icon

Kedy podstúpiť umelé prerušenie tehotenstva?

anonym75590
Včera o 21:23

PROSIM, NECHCEM KAZANIE ANI NIC PODOBNE O PREMYSLENI SI. CHCEM ABY MI ODPOVEDALI LEN ZENY, KTORE S TYM MAJU SKUSENOST.

Ahojte. Chcela by som sa spytat zien, ktore podtupili UPT. V ktorom tyzdni tehotenstva ste UPT podstupili? Ja som momentalne 5+2 a chcem tento zakrok podstupit (najlepsie cim skor). Na ultrazvuku vsak zatial nic vidiet nebolo. Chcem to vediet preto, ci sa mi oplati objednavat na tento zakrok uz teraz, alebo ci to este sledovat, kym nieco nebude vidno. Neviem teda, ci moze ist este stale aj o biochemicke (pripadne mimomaternicove, ale dufam, ze to nie) alebo nie. Mala som len jednorazove vysetrenie kde, ako som spominala, nic vidiet nebolo, iba 12 mm sliznica. Kedze to bolo jednorazove, krv mi nebrali.

anonym_515d7b
Dnes o 09:03
@anonym75590

@veroni2 Ak by bola interrupcia vrazda, potom by ju zakony vacsiny demokratickych krajin netolerovali ako zdravotny vykon. To, ze niekto povazuje plod za cloveka od oplodnenia, ako vy, je eticky pripadne nabozensky nazor, ktory vam samozrejme nik neberie, ale nie je to ani jednoznacny medicinsky fakt. Ja osobne v mojom stadiu neberiem plod ako cloveka. A opakujem, to co chcem podstupit, je momentalne pre mna aj pre ten plod najlepsie mozne riesenie a zaroven to beriem ako normalny medicinsky zakrok.

@anonym75590 geneticky je to davno ludsky plod. Pomaly mu uz bude bit srdce, ziadny zhluk nadivoko bez zmyslu pospajanych buniek, ale verte si, comu chcete.
https://www.hipp.sk/tehotenstvo/tehotensky-kale...

veselo_neveselo
Dnes o 09:08

@anonym75590 cim skor tym lepsie. Su tam este stale nejake cakacie lehoty, tak sa objednaj hned. Keby si medzitym potratila spontanne, tak ta len pozru a bude to. Ale nespoliehaj sa na to, dohodni si hned termin, doporucujem niekde blizko, aby si nemusela vela a dlho cestovat.

kvetka22
Dnes o 09:12
@veroni2

@anonym_915d7b v zahranici mozes vykonat potrat aj v den porodu. Ak to dieta prezije, daju ho do vedlajsej miestnosti aby same dokonalo. Stale vsetko v ramci ich zakona. Skus sa nad tym zamysliet..

@veroni2 poprosím zdroj

simsalabim
Dnes o 09:26
@anonym_1996c0

@simsalabim este su aj take nestastnice, ktore maju teliesko a aj tak otehotneju, som rada, ze zijeme v krajine, kde ma zena volbu a nemusi cestovat k susedom

@anonym_1996c0 ano, moja byvala kolegyna.

anonym75590
autor
Dnes o 09:33
@anonym_515d7b

@anonym75590 geneticky je to davno ludsky plod. Pomaly mu uz bude bit srdce, ziadny zhluk nadivoko bez zmyslu pospajanych buniek, ale verte si, comu chcete.
https://www.hipp.sk/tehotenstvo/tehotensky-kale...

@anonym_515d7b Nikto netvrdi, ze plod je kamen alebo ze nie je biologicky ludsky. To vsetci vieme. To vsak automaticky neznamena, ze jeho ukoncenie je vrazda. Mrzi ma, ze to musim takto povedat, ale spontanny potrat sa tiez nepovazuje za samovrazdu. Otazka je, ci ma plod rovnake prava ako zena, ktora plod nosi. Prave v tom sa ludia nezhoduju.

anonym75590
autor
Dnes o 09:37
@veselo_neveselo

@anonym75590 cim skor tym lepsie. Su tam este stale nejake cakacie lehoty, tak sa objednaj hned. Keby si medzitym potratila spontanne, tak ta len pozru a bude to. Ale nespoliehaj sa na to, dohodni si hned termin, doporucujem niekde blizko, aby si nemusela vela a dlho cestovat.

@veselo_neveselo Dakujem. Skusila som im napisat mail, kde som im vysvetlila situaciu a spytala som sa na to. Dufam, ze v pondelok odpisu. Ak nie, zavolam.

322sima123
Dnes o 09:52
@veroni2

@anonym_915d7b v zahranici mozes vykonat potrat aj v den porodu. Ak to dieta prezije, daju ho do vedlajsej miestnosti aby same dokonalo. Stale vsetko v ramci ich zakona. Skus sa nad tym zamysliet..

@veroni2 to nemyslite vazne o tom dietati ze dokona same vedla v miestnosti

anonym_0146ad
Dnes o 10:34

Akonáhle som mala potvrdené tehotenstvo a bol vidieť plod tak na druhý som sa objednavala na kliniku, myslím že zákrok som mala 8+2 🙂

anonym_915d7b
Dnes o 10:45
@anonym_515d7b

@anonym_915d7b ale v 6.tyzdni to uz nie je zhluk buniek, ked sme pri terminologii, geneticky je to ludsky plod, nie nejaky neidentifikovatelny zhluk buniek dajme tomu cinskej kapusty. Len ciste technicky.

@anonym_515d7b dobre, stale to nie je vražda. Ako tu pani prezentuje, keď vďaka jej drblým rečiam niekto spácha samovraždu potom nech sa tu príde oháňať sprostosťami.

ewell13
Dnes o 10:49

Bola som u lekára na potvrdení 6+1, o 5 dni som išla nu UPT.

anonym_777db8
Dnes o 11:40
@anonym_fb967a

@anonym75590 aj kondóm, aj núdzová antikoncepcia? Prepáč, že sa pýtam, ale ako zlyhal kondóm? Bol pokazený, zlý výrobok? Alebo zle natiahnutý? Alebo sa nejako " počas" roztrhol. Mne sa to ešte nestalo, ale úprimne sa toho desím, keď také počúvam. Pred aplikáciou kondómu, ste ho poriadne prezreli?

@anonym_fb967a karle ja ti teda neviem ale kupujeme znacku na D a extra jemne ale ten teda ani nevhtom neroztrhnem

anonym_109f2a
Dnes o 11:42

A s tvojou gyn si to nekonzultovala? Že čo ti ona poradila.. podľa mňa ona by ti najlepšie na základe tvojho nálezu vedela poradiť. A nemyslím to v zlom, ani ako kritiku.. iba ma zaujíma, že či máš nejaké lekárske odporúčanie kedy najlepšie ísť podľa lekára

simsalabim
Dnes o 11:46
@anonym_515d7b

@anonym_915d7b ale v 6.tyzdni to uz nie je zhluk buniek, ked sme pri terminologii, geneticky je to ludsky plod, nie nejaky neidentifikovatelny zhluk buniek dajme tomu cinskej kapusty. Len ciste technicky.

@anonym_515d7b tu je terminologia

anonym_5ed72e
Dnes o 11:57

Je to dosť citlivá téma, každý ma na to svoj názor tak sa prosím nehádajte, k ničomu to nevedie. Ja mám tiež svoj názor a nebudem ho tu prezentovať. Myslím, že pani dostala odpoveď, po akú sem prišla takže všetky reči okolo toho sú zbytočné. Máme slobodnú vôľu, nech každý rozhoduje o svojom živote a tele ako uzná za vhodné, aj napriek tomu, že iným to môže prísť kruté a nepochopiteľné.

anonym75590
autor
Dnes o 12:13
@anonym_109f2a

A s tvojou gyn si to nekonzultovala? Že čo ti ona poradila.. podľa mňa ona by ti najlepšie na základe tvojho nálezu vedela poradiť. A nemyslím to v zlom, ani ako kritiku.. iba ma zaujíma, že či máš nejaké lekárske odporúčanie kedy najlepšie ísť podľa lekára

@anonym_109f2a Pani gynekologicka mi poradila aby sa to dalej sledovalo. Ako sa to vyvija a ci sa to vyvija spravnym smerom. Samozrejme bola oboznamena s tym, ze chcem podstupit UPT. Pri nej som vsak bola na jednorazovom vysetreni, kedze aj pri nej som bola v inom meste odkial povodne som. Ked som sa jej spytala, ze ci mam rovno zavolat na kliniku kde UPT robia, povedala ze ano. Zaroven vsak povedala ze si mam najst staleho gynekologa v meste, kam teraz idem za pracou, aby sa to pozeralo. Preto som zmatena a neviem co vlastne robit.

anonym75590
autor
Dnes o 12:17
@anonym_777db8

@anonym_fb967a karle ja ti teda neviem ale kupujeme znacku na D a extra jemne ale ten teda ani nevhtom neroztrhnem

@anonym_777db8 My sme mali tiez znacku na D, ale klasicke.

anonym_ff0f79
Dnes o 12:19
@anonym_fb967a

@anonym75590 aj kondóm, aj núdzová antikoncepcia? Prepáč, že sa pýtam, ale ako zlyhal kondóm? Bol pokazený, zlý výrobok? Alebo zle natiahnutý? Alebo sa nejako " počas" roztrhol. Mne sa to ešte nestalo, ale úprimne sa toho desím, keď také počúvam. Pred aplikáciou kondómu, ste ho poriadne prezreli?

@anonym_fb967a vidíš,zázraky sa dejú. A áno, môže sa kondóm roztrhnúť. Sama som toho príkladom, našťastie bez neželaného tehotenstva

anonym_bdb354
Dnes o 12:30

@anonym75590 ja som bola v 5-6 , normalne sa nahlasis na kliniku , oni ti povedia termin...kuknu stav , v den upt mi vzali krv , porozpraval sa anesteziolog , ponukli mi moznost zavedenia telieska, ked budem pod narkozou ( co som prijala ) zaplatila som ukony a isla som na sal..-po 2 hodkach aj s lezanim na izbe som sla domov ...profesionalny pristup...nikomu som nemusela nic objasnovat ...povedala som co chcem a kazdy to respektoval...dokonca som tam ostala ako klient na tej klinike 🙂

anonym_029100
Dnes o 12:33
@anonym_1996c0

@simsalabim este su aj take nestastnice, ktore maju teliesko a aj tak otehotneju, som rada, ze zijeme v krajine, kde ma zena volbu a nemusi cestovat k susedom

@anonym_1996c0 ja som momentálne jedna z tých nešťastnic… som rada že sa môžem slobodne rozhodnúť

anonym_029100
Dnes o 12:33
@anonym_bdb354

@anonym75590 ja som bola v 5-6 , normalne sa nahlasis na kliniku , oni ti povedia termin...kuknu stav , v den upt mi vzali krv , porozpraval sa anesteziolog , ponukli mi moznost zavedenia telieska, ked budem pod narkozou ( co som prijala ) zaplatila som ukony a isla som na sal..-po 2 hodkach aj s lezanim na izbe som sla domov ...profesionalny pristup...nikomu som nemusela nic objasnovat ...povedala som co chcem a kazdy to respektoval...dokonca som tam ostala ako klient na tej klinike 🙂

@anonym_bdb354 prosím aká to je klinika? Kde? 😊

anonym_3f4a29
Dnes o 12:36

To že sa niekto rozhodne ist na UPT je jeho volba ...
Co je na tom ,ale desive je ,ze sa o tom bavite ako o hovne a to doslova .
Bije mu srdce ,ma vsetky vase geneticke informacie ,vasu krv a vy to "splachnete" ,bez akehokolvek citu .
Pri par komentoch mi prislo slabo.

A vy zhluky buniek ....z coho je tvorene ludske telo ??? Z buniek ,cele telo je bunka.

anonym_bdb354
Dnes o 12:41
@anonym_029100

@anonym_bdb354 prosím aká to je klinika? Kde? 😊

@anonym_029100 gynops PU..ale takych klinik mas v kazdom okresnom meste

anonym_bdb354
Dnes o 12:47
@anonym_3f4a29

Bije mu srdce ,ma vsetky vase geneticke informacie ,vasu krv a vy to "splachnete" ,bez akehokolvek citu .

A vy zhluky buniek ....z coho je tvorene ludske telo ??? Z buniek ,cele telo je bunka.

@anonym_3f4a29 tak pre mna to nie je nejaka tema ...ja to ako dieta proste neberiem a je mi uplne jedno ci to tak beries ty ...moje telo -moja volba ...tak ty si maj aj 10 deti ...ja nebudem mat ani jedno navyse aj keby traktory padali 😊

veroni2
Dnes o 12:47
@anonym_915d7b

@veroni2 keď som sa začala na človeka podobať. Autorka momentálne v sebe má len zárodok, keďže na usg nebolo ešte nič vidno. Každopádne, ideš tu kázať ľuďom, čo majú robiť, budeš jej to dieťa živiť ty? Nie, nebudeš. Poznáš jej situáciu? Nie, nepoznáš. Nepotrebuje tento svet ďalšie dieťa, ktoré je nechcené a predurčené na trpký život. Nad tým si sa nezamyslela?

@anonym_915d7b este nevieme, ci tam babatko je, ale ak ano, aj ono ma pravo na zivot. Tak ako ty ci jeho mama. Hodnota jeho zivota nezavisi od toho, ci ho mama chcela alebo nie...je vela moznosti..utajeny pirod, adopcie atd...

veroni2
Dnes o 12:48
@anonym_bdb354

@anonym_3f4a29 tak pre mna to nie je nejaka tema ...ja to ako dieta proste neberiem a je mi uplne jedno ci to tak beries ty ...moje telo -moja volba ...tak ty si maj aj 10 deti ...ja nebudem mat ani jedno navyse aj keby traktory padali 😊

@anonym_bdb354 ale telo dietata, nie je tvoje telo..ak by bolo..s potratom si mrtva aj ty..takze???

veroni2
Dnes o 12:50
@anonym_5ed72e

Je to dosť citlivá téma, každý ma na to svoj názor tak sa prosím nehádajte, k ničomu to nevedie. Ja mám tiež svoj názor a nebudem ho tu prezentovať. Myslím, že pani dostala odpoveď, po akú sem prišla takže všetky reči okolo toho sú zbytočné. Máme slobodnú vôľu, nech každý rozhoduje o svojom živote a tele ako uzná za vhodné, aj napriek tomu, že iným to môže prísť kruté a nepochopiteľné.

@anonym_5ed72e presne...ale nech rozhoduje o svojom, nie o druhom....cize o dietati...

anonym_915d7b
Dnes o 12:50
@anonym_3f4a29

@anonym_3f4a29 skús sa na to pozerať očami ženy, nie embrya.. napísala som to z určitých dôvodov. Hoc som nikdy upt nepodstúpila, bola som deň, noc so ženou, ktorá áno a keď čítam komentáre ako “vražda” tak sorry, viem, že to pre žiadnu nie je úplne jednoduché rozhodnutie a keď si tu niekto príde kopnúť, tak tým absolútne nijak nepomáha, akurát situáciu zhoršuje, niekedy to môže eskalovať do samovráždy samotnej ženy…

veroni2
Dnes o 12:56
@322sima123

@veroni2 to nemyslite vazne o tom dietati ze dokona same vedla v miestnosti

veroni2
Dnes o 12:57
@kvetka22

@veroni2 poprosím zdroj

simsalabim
Dnes o 12:59

@veroni2 ty naozaj povazujes 4 roky stary post na Reddit za relevantny zdroj?!