weeks-pregnant

katrinka8
2. dec 2019

@maciatkolulu - niektoré zdroje ukazujú cca 8-10 tt taký plod.

maciatkolulu
2. dec 2019

@katrinka8 každopádne v siedmom týždni niektoré ani nevedia že sú tehotné a nemusí byť prítomná akcia srdca.

sorciera24
2. dec 2019

@maciatkolulu
@katrinka8 ja teda, ked som svoje deti videla v 8-9tt na utz (co sa bezne chodieva na potrat), tak mali vyvinute nozisky, ruciciky, jasna akcia srdiecka, jasne viditelne na utz..... mne to preto hlava nebrie, ze ved zeny-matky predsa hadam vedia ako ich deti vyzeraju v 8-9tt a aj tak im to je jedno dokazu nazvat zhluk buniek.....ja som teda zhluk buniek nevidela....(ale asi som sa mylila)
v 8tt su uz vyvinute prsty na rukach

cecilia29
2. dec 2019

@sorciera24 presne. Inak dost ma rozculuje prirovnanie zhluk buniek veeobecne. Ak si ktokolvek pozrie pod mikroskom tkanivo zo svalu, jazyka, pecene ...zisti ze cely ludsky organizmus je len zhluk rozne diferencovanych buniek. Nic viac nic menej. A zivočichy to iste, rastliny to iste. Človeka nerobi človekom to kolko a ako ma diferencovane bunky snad? Ani to ako je velky a v akej faze vyvoja. Len to by museli diskutujuce trosku porozmyslat a zamysliet sa nad ludskou bytostou .

cecilia29
2. dec 2019

@fineta tiez som uvazovala ze to tu dam. Lenze k niekomu može sa sam PanBoh zostupiť z neba a prebovoriť a aj tak neuzná. Článok jasne pise ze 8tt plod cíti bolesť a foto su z 1. tr. kedy su potraty povolené. Keď človek vidi tie fotky tak ho srdce bolí, ako vie byť žena/matka a aj vykonávateľ potratu tak krutý. Osoby ktore by mali ľudsky život chrániť.

maciatkolulu
2. dec 2019

@cecilia29
@sorciera24 nech je to akokoľvek, každý má právo sa rozhodnúť sám a nikto z nás nemá právo súdiť....

sorciera24
2. dec 2019

@maciatkolulu o tom sme sa ale teraz nebavili;)

simsalabim
2. dec 2019

@sorciera24 ale chapes, ze matkou sa stanes vedomym rozhodnutim? Oni sa matkou necitia. Nechcu nou byt. Tak, ako sa otcom automaticky nestava “darca spermii”. Ja chapem obe strany, aj pro life aj pro choice. Ale vzdy budem za moznost volby, zakonne ohranicenu co najnizsie. Tych 12.tyzdnov je dobry kompromis. Zakaz totiz nic nevyriesi. Prikazom to dieta mat sa zo zeny nestane milujuca matka.

acrobaleno
2. dec 2019

@cecilia29 Plod necíti bolesť v prvom trimestri. Ten článok je zmanipulovaný. Plod cíti bolesť až v 3 trimestri, teda od 27. týždňa. Už sa mi vážne sem nechcelo písať, a aj tak je jedno, čo napíšem. Ty si rozhoduj o svojom tele a svojom plode a nechaj ostatným ich rozhodnutie. Či už je z tvojho pohľadu správne alebo nie.

sorciera24
2. dec 2019

@simsalabim ano, to samozrejme chapem.....nikde nepisem o zakaze, chapem nejake situacie, do kt. sa žena nedostane sama, resp. nie svojim pričinením, ale bežné situácie, kedy sa aj sama rozhoduje dobrovolne mať styk, tak ta zodpovednsot by mala ist s tym (a tu si ja teda predstavujem inak ako potrat)

acrobaleno
2. dec 2019

@sorciera24 To si predstavuješ ty. Ja si predstavujem, že "zodpovedným riešením" môže byť aj potrat. Kto má teraz pravdu?

sorciera24
2. dec 2019

@acrobaleno ale ja netvrdim, ze mam pravdu!..ano, suhlasim, to si rpedstavujem ja....
bohužial, s ludmi, kt. si takto predstavuju zodpovednost a rovnako možno vychovavaju svoje deti si ja osobne nemam, co povedať... (vacsinou su to ti, kt. sami potrat podstupili a takto sa len pred svetom obhajuju a sorry, z takehoto konania je mi fakt zle)...takze tymto musim s tebou ukoncit komunikaciu....

sticker
acrobaleno
2. dec 2019

@sorciera24 Áno, mám v rodine ženy, čo to podstúpili a viackrát. Nemuseli sa obhajovať a ani spovedať. A keby som ja išla na potrat nemala by som sa pred kým obhajovať. Pred ženami z MK? Prečo? Keď to ty tak cítiš tak je to tvoje právo. Len tu je problém, že tvoj názor a názory pro life aktivistov negatívne ovplyvnia aj voľbu niekoho iného. Zatiaľ, čo na potrat teba nikto nenúti ísť. Maj si svoj názor, ale neobmedzuj iných.

sorciera24
2. dec 2019

@acrobaleno aj tvoj nazor može niekoho negatívne ovplyvniť! nielen moj, moze, nemusi, esteze mame aj tu pravo si svoj nazor povedať!.....a ak chapeme slovku zodpovednosť(co trosku pochybujem), tak aj za moje konanie (bez ohladu na to, co si vypocujem od inych) si preberam zodpovednost len ja a nik iny!
len dnes mnohi hadzu svoju zodpovednsot radi na niekoho ineho.... ano a pre mna ej to nepochopitelne (ale to je moj problem)....takze zbohom

simsalabim
2. dec 2019

@sorciera24 kde si prisla na to, ze pravo na potrat obhajuju tie zeny, co tym presli? Vies to niecim podlozit? Ja to pravo obhajujem a nikdy som na potrate nebola a ani nikoho, kto nim presiel, nepoznam. Avsak obmedzit zenu v zalezitosti, ktora sa tyka vysostne IBA JEJ, povazujem za miesanie sa do veci, do ktorej nikoho nic.

fineta
2. dec 2019

@cecilia29 máš vo všetkom pravdu, veľa z nás to vie. Máš rovnakú potrebu bojovať a kričať za nenarodené deti, pretože oni samé sú bezmocné. Aj keď si nepochopená a mnohým na smiech, nevadí. Ani nevieš ako veľmi sa aj táto Tvoja snaha a neľahostajnosť počíta. 😇 Žiaľ, sú na svete aj ľudia s opačným názorom, ktorí ani sami zaň zrejme nemôžu. Viedla ich k nemu výchova, nezáujem a určite aj anarchia súčasnosti. Niektorí z nich sa snáď spamätajú (aspoň v to pevne verím a prosím), iní na hlbšie chápanie počatia života nikdy neprídu. Je to v tom prípade ako boj s veternými mlynmi uberajúci neskutočne veľa energie. Škoda to tu už riešiť, zlo plodí ďalšie zlo. A v tejto téme je toho zla až až.

acrobaleno
2. dec 2019

@sorciera24 Asi si nepochopila, čo som tým myslela.

sorciera24
2. dec 2019

@simsalabim ja som tym myslela tie, kt. takto obhajuju, že ej to zodpovedny čin.....pravo na potrat je jedna vec, ale povedať, že je to ešte aj zodpovedne, mne hlava ženy-matky s moralnou zodpovednostou neberie.....
aby sme si rozumeli, ja nie som za zakaz a svojim nazorom, že dane konanie v danej situacii nechapem, nikoho neobmedzujem....