Mám 25 a každý ma tlačí, aby som mala dieťa
Ahojte zienky, potrebovala by som poradit 🙂 coskoro mam 25 rokov, svadbu. Coskoro sa vydam a kazdy mi prizvukuje ze je najvyssi cas na dieta. Svokra ta s tym nonstop otravuje priatel ten tiez uz chce ale problem je ten ze ja si stale niesom ista :( vobec nemam k detom citenie, bojim sa porodu aj vsetkeho kolo toho proste stale niesom pripravena a bojim sa ze nikdy nebudem :( I ked babatko by som chcela ale strach zo vsetkeho je vacsi ako tuzba. Mali ste niekto nieco podobne??? Kazdy mi hovori ze ked otehotniem vtedy to citenie pride no ja vzdy pochybujem ci to zvladnem ci budem dobra mama a vsetko okolo toho ........ hlavne sa bojim po svadbe uz to bude na dennom poriadku s kazdej strany. Fakt neviem ci sa niekedy odhodlam ...
Moja ja mám 30 ,4 roky vydatá a este nemam deti,lebo sa proste na to necítim.A ostatní nech si rozprávajú čo chcú.Samozrejme že počúvam sprosté komentáre,ale nič si z toho nerobím.Nemienim sa do niečoho tlačiť,čo nechcem.A nedajboh ,kedy že ich nemám,tak čo svet sa nezrúti.😉
@rhondab Ahoj, odjakživa som bola maximálne ANTImaterský typ ženy, žiadne vytešovanie nad bábätkami, nevedela som sa ani porozprávať s dieťaťom, resp. som ich brala ako dospelých..potom som stretla môjho manžela a akosi to prišlo prirodzene, že som si zrazu vedela predstaviť, že mám dieťa. To som mala 27 rokov. Po ôsmich mesiacoch chodenia, kedy sme veľa cestovali, keďže sme obaja milovali hory, to zrazu prišlo, že som otehotnela neplánovane. Tešila som sa, ale aj bála. Ja a deti???? Veď to nikdy nešlo dokopy. Teraz čakám tretie dieťa za tri roky 🙂)) Vieš, ono to niekedy príde samo. Že to tak začneš cítiť, že si to vieš predstaviť, že máš možno už aj túžbu po deťoch. Každý sme iný. Určite by ste si to však mali vyrozprávať s partnerom, mali by ste byť v tomto smere "naladení na jednu vlnovú dĺžku". Pred svadbou si treba ujasniť, aké máte predstavy, pretože sa ľahko môže stať, že sa zrazu začneš cítiť ako zahnatá do kútu, kde bude do teba stále niekto hútať ohľadom dieťaťa. Rodina, alebo ktokoľvek mimo teba a tvojho partnera nemá čo do toho hovoriť. Radím ti, užívajte si s partnerom teraz tú slobodu, čo máte, snažte sa robiť to, na čo máte chuť, pretože s deťmi to už nebude také jednoduchú, resp. na niektoré veci si počkáte roky, kým ich budete môcť praktizovať. A inak, stále nemám vzťah ku deťom, myslím cudzím, ale svoje vlastné deti ľúbim nadovšetko a neviem si už bez nich predstaviť život.
@rhondab ked sa na to necitis tak jasne ze do toho nechod... podla mna zena by mala vnutri citit cl dieta chce, obavy vzdy budu - mat dieta nie je jednoduche, vychovat z neho nieco este tazsie... na okolie kasli - mna sa tak babka stale pytala naco mi je vs, ze zena sa ma len dobre vydat, potom zas ze urcite budem nezamestnana, potom ma mali vyhodit z prace - preco stale nerodim?🙂 ked sa v praci darilo tak aj tak stale hlupe otazky - naucila som sa ich totalne ignorovat a zariadit si vlastny zivot - kazde moje dieta bolo planovane a vytuzene a kazde je milovane... obavy som mala ale vzdy a stale nejake su 😉 len s nimi v pohode zijem a nenecham sa nimi nejak ovplyvnovat v rozhodovani...
@rhondab ahoj. Ja som sa vydala v 24 r... babo sme zacali riesit tak okrajovo... ,,skusali" sme, ale zistili nam zdrav problemy... dokonca som v 26 r podstupila IVF-neuspesne... myslim si, ze sa nedarilo preto, ze som nebola pripravena, vnutorne presvedcena, ze to xcem... a som rada, ze sa to nepodarilo hned... s manzelom sme si uzili vylety, dovolenky, stretnutia s kamosmi v dvojke za tie 2 roky... otehotnela som nakoniec prirodzene v novembri 2016... asi preto, ze som sa upokojila, ze nemozem mat dieta a nikto uz na mna netlacil / lebo tiez som presne to iste pocuvala, ze uz by trebalo /... aaaa bol to sok, ked som to zistila... lebo som po tom netuzila... a dodnes nemam pocit, ze vau ake je to skvele byt tehu a o xvilu sa nonstop starat o baby - a to mam 20 dni do porodu :D takzeeee urcite nepodlahni tlaku okolia a sama sa rozhodni, ci ano, ci nie, inak nebudes spoko... vies- ty budes znasat tehotenstvo a ty sa budes starat o male, nie svokra/mama, atd... ;)
@rhondab Pravdu ti poviem, vzdy niekdo nieco bude riesit. Ked nemas dieti, preco nemas, kedy budu. Ked mas jedno, kedy bude druhe. Ked mas chlapa, kedy bude dievca. A aj ked deti mas, niekdo bude kecat ako ich obliekas, kocikujes, nosis, krmis, kojis... Vzdy sa nieco najde. Neries, je to zbytocne... Mozno nikdy nebudes citit WOW, DETI! (ja nikdy, ani teraz nie som nacena z cudzich deti... a to som este pracovala na zakladnej skole), ale ked sa rozhodnes ze chces vlastne, to tvoje bude INE, to bude tvoje, budes ho mat rada...
@rhondab nie si divná, je to normálne. Tie materské inštinkty prídu s pôrodom, môžu za to hormóny. Dajú Ti dieťa prvý raz do náruče a uvidíš, nič iné nebude v tej chvíli, len to dieťa. Radšej maj dieťa v 25 ako neskôr a zistíš, že je zrazu problém, lebo s neskorším vekom sa aj možnosť otehotnieť u ženy znižuje. Ja som mala syna v 22 a nebanujem, už je dospelý, a ja s mužom si užívame teraz, a je to fajn, je už taká pohoda, za ničím sa nenaháňame, lebo , čo sme chceli, sme dosiahli, spolu sme utužení aj vo vzťahu ( prešli sme si kde čím, no zvládli sme to ) a vek máme ešte stále dobrý. Veľa šťastia prajem a drž sa.
@libawet neviem ci toto je dobra rada... nemyslim si ze kazda zena to tak ma ako ty pises... ja som mala poporidnu depresiu a vztah s dcerkou som si musela pomaly budovat - ked si predstavim ze k tomu by este nebola zelana a vysnivana... vobec to nemuselo dobre dopadnut...
Inak mne akurat moj gynekolog/ porodnik prednedavnom potvrdil ze z jeho skusenosti maju problemy s otehotnenim tak zeny v 20tke ako v 40tke - a teda ako ja okolo seba pozeram tak sa mi to potvrdzuje - vela zien po 35tke otehotnie ani nevie ako a 20tky riesia vseliake oplodnovania...
Co sa tyka tej pohody - ty si uzivas teraz v 40tke, ine v 20tke - a potom v 60tke akurat na dochodok sa mozu starat o vnucata... ak by tvoj syn teraz prisiel s vnucatom tak by si sa bola schopna( asi si este v praci) ci ochotna on starat ked si si estelen zacala uzivat?😉
@libawet ale nerypem len uz mi lezu tieto sr reci o super uzivani si v 50tke a o mladych matkach na maturite na city... kazda druha tu mrnci kcoli praci, aky su zli vsetci lebo nechcu bez skusenosti s 3mi malymi detmi zamestnat ale pritom pojdu radit mat dieta bez skoly pomaly v 16tich aby boli potom mlade na mature:-/
Takze som ti mozno napisala take skombinovane postrehy ktore mas pravdu nevyplynuli cisto z tvojho prispevku - citam si celu temu a uz si asi 4ty takyto prispevok takze ta reakcia je taka na vsetko nielen na teba😉
a naco sa berete? nechapem
@dai ja to tak podobne vnimam ako ty 🙂 Lenže myslím si, že život moj a Tvoj sa netočí vylučne okolo detí a máme aj určité pracovné plany a preto sa na to pozerame tak. Sú ženy, pre ktoré je materstvo vrcholom života a stredom vesmíru a tie majú zas pocit, že už včera bolo neskoro otehotnieť. Ale to je v poriadku, každý si robí ako mu vyhovuje. 🙂
@dai všetko je relatívne, všetci sme individuálni, každý sme si strojcom svojho šťastia....preto žiadna zaručená rada na čosi, kohosi neexistuje. Môžeme len vychádzať z toho, čo sme sami zažili, prežili a ak sa nás ktosi pýta, môžeme povedať len to svoje a záleží od pýtajúceho, čo si z toho zoberie a čo nie - lebo on žije iný život, on má inú život. situáciu, on je proste iná individualita, a preto je len Tvoj problém, že Ti lezie na city, že niekto si užíva v 20-tke, iný v 50-tke, ten má toľko detí a ten toľko, a ten zasa žiadne, ten sa trápi a ten nie....celý MK je v podstate založený len na poznatkoch iných iným....
@libawet beriem... len presne pri odpovediach na tuto otazku tu mi pride ze je tu pretlak matiek ktore su diametralne odlisne od tejto dievciny - ona pise ze deti aktualne nechce, netuzi po nich, ma obavy etc. ...
ja som sa napr. v jej veku na deti citila a chcela ich - preto sa nevyjadrujem k jej pocitom a neidem jej tvrdit ze to pride ked bude drzat dieta v rukach - tu zial viem ze to prist moze a nemusi a dokonca sa stava ze to nepride aj pri zenach ktore tuzili po dietati - ale tam vacsinou zasiahne rozum a nejak to ta zena da... podla mna ked sa mozes rozhodnut tak urcite treba pockat pokial ten pocit pride...
co sa tyka obav- k tomu som sa jej vyjadrila kedze tuto skusenost s nou zdielam...
zas som sa rozpisala - ano suhlasim - mk je hlavne o vlastnej skusenosti - ale zas ked idem radit niekomu v takto dolezitej veci tak aspon ciastocne by som sa mala vediet podla mna vcitit do polohy danej osoby, ak to neviem tak je moja skusenost uplne irelevantna:-/ to je teda len moj nazor... a podla mna zena ktora po dietati tuzi sa nikdy nedokaze vcitit do koze zeny ktora po nich netuzi:-/ ale tak mozno len ja nie a ine ano... neviem
@dadka_bb nechapem tvojej otazke🙂 ludia sa musia brat len pre deti? Co ked deti nebudeme mat nikdy? Zo zdrav.dovodou alebo hocijakych inych mame sa rozviest ? Mna zaujimaju skor pocity zien ktore si tym presli🙂 a nakoniec maju zdrave babatko a vsetko zvladli
A este jedna vec buduci manzel o mojich pocitoch vie uz od zaciatku takze mu to nevadi inak by si ma nebral🙂 A berieme sa preto lebo sme spolu 6 rokov 2 spolu zijeme a chceme nas vztah posunut niekam inam🙂 mozno dalsie posunutie bude dieta.
Dakujem Vam 😻
@rhondab Pises, ze ti kazdy prizvukuje aby si uz mala deti a to mas 25 rokov. Asi naozaj vela zalezi od prostredia v ktorom sa clovek pohybuje. Lebo ja poznam asi tak jednu osobu zo svojho okruhu znamych, ktora mala deti takto skoro. Moja mama ma porodila 22 rocna, ja som mala svoje dieta v 35. Ale nikdy som od mamy nepocula vycitku preco este nemam deti a ani otazku kedy ich planujem. Moja mama to vzdy brala tak, ze je to moja osobna vec. Vedela, ze mam dost zdraveho rozumu na to, aby som sa rozhodla sama.
Raz asi tak 26-27 rocna som bola s mamou v obchode a stretli sme tam moju byvalu spoluziacku tiez s mamou. Jej mama sa zacala pytat mojej mamy ci by este nechcela vnucata; lebo ze ona by uz chcela. Normalne pred nami, dcerami, akoby to boli ony babky ktore si tie vnucata same aj porodia alebo co. Mojej mame sa to zdalo vrcholne nevhodne. Vnucata nie je nieco na co ma clovek automaticky narok, nieco, co si clovek moze od svojich deti "vypytat". A ani starat sa do toho kedy.
Mna cudzie deti nikdy nezaujimali a moja mama bola tiez taka. Vysvetlila mi, ze ked budem mat svoje, tak to bude ine, svoje dieta lubit budem. A ano bolo to u mna tak. Keby som ja mala cakat, kedy ma cudzie deticky zacnu zaujimat a zdat sa mi chutnucke, zlatucke, tak sa nacakam aj cely zivot. Psy sa mi zdali zlatuckejsie. Ale teraz ked uz mam svoje vlastne, mam aj k cudzim detom samozrejme lepsi vztah. Takto to fungovalo u mna, nemusi to fungovat aj u inych.
Ja som si myslela ze deti chcem mat ked som stretla svojho muza ako 28-rocna, ale prilis som to neriesila. Ked som mala 30, ochorel moj muz na rakovinu a ked mi s placom oznamil, ze po chemoterapii mozno zostane sterilny, vtedy som si uvedomila ze dieta mat naozaj chcem. Lebo to uz nebolo len o chceni, ale o tom ci vobec mozeme. Nastastie sa podarilo, po piatich rokoch - po rakovine, chemo, zotavovani sa z toho vsetkeho, nespocetnych kontrolach plodnosti ktoru som ja mala v poriadku a ICSI metode hned na prvy sup.
Chcem ti povedat, ze ta plne podporujem v tom, aby si na dietati zacala pracovat vtedy a len vtedy ked budes chciet ty. Kazdy z nas vie, ze cim zena dlhsie caka, tym sa viac znizuje pravdepodobnost rychleho otehotnenia, ale to fakt nikomu netreba pripominat. Kazdy pozna seba, svoje telo a svoje moznosti najlepsie a musi sa rozhodnut sam.
A nakoniec, zda sa mi dost tragicke ze v roku 2017, vo vyspelom svete vobec zena uvazuje o otehotneni nie z vlastnej vole a v case ked chce ona sama, ale preto, ze ju k tomu nuti okolie.
@dai komentujem len to posledné : takže máš deti alebo nie ? Túžiš po nich alebo nie ? Píšeš vo vyššom komentári : "kazde moje dieta bolo planovane a vytuzene a kazde je milovane", teraz píšeš: " a podla mna zena ktora po dietati tuzi sa nikdy nedokaze vcitit do koze zeny ktora po nich netuzi:-/ ale tak mozno len ja nie a ine ano... " značne si odporuješ, vieš to ?
..a ešte predsa len - žena je svojou prvotnou úlohou určená k tomu, aby rodila deti. Materinský cit príde pôrodom - vo všeobecnosti ( že Tebe neprišiel, je zasa len Tvoja vec a aj to pochybujem, možno Ti len nedali dieťa včas do rúk alebo si bola hormonálne rozhodená - mysli si o tom, čo chceš ), nehovorím o túžbe mať dieťa, to je celkom iná vec a u každej ženy je individuálna. To, že je žena, ktorá nechce /netúži mať dieťa, je blud. Každá, normálna a zdravá žena dieťa chce, aj tá , čo nemôže - tá o to viac a urobí pre to všetko, aby ho mala.
@libawet neviem co citas ale asi mas problemy s citanim s porozumenim - prepac... moje prispevky si vobec neodporuju - pisem ze ja som po detoch tuzila - ergo moje deti su planovane a vytuzene... neviem kde tam vidis rozpor...
pisem zaroven ze kedze ja som po detoch tuzila necitim sa opravnena radit a tvrdit zene ktora po nich netuzi ake to bude , co ty robis...
- nie, materinsky cit automaticky nepride porodom, a nie, zeninou prvotnou ulohou nie je rodit deti - a nie, nie kazda normalna zdrava zena musi dieta chciet - nenormalne skatulkujes a sudis vsetkych podla seba , robis univerzalne uzavery ktore su blbost - je milion prikladov spokojnych a stastnych zien ktore nikdy deti nechceli, nemali a zili spokojnejsie a naplnenejsi zivot ako rodicky roka...
ako po tomto tvojom prispevku sa nemusime uz dalej bavit, myslela som si ze mas mysel otvorenu ale viditelne mas len svoj nazor a nie si ochotna ani schopna prijat akykolvek iny, pripadne co i len o tom uvazovat ze moze nieco ine existovat☹
@dai OK, moje názory sú všeobecné, pohľad na už konkrétnu vec občas môj, príklad z môjho života a nikomu som ho nikdy nevnucovala, ani vo svojom osob. živote, ani v pracovnom, tak ani tu, na MK.
Nenapísala som, že materinský cit príde pôrodom automaticky, napísala som - vo všeobecnosti. ( a áno, uviedla svoj príklad )
Prečo je tu teda podľa Teba žena a čo je jej PRVOTNOU úlohou, ak nie to, že má privádzať na svet deti?
Myslíš, že žena, ktorá nemôže mať deti, je naozaj šťastná? Myslím tým - NAOZAJ, nielen to, že sa na šťastnú hrá. Poznám tiež ženy vo svojom okolí, ktoré nemôžu mať deti. Áno, vyzerajú byť spokojné a šťastné, no je to len prvý dojem. V očiach majú smútok....
Nie som matkou roka ( ak tým teda myslíš aj mňa 🙂 ), a tiež som ako 22 ročná po deťoch netúžila, skôr to bolo len čosi ako " mohli by sme tuším mať dieťa ", a tak sme mali. Ani ako tehotná som nepociťovala nejaký cit k tomu drobcovi vo mne, len som cítila, že to bude chlapec, to bolo všetko. Až keď sa narodil, to prišlo - áno, ten materinský cit starať sa a dávať pozor na ten malý uzlíček, neviem, kde sa to vzalo, bolo to tam. Áno, je to len môj osobný pohľad a postreh z môjho života, nuž som si ho dovolila uviesť.
Ty sa tak veľmi obhajuješ, tak "kričíš", tak veľmi napádaš ženy s deťmi pre akúkoľvek príčinu, že veľmi pochybujem, že ich aj v skutočnosti máš - lebo ak by si ich mala, nemôžeš písať to, čo píšeš, a ak to píšeš aj napriek tomu, že deti máš, tak je to zvláštne....ale net znesie veľa.
Vieš čo - ja Ťa v skutočnosti nepoznám, neviem kto si, ako žiješ, pre mňa si len nick s názvom " dai ", takže mne je úplne jedno, či sa so mnou budeš ešte baviť alebo nie, nie sme priateľky, nie sme v nijakom vzťahu, len v modrokoníkovskom 🙂 a aj preto a možno napriek tomu si s Tebou veľmi rada názory vymením aj v budúcnosti. Ak som sa Ťa čímsi dotkla, ospravedlňujem sa, rozhodne to nebolo úmyselne.
@libawet jasne ze ma nepoznas a je to uplne jedno😉 mam 2 deti a cakam 3tie - to ze ja deti ale chcem opat neznamena ze ich chce kazda - fakt mi nerozumies?
ja poznam aj smutne zeny co maju deti - mam z toho vyvodzovat ze deti su pre ne zle? pohybujem sa v prostredi zien ktore robia karieru - su sebavedome, vacsinou krasne, uspesne, mudre, ja som skor vynimka s detmi, vacsina ich nema a ani nechce - je to fakt - su spokojne, nasli sa v praci, cestuju po svete a realizuju sa v praci ako ty mozno s detmi... ja sa neviem tak bohorovne vyjadrovat ako ty kedze ako som pisala vidim zeny ktore maju deti a nie su stastne a zeny ktore ich nemaju / netuzia po nich a stastne su...
ak je hlavnou ulohou zeny mat deti co je potom prosim ta hlavnou ulohou muza? a co postihnutych ludi ktori deti nikdy mat nebudu? ako ja som rada ze nerozmyslam tak ako ty lebo mam pocit ze by ma to strasne obmedzovalo v pochopeni sveta☹
@minttu ""Prvotnou ulohou zeny je rodit deti""
to bolo voľakedy dneska prvotnou úlohou je dávať statusy a fotky dieťatka na internet. veď na to ho má
@germaniawerks Primitivny komentar od anonymneho prispievatela. Klasika.
aj ja som sa strasne bala ci to zvladnem a ci budem dobra matka a ci vobec mam dost pevne nervy na deti a hlavne som si nevedela predstavit porod, mala som strasny strach z toho no a teraz mam uz doma 2mesacnu dcerku a som najstastnejsia na svete.. ono to pride samo 🙂

Mne toto svokra tlkla do hlavy od 21... lebo to uz ona mala dve deti... a to je pre zenu najvyssi cas... nuz dnes mam 28 a mam 5 mesacnu dcerku... takze on ten najvyssi cas az taky najvyssi nebol... ale to je aj o tom, ze ja som na nu nereagovala a isla si svoje. Tiez som sa na to necitila. Az boli deti vsade okolo nas a v momente ked sme sa zacali s muzom bavit, ze vlastne uz by sme mohli skusit "pracovat" na detoch som nasla na teste dve ciarky. Bolo to krasne, plne citov, lasky... proste to sadlo. No a ked sa mala narodila, tak sa cele to stastie este znasobilo a dnes vlastne neviem co sme robili bez nej.