Dobrovoľný potrat po 40tke
Nechcem nikoho touto témou pobúriť, vopred sa ospravedlňujem, ale u gynekologičky som sa dozvedela, že som tehotná a v tom šoku som sa zabudla popýtať na to či je potrat po 40tke zdarma. Hľadala som to aj na internete a našla som protichodné tvrdenia, lekárke som sa nevedela dovolať a objednaná som až o týždeň, neviem kde sa na to mám informovať. Totálne sa mi klepú ruky... problém je ten, že už v 35tke som prekonala skorú menopauzu, ktorú sa nijako nedalo zastaviť a podľa všetkého som mala byť neplodná a teraz toto. Som úplne zúfalá..
@fem To nevieš ani ty, že v akom je rozpoložení. Možno panikári preto, lebo chce to mať čím skôr za sebou. A myslím, že keď sa spýta na zdravotné komplikácie u svojho gynekológa tak ten jej ich povie.
@acrobaleno ved to, ze to bude mat rychlo za sebou, ju prave este viac ohrozuje. Ano urcite jej povie, je dobre, aby sa opytala aj iny na iny nazor, je to lepsie, ak sa porozprava o svojich pocitoch. Lepsie ich pochopi. Je jednoducho v strese, potrebuje sa rozhodnut v klude, toto rozhodnutie sa neda jednoducho zmenit. Preto. Len predpokladam,podla toho, co pise. Nemoze sa niekto rozhodnut svojpravne , ked riesi dookola len financie. Ano tie su tam tiez, ale ta psychika raz nepusti. Pokial ona dnes nezvazi a nepochopi seba , maximum, co moze pre seba urobit.
@vinejka6 - hranie na city? No - isteže, ak sa jedná o dieťa, dokonca vlastné, nie sú v tom azda city? A ak nie sú, kam až sa dostala spoločnosť, ak sa pri rozhodovaní o - nazvem to teda "budúcom dieťati" ženy vynechávajú city?
Mimochodom, ak niekto položí - hoci anonymne - otázku na verejnom fóre, musí počítať s tým, že sa k nej bude verejnosť vyjadrovať - akokoľvek. Ak niekto nemá záujem o "nepodstatné názory", nech kladie otázky svojim blízkym alebo len tým, ktorých názory považuje za podstatné. Jednoduchá matematika 😉
Nikto by nemal ziadnu zenu odsudzovat, ani sudit ked to spravi, nikto. Lebo, to co ma na sebe, aby nikto nezval len tak na seba. Nikto.
@calendula321 aka rec? Mozno tvrda rec, ale ved je to dieta, bezbrane, rovnako dieta tej pani ako jej starsia dcera. Len to ze sa nevie branit ho ma zabit? Preco vsetci uvažujú o potrate. Je to dieta, ma ruky, nohy, bijuce srdce, vlastnu DNA, jedinecnost. Preco to ta zena radsej neda na adopciu ale zabije? To je sebeckost. Neobetuje pre neho nic. Ani tych 9 mesiacov tehotenstva. Strasne vela rodin caka v adopcnom programe na novorodenca.
@gagik to je argument ako podme na jahody, byvanie, strava a kazdodenne potreby sa zaplatia cim? ci usmevom? materska tie polozky nepokryje, autorka uvadzala vysku hypoteky a predpokladanu vysku materskej....co ma ist s dietatom na ulicu, ked nebude schopna pokryt svoje vydaje? je velmi lahke hypotetizovat ako ma svoju situaciu riesit ked nie ste v jej kozi, vsak?
@cecilia29 Toto je taky argument. Daj svoje dieta na adopciu. Domovy su plne deti, ale vsetci chcu bielych novorodencov. To je sebeckost.
Mňa by zaujímalo len tak schválne hej... materská by bola asi 450eur, hypotéka je 300, ostalo by 150eur, muž dostane asi 250eur z toho ide okolo 80eur na jeho lieky, takže tetaz by sme zaplatili lem hypotéku, elektrinu, vodu a internet nie aby sme mali čo jesť hej? Dcére by som nedala na internát lebo na to proste nie je a my by sme jedli len wifon polievky asi.
A ešte k tomu o dcére, samozrejme, že jej to na nos vešať nebudem. Prečo by som jej o čomsi takom mala rozprávať? Veď no tak...
Vzdaj sa uz dospelej dcery a male si nechaj 😉 sak obe su tvoje deti ci ? Tak sa vzdaj starsej a male si nechaj ... Aky je medzi nimi rozdiel ?
Starsia dcera, nech si na internat zarobi 😉 je milion brigad a nebola by prva ani posledna ... Kto chce hlada sposoby, kto mechce hlada dovody....
@nickpick skuste aj vy dalej citat, autorka ma novy dom a preto vysoku hypoteku.....neskoncila by an ulici, "len" v byte....co ona nechce....a nie, podla mna dom standard nie je.... my dom nemame, hoci mame prijmy vyssie ako priemerna mzda......ale hypoteka na dom je vysoka položka...aj pre nas, nie to este kebyze je jedne z nas na ID ako jej muz...... keby bola vo vysokej financnej krize, dokazem to pochopit (scasti), ale ako ona sama napsiala, nie je, len sa jej do toho nechce....(a k tomu aj teda potom tie financie)
@era777 že dospelá dcéra má emócie, rozum, reálne žije. To čo je vo mne je plod bez cns, necíti bolesť, emócie, nemá spomienky, zážitky, neprežije bezo mňa
@cecilia29 Toto vám narozprávali v kostole ? Ved toto, čo píšeš je obyčajná manipulácia. Argument bez logického podkladu. Má po 40- tke. Je rozhodnutá, že dieťa nechce a je to jej vec. Po 40- tke už sa to považuje za rizikové tehotenstvo. Môže sa všeličo stať. Dieťa sa môže narodiť zdravé, ale bohužial aj nemusí. Ak sa narodí postihnuté, bude trpieť v prvom rade ono. A aj matka, otec a sestra. Budeš jej potom pomáhať s opatrovaním a dáš jej peniaze na lieky a pomôcky ? Áno, aj toto je tvrdé, ale realita.
Ja by som uz zmazala tuto diskusiu. Autorka nie je povinna nikomu nic vysvetlovat, nie je povinna sa “uskromnit” a nie je povinna sa tu obhajovat. Odpoved si dostala a si rozhodnuta. Urob ako to citis.
@anonym je to zivy tvoj, ci sa ti to paci ci nie ... Zato, ze je este v maternici, neznamena ze mu musia lamat ruky nohy .... Ved sa pozri, ako sa robi potrat 😉 ak si zdrava zena a dietatko ma byt zdrave, nemala by si ho dat prec ... Dospela dcera ti odleti a ty mebudes sama, take dietatko vie dat energie do zivota, budes sa mat o koho starat
si vlastne realne rozhodnuta na 100 % alebo este uvazujes, kedze stale v diskusii odpovedas na rozne hypoteticke situacie? Toto je dost podstatne...
Anonym ... a teraz zarobíš tiež len 450-500 eur v čistom? lebo momentálne materské činí takmer takú výšku ako čistý mesačný príjem ...
Naco tato diskusia, ked ho chces dat prec ? Dako nechapem ... Co potrebujes rozhresenie ano urob to ?
@calendula321 dnes je bezne, ze 40tnicky su prvorodicky,je tu aj taka skupina snazilky 40+ ... A to ci bude zdrave sa da zistit uz aj v 12 tt ... Neskor v 16tt ...do 24 tt ma stale na vyber ak by sa ukazalo, ze je dietatko chore ...
@sorciera24 ja si myslim, ze citam vcelku s porozumenim, autorka mala skoru menopauzu a predpokladala, ze uz dalsie deti mat nebude, preto si svoj zivot zariadila nasledovne - finacuje dcere studium, plati hypoteku na dom, ma vydaje, ktore s dalsim dietatom nepocitali, takisto jej
muz neprispieva do domacnosti ako bezny muz z konkretnych dovodov, vyhodnotila, ze dieta ai dovolit nemozu, bodka. Racionalne uvazuje a ziada o radu zeny, ktore by mali odpovedat na jej konkretnu otazku a nie odsudzovat, moralizovat a mudrovat, lebo to tu vacsina robi, tvari sa ako by sa oni stopercentne rozhodli pre dieta v takejto situacii, comu uprimne absolutne neverim, urobilo by tak mozno 10% silno krestansky zalozenych zien, autorka nema podla mojej mienky tazko vysoky standard po precitani si jej prijmov a vydavkov, tak tu z nej nerobte nejaku necitlivu mamonarku co vrazdi nenarodene deti....
@era777 Ale ona si vybrala už TERAZ
@nickpick ja chapem, co pises,a le vyjadrovala som sa k tej hroznej finacnej krize...ver, ze keby to dieta bolo, zvladne, som si sita, ze ano a na ulici by neskoncila;) ......inak tie ich prijmy mi z roznych hladisk tiez nesedia.... (lebo ak by som ozaj mala tka nizke prijmy, nebriem velku hypo na dom....proste mi to nesedi.....)...ale tak zjavne mam ine zmyslanie, a asi aj ine hodnoty...
@era777 To je zaujímavé, že POTOM má možnosť si vybrať. Aký je rozdiel, či sa pre to UPT rozhodla teraz, alebo potom ? Potom to bude menší hriech ?
Preco to povedat/nepovedat dospelej dcere?
Lebo je to dospelej dcery surodenec, teta/ujo jej buducich deti, lebo tam mozu byt bratranci/sesternice, ktore nebudu ak pojdes na UPT...
Lebo ked budes stara a aj tvoj muz a tvoja starsia dcera bude mat vlastnu rodinu, tak toto dieta ti moze vyznamne pomoct..
@calendula321 tak naco sa tu chce radit, ked je rozhodnuta ? Nechapem potom relevantnost diskusie 😉 nech zavola na gyndu a opyta sa na cenu ...
@era777 Ale ona nechcela radiť. Ona sa PÝTALA NA CENU

@simona92101 Presne, a ešte k tomu vyšší vek, možné zdravotné problémy rodičov, dieťaťa a pod. A potom kto im pomôže? Tie, čo tu moralizujú....Potom sa pôjde rodina asi pásť. To je napr. čisté zúfalstvo nedajbože choré dieťa a ak teraz má problém s financiami....Vo vyššom veku po materskej sa dá vždy ťažšie a ťažšie zamestnať. Situácia v rodine sa môže tak poprevracať, že sa z toho človek nespamätá. A nikde nie je napísané, že jej dcéra sa bude vytešovať zo súrodenca (neviem prečo si to každý vždy myslí).