Je lepšie mať jedno dieťa alebo viac deti?
Ahojte chcela by som sa opýtať je mať lepšie jedno alebo 2 detičky ? Ja mám jedného chlapčeka má 18 mesiacov a už by bol najvýšší čas mať 2 ale sa bojím pôrodu atd.. znova byť tučná atd.. čo si myslíte vy je lepšie mať súrodenca alebo radšej sama ?? Nechcem spraviť niejakú chybu roky utekajú a ja som čoraz staršia chcem mať do už za sebou aj to 2. Ale bojím sa a neviem sa fakt rozhodnúť ostať pri 1 alebo čo. vaši známy alebo vy máte koľko detí ? asi vätšinou 2 -3 si myslím málo 1 bábo majú. Fakt neviem prosím poradte či sa dať na to 2 dakujem 🙂
@jana_eyre to co je ze maternica bola namahana, ved je to organ, natiahne sa a ztiahne podla potreby. Ja som mala dvojicky 7kg spolu, aka bola moja maternica? a gym. mi normalne vravel ze samozrejme vek je dobry ak chcem mozem. tiez to bolo rizikove, a krvacanie, kazde tehotenstvo je ine, dalsie nemusi byt rizikove. Kamratka mala dvojicky, pri porode potrebovala transfuziu krvi, deti dost drobne 2 nieco kg aj ked v termine, po roku otehotnela znova s jednym a dieta a tehotenstvo po 40ke v poriadku. Ja skor pri 3-4 detom by som prisla o nervy, strachujem sa zo vsetkeho, s kazdym riesit problemy, tak za jednou rukom drzim jedneho , druhou druheho a mam to pod kontrolou..
@veronicka1901 ja som si uzila surodeneckej lasky az az😀hlavne, ked zomrela babka a tety sa zacali handrkovat o majetok😀😀😀take si boli blizke, az sa mi chcelo z toho plakat....a ze stoja pri sebe v dospelosti? Je tu kopa prispevkov, ako nevychadzaju so surodencami, ako rodicia jedneho uprednostnuju....prepac, toto mi fakt nechyba....😀
@nadaa1 Kazda-y ti tu mozmr napisat len svoj nazor, skusenosti,pocity. Rozhodnúť sa musis ty a tvoj muz co chcete a ako to citite. Ako aj to aky rozdiel medzi detmi je najlepší. Uz som tu čítala nieco "o premeskani najlepšieho casu" 2roky. My mame 6rocny rozdiel-tak sme to chceli a je to super ako sme aj chceli dve deti. Takze este mas casu dost. A pride to mozno aj samo,ze si poviete 'chceme druhe dieta'. Nikdy som nechcela deti tak skoro po sebe.😉
@tova no uz mi jednoducho padla velmi dole a dalsie tehotenstvo by uz mozno nevydrzala.. Neviem,vravel mi to tesne po porode, teraz som uz nezistovala v akom stave je.. alebo je este mozne, ze ma tam uz nechcel vidiet kto vie 😁 ludia sa na zenu s viacerymi detmi obcas bohuzial pozeraju cez prsty.. Mam kamaratku, co ma 4deti, vsetky prirodzene rodene, vacsie ako moje a z toho ma aj dvojicky, ktore mali podobne dokopy ako tvoje.. Je ale odomna o dost vyssia a silnejsia ako ja.. Asi to ma kazdy inak..
Ano z tohto pohladu mas pravdu, zena ma dve ruky, tak je to jednoduchsie s dvoma, ale deti uz oen rastu, ochvilu moj najstarsi ruku ani potrebovat nebude, zatial sa drzia kocika ☺ a tiez je moj treti narocne a chorlave babo, teraz si 4neviem predstavit.. To je len taka moja tuzba, ktora bola vzdy..
My mame 4 poklady u nas vsetky planovane.3 chlapcov a konecne najmensie dievcatko aj ked mala prisla uz v case ked u mna planovana nebola kedze velmi velmi dlho sme sa o nu snazili ale ja to prikladam stresovemu obdobiu kedy sme zhanali kupovali dom.my sme s muzom uz v case chodenia vedeli kolko deti chceme bola len otazka ze kedy a aky vekovy rozdiel plan bol do 3 rokov.no 2 bol splodeny na prvy rocik prveho 3 uz skoro 2 rokov a najmensia vyse 3 rokov.a musim povedat ze dakujem aj bohu ze nas s nimi obdaril lebo ako sa hovori clovek mieni pan boh meni.
My mame 2 a nemenili by sme. Ja som si hned na zaciatku povedala, ze do 30tky si odrodim obidve deti a potom uz len schudnem a budem si uzivat rodinny zivot. Ked sa nam narodil syn hned sme si povedali, ze urcite chceme aby mal po case surodenca. Aj ked som uz cez to cele - tehotenstvo a porod - vobec nemala chut prechadzat odznova, ked sa narodila dcera hned sme si povedali, ze to bolo dobre rozhodnutie. Porod je bolest, ale ta netrva vecne 🙂 a po porode budes mat kopec casu na zhadzovanie poporodnych kil 🙂 dcera ma teraz 5 mesiacov, este stale mam niejake to kilecko navyse, ale pomalicky to ide.
@nadaa1 Tak trochu priberieš no a čo.
Osobne manželka chcela viac detí ako jedno. Ja som viac hladel na stranu toho ako sa to bude finančne zvládať a podobne, preto som bol skor názoru že jedno a dať mu "všetko", ale v konečnom dosledku je to brutálna kravina.
Ked k nam par krat prišla susedova dcera, jedináčik cca vtedy mala asi 8-9 rokov, pacil sa jej nas psík, a uz sme mali malinku. Rodicia malu dost drzia na kratko.
Ked som videl ako sa hra s tym psom, že to dieta nema k nicomu taky cit, ani neviem ako by som ti to vysvetlil. Ani sa nevedela zahrať so psom. Az mi bolo toho nášho psa luto.
Keď sme so susedom davali dokopu spolocne priestory pred bytmi (stierky, dlazba ...) ta ich mala stale vykukala aj ked bola mama doma. Tam bolo vidno ako je zavisla od rodičov, tam strasne bolo vidno ako sa ta ich separativna vychova a aj to že je sama podpisalo pod jej spravanie. Nie že by bola zlá, ale vidno že jej život je prázdny.
Odvtedy som si povedal že musíme mať druhé a aj na ňom už robíme.
Najlepsie tri🙂
Vsetko je to o tvojej psychike, ak sa na to druhe este necitis tak sa do toho netlac tak skoro, alebo navstiv odbornika co odbura strach z porodu. Pre priklad, ja som zostala 5mes od prveho porodu znova tehotna a moja psychika bola na tom dost zle, pri pohlade na malu som iba revala ze jej pokazim detstvo a ze potrebuje este vela lasky a starostlivosti nepovediac o inych stavoch a tiez strach znovu prezit porod (vyriesili sme to po svojom a ostatne ma teraz mozu ukamenovat). Teraz ma mala 14mesiacov, chodi, sama sa zahra, je viac sebestacna ako by som predpokladala ze bude a teraz som znova tehotna ale psychicky som na tom podstatne lepsie ako predtym.
Ahoj, priznam sa, ze ma tvoja otazka dost pobavila. Hlavne ta pasaz o tom, jak ma syn 18 mesiacov, tak je najvyssi cas na druhe. Preco? Kvoli retazovej materskej?
Ak sa na to necitis, tak zostan este par masiacov pripadne rokov doma s prvym, potom si vyskusaj navrat do prace a zase cas na seba a iny zivotny styl a uvidis, ci budes mat chut na dalsie dieta alebo nie.
Ja som nad druhym tiez dlho uvazovala ( dovody tu pisat nebudem) a nakoniec sme sa rozhodli, ze budeme mat viac deti. Ale nie preto, aby sme dcerke dali surodenca, ale preto, ze nas rodicovstvo naplna a chceli sme si ten zazrak prezit este raz od zaciatku. Ak to tak necitis, tak dalsie dieta urcite nie.
Vykasli sa na
spolocenske konvencie a zariad sa podla seba. Lepsie je mat jedno dieta a byt vyrovnana mamina ako nespokojna mamina dvoch malych deti.
Inak,nikto ti nezaruci, ze si surodenci budu v buducnosti oporou a nedohadaju sa do krvi kvoli dedicstvu napriklad. Vztahy sa formuju a menia cely zivot a niekedy ovela viac pomozu priatelia ako vlastna rodina. Ale ludia, co surodencov nemaju, casto hovoria, ze im surodenec chyba. Mozem potvrdit. Mne cely zivot chyba sestra napriklad. Ale to by bolo na inu temu.
P.S. Kolko mas rokov? A tvoj partner chce dalsie dieta?
Ja mam dve deticky,ked mal prvy syn 7 mesiacov,nejak sa nam druhe podarilo🙂najskor som bola v soku,ze ako to bude ci to zvladnem atd ale nemenila by som.vsetky obavy opadli🙂vsetko to ide akosi prirodzrne a ked nahpdou som sama iba s jednym tak sa normalne nudim😀
Cim mensi vekovy rozdiel je medzi detmi tym lepsie🙂deticky okolk troch rokov su uz dost majetnicke,ziarlia na surodenca ale zavisi aj od povahy samozrejme🙂ale sama vidim na tom starsom,este kym bol ten mladsi malicky chybala mu spolocnost doslova deti na ulici nahanal😀uz ako je tento mladsi starsi,ma 1,5 roka zacinaju sa spolu hrat spekulovat,su velmi zlati,vidim,ze to dietatko tu spolocnost naozaj potrebuje,hlavne ked je zima a nemozes ist s malym na ihrisko....urcite necakaj este kym si v jednom kole🙂ja si neviem predstavit,ze odchovam jedno a po 4 rokoch zase sa vratit do kolotoca nespania atd😀 v okoli poznam mamicky ktore maju 2 a casto este tretie cakaju ale aj pary,ktore maju jedno silno sa snazia a druhe sa uz nedari.....niektore su ok aj same ale poznam dieta,ktore je rozmaznane,stale place,odmieta ine deti nakolko surodenca nema atd,maju dost problem sa socializovat s malym,takze bude zaujimave ako pojde do skolky maly....nevahaj,vsetkymi 10 ano. Druhe dietatko je uz pomerne" lacnejsie",nakolko uz vsetky drahsie polozky doma mas,ako je kocik,autosedacka atd🙂nebudes lutovat,lebo ako vravis roky utekaju aby ti potom luto nebolo😉
Ja si neviem predstavit, ze by som nemala mojich suredencov. My sme boli traja, ja som prostredna cize ako sa hovori to "zabudnute dieta" ale nikdy by som nemenila. Jasne, ze sme sa sem tam ja pobili, nakricali na seba ale aj tak som v nich vzdy mala najlepsich kamaratov a mam ich v nich dodnes. Ked treba tak su tu pre mna a a su pre mna aj taktou istotou, ze aj ked nasi raz nebudu tak sa mam na koho obratit. Ale samozrejme musis citit, ze si na druhe dieta pripravena aj ty, mozno o tom partner nechce ani pocut prave preto, ze citi z teba, ze mas pochybnosti, takze najprv si to treba vsetko pekne rozmysliet a potom sa mozete zacat pokusat. 🙂
@nadaa1 Ahoj, na túto otázku ti nikto nedá správnu odpoveď, pretože každý máme inú rodinu a každý túžime po niečom inom. Ja som bola jedináčik a teraz čakám svoje tretie dieťa. Vždy som túžila minimálne po dvoch deťoch, tretie prišlo neplánovane ( vlastne aj tie dve sme až tak neplánovali🙂). My budeme mať za tri roky tri deti a netvrdím, že je to vždy ľahké. Ale nemenila by som to. Baby sa mi spolu pohraj, aj keď na večné veky vymýšľajú spolu hlavne hlúposti, naša domácnosť je hlučná, všade nás je veľa a nepoznám jeden deň nudy. Ale, poznám veľmi veľa detí, ktoré vyrastali dlhšie sami alebo sú jedináčikovia a sú maximálne sebecké, nevedia sa deliť a hlavne sú omnoho nesamostatnejšie, ako napríklad naše deti. Ja netvrdím, že mať jedno dieťa je zlé, ale nie som stotožnená s názorom, že mám jedno dieťa, tak mu dám všetko, čo len chce. A to rodičia s jedným dieťaťom robia často až nad rámec...nepoznám jediného jedináčika, ktorý by nebol rozmaznaný. Ale tak to je moje okolie. V každom prípade, tak 70 percent ľudí v mojom okolí ma minimálne dve deti. Tuto žiadna rada neexistuje, lebo je to o tom, čo vy chcete, nie o tom, čo ti niekto napíše..ak sa cítite na dve deti, tak choďte do toho. A možno to osud vyrieši aj sám za vás..
Necitala som predchadzajuce prispevky, ale nie je krajsi darcek pre dieta ako dat mu surodenca. Mam 2 deticky (dcera a syn), rozdiel necele 3 roky a je to super. Pri tom prvom sa uz dalsie vychova "aj samo". Co sa tyka mna, tak som vdacna za to ze su dvaja a ze sa mi podarilo ukecat muza na druhe 😉
@trdelnik234 Úplne súhlasím. Akoby si o mne písala. My sme vôbec nechceli deti tesne po sebe. Užila som si prvú MD (aj keď som išla skôr do práce - syn mal necelé dva roky), znovu som sa vrátila do práce. A ďalšie dieťa sa nám podarilo presne tak ako sme chceli a užívam si ešte posledné mesiace doma. A je to super. Nespravila by som to inak.🙂
@simculllka nuz s tym sebectvom a jedinacikmi to nemusi.byt vzdy pravda, za svojich detsky h cias som mala kamaratku jedinacika a rozdala by.prve aj posledne a kedze mala este aj dost prachatyvh rodicov mala vsetko covtej dobe bolo dostupne...surodenca mala az ked mala 16 rokov a poznam aj rozmsznane deti kde je viac surodencov....mame takych v rodine traja chalani maju vsetko na co len prstom ukaxu, rodicia skacu ako decka piskaju a nieco pozicat al podelit sa vyznam toho slova
nepoznaju
Nasa je sama a zdaleka nema vsetko co si zaumieni a ani sa netoci vsetko okolo nej, ani na ihrisku nema problem pozicat veci, vzdy povie detom ze sa mozu pohrat ...
Takze je to skor vychovou ako poctom deti...
Ja som bola prostredna a veru ked som bola vacsia velakrat som vravela ze.lepsie by mi.bolo ako jedinacikovi
Ja som jedináčik.. naši bohužiaľ nemali to šťastie aby mali druhé. Nemám pocit žeby som bola sama alebo žeby mi niečo chýbalo. Myslím tým súrodenecké.. mám kopu sesterníc a bratrancov takže som bola stále obklopená aj staršími aj mladšími deťmi. Moja kamarátka s ktorou sme vyrastali doslova spolu v kočiari bola tiež jedináčik a tak sme mali dve taký súrodenecký vzťah. Áno nenahradí to to že nemám sestru alebo brata.. ale so sesternicou som ako sestra takže záleží to od viacerých vecí.. Niekto nemusí mať dobré vzťahy so svojim súrodencom, iný áno.. vidím to na svojich rodičoch a ich súrodencoch..
@nadaa1 nasa mladsia dcerka by ti odpovedala hned, ze dve 🙂...a to si myslim aj ja. Mladsia ma 8 rokov a starsia 11 rokov...starsia bola minuly tyzden 4 dni na vylete zo skoly, a jedno popoludnie ked sme prisli domov zo skoly, tak bola taka ticha a hovori mi, ze ake je to doma smutne bez starsej a ticho...sestra jej chybala, pre dieta je dolezite mat surodenca, aj ked jedinacikovia to asi nebudu tvrdit...cize za nas dve deti 🙂
@sense to je v poriadku, ja sa nehádam, veď ja som ako jedináčik tiež nebola rozmaznaná, ale my sme mali mááálo peňazí na to, aby mi mama vedela dať všetko. Ja len že dnes je taký trend, že dieťa musí mať všetko. Je super, ak rodič vie rozoznať, čo dieťa naozaj potrebuje a čo je už len jeho rozmar. Jasné, treba mu urobiť radosť, aj ja kupujem niekedy našim babám hlúposti, ale nie zase všetko. Samozrejme, je to o výchove. Ale žiaľ, ja v mojom okolí v súčasnej dobe ( a že teda som v kontakte s xy matkami) nepoznám jedno dieťa, ktoré je v rodine samo, čo by nebolo rozmaznané a nesnažilo sa mať všetko za každú cenu. Rada by som spoznala taký prípad, kde to tak nie je 🙂
Tak to som rada, ze je nas viac.
A kolko mas rozdiel medzi prvym a druhym? U nas mame presne 4 roky.
Ja tiez nie som typ, co by si uzival retazovu matersku.
@jajka257 rodinny zivot je o kompromisoch, "jaky si to udelas, takovy to mas". Vsade su aj nezhody, nikde nemas zaucene, ze jedinacik nebude mat napriklad nezhody s rodicmi. Alebo opacny extrem, prilisna zavislost od rodicov.
Ked ti mozem poradit urcite este jedno, surodenca dietatu nicim nenahradis. Aj ked teraz je v mode mat jedno a dat mu aj modre z neba..... ja mam 4, sestra ma jednu dcerku a lutuje ze nemala este jedno, mala je stale sama pyta si vzdy nejakeho kamarata. Nepomohla ani kupa psa, proste dieta potom vyrasta medzi dospelakmi.
Za mna urcite minimalne 2deti😉
@trdelnik234 My máme bez mesiaca 6 rokov.😉
@simculllka pozyv ta na navstevu...😉

my mame tri deti a nebudem to nikdy lutovat. niekedy mam toho az nad hlavu ale potom su take momenty, pri ktorych si neviem predstavit, ze by sme ich nemali. aj tebe sa to mozno bude zo zaciatku zdat, ze dve male deti sa nedaju zvladat ale pockaj ked budu vacsie ako sa budu vediet aj zahrat aj si navzajom pomoct. a porodu sa neboj, to je "chvilkova" zazitost oproti tomu ako ti bude dieta robit cely zivot robit radost