Musím ísť na potrat
Otehotnela som nechcene, s človekom ktorého nemilujem. Išlo len o sex, vzdy s kondómom a ostala som tehotna. Chcem ist na potrat, pretože nemilujem toho cloveka, nezijem s nim. Milujem svojho byvaleho priatela, chcem sa k nemu vrátiť (aj on mna miluje stále). Netusim čo mám urobiť 😒 či si dieta nechať (aj keď budem slobodna matka) a milovat muza s ktorým nebudem už moct byt, a navyse žijem v prenajme.. alebo ísť na potrat lebo viem že tomu dieťaťu nemozem dat rodinu, zázemie proste nic😔 ten chalan s ktorým som spala povedal, že sa o to dieta postará ale ja si to neviem predstaviť. Porodiť dieta a vzdať sa ho. Ani moj byvaly by to nerozdychal. Netusim čo urobiť 😢💔
@melany444
ty si komentar od lalala nepochopila. Ze nemozes mat deti je mi luto uprimne. Ale autorka, ci ine zeny v tejto situacii maju presne opacny problem ako ty. Myslis, ze je spravne obetovat sa pre cudzich ludi? Tvoja reakcia vyznela egoisticky - to je jedno ze tebe to skomplikuje zivot a nechces, ale my bezdetni chceme, tak roď. Chapes ako to vyznieva? Autorka naviac neposobi ako zena, ktora je proti detom. Prave ty si vies urcite precitit, ake by to bolo dieta vynosit, porodit a vzdat sa ho. Pre mna cista smrt!
Aby si ma spravne pochopila - u mna by potrat prichadzal v uvahu len v 2 pripadoch. DG absolutne nezlucitelna so zivotom ( umrtie plodu pocasctehotenstva) a priame ohrozenie mojho zivota! Zrejme by som donosila i dieta, ktore by kratko po porode neprezilo.
Ale zo svojho chcenia a problemu bagatelizovat oroblem druhych mi ozaj nepride ok
Prajem ti zazrak, akykolvek, aby si sa raz mohla tesit z dietatka.
"Radsej ako by som dala dieta jeho otcovi,aby sa onho staral kedze javi zaujem,ho dam na potrat,lebo nechcem,aby vyrastalo bez matky."
HOTOVY MENTALNY ATLET TOTO 🤦♀️
Autorka,
ak by si nevahala nechat si dieta za lepsich okolnosti, skus hladat moznosti ako si to male nechat a prezit. Das ho do jasli, nebude to jednoduche ale budes spokojna. Nie si 16 rocne dieta ale zena. Nemam fakt rusenie ake mas/nemas moznosti. Ale ja by som asi aj hory preniesla ako najst riesenie a male si nechat 🙂
Drzim ti palceva prajem vela stadtia. Byvaleho neries. Skor by som hladala riesenie s otcom dietata ak je co k comu.
@svetlonos tak isto som bola proti zasadne potratom nech už je dôvod akýkoľvek ťažký aj predtým ako som si prežila neplodnost, vlastne vôbec nešlo o nás ale o to ze si myslím, ze život je tak obrovský dar, ze musíme urobiť všetko na svete preto ,aby sme ten malý život neznicili aj keby sme sa mali obetovať a stalo by nás to veľa síl.
Mam pocit, ze dieta si nechces nechat najma kvoli ex....ze ti to znici sancu sa k nemu vratit. No uvazuj pragmaticky. Je v zahranici, asi sa nevrati. A vy k sebe tiez nie. Chapem, silne emocie, ale marne nadeje. Rozisli ste sa, nakolko zrejme bolo pre neho dolezitejsie daco ine. Co sa tyka otca dietata, urcite radsej slobodna matka, ako niekto, ku komu nic necitim.
@svetlonos ty si vobec nepochopila môj komentár absolútne nebol o tom aby sa autorka obetovala koli bezdetnym párom.
Samozrejme na 1.mieste je aby si každá žena dieťa sama nechala
Ale ak nieto radi zabiť dieťa napríklad miesto adopcie tak toto je pre mňa úplne nepochopitelne a tragické.
Ak by ťa bývalý miloval, už by sa vrátil. Máš vôbec predstavu čo tam on robí? Určite nežije v celibáte. Za ten rok sa už možno aj zmenil, je úplne iný a ty by si ľutovala, že si sa vzdala dieťatka kvoly niekomu, čo za to nestal. Ako vieš , že ťa bývalý miluje? Píše ti to cez správy? Aj ja som mala takého, a po čase prišla na to, že si tam nažíva s nejakou poľkou. Bol za ten rok aspoň pár krát za tebou ak ťa tak miluje? Ak si ho rok nevidela (čo predpokladám, lebo inak by si nevyhľadávala sexuálny kontakt s niekým iným), tak nestojí za to, aby si sa vzdala pre neho dieťatka. Nie si v dobrej situácii, ale plusom je že otec dieťaťa sa nemá problém postarať a pomáhať ti. Ja by som išla touto cestou, dieťatko si nechať a otec aj keď s ním nechceš žiť, nech ti pomáha so starostlivosťou a aj finančne. Pár rokov to bude ťažké, kým dieťatko vyrastie, ale aspoň nebudeš do konca života mať výčitky, že si sa ho vzdala. Aké mohlo byť, koľko už mohlo mať rokov. Je to aj tak nakoniec tvoje rozhodnutie, ja len toľko k tomu,že naozaj kým nemáš dieťa nepochopíš tú lásku čo cítiš. Kamarátka mi raz povedala, keď som nemala dieťa , že to proste miluješ inak to dieťa ako muža, že mi to nevie vysvetliť ale že to je iná láska, silnejšia. A mala pravdu, pochopila som, až keď som sa stala matkou. Preto nestojí za to, stratiť takúto lásku pre niekoho, koho si rok nevidela. Dúfam, že ti môj názor pomohol, a pomôže sa ti rozhodnúť v tvojej situácii.
@melany444
Ale ty nemozes ocakavat rovnake nastavenie ake mas ty od vsetkych ostatnych. Autorka ma problem - a ano pre teba by bol pozehnanim. No pre nu je to problem a treba to tak brat. Skor je ochotny clovek urobit dobre rozhodnutie pokial je pochopeny a nie odsudeny. Kedysi som bola tiez proti mnohemu, s pocitom ze musim inych presvedcit o mojej pravde. No uz som dozrela a nerobim to. Ja nie vzdy vidim do hlav a zivotov inych. A preto uz moju pravdu nikomu nevnucujem. Osvtedy mam pokoj na dusi. A autorka by si dieta rada nechala, len potrebuje vyriesit svoju financnu situaciu. Tu by sa skor hodili rady kompetentnych, kam presne sa obratit, kde hladat pomoc na start. A nie posielat ju na adopciu ci na potrat. Ja dufam, ze najde riesenieva bude stastna ibs dietatom.
Autorka, zostaň pokojná. V dnešnom ultramodernom svete je možné všetko. Buď rada, že si tehotná. Nie každá žena môže byť tehotná, aj keby veľmi chcela. Takže gratulujem. Tehotenstvo trvá cca 9 mesiacov, dovtedy sa uvidí, ktorý partner bude na čo. Nikoho nezabíjaj. Otec dieťaťa sa teší, tvoj chlap Ťa má rád. Všetko vlastne klape, všetko OK. Koho, čo do toho, s kým máš dieťa a s kým žiješ? V rodinách pomaly každý má iné priezvisko -muž svoje, žena po exmanželovi a dieťa po "susedovi" a čo spravíš?
Ze ani moj byvaly by to nerozdychal 🤣
Byvaly je pre nieco byvaly, ale strasne sa milujete..
Ze mas dieta by nepredychal, ale ze si spavala s inym, sla by si na potrat to by bolo ok a potom by ste uz vy dve hrdlicky zili spolu stastne az do smrti??
Uz vam v tom brani len to babatko? Tak ides na potrat?!
Sebecke, nezodpovedne, hlupe.. a to mas 24 rokov!
@elizabet173 Ale Ty už nemáš 24 rokov. 🙂 Teba vychovala iná doba. Teraz včerajší, dnešný a zajtrajší nie je ten istý.
Ak len trosku zvazujes,ze si ho nechas,uz to je znamka toho,ze si citliva,ze uz ho vnimas ako svoju suchst....
Ak si ho das vziat, budes to cely zivot niest so sebou.
Ako jednu velmi smutnu skusenost.
Prosim ta,nerob to.
To male za nic nemoze.
Stalo Sa to,treba Sa k tomu postavit zodpovedne.
Aj ked si myslis,ze ho nemas ako zabezpecit-podelite si starostlivost s jeho otcom,ktory Sa k tomu stavia zodpovedne.
Minimalne bude platit na dieta.
Dostanes predsa aj od statu daco a urcite ta ani tvoja,ani "partnerova" rodina nenecha len tak.
A isto pomozu,ak treba.
Dieta nepotrebuje milion predrazenych veci.
Potrebuje lasku,pozornost,samozreje jedlo...
Ale nemusi ma znackovy Kocik ani oblecenie...
Tento dar ti bol z nejakeho dovodu dann,prosim ,nezabijaj novy zivot.
Ani nevies,aky smutny je zivot bez deti.
A ktovie,ci by si Este potom mohla deti mat.ved stava Sa vselico....
Ak ta tvoj ex miluje,bude milovat aj tvoje dieta.
Ale tot nie je o laske.
To je o Tom,ci prezre,ze si spavala s inym..
To di musite vydiskutovat.
A tam je jedno,ci si s dietatom a ci bez.
@elizabet173 ani ja si to neviem predstavit. Ale nedá sa to ani porovnať s tým, ze niekto radi zabiť dieťa. Každý kto tak radi nesie spolupodiel viny na tom ak by sa tak daná žena rozhodola.
@osky
@melany444 bože vy ste rozprávkarky. to je mi ale poezie.
dobre tak nech sa páči, napíšte autorke IP S vasimi možnostami pomoci pre nu a dieta. vyspevovat tu kok***ny aky je zivot dar a ako to bude lutovat = čo vy o tom viete, aka je jej situacia a ako si to ona moze a nemoze dovolit. ja teda poznam baby co boli na UPT A nic nelutuju, maju uz aktualne deti so zivotnymi partnermi.
nevydierajte autorku svojmi panbožkarskymi rečami. dajte jej adekvatne a relevantne dovody prečo si dieta nechat a ako jej teda pomozete. lebo vy si tu napisete letaniu, odhlasite sa a aj szabudnete, že ste jej pisali. a ona je stale v situacií, o ktorej vy dve a všetky vam podobne nemate ani najmenšie tušenie.
@floki1994 v prvom rade pozerám či mám niečo našetrené, kde bývam s akými peniazmi môžem rátať ja som v tomto realistka.Ak by mala sama platiť podnájom, jasle, vykryť choroby a nie málo, otec dieťaťa sa po eufórii môže zduchnut a posieľať 100 eur...myslíš,že jasle sú v každej hornej dolnej?Čo, ak by dieťa musela vodiť neviem či ma auto niekde 40 km nie každý býva v Ba..su aj dediny, malé mesta..iné je, keď má niekto oporu rodičov, dobrý plat, zázemie aspoň nejaké ..tu to reálne vidím, že poučiť sa zo svojich chýb ísť na UPT.Autorka podľa odpovedí ešte nie je pripravená na takú zodpovednosť
@luccija samozrejme je to velmi individualne..nevieme vsetky detaily...ja nie som proti potratu ale je to velke rozhodnutie ktore si je treba zvazit a sla by som do toho fakt uz ako uplne poslednej moznosti...mam okolo seba mamicky ktore hned po strednej otehotneli a podla mna ready neboli ale ano je tam opora aspon od rodicov ked uz nemaju narok na nic okrem rodicaku a nemaju partnera...je to na zvazeni autorky...beriem argumenty pre aj proti
@banderaska29 konecne normalny nazor 🙂 neznasam tieto zaostale kecy. Vsak nech im posle cislo uctu a mozu jej mesacne prispievat na vsetky jej vydavky, lebo ju prinutili to dieta si nechat. Moralistky:D kazdy vztah je iny. Milujem, ked ludia z jedneho pribehu vedia posudit, kto ma aky vztah, ake financne zazemie, ake vnutorne nastavenie. Zivot je roznorody. Ludia sa rozchadzaju, ale aj schadzaju. Mne pride, ze tu ludia zaspali dobu a myslia si, ze je len jeden druh lasky, jeden druh rozchodu, jeden druh spolunazivania a ked zrazu niekto ide inym smerom, uz je to na 100% zla cesta 🫣
@luccija rodičov nemam, mám len súrodencov ktorý majú vlastne rodiny. Pracu aj plat mám dobrý, ale zostať sama na RD by bolo nepredstaviteľne pre mna. Nedala by som to. Platím najom 550€ plus strava atd.. viem že sama s babom nemam šancu to utiahnut, jedine ak by som po pol roku sla hneď naspäť do prace.
@autorka prosím ta vypni tuto diskusiu lebo panbožkarky ta tu zruinuju a to teraz nepotrebuješ.
fakt si k tomu v klude a zodopvedne sadni sama s potenciálnym taťkom. a prejdite si možnosti. ja som za život, určite ano, sama som matka, ale som za slobodnu volbu podla svojich možnosti. viem ake je nakladne a naročne mat dieta, som realistka, nebudem ti hovorit nechaj si ho a ani nenechaj. je to na tebe a rozhodnes sa správne a zodpovedne nech to bude akokolvek po skutočnom uvážení.
@autorka nenechaj sa tu zvalcovať nezmyslami typu vražda/zabitie… Ani jedno potrat v tomto štádiu tehotenstva nepredstavuje. Vieš, dôležité je len jedno - ty! Byť slobodnou matkou nie je pre každého. Konpletne ti to zmení život, a to v akom zmysle záleží od mnohých premenných. Dnes sa budúci otec tasí so starostlivosťou, ale poznáš ho? Veríš mu? Nevyprchá jeho nadšenie s prvou slozenkou?? Kde budeš bývať s dieťaťom? Aký budeš mat príjem? Z čoho vás budeš financovať? (A nemyslím miminovské časy, ale tie neskoršie, drahšie). Hľadať reálne odpovede na tieto otázky je oveľa zodpovednejšie než sa nechať uchlácholiť tým, že “nejak bude”. Nebude. Bude tak, ako to budeš schopná zariadiť ty. S nikým inym totiž počítať nemôžeš.
A potrat - ten tiež nie je pre každú. Mozes si ho racionálne odôvodniť, podstúpiť a odsunúť v hlave ako trpké ponaučenie. Ale môže ťa aj psychicky rozložiť, pretože je to nezvratný úkon.
Premyslaj dobre a triezvo. Ideálne riešenie po ruke bohužiaľ nemáš, ale to neznamená, že je jedno z nich zlé🌷
poznam zenu, ktora podstupila potrat a poznacilo ju to na cely zivot 😞
A poznam zenu, kt. tiez podstupila potrat, psychicky to ustala a po rokoch, ked sa marne pokusala mat dieta, nastupili psychicke problemy. Myslim ze potrat je traumatizujuci pre kazdu zenu.
Ak mas aspon trochu podmienky na vychovu a otec dietata je ochotny ta podporit a vychovavat dieta s tebou, tak by som si na tvojom mieste dieta nechala. Teraz si este nevies predstavit, aky prival lasky a aky dar je dieta, ako vie dat zmysel zivotu. Ak teda chces mat deti, nie kazdy ich chce a je to v poriadku.
Ako toto je trocha neferove, takáto radodajka ktorá spava s chlapmi bez vzťahu, užíva si hneď otehotnie a také čo sú poriadne majú alebo chcú mať normálny vzťah, tak nemôžu otehotnieť.
Ty sa dievča uvedom,ísť na potrat?Veď nosíš v sebe to najcennejšie a najkrajšie čo môže byť a ty si to chceš dať zobrať?
Rada ti pomôžem sa správne rozhodnúť. Pracujem ako kouč a terapeut a prevediem ťa cestou pochopenia a rozhodnutia tak, aby si vedela, že to bolo správne a tvoje rozhodnutie. Napíš mi a poviem ti viac ako pracujem a ako ti viem pomôcť
@jamacka 😇 amen! V jedinom príspevku si dokázala autorku(ktorú ani nepoznáš) uraziť,odsúdiť a veľmi fundovane poučiť! Teraz buď múdra a poraď jej. A mimochodom: život nieje fér!

Ked je to ex...prečo ta trápi co povie atď?! Je to ex...
Zameraj sa na nový život...to co sa nám zdá nepredstaviteľné poväčšine byva to najlepšie...