Plánované prerušenie tehotenstva v 17. týždni
Ahojte, prosím je tu niekto kto podstúpil prerušenie tehotenstva v takomto stadiu? Za každú odpoveď vopred ďakujem
Super si to napisala. Vnimam to presne tak ako ty, ako nezodpovedny a fanaticky pristup, vobec nie ako Bozi zamer.
A dakujem, ze si to tu napisala skor, nez som si to pozrela cele.
P.S. Aj katolicka cirkev uz dnes uznava niektore formy antikoncepcie zo zdravotnych dovodov, preto mi tito ludia pridu ako mimozemstania. A uvadzat ich ako priklad konkretne k tejto teme, no neviem. Mna by to vylakalo, nic ine.
Mrzi ma,ze prezivas taku tazku vec, ja uz mam vselico za sebou,ale nevuemvsi predstavit,stat pred tskymto vaznym rozhodnutim. Necitala som diskusiu,ale ja by som v prvom rade vyskusala vsetky dostupne metody, na potvrdenie diagnozy, trisomy test, toho Mudr.Grochala resp.neviem co vsetko este, bez ohladu na peniaze, ved co je to par stoviek eur v porovnani s tym,ze rozhodujes o zivote a smrti SVOJHO dietata..! A skusila sa skontaktovat s rodinami takychto deti. Drzim ti velmi palce,ak sa uz rozhodnes akokolvek bude to dobre,lebo to bude tvoje rozhodnutie.
@nebojtesa tak zas mam 35 rokov plus 2 VS zameranie na SZS nemyslim si ze som az taka stara, aby som to nevedela porovnat. Ani jedno dieta sme nemali v lahkom stupni MR, vsetky boli stredny stupen B variant. Ale nejdem sa hadat.Mas dieta male, uvidis ako to bude s nim v skolskom veku.
@trdelnik234 Citujem : "Aj katolicka cirkev uz dnes uznava niektore formy antikoncepcie zo zdravotnych dovodov, preto mi tito ludia pridu ako mimozemstania." Mozes prosim ta napisat o ake formy ide a toto svoje tvrdenie podlozit aj konkretnym vyhlasenim ?"Pokial viem a mam nastudovane, ide o prirodzene metody regulacie, ci kontrolovania alebo planovania tehotenstva, zname ako Bilingsova, symptotermalna,..O ziadnych inych nemam vedomost. Dakujem.
@svetlana35 na to ze mas dve VS celkom slusne kecas... ze tie deti su stastne lebo si neuvedomuju ze su ine ? Aaaaaaaha 😁
@nebojtesa ano, pretoze su to deti, ked vyrastu, potom si uvedomis cely ten rozsah tvojho rozhodnutia - ja pisem z pozicie surodenca, sice s inou dg, ja som zdrava, ale cely zivot som prezila s postihnutymi i zdravymi ludmi....ano, ziskala som extremne velku empatiu (co je v dnesnom svete velkou nevyhodou a velakrat na to doplacam) , a takisto naucilo ma to vela veciam, ale tych znicenych rodin nenaplnenych osudov, tych problemov a trapeni co som videla a zazila, tolko premarnenych zivotov..... teraz viem ako matka 3 (zatial vdakabohu) zdravych deti, pokial by som mala zavaznu dg potvrdenu uz v tehu, vyriesila by som to po dohode s mm podla mojho prava...a pokial by zasiahla vyssia vola, ze o tom neviem, tak budis svoje dieta budem lubit aj keby co, ale vedome by som svojim detom svoj udel nedala....empatii,velkodusnosti, porozumeniu , ochote pomoct slabsim, ktori maju ine predispozicie v zivote ide aj inac, u nas konkretne to v rodine uz je...
@vevesh Aku pravdu si napisala.....ja som tu moznost nemala, Ako som pisala, dostala som do ruk "zdrave" dieta. Milujem ho nadovsetko. No nebudem pisat o Tom, Kolko trapenia je s tym spojene. Nie mojho vlastneho, Ale nasho spolocneho.
@bona_dea ano lebo pri ich intelekte oni rozdiel nevidia az taky aby ich to trapilo.
@svetlana35 tak to sa riadne mylis...chod vratit diplomy...
@bona_dea nemusim v praci som uznavana, pomohla som par rodicom, ale mozme o tom polemizovat v sukromnej poste ak ta to tak velmi zaujima. Ty mas aku prax v danom obore? 🙂
@smallbubu v prvom rade prajem vela sil nech to vsetko dobre dopadne 🙂. v druhom prosim ta skus este navstivit viacerych odbornikov, napr. toho spominaneho p. grochala v martine, on je naozaj spicka v tejto prenatalnej diagnostike. pretoze fakt je pravda ze sa casto stava ze lekari predpokladaju postih a v skutocnosti tam nemusi byt a dieta je uplne zdrave ! drzim palce !
Inak a co je ucelom prirodzenych metod regulacie pocatia, tych povolenych cirkvou? Nie je to forma antikoncepcie?
Akoze su to metody zalozene na abstinencii v urcitom obdobi cyklu, bez zasahov do organizmu zeny,ale ucel je ten isty, zabranit pocatiu. Ci sa za to poslednych 10 rokov zmenilo a zostalo len "milujte a mnozte sa?"
Co sa prezervativu tyka
https://svetkrestanstva.postoj.sk/8946/papezi-a...
Som rada, ze si ma to na upozornila, lebo ja som to mala z ineho zdroja a fakt som si myslela, ze rychlo vygooglim nejake prehlasenie z vatikanu napriklad o pouzivani prezervativu a teraz, ked to citam poriadne, tak on vlastne nehovori ani ano ani nie, len nabadza k sexualnej zdrzanlivost a abstinencii, takze ziadne verejne prehlasenie za uzivanie prezervativov sa nekonalo.
Inak mam za sebou 6 rokov vo velmi konzervativnom katolickom prostredi, uz pred 15 rokmi nam lekar gynekolog vysvetloval jednak prirodzene metody pocatia a planovania rodiny ( presne tie, ktore spominas)a jednak to, ze ak su zdravotne dovody, pre ktore sa pocatie neodporuca, tak nie je hriechom takemu pocatiu predchadzat.
A mozno sa to za poslednych 10 rokov zmenilo a uz to problem je. Priznam sa, ze uz sa (nastastie) v tychto radikalnych kruhoch nepohybujem, takze neviem.
Ale dakujem, ze si ma na to upozornila, lebo ja som bola fakt presvedcena, ze vzhladom k povodu sucasneho papeza sa tieto veci zmenili. A ono nie. Ale to je na inu temu, nerada by som, aby sa to tu zvrtlo.
Pekny den a sorry za off topic.
...to nie dietatko bude mat neplnohodnotny zivot...ono bude mat svoj zivot...plny radosti,stastia, a usmevu...ono nebude rozumiet,ze je ine...Rodicia sa boja,ze oni budu mat neplnohodnotny zivot...neviem co viac napisat...je to zivot...zazrak zivota...a DS je podla mna najlahsie postihnutie...dietatko sa moze poskodit aj zdrave v hociktorom stadiu...nidky nie je istota,ze zostatne zdrave...ale nie som na tvojom mieste,takze radit nebudem...lebo neprezivam to co ty...je mi to luto...luto mam...ale hlavne tych deti,ktore musia nasim rozhodnutim zomriet...
Ja už fakt nerozumiem,veď ľudia sú rôzny,nikdy nevieme či vobec o hidinku neumrieme.Aj pri navečšej snahe nalinajkovať si život,nas niečo dobehne.A tie čo tu pišu o potrate v takych pripadoch ich ešte len niečo dobehne.Ani prachy ani dovolenky ani pohodlny život vás neurobi šťastnými.Treba pochopiť vyšši zmysel života.Ako v 2sv vojne to tu vyzera a este Mengelejev tu chyba.
Oprava Mengele😕
@ematko29 dejepisarka vo mne sa uz zhrozila, že tu z chudaka mendelejeva robíš nacistu 😀, ale nechcela som byt trapka, tak som len trpkú slinu prehltla 😂 inak maš pravdu, niektoré vyroky tu o hodnotnych a nehodnotnych životoch silno zavaňajú nacistickou retorikou....😔 ale zase ani ten nabožesky fanatizmus nie je bohviečo .... ono su to strašne ťažké otázky a nemala by platit ziadna generalizácia..
😂Hej šak som rychlo opravovala 😂
Ake zufalstvo musela citit matka autistickeho dietata, Ked sa uz s velkym synom hodila pod vlak ? Preco sa nehodila Ona Sama ? Lebo to dieta sa vedelo o seba postarat ? Nie, radsej ho "vzala so sebou" a nechala tu otca so zdravym dietatom. Pritom to dieta mohlo byt vo svojej podstate stastne.
Boze, precitala som si skoro celu diskusiu a pri niektorych prispevkoch som si poplakala. Nikto nieje v tvojej kozi a nikto nevie, s cim vsetkym sa musis pasovat. Moja kamaratka rodila v 18 t. Dietatko malo viacere postihnutia. Som zdravotnik a s kamoskou som si tym celym presla, od rozhodnutia dieta nedonosit, az po porod a obdobie po. Ak chces popisat, alebo sa nieco opytat, mozeme cez ip.
Vám šibe úplne...v živote treba brať veci tak ako prídu a nejak ich spracovať, ale pokiaľ mám možnosť voľby tak ju milerada využijem. Sú veci,ktoré sa ovplyvniť dajú a sú veci,ktoré zas nie. Všetkých moralistov,presviedčačov a podobné indivíduá je obrovské 💩 do toho ako sa druhí rozhodnú. To,že ja s niečím nesúhlasím nie je dôvod aby som sa tu vylievala na fóre a odhovárala niekoho od rozhodnutí,kroré sa týkajú výhradne jeho života. V školstve je problém a veľký...keďže tu nejde o stádovitosť ale všeobecne o to,že ľudia nie sú schopní akceptovať a prijať to,ako žijú ľudia okolo nich.
PS:je rok 2017 ale vy ste stále v roku '85... čo by si tak susedia povedali 🙄🙄🙄
Hlavne v prípade,že sa vás nikto na názor nepýtal.To,že máte možnosť sa vyjadriť ešte neznamená,že ju musíte využiť za každých okolností
@bona_dea
@majtnerova ja normalne zasneme ske ste vy hnusne puce! musite sa naozaj vsade miesat a mamicku presviedcat o svojej pravde? ona sa rozhodla, len chcela vediet ako to funguje kedze zrejme v takomto tyzdni sa bezne potraty nerobia a nikto nie je zvedavy na vase hlupe a nevhodne nazory, matka zem ale som sa nas*ala!!!!!!!!!
Čakala som neviem aké postihnutie,je to "len" DS,pre niekoho možno "až" DS....všetko je na tebe na tvojom svedomí,je to tvoj život,nie náš...asi čakáš povzbudenie k ukončeniu tehotenstva,možno by bolo lepšie ťa tu povzbudzovať k tomu,že takéto dieťa sa dá zvládnuť ,ostáva dieťaťom celý život a doslova vidíš svoj výtvor,to čo doň vložíš...nikde nepíšem,že to bude ľahké,ale ozaj neviem,či je ľahšie podstúpiť takýto zákrok......možno by sa mohla ozvať mamička Sáry /Sárka má DS a je to moje obľúbené dieťa z MK,osobne ju nepoznám/,neviem mamičkin nick,možno ho niekto napíše....
moja skúsenosť-čakala som tretie dieťa v 42r.veku,samozrejme lekár ma posielal na amnio,nešla som,kým som neporodila som netušila,či dieťa bude zdravé a tiež som sa vnutorne pripravovala aj na DS,z odborného hľadiska /som zdravotník/ som si zistila ako sa takéto postihnuté dieťa "dáva preč" a toto by som ozaj nedokázala podstúpiť,ja nie,viem,že iné ženy áno,možno presne nevedia o čo ide....
držím prsty,,nech sa rozhodneš tak,aby si toto neľutovala...a ešte si myslím jednu vec- tu musí zasadnúť rodinná rada,otec dieťaťa,súrodenci /ak to ich vek dovolí/ dedkovci a babkovci s tým kto ako by vedel pomáhať s takým dieťatkom....
@alessia443 čo sa týka MUDr Grochal je aj veľmi ľudský, ak potrebujete radu DS prípadne iné postihnutie, nepýta ani peniaze za vyšetrenie.
@kofola242
ona nechce vedieť ako to fuguje,to tu vie málokto asi aj nikto,toto jej vysvetlí lekár,ak by sa opýtala...aj s príp. komplikáciami....ona potrebuje čítať povzbudenie k takému činu....ty nemáš právo vyčítať niečo ženám,ktoré sa postavili za toto dieťa,môžeš akurát tak napísať autorke,áno,choď máš moju podporu....
ak dá niekto tak citlivú tému na verejné forum,tak si prečíta kadečo za aj proti,ale možno práve toto potrebuje,čítať,aby sa rozhodla najlepšie ako sa dá...
Oprava ak potvrdí DS alebo nájde u dieťatka ine postihnutie nepýta za vyšetrenie peniaze

@svetlana35 mam s tym skusenosti a nebude to problem. Vacsina DS ma lahky stupen mentalnej retardacie, ten stredny bol v minulosti, ked sa deti odsuvali do ustavov a pod.