Je umelé prerušenie tehotenstva hriech alebo zabitie?
Je podľa vás upt veľký hriech ? Je to naozaj zabitie ?
Vacsi hriech by bol sa o dietatko nestarat, nezaujimat a nedat mu vsetku lasku sveta.
Nemusí to mať ani nič s vierou, ale s vnútorným nastavením. Považujem sa za ateistku a mám dosť liberálne hodnoty, ale pre mňa osobne toto zabitie je. Ak tým nie je ohrozený život ženy. V prípade ťažko postihnutého dieťaťa by som to spravila tiež. Ale s vedomím že ho zabíjam, určite by som nebola schopná samu seba presvedčiť že to ešte nie je človek.
@anjelok ano, moze sa to stat, preto som pisala ze v pripade ohrozenia zivota matky je to okej. Lenze potraty su v dnesnej dobe brane na velmi lahku vahu a skor ako vyriesenie nezelaneho stavu na zaklade nezodpovedneho spravania a nasledneho mozneho obmedzenia privyknuteho zivotneho stylu. Deti sa vzdy daju dat na adopciu, do hniezda zachrany. Ja verim ze to nie je prijemne pre zenu ostat tehotna napriklad v nizsom veku, s nevhodnym partnerom alebo v zlej financnej situacii. Myslim si ale ze vzdy sa da najst aj ina cesta. Ja som tiez tuto dilemu neriesila, tiez mam dve deti, jedno vedla mna spiace a druhe vo mne sa vyvijajuce. Nepisala som ze by som fyzicky zabranila zene ist na potrat, lebo je to ako som pisala vyssie jej slobodna vola svedomia. Avsak ta cast ktora bola nazorova (ze by som potraty zakazala) to nie je realne, som obycajny clovek bez takej pravomoci. To je skor zbozne prianie, pretoze zivot je dar a ma nan pravo kazdy - nielen ta zena, ale aj to dieta. Vzdy je lepsie byt ako nebyt.
Mam kamosku, ktora kvoli cyste v maternici musela ist na potrat lebo pri snahe donosit babi by urcite umrela aj ona aj ono. Bolo to pred 10 rokmi a stale sa z toho nespamatala, hoci to bola ta situacia kedy to bolo nevyhnutne. Je to velky zasah, ktory si casom odnesie dan a vacsinou prave na psychike zeny.
Pozri sa autorka. Raz som s jednou, veľmi známou dr. o tom diskutovali na soc. sieti. Pýtala som sa, nech mi lekárky, odborné vysvetli prečo je 12tt hranica u zdravého dieťaťa 24tt u postihnutého. Lebo každý sa oháňa tým súborom buniek. Tak reku kde je prelom - ze zdravé dieťa je súborom buniek do 12tt, a presne na druhý deň je už človek a hranica človečenstva je u chorého je od 25tt? No nedala odpoveď, vymazala aj môj komentár. Totiž, spoločnosť si to tak určila. Za mňa je to aj taky kolektívny hriech spoločnosti . Reálne ak ide o ženu v núdzi, ktorá je tlačená okolnosťami, partnerom, zároveň každý naokolo ju ubezpečuje, ze je.to ok, že dokonca aj pre to dieťa je to lepšie, zákon to povoľuje...tak sa ani niet čomu čudovať. A presne také ženy, ktoré podľahnú daným okolnostiam, ktoré sú v tej chvíli nepriaznivé časom veľmi ľutuju.
Ja to považujem za hriech, je to hriech proti prikazaniu nezabijes ...ale aký nech súdi Boh. Ale ak to berieš aj cisto vedecky. Od počatia po smrť je ľudský organizmus dynamicky - rastie, diferencuje sa, mení sa, starne. Nemožno proste len určitú fázu nazvať clovecenstvom a inú súborom buniek. Súbor buniek je embryo a aj ty. Každý tvoj orgán je len súbor buniek. V tom sa nelíšime od zvierat a ani od rastlín. My mame dušu. Paradoxne sú ale viac chránené vajcia orlov či gravidné samice živočíchov.
@haraburdova ale ved to nikto nespochybnuje. Ja len pisem, ze je pravo zeny o tom rozhodnut, je to moj nazor, na ktorom trvam. A dovody na to si uz musi obhajit ona sama pred sebou a svojim svedomim. Ona so svojim rozhodnutim bude zit cely zivot.
Co cakas, ze ti tu budu pisat, ze to nie je hriech a tym sa ocistis, ano budu ti to tu pisat, ale je rozdiel v co veris ty a v co veria oni, tak ze z krestanskeho hladiska to je tazky hriech vrazda, zabitie a to iste to je aj z vedeckeho hladiska, lebo je uz davno dokazane, ze zivot zacina pocatim, pretoze pocas 9 mesiacov nenastane ziadny zlom, kedy by sme mohli povedat, ze teraz to uz je dieta, ale do teraz to dieta nebolo.
@cecilia29 ten posledny odsek mi inak velmi sedi aj na to ako sa zaobchadza so zenami v case porodu. Chcela by som vidiet toho veterinara ktory by daval macke 5 vyvolavaciek na presne urceny den porodu. Sloboda zvierat by ho zozrala zaziva. Ale zena? Ludska bytost? Vytiahneme to z nej presne na den a hodinu aj keby vysavacom lebo tabulky a statistika. Ale to je uplne ina debata, len som si spomenula na to ako som nadavala na vyvolavanie v nemocke a presne ta paralela s vacsou ochranou zvieracich mladat mi to pripomenula.
A som to som velky zvieratkofil
@thirstymonk antikoncepcia je potrat??
@haraburdova a keď bude tehotenstvo ako následok znásilnenia,aj to by si zakázala?
@anjelok s tymto ja nesuhlasim, ale ano mas pravdu, toto je nazor a ja ti ho neberiem rovnako ako neovplyvnim rozhodovanie inych.
môj názor je taký,že každý má právo na svoj názor a má právo sa slobodne rozhodnúť.Ja tu nie som od toho,aby som niekomu vstupovala do svedomia.
Ak si chceš prečítať o umelom ukončení tehotenstva, možnostiach pomoci pri nečakanom tehotenstve a podobne, je taký leták (Nová žena) a brožúra (Skôr ako sa rozhodnete), ktoré si môžeš prezrieť v PDF verziách na stránke HFI (Inštitút pre ľudské práva a rodinnú politiku) - na stránke musíš ísť nižšie, sú tam dva linky za textami "PDF náhľad tu:".
Stačí, keď si dáš do googlu: "HFI Nová žena Skôr ako sa rozhodnete" a tú stránku ti vyhľadá ako prvú (aspoň mne to tak vyhľadalo)
@rozculena ano. znasilnenie je hrozny cin, nijako to neospravedlnujem ani nezlahcujem. avsak vyriesit takyto cin vrazdou ? Jediny kto si v tomto pripade zasluzi prist o kečku je chlap ktory zenu znasilnil ... Ani ta zena ani to dieta nemoze za to akym sposobom k tomu doslo. adopcia, hniezdo zachrany. a nevyvajceneho curaka do basy, tam sa o neho spoluvazni postaraju.
@haraburdova K tomu sa môžu vyjadriť len znásilnené ženy ako to vnímajú.
@gribka1 prirodzene. cakam nech sa vyjadria, lebo je to tu podavane tak akoby 90% pripadov potratov boli znasilnenia a zvysnych 10% incest.
@rozculena a to dieta za to moze ze bolo pocate nasilim? A matka bude mat dve bolesti znasilnenie a plus aj potrat. A co ako znásilnené zeny co otehotneju, tych je kolko, vsak v tom strese potratia vacsinou a inak, to dieta im pomoze sa dostat z tej bolesti zo znasilnenia. Ci ako kazda znasilnena nenavidi svoje dieta lebo bolo pocate nasilim od nejakeho nasilnika.? Zas slabsim treba pomahat a ludske embryo sa ako fakt nemoze branit. Ale v sekularnej spolocnosti sa iste nemoze zakazovat nasilim potrat.
Názor môže mať každá akýkoľvek, ale tá sloboda rozhodnutia by mala byť.
@haraburdova myslim si, ze vyjadrit nazor je fajn. Kazdy mame na to nejaky. Je dobre poznat rozne pohlady na rovnaku vec.
Ale naozaj nie je na mieste tvrdit, ze ten alebo ten druhy je jediny spravny. Je moznost volby, nech si kazdy zvoli ako mu svedomie dovoli.
@haraburdova este k tomu znasilneniu. Zena moze byt znasilnena aj vlastnym partnerom. Vynuteny sex je znasilnenie aj ked je to manzel. To hadam uzname. To, ze to nie je oficialne, nikto okrem zeny o tom nevie naznamena, ze sa nieco take nestalo. A mozno prave take zeny zvolia tu poslednu moznu moznost. Statistiky su len presne spocitavanie nepresnych cisel. My nevieme ake osudy sa skryvaju za tymi suchymi cislami v tabulke.
@viestta napriek tomu mi nepride v poriadku vyriesit znasilnenie vrazdou. Pisala tu aj ina baba vyssie ze vo vela pripadoch znasilnene zeny potratia spontanne lebo su znasilnenim uplne znicene. Dieta je dietatom aj ked vzniklo z hrozneho cinu. Neodobera mu to ludsku podstatu a teda aj v takom pripade je potrat vrazda. Jeden nasilny cin vyriesit dalsim nasilnym cinom je podla mna katastrofalny napad pre ludsku dusu.
Nazor moze mat kto chce aky chce. Ja neberiem nikomu slobodu svedomia. Objektivna realita vsak ostava.
Pre mna to nie je ani hriech, ani zabitie a kazdy ma tu hranicu inde. Akurat by sa nemala interrupcia opakovane vyuzivat miesto antikoncepcie, ale jej telo-jej rozhodnutie-jej zodpovednost. A vsetky dosledky vzdy bude znasat len a len zena, ci uz sa rozhodne porodit alebo nie…
Ak odstránime všetko to pekné pozlátko, do ktorého ho to zabalila liberálna spoločnosť ako prerušenie tehotenstva... tak chladná logika a fakty vravia, že žena sa rozhodne ukončiť v jej tele nový život, ukončenie života vinou druhej osoby je vražda a kedže to daná žena robí vedome a dobrovoľne o to je to horšie si myslím...
Stačilo mi keď doktor opisoval ako prebieha potrat v poslednom možnom štádiu, kedy to zákon v USA dovoľuje 8 týždeň.
A že vyspelá spoločnosť,to je vážne taká ktorá legalizovala zabíjanie nenarodených detí?!

Dnešní liberálni farári by ti možno aj dali rozhrešenie. Ale či ti ho dá tvoje srdce, to je otázne.