Išli by ste na mojom mieste na potrat?
Ahojte, jedná sa o dosť pre mňa citlivú tému preto píšem anonymne.
Jedná sa o to, že som študentka na VŠ, 3.ročník takže ešte 2 mi treba. Celý život som bola skôr kariérne založená a perfekcionistka odkedy pamätám nikdy som sa ako mama nevidela ani v budúcnosti ale napriek tomu deti mám veľmi rada a rada s nimi trávim čas len nemám pocit, žeby som bola dobrou mamou. Čo sa týka tehotenstva som úplne na začiatku a nechcela som otehotnieť ale nejednalo sa ani o nehodu.... je to dosť komplikované.... v skratke nie vždy žena to dokáže ovplyvniť... preto prosím nerozoberajte to ako som otehotnela a že máme spať s ochranou, mala som brať antikoncepciu atď.. ani teraz sa mi o tom nepíše ľahko ale k téme... Mám priateľa staršieho (31r.) zarába slušne takže dieťa by určite bolo zabezpečené ale aj z jeho strany je komplikácia pretože je cudzinec sme od seba necelé 2hod. lietadlom, stretávame sa tak často ako sa len dá, či už on príde ku mne na pár dní alebo ja tam, v lete trávim celé 3-4 mesiace do začiatku školy som len s ním, nemáme žiadne konflikty, veľmi dobre spolu vychádzame takže dieťa by sa nenarodilo ani do polorozpadnutej rodiny aj keď človek nikdy nevie, on dieťa vždy chcel ale teraz zatiaľ o ňom nevie a ak sa rozhodnem ísť na potrat ani mu to nepoviem, že som čakala dieťa. Určite partner sa tu presťahovať nepresťahuje, to viem na 100% nevie jazyk a ani by nemal taký plat aký má v zahraničí, ja vzhľadom nato, že študujem tiež sa tam nemôžem presťahovať (prerušiť štúdium nepripadá do úvahy ani externé).
Odkedy som zistila, že som tehotná začali sa vo mne byť pocity, či naozaj chcem o dieťa prísť už som tak 50/50, čo sa týka toho, či sa chcem stať mamou alebo nie a to mi vôbec nepomáha pretože neviem si predstaviť ako ho v našej situácii budeme vychovávať, on určite bude chcieť byť s ním, čo najviac a ja keď ho vynosím 9mesiacov a následne porodím tiež. Máte nejaké nápady ako by sa to dalo vyriešiť? Už niekoľko dní rozmýšľam ale stále mi z toho vychádza, že ten potrat bude najjednoduchšie riešenie napriek tomu, že niečo málo sa v mojich materinských citoch "zlomilo."
Ešte raz na záver len dodám nie, školu neukončím ani nepreruším už len kvôli tomu, že ak porodím dieťa a vo vzťahu o 10,15 rokov niečo nevyjde chcem aby bolo zabezpečené aby malo všetkého dostatok, nehovoriac o tom, že nechcem byť ani počas vzťahu závislá od partnera.
Ja som to myslela v tom zmysle, že či si ty schopná záležitosť ako je potrat s ľahkosťou zvládnuť.
A žiť a byť, taká ako predtým.
Pýtam sa, lebo napr. ja som ten typ čo by to nevedel.
Verím tomu, že sú aj také ženy čo to vedia.
Citala som len tvoj prispevok, ziadne komentáre, nechcem ovplyvnit to, co som vycitila z toho, co pises. Absolutne neriesim ako sa to stalo, ale nechod do toho najjednoduchsieho rozhodnutia, nechod na potrat, pretoze to budes do konca zivota neskutocne lutovat, niesi z tych zien, ktore by po zakroku dokazali pretocit stranu a ist dalej. V prvom rade mu to povedz, je mozne, ze najdete riesenie spolu. Tu, na MK, najdes strasne vela hlupych a neprajnych zien, takze si naozaj vyber len tie ,,rady", ktore Ti neublizia. Hold, stalo sa, treba sa tomu postavit celom. Pisem Ti to ako zena a matka 6 mesacneho syna, ktora uz vie, ze slovo ,,laska" po jeho narodeni dostalo nekonecny vyznam.
Ahoj. Necitaj tu rady co máš a čo nemáš robiť. Najlepšie ísť za odborníkom, co s tebou rozoberie situáciu a ty sa potom sama vnutorne pevne rozhodneš. Skus poradňa Alexis.
Drzim ti veľmi prsty, aby si sa rozhodla dobre!!! ❤❤❤
@jane1987 no ja tu práve stretávam rozhľadne ženy, ktoré keď povedia A povedia aj B.
Teraz som si spomenula na jednu dievčinu, otehotnela mladá so študentom medicíny (francúzom).
Ona bola taký ten super materinský typ.
Našli spoločné riešenie...ona bývalá s malým na Sk aby mohol on doštudovať ( vraj by nemali kde spolu bývať...musel by popri štúdiu pracovať aby vyžili).
Takto to ťahali zopár rokov...marí sa mi, že malý mal min. 3 roky, keď za ním odišli do Francúzska natrvalo.
Medzi tým sa stretávali vždy keď mohli...prázdniny, sviatky, Vianoce...
Teraz sú teda spolu, on medzi tým doštudoval a majú spolu druhé dieťa.
Osobne si myslím, že keď financie niesu problém, tak riešenia sa hľadajú ľahšie.
Dá sa zaplatiť opatrovateľka, súkromné jasle, človek nemusí popri štúdiu pracovať...
@cajomila tak tak. Ale ja si myslím , že jej chlap by sa ku tomu postavil zodpovedne. Žeby ju v štichu nenechal.
Rozid sa s frajerom, dieta si nechaj. Kaslala by som na jeho peniaze. Skutocne. Aj nanho. Akykolvek sex, co nebol “tak uplne dobrovolny” je znasilnenie a to aj v manzelstve.
Z tvojich riadkov je jasne, ze potrat psychicky neunesies.
Karieru urobis, jedno dieta ziadnej kariere nebrani. Co mate baby vsetky pocit, ze ked ste na VS, skoncite v NASA, Google, alebo nieco obdobne, ze ste ochotne kvoli skole, ktoru je mozne dorobit kedykolvek zabit vlastne decko? Ja normalne ziram.
Ak potrebujes pomoct s pravnou strankou v akomkolvek ohlade, ozvi sa.
@miadi a ak nahodou pôrod skončí cisárskym?? Ako mu vysvetlí jazvu na bruchu??? A prípadné strie na bruchu? A iné prsia...resp všetky zmeny na jej tele, čo sa môžu (a nemusia) udiať?
Ja by som pred mojim chlapom.moje tehotenstvo napríklad zatajiť nedokázala - fyzicky. Nie je sprostý ani slepý a moje telo pozná.
@drahomirrra no v NASA ani v Google nie , len nechcú robiť nízkopríjmové prace a napr. Taká laborantka, študentka medicíny, farmaceutička, to sú teda ťažké povolania , kde sa treba riadne učiť.
@annamalaga Tak už potom neviem v čom je problém.
Ak ho miluje, dôveruje mu...nevidím problém prečo by to nemohli zvládnuť.
Či je problém v autorke, že ona je taký ten hrdý tip, ktorý chce byť veľmi samostatný, nespoliehať sa na nikoho, všetko dokazat sám🤷
@cajomila osobne ale autorku rozumiem. Radšej mat svoj príjem , ako sa spoliehať , čo do domu donesie chlap, lebo môže chlap najst milenku alebo sa mu niečo stane, bude stále žena sama na všetko. Autorka mne osobne pripadá ako ambiciózna žena.
@annamalaga Ale tak nebola by na ňom závislá navždy.
A vraj aj rodí ísť by jej vedeli pomôcť.
Podla mna ak uz teraz vahas, potom by si si to vycitala. Po potrate by si citila prazdno a neviem ci by ti taka psychika pomohla k dalsiemu fungovaniu v zivote, v skole. Som po jednom potrate, kedy babu nebilo srdiecko a fakt je to hrozny pocit.
Ja som bola kedysi uplne lahostajna vo vztahu k potratom, sak co, vola zeny... ale odkedy som videla videa ako to prebieha, ako dietatko vyzera fakt uz velmi skoro, ako cloviecik, len v bruchu skryty, ale clovek, a odkedy mam ja svoje dieta a pozeram fotky z uzv spatne a nornalne vidim, ze ano to je on, na ciernobielej machulke sa na seba nornalne podoba 🙂 odvtedy som velmi silno proti... a to nie som ani nejaka veriaca, alebo co. Deti sa maju chranit, nie zabijat. ❤️ Drzim palce, aby si nasla svoj pokoj a stastie v zivote, za mna ale nechod 🙂
@jane1987 ktorý prívlastok z tebou vyvedených je tebe vlastný? Hlúpa, či neprajná?
@lenkasarka uvedenych*
Ked to matw taketo vselijake rozlietane isla by som na potrat
@via88 no nemyslim, ze si videla miniinterupcie do 8tt napriklad a podla mna ani nie tie interupcie do 12tt. Tie videa co robili a na com napr. aj nas na gymnaziu pred sto rokmi "ucili na antikoncepciu" boli robene vo vyssich tyzdnoch, myslim ze okolo 20tt a viac. To su videa, ktore na rozputani vasni pouzivaju aj ludia proti interupciam, podla mna teda...
@ckatka ale ved to Nemusis brat tak vazne. Jasne ze to neurobi. A co je to za vztah ? To je jedno ci pojde na upt alebo Keby dieta dala na adopciu bez jeho vedomia ( jediny rozdiel ze to dieta by zilo) no v oboch pripadoch by mu zatajila ze nejake dieta bolo. Keby vynosila dieta a dala ho prec ten chlap by bol najmensi problem. Cele je to cudne. Nepovie mu ze je tehotna lebo si mysli ze on dieta urcite chce. Mozno jej ho urobil naschval.. pojde na upt a vizualne moze byt uplne rovnaka no predca pod povrchom bude ina. S jazvou na dusi. A tajomstvom o ktorom mu nikdy nepovie? Normalne by mu mala byt schopna povedat ze je tehotna a zariadit sa podla seba.
@simca06022011 nevien ti povedat, ale ci ma ruky nohy ako miniclovek, alebo je to este taka fazula, v tom vidim rozdiel len v tom ako to vnimaju ludia, iste horsie sa pozera, ked sa vykonava potrat na uz vacsom plode (zarodku, neviem v akon stadiu sa co kedy presne ako vola) ako na takeh neforemnej fazulke, ale nic to nemeni na tom, ze aj ta fazula, aj ked ako clovek este nevyzera, tak clovekom uz je, len v stadiu, ze tak este nevyzera, ale geneticku info si nesie, je dane ako bude vyzerat, aka bude povaha a smeruje k tomu aby bolo clovekom, co tak aj vyzera, k tomu aby sa smialo, citilo, zilo... 🙂 ja som to tak zacala vnimat az casom, uz na tom nic nezmenim.
@cajomila Mne tam chyba vzajomna dovera ucta jeden k druhemu. Neviem co je takmer znasilnenie to ho Bud ospravedlnuje alebo seba. Bud bola obet alebo nebola. . A teraz mu nepovie ze je tehotna lebo on by ju nechcel ked by sla na upt. Kde je dovera? Kde je laska respekt jeden k druhemu? Ona v tom vztahu taha za kratsi koniec. Preto snim nevie byt otvorena priama. Sama sebou . Ona by mala byt schopna riesit toto s tym co ju oplodnil nie tu na MK. V konecnom dosledku je to len jej rozhodnutie mohli by sa dohodnut ze si dieta necha a dostuduje. A on ju bude podporovat .. ale ona to vidi tak zeby musela nechat skolu a zit snim na sicilii s dietatom a to nechce. Ale ked on je nasilnik co ju vie zmanipulovat tak ze si mysli ze bola “len” takmer znasilnena. .. tak moze byt lepsie ked snim dieta mat nebude dostuduje bude makat na kariere a takychto frajerov este bude mat par kym najde takeho s ktorym by tu rodinu zalozit chcela.
@lenkasarka staci si precitat moj komentar a pochopis, ze si trafila vedla.....zbytocne sa tu rozprudzujes, kazdy nech sa zamysli nad sebou, ci sa v jednom z tych privlastkov najde alebo nie, ja sa hadat s nikym nejdem ale vidim, ze neraz su tu zeny len odsudzovane alebo zosmiesnene a ked sa to tebe zda normalne, budis, neberiem ti to. Pekny vecer
@jane1987 nie je v mojom zaujme sa s tebou hádať. Nepíšem nič o posudzovaní či zosmiešňovaní. Práve ty to robíš prívlastkami,ktoré si uviedla. Zjavne tebe to teda príde normálne, ale budis, každý sme nejaký. Napodobne
Veľmi opatrne by som sa ešte vrátila k Tvojej definícii "nemalo to ďaleko od znásilnenia", pretože toto je veta, ktorá ma stále máta. Nemáš nejakú blízku kamarátku, s ktorou by si sa mohla o tom otvorene porozprávať? Nemáš možnosť hovoriť s psychológom? Možno by Ti vedela nejaký kontakt na anonymnú telefonickú linku dať aj niektorá z diskutujúcich. Z kontextu vyplýva, že je to pomerne čerstvá udalosť, máš to vôbec sama pre seba zadefinované a spracované? Samozrejme, o takejto skúsenosti je veľmi citlivé hovoriť na verejnom fóre, ale ja si myslím, že práve tento moment dosť preddefinováva Tvoje uvažovanie do budúcnosti.

@cajomila O potrate by sa vôbec nedozvedel lebo už na tu tému deti sme sa bavili a viem ako to berie kebyže sa o tom dozvie tak sa hneď aj rozíde so mnou
@katka0123 Či to bolo zámerné neviem ako deti chce ale vie ako som ja na tom, že veľmi nie a keď už najskôr po škole a keď budem mať nejakú kariéru ale vždy som sa prikláňala k tomu, že nie napriek tomu, že ich mám rada
@kinderzwillinge on už sa v Európe narodil, vyrastal v UK ale kvôli práci sa presťahoval do Talianska - na Sicíliu.
@salome123 neviem ešte keď som si išla robiť test som to brala ako samozrejmosť, že keď bude pozitívny idem na potrat ale keď už som videla ten pozitívny test tak začala som pomaly váhať a nebola som si s tým taká istá a čim ďalej som si menej istá
@borabalazova presne to nechcem byť naňho naviazaná a chcem za každých okolností dokončiť školu ako z jeho platu by som nemusela vôbec nič robiť a postaral by sa o mňa aj o dieťa ale taký život žienky domácej ma neláka a aj ja chcem niečo dosiahnuť.
@katka0123 ja sa skôr bojím opaku, nie žeby ho uniesol alebo mi bránil byť s dieťaťom ale určite by chcel aby vyrastalo s ním preto sa teraz musím rozhodnúť či dieťa alebo škola lebo nie som si istá, či by súhlasil, s tým aby sme s dieťaťom fungovali tak ako teraz, jednoducho on je veľmi rodinne založený a preňho rodina je všetko a keď sa rozhodnem pre dieťa tak minimálne kým nedoštudujem budem závislá od jeho financií