Ľutovali ste interrupciu?
Ahojte.. sú tu nejaké ženy.. ktoré sa rozhodli pre potrat a následne neoľutovali svoje rozhodnutie? Ja sa interupciu chystám a bojím sa ako sa budem citit potom :(
@lonely66 nador nie je clovek. To sa neda porovnavat. A nemyslim si o tebe nic zle, ked napises, ze by si po znasilneni ten plod nenavidela. Lebo je to prirodzene. Clovek, ktory prezije traumaticku situaciu, ma svoje obranne mechanizmy a snaha zbavit sa vsetkeho, co mu ju pripomina, je jednym z nich. Ale stale ide o cloveka, nie o nador. Su zeny, ktore otehotnejú pri sexe s muzom, ktoreho miluju, ale je to mozno necakane a nevedia si k dietatu vytvorit vztah, aj ked mozno to nie je zrovna nenavist, no laska tiez nie... Niektore udalosti vyzaduju cas, vnutorne uzdravenie, aj dieta, ktore prislo na svet nevitane, sa moze stat tym prostriedkom, ktore naplni srdce zeny svojou laskou, len to moze trvat dlhsie, ako je zvycajne. Niekedy sa nevieme ubranit nasiliu, premoze nas, ale vieme ovplyvnit to, aby sme sami nasilni neboli a netvorili tiez zlo. Aj ked to moze byt velmi tazke.
@vroni Takze podla tvojho nazoru lekar nema mat co city, pocity, nazory, ani postoje v tejto tematike. Proste pride zenska, chce vyskrab, a on ma byt ako automaticky stroj. Vyskrab urobit, lebo pacient je pan? Alebo ako?
Inak tieto kydy o znasilneni su uz fakt unavne. Statisticky sa jedna o mizive percento pripadov. Najvacsie percento tvoria zeny, ktorym sa to proste nehodi do kramu (casto matky dalsich malych deti!!) , nie znasilnene zeny.
@vroni ty si dobre mimo. Ved ked to tebe nerobi problem chod sa ty postavit na salu a zabijaj deti jedna radost. Su lekari tkori to robili roky a uz maju aj oni toho dost a nechcu to robit, poznam osobne.
Ty si svoje ludske prava strazis lebo je to tvoje telo, ale lekar ma tiez pravo si strazit svoje prava a k nim patri aj vyhrada vo svedomi. Preco by mal robit nieco co nechce? A argument ze nemal ist robit gynekologa absolutne neakceptujem kedze hlavnym odborom gynekologie nie su potraty ale nieco uplne ine
@drahomirrra unavne su zeny, ktore by silou mocou chceli odopriet inym zenam pravo rozhodovat o ich telach a zivotoch.
@zooeynka Ty take zeny poznas? Ja nie. Ono sa to vlastne ani neda, upriet inemu pravo. My tu diskutujeme a to je velky rozdiel.
@drahomirrra poznam, MK ich je plny a svoje nazory podavaju velmi vytrvalo. Pchat nos do maternic inych zien a komandovat co maju a nemaju robit. Nevsimla si si to tu?
@zooeynka Nie, ja som svojpravny jedinec, moze ma komandovat kto chce, ako chce. Aj zeny tu. V zavere je na mne, co si z nazorov diskutujucich vezmem/nevezmem k srdcu.
@lusiasali, mne je fuk, co ty akceptujes a co nie. Časťou gynekológie sú aj potraty. Možno zlou a smutnou, ale sú. Takže alebo takú prácu vykonávať chcem alebo nechcem. A nie vyberať si hrozienka a oháňať sa nejakou výhradou ako mačka chvostom. Nejde to v žiadnom povolaní, nevidím dôvod, aby mali lekári výnimku.
@drahomirrra, lekár môže mať pocity, názor či postoj. Ale tiež by mali byť pre neho záväzné právne predpisy a normy. A tie interrupciu stávajú na úroveň lekárskeho zákroku. Takze áno, žena chce a lekár urobí. A tak ako sa nafukuju čísla znásilnení pri UPT, nafukuju sa aj čísla zien, ktoré idú na interrupciu, aby si nepokazili dovolenku ci postavu.
@vroni Nechapem, co ta trapi stav na Slovensku, ved v Rakusku mate potratove tabletky, interrupcie bez problemov.
@drahomirrra, a prečo by to nemalo byt aj na Slovensku tak? Ci to tu na veky vekov musia riadiť sibnuti fanatici? Co už, človek sa nerád diva, šlo krajina, ku ktorej má vzťah, ide dolu vodou...
@hendikep ano, samozrejme ze mame pravo rozhodovat. Tak ako ked sa rozhodnem si mrzacit telo piercingom, tetovanim alebo hocicim inym. Mam pravo sa rozhodnut ci plod vynosim a porodim alebo nie. Ty o taketo pravo pre seba nemas zaujem? To sa cudujem. Lebo pokrytectvo je priznavat plodu, ktory bez matky neprezije vacsie prava ako matke - ta sa zrazu degraduje iba na chodiacu maternicu bez prava rozhodovat o svojom tele. Ak sa ti toto zda v poriadku tak nech sa ti paci, ale nevnucuj tuto katastrofu inym zenam. To sa mozes rovno zabalit do burky(lebo tak niekto iny rozhodol) a posluchat.
@zooeynka ako sa nehnevaj ale ak zena nechce plodit tak nech sa chrani … ked uz pocne zivot nesie za neho zodpovednost, pre mna je to vrazda, Ty si to nazvi ako chces. Ja svoj nazor nezmenim, kazdy sa bude zodpovedat za svoj zivot sam. PS: nie o toto pravo pre seba “ nemam zaujem “ keby Ta matka vyskrabala z maternice asi by Ta tiez mrzelo ze Tvoje prava nikoho nezaujimali a mama ktora Ta mala v lone chranit Ta zradila lebo ma predsa svoje prava a “ nezohyzdi” si predsa maternicu a telo koli svojmu dietatu ktore pocala svojou nezodpovednostou 🤦🏼♀️ zvrhla doba
@zooeynka ale kto “ niekto iny “ ?? Snad zena vie ako sa robia deti ci nie???Cize rozhodnutie mat dieta tam padlo ked suhlasila so sexom. To dieta sa tam nezjavi len tak. Na dnesnu dobu asi nepredstavitelny nazor ale sex mam aj s vlastnym muzom len v pripade ze ak sa “ prihodi “ tak si to necham, je to predsa nase dieta… Chranime sa ale ziadny sposob neni na 100%
a aby som to dala na pravu mieru, som krestanka ako ste asi pochopili ale ludi ako Zaborska nemam rada ani ja, to co ona chce ludi donutit je nonsens. To neriesi vobec nic, ak si to zena chce nechat vziat urobi to tak ci tak len jej to kvalitne skomplikuje. Ked by si to aj zena z donutenia nechala dopadlo by to ako vela prispevkov tu “ mama ma neznasa , vycita mi ze ma nechcela “ … ja som nazoru ze aj Boh dava slobodnu volu… preco by sme my krestania mali niekoho nutit zit podla nasich “ pravidiel” ? rovnako sa to tyka registrovanych partnerstiev… nemozme gayom zakazat spolu zit, a komplikovat im to tiez nemusime. Suhlasim ze toto nie je pekny priklad krestanstva tento chory fanatizmus…
@hendikep ja to mam podobne nastavene ako ty, ale nikdy by som si nedovolila kafrat inym zenam do ich maternic a zivotnych rozhodnuti. Aj seba degradujes na nizsiu poziciu ako ma plod pokial si za zakazanie interrupcii.
Predstav si situaciu, ze pretoze je planeta preludnena vlady na celom svete sa rozhodnu ze rodiny mozu mat len 1 dieta. (Nic nepredstavitelne, v Cine to uz "funguje"desatrocia). Mozme pre ilustraciu pritvrdit a dodat, ze aby sa tento zakon dodrziaval tak sa zenam po 1.porode odstrani maternica. Budes s tym ok? Ze sa niekto stara do tvojej maternice? Ze o nej nemozes rozhodovat sama? V com je tento zakaz iny od toho zakazat legalne interrupcie?
Ja som si minule vypočula príbeh spred rokov, za hlbokej totality, keď s potratom musel súhlasiť manžel. Doteraz si myslím, že sa tam tej žene muselo udiať niečo veľmi zlé, keď sa rozhodla k takému kroku. Manžel súhlas nedal. Žena začala popíjať, skončila jak troska. Nemilovane dieťa, ktoré vďaka otcovi sa narodilo a prežilo a matka ho bola nútená vynosit a porodiť, skončilo tiež nedobre a s rodinou sa vôbec nestýka.
Potom sú tu štatistiky koľko veľa ľudí u nás žije na či pod hranicou chudoby.
Mame plno deti v náhradnej starostlivosti ale nie právne voľných na adopciu, ktoré sa do nej dostali pre otrasné podmienky v ktorých žili.
Počet interrupcií každý rok klesá, ale každý rok kopa ludi venuje svoj čas a prostriedky, aby sa zákony sprísnili. Škoda, že toľko elánu nevenujú téme ako skvalitniť život už narodených detí. Postihnutých zdravotne či chudobou.
Jeden čas u nás vyšiel billboard s heslom v duchu: za 30 rokov som nestretla ani jednu ženu, ktorá by oľutovala, že porodila. A ja si hovorím, že asi sa nepýtala tá pani všetkých. Tých tyranych, tých čo nemajú čo do úst, tých čo majú traumu lebo dieťa je ťažko choré a nevládzu sa starať ani ho dat do ústavu. Viď medializovany prípad, keď otec odpojil syna na prístrojoch. Pokiaľ sa dobre pamätám jeho manželka niekoľkokrát skončila hospitalizovana na psychiatrii.
Kde sa hovorí o ženách, čo sa stanú psychiatrickymi pacientkami lebo to nedávajú? Závislé na tabletkách, či alkohole? Čo začínajú vetu svoje dieťa milujem, ale ...
Dieťa, ktoré sa narodí môže spôsobiť žene traumu tak isto ako UPT. Preto sa rozhodnúť má len a len ona. Ona aj dnes môže pri tehotenstve a pôrode zomrieť, či ťažko si poškodiť zdravie.
A úplná absurdnost už pre mňa, keď ti co bojujú o dušu za právo nenarodených a sprísnenie interupčných zákonov si vycapia na volebné putace heslo: mimovladkam ani cent!
Práve tým mimovladkam čo sa snažia, aby tie deti čo sa už narodili, mali kúsok lepší život.
Ale tak už sú narodené, už nech si poradia ako chcú.
A potom počúvaš ako dieťa s hlavou úplne v poriadku a šikovnejší ako väčšina zdravých si vyberá školu nie podľa toho kde ono chce, ale podľa toho či sú tam schody, koľko a ci vedenie je ochotné vôbec ho prijať.
Narodené deti akoby sa stávali neviditeľnými.
@zooeynka asi si necitala moj druhy prispevok … ja nie som “ za “ zakazanie interupcii, len som vyjadrila nazor ako nato pozeram a na vecne tie iste argumenty o znasilneni a pravach o rozhodovani o vlastnom tele.. ja som za to aby zakon ostal tak ako je, lebo zakaz nic neriesi … bude sa to akurat riesit ilegalne… ak zena chce, urobi to 🤷🏼♀️
@lonely66 zeny vy my vkladate do ust uplne veci ktore netvrdim !!! ani jedno z toho som nepovedala ! sex mam s muzom ked si ma vezme - cize preukaze zodpovednost ze so mnou rata do zivota, zaroven mi slubi pred celou rodinou v manzelskom slube ze prijme deti ako dar Bozi ! a nasledne ked otehotniem dieta prijmem …. vravim ze pre tuto dobu mozno absurdne … pre mna je absurdne pred manzelstvom roztiahnut nohy 20tim muzom bez zavazkov…ale proti gustu ziaden disputat