Dospievanie mojej malej 9 ročnej slečny
Ahojte prosím vás poradíte mi mám 9 ročnú dcéru a začína sa jej formovať postava . Teda už jej pod tričkom vidno že tam niečo má . A začalo aj ochlpenie na intímnych miestach. Začala sa sťažovať na bolesti ako sú prsia a kríže ju bolia . Myslíte že už môže dostať svoje dni . A uvažujeme ,či už kúpiť prvú podprsenku. Prosím poraďte ako s ňou prebrať veci. Predtým bola iná doba tie veci sme riešili neskôr a ja som mamu stratila ako riešiť ako nadviazať na tú tému dakujemdosťro tak neviem
@simsalabim jejda,tak to je super naša ma 25kg a 140cm ... má tréningy,tak je skôr takovy vysportovany chrtík ktorý poje viac než ja 😂😂tak ak je to váhou tak to ma teší,naša malá asi 45kg bude mať až v 18roku života 😅
@janulka2811 ja som mala 150cm, 11rokov ked som dostala prvy menzes...neviem uz do kefz som este rastla, ake mam len 155cm, vahu som mala pod 45kg urcite, lebo tolko som mala v 19tich pred otehotnením...
Fakt baby si po tom co sme tu pisali myslím, ze na toto neplatia žiadne pravidla, alebo nejaka šablóna... či nastúpi menzes vie zisti endokrin.podla hormon rozboru....aktualne aspon v Ke cakame na pravidelnu kontrolu minim pol roka, lebo je tolko deti tam sledovanych...
@viktoria12 ahoj,moja dcéra mala v apríli 10 a asi dva mesiace predtým sa stále sťažovala,že ju bolí bruško. Doktorka jej brala krv aj moč,všetky výsledky v poriadku,tak už som jej pre istotu povedala,že brucho ju môže bolieť aj kvôli tomu,že bude z pišule krvácať. Bola vystrašená,tak som jek vusvetlila,že to nebolí,dá si vložku a je to. A dobre som urobila,lebo dva mesiace po desiatich narodeninách to dostala.
Teda baby, ako ja nechcem byt blba ale uz prestante tie male zeny vnimat ako 3 rocne princezne a fakt im to radsej povedzte, lebo ak to chuda dostane bez informovanosti to teprve budu mat chudatka traumu z toho. Nebodaj niekde u babky na prazdninach,v tabore v skole... proste vzite sa doto toho ako by ste sa citili vy kedby ste o tom nemali ani sajn a zrazu drb menzes .... to je milionkrat horsie ako im vysvetlit ze ich to caka, hlavne to ani doba netajte ak mate aj vy,normalne sa o tom bavte ak vam je zle povedzte ze mate menzes a je vam blbo ,nic sa vam nechce a nech to toleruju ze aj ony to budu mat. Ved je to normalne, prirodzene neviem preco sa to stale vnima ako nejake nutne zlo. Menzes ke cyklus nie trest. Ak je pravidelny ste zdrave ak nieje nieco nieje ok a vtedy je problem. Tak zacnite od seba nevnimajte menzes ako zlo, ale ako sucast zenstva, bez neho by ste tie male princezne tazko porodili... menzes nieje choroba.
@kicilanka ja som malá prvý MS v 12roku pri výške 160cm a váha 40kg.
Potom som už iba dorastla na 170cm 45kg pri prvej dcérke.
Neviem ako sa to počíta,necham sa prekvapiť.
Ja neviem veď si žena, o čom sa bavíš s dcérou? Nevidela ťa ešte v podprsenke, alebo nevidela Tvoje vložky, nenakupuješ s ňou v obchode? Deti nie sú hlúpe sú len malé, nejednajme preto s nimi ako so zaostalými.......
Tak teraz neviem ale ja som asi divna ale uz moja 6 rocna vie ze zeny menstruuju 😉 vyhoda alebo nevyhoda wc spojeneho s kupelnou a to ze v nasej rodine je sukromie na wc abstraktny pojem
Nechcela som to pisat tak na rovinu, ale tiez vidim ze baby to uz pisu,ze v 9tich bybuz ozaj mala vediet vsetko o tychto veciach,samozrejme rozumnou formou. Lebo deti dospievaju ovela skor a to ze je to nasa princeznicka neznamena ze domov nemoze prist aj s menzesom. Moj 6 rocny syn uz vie naco si kupujem vlozky,lebo to videl,pytal sa, normalne som mu to vysvetlila. Ja som dostala u babky na chate, vedela som sice co to je, ale inak som velke poznatky nemala. Esteze mam starsiu sestru o 8 rokov, dodnes si pamatam ako ma hladkala a utesovala,ze uz som aj ja zena. Mala som 12. Ale inak tieto debaty,aj debaty sexu boli jedna z mala veci ktore s nami mama otvorene prediskutovala, ziadne tabu a to iste planujem so svojimi detmi. Lebo ked tu citam niektore temy,niektorych dievcat,mam pocit ze rastli v lese medzi vlkmi.
@viktoria12 napr. aj moja 6 ročná uz ma svoju podprsenku- lambadu (aj keď tam nic nema a asi ani dlho mat nebude, lebo je chuducka) a taktiež vie, že každý mesiac mi krvaca pisulka a tiez ju to čaká. Treba to normalne a primerane vysvetliť. Kamoškina prvacka uz menstruuje. Je to vyspelá baba a tiez ju stale berieme ako male dieta! Bohužiaľ, niekto vizuálne dospeje rýchlejšie ako ine... Treba ma to dieta pripraviť! Je lepšie nech sa to dozvie od rodičov (mamy) ako od kamosiek ci netu.
@viktoria12 určite ju neobjednaj ku gynekologovi a nenechávaj túto pre ňu trápnu debatu na cudzieho človeka.To je úlohou mamy.Povedala by som to len tak medzi rečou či už dievčatá v triede nosia podprsenku a tak...vieš už dospievate, budú Vám rast chĺpky, viac sa budeš potiť, dostaneš každý mesiac menzes....nejako nenásilne.Ano veľmi skoro dostávajú dievčatá menzes v synovej 4 triede už mali dievčatá menzes.ja som bola o všetkom informovaná mama mi požičala takú knižku z knižnice asi sa nevedela so mnou o Tom rozprávať a aj tak som bola prekvapená, keď som dostala zrovna som bola u rodiny v zahraničí sama a mala som len spinenie pár mesiacov až potom klasický menzes
Podprsenku nechaj na nu nech si vyberie takú športovú bez kostic.
Ja som sa dcéry v tom veku opýtala, či spolužiačky nosia podprsenku, holia si nohy a pod ........ ona povedala že niektoré áno, tak som sa jej opýtala "a ty by si už chcela tiež". Povedala, že áno, tak sme išli kúpiť podprsenku, žiletku a tak, úplne v pohode to prebehlo, na to sa netreba nejak obzvlášť pripravovať. Okrem toho baby si v triede veci povedia, potom doma už iba doplníš alebo pozmeníš info. Žiadny strach že by "to" dostala u babky na prázdninách a nevedela by čo sa deje. Mne minule 11- ročný syn hovoril, že tá a tá spolužiačka je puberťáčka a že už má menzes. Čiže informácie kolujú 👧 V šiestej triede (tuším) mali celá trieda dievčat prednášku s lekárkou, ktorá im to vysvetlila, dala im malú aj veľkú vzorku vložky, že to už majú nosiť v taške pre istotu. Ja to neberiem akože cudzí človek ich poúčal, práveže v kruhu kamošiek ktorých sa to tiež týka sa to celkom dobre vstrebávalo.
Ja som sa s dcérou o ženských veciach začala rozprávať skoro, este v predškolskom veku, primerane jej úrovni vnímania a pochopenia. Menštruáciu som 1x spomenula v jej 6r. Ja to vnímam tak, ze všetky tieto citlivé veci vypovedať skôr, ako pride do puberty a spôsobili by tieto informácie pre ňu sok, problém so sebaprijatim ako ženy. V 6r. to prijala len ako informáciu, postupne sme na to nadväzovali a vysvetlili si cyklus ženy, pôrod a pod., všetko v pozitívnom duchu. Prvú menštruáciu prijala úplne v pohode, lepsie ako ja, hoci som z toho nerobila ani ja tragédiu, mne to naštastie skôr ako mama povedala babka, a vnímala som na sebe, ze tuto info som mohla dostať este skôr. Posledná fáza nášho rozhovoru, kedy uz 12r. dievča vačšinou nemá náladu na rozhovory s rodičmi, boli praktické info o vložkách, hygiene a pod.
@kicilanka to povedala lekárka? lebo čo som ja čítala tak najskôr musia byť nejaké prvé príznaky puberty a to je rast prsníkov a ochlpenia....
po začatí menzesu sa rastie ešte min. 2 roky - to som čitala zas ja a mne by to aj tak vychádzalo....
@danusskaaa v prvej triede menzes? to som ešte nepočula...😨
@lenkakravcova no myslim, ze to bude prudko indivdualne, ako je aj zrejme z tejto diskusie - vek, vyska, vaha, rast prs, ochlpenie...vsetko su to asi len naznaky, podla ktorych sa da predpokladat, ze menzes sa blizi. S istotou to zrejme nejde povedat ani podla jedneho z tychto veci. Teraz ma napadlo, ze som este aj citala, ze ak chce dievca (zena) vediet, kedy jej zacne menzes a kedy menopauza, ma sa opytat svojej mamy, ako to bolo u nej, ze to byva velmi podobne. No vzhladom na to, ze mne menzes zacal v 10 rokoch, to tiez nie je pravda, aspon pri mojich dievcatach vobec nie 🙂 Inak suhlasim s tym, co pisu mnohe, ze treba detom o tom povedat - moja mama si myslela, ze ma kopec casu ma informovat a ked som menzes dostala, myslela som, ze umieram 😨 Mala som velke bolesti, hnacku, do toho ta krv....no proste hroza. Kebyze o menzese viem, asi sa tak nevydesim...
@simsalabim nemyslím si, že sa dá nástup menštruácie alebo menopauzy odhadnúť podľa toho ako to bolo u mamy. U mňa to rozhodne neplatilo. Ja som dostala menštruáciu v 10, mama v 15. A v hmotnosti a výške to tiež nie je, mala som asi 150 cm a kíl asi 35-40. Bola som jedna z najdrobnejsich dievčat v triede a menzes som dostala prvá, aj keď ďalší prišiel asi po 4 mesiacoch, zďaleka nebol ešte pravidelný.
@meadow1 ved pisem, ze je to tazko odhadnutelne a prudko individualne...a nic z toho, co sme spomenuli, nedokaze spolahlivo urcit prichod menzesu.
@viktoria12 ja som dostala menstruaciu v 9 r. no a nič som o nej nevedela, moja mama to tak skoro nečakala, takže ziadna informovanosť, keď som prišla na wc tak som sa veľmi zľakla, ešte že sa to stalo doma a nie v škole, a ze mamina bola doma,,,podprdu odporucam cim skôr, bo mne kúpili prvú až v trinástich a podľa mňa dosť neskoro, bo tie prsia si robili co chceli, nehovoriac o prezliekani na Telesnej, narazkach chlapcov atd, v 15 tich som uz mala problém s chrbticou,
Ďakujem dievčatá za vaše rady a názory.zobrala som moju slečnu poobede na nákupy a šla som si kúpiť ja podprdu a pri tom som jej navrhla či si nechce kúpiť aj ona. kúpili sme detskú podprdu takú športovú sama si ju vybrala . Potom som ju zobrala na koláčik a pokecali sme . poviem vám že som sa trochu zapotila pri jej otázkach ale myslím si že sme to zvládli. Snažila som sa jej všetko vysvetliť a povedala som jej že som tu a môže mi povedať všetko a vždy jej pomôžem .musím vám povedať že mi odľahlo . Ďakujem veľmi za vaše názory .
Tak moja staršia dcérka bude mať tri a už vie že mamina má pravidelne " krvicku" ako tomu ona hovorí... že si kvôli tomu musím dávať vložku na nohavičky a vie aj to že to máme kvôli tomu aby ženy mohli mať bábo a že aj ju to čaká keď bude velika... Ja som to dostala keď som mala. 10 rokov.
@viktoria12 určite ta prekvapilo aj to, čo všetko už vedela, že?
Hlavne sa neboj! Navrhujem, vezmi dcérku a urobte si babský deň. Porozprávajte sa o menštruácii, pekne jej vysvetli načo je to dobré, kde sa to tam berie, spomeň aj plodné dni, PMS, že to zo začiatku nemusí byť pravidelné... Otvorene, tak aby to pochopila a videla, že sa niet za čo hambiť. Vezmi ju do drogérky, pekne poukazuj toto sú vložky, toto tampóny, (toto kalíšok) majú rôznu dĺžku, absorbujú rôzne množstvo krvi, bla, bla... Kúpte spolu jeden balíček, nech má aspoň jednu vložku v školskej taške, doma nech vie, kde sú, keby potrebuje. Aj keby to teraz nedostala, vždy je lepšie byť pripravená a vedieť čo ju čaká. Potom spolu vyberte nejakú peknú podprsenku, bez kostíc, možno s penovými košíčkami (veď uvidíš akú potrebuje), pekný výber majú napr. v Pepcu. Nezabudni povedať, že tá podprsenka nie je len tak na okrasu, aby všetky spolužiačky videli, že ju už má, ale má svoj účel, ktorý plný iba ak dobre sedí. Ak sa ti zdá, že už je to na mieste, jemný deodorant bez hliníku, ale pripomínať, že základ je dobrá hygiena. Ak má vyrážky, kúpte nejaký jemný čistiaci prípravok, keď budeš vidieť, že ho používa pravidelne, dokúpte aj krém. Povedz jej, že je normálne ak má teraz mastnejšiu pleť a vlasy. No a ochlpenie, tam spomeň, kde sa najčastejšie vyskytuje a že je veľa možností ako ho odstraňovať, každá možnosť má svoje výhody a nevýhody. Nakoniec nezabudnite kúpiť nejaký lesk na pery, nech vidí, že stávať sa ženou má aj svoje svetlé stránky. Možno aj nejakú knižku o dospievaní, keď si bude chcieť niečo pripomenúť. A hlavne: NEUSTÁLE JEJ PRIPOMÍNAJ, ŽE KEBY ČOKOLVEK POTREBUJE, VŽDY SI TU PRE ŇU, A VŽDY TI TO MÔŽE POVEDAŤ!
Dnesne deti vedia aj ked nepovedia...u nas toto nebolo nejake tabu...sme doma boli tri baby takze od jakziva bol balkon plny gatiek a v kupelni vlozky...treba citlivo v klude sa rozpravat a odpovedat na vsetky otazky ..neodbit ze na to si este mala..vsetko sa da primerane vysvetlit... mamy musime si uvedomit ze tie nase zlate mile batozky su uz skoro velke a vsetky starosti ktore sa mam v batolivom veku zdali najvacsie na svete su oproti tomu co prichadza prechadzka ruzovym sadom...verim ze pochopite davku nadsazky..
@santine ano, však pokial nemá vyslovene bolesti charakteru ze sa to nedá vydržať tak si tiez myslím ze gyn nie je potrebná... a pokial ona je schopná vysvetlit to normálne dcére tak pohoda ale viem ze niektoré Maminy to nezvládajú a tak idu s dcérami ku gyn... mam kamošku co to takto riešila a gyn u ktorej bola je skvela a vysvetlila jej to úplne super- oboznámila ju s cyklom, vysvetlila ako bude prebiehať vysetrenie a nakoniec to mlada vzala ako nejaký bonus ze ona je uz zrna co chodí ku gyn.... bola normálne za frajerku v škole :D takze tak.... ale podľa mna je tiez vždy najdôležitejšie aby dievca na toto Vserko pripravila mama....

Chcela som sem písať tiež túto tému,keďže dcérka má tiež UZ 10 rokov a teraz na prevencii sa ma jej detská lekárka spýtala či už menštruuje,bola som v šoku,ale este našťastie nie,veď je ešte malá 😊 no a vraj malá nieje vôbec,že je to normálne v dnešnej dobe i keď si to neviem ani len predstaviť.
Neviem kedy jej to mám povedať a už vôbec ako 😑 veď je to moja malá princezná a dúfam,že to príde aspoň tak za 3 roky skôr nie,potom bude väčšia a rozumnejšia.