Po missed abortion ma neposlali na kyretáž. Je to normálne?
Neviem či tu už nal niekto takýto problém a pravdupovediac nemám momentálne energiu v diskusiách pátrať...Včera mi gynekológ oznámil, že nášmu bábätku prestalo biť srdiečko. Podľa MS som v 9tt, plod vyzerá na 5+3 alebo 7+3, podľa každého ultrazvuku inak. Môj gynekológ ma poslal na kliniku kam patrím podľa obvodu na potvrdenie nejakým špeciálnym citlivejším ultrazvukom. Tam mi MA potvrdili. Bolo to moje prvé tehotenstvo a som psychicky samozrejme na dne, momentálne však riešim ďalší problém. Gynekologička, ktorá ma má na starosť ma však ani po tomto potvrdení neposlala na kyretáž vraj kvôli tomu že nie som akútny prípad lebo nekrvácam ani nešpiním!!! Je normálne ženu ktorá potratila nechať čakať kým nezačne krvácať??? Neviem kedy bábätko umrelo, neviem či mi nehrozí otrava krvi, nikto minnič nepovedal, len ma poslali domov. Nehovoriac o tom, že mi je strašne z toho, že s tým musím ďalej fungovať a moja psychika je akurát tak v háji lebo už to chcem mať samozrejme za sebou :/ Jedna pani gynekologička sa vyjadrila, že by sa takýto prípad mal riesiť okamžite lebo je to pre mňa nebezpečné, ďalšia sa vyjadrila, že je možné zvoliť tzv. vyčkávací postup a teda čakať kým sa to same nevyplaví. Mám bolesti krížov, občas kŕče, je mi strašná zima a mám pocit že toto je len nejaká nočná mora :/ len to chcem mať už za sebou, prekonať túto stratu, dať sa doporiadku psychicky aj fyzicky a skúsiť to znova. Mam pocit, že týmto prístupom sa to len odďaluje. Má niekto podobné skúsenosti prosím? Poraďte mi prosím. Ďakujem za každú radu.
@katey ten clanok som citala a pravdupovediac mat porodne bolesti pocas toho ako sa maternica snazi mrtvy plod vypudit ma dost vystrasilo..v kazdom pripade doktor mi len potvrdil to co som aj sama citila, same by to neprislo, krcok pevne uzavrety telo si neuvedomilo ze uz je koniec. Prirodu by som volila ak by som aspon spinila alebo mala krce..hlavne ze uz to mam za sebou, teraz sa chcem dat co najskor dokopy a potom sa posnazime znova 🙂
@ninan2 no ja tak ci tak stale spinim, tak to asi ani nemusim riesit 🙂
daj vediet, co ti povedal dr.
@katey to fakt vas dve deticky opustili presne v ten isty den, tri roky medzi nimi? teda vtedy sa to asi zistilo... to je sila ☹ a ten zapal maternice nevies, z coho si mala? urcite to nie je nic prijemne ☹
@ninan2 prvy krat som mala v 6tt, druhy krat v 10tt, ale zastalo vyvojovo na 6+3tt. po prvom to gyn riesil, pobehali sme genetiku a podobne, nic sa nezistilo. moj sucasny gyn nejde riesit nic a mne to vyhovuje.
@poohie no hej, bolo to v ten isty den, co mi robili kyret, vzdy 21.10. teraz som to zistila skor, mala som zvlastny vnutorny pocit, ze nieco nie je ok uz 5 dni pred tym. a zapal som si jednoznacne ista, ze som mala z toho zakroku. Oni sice tvrdia, ze sa musi cistit aby sa predislo zapalu, ale pritom vysledok bol opacny. ja som asi za 10 dni po kyrete dostala zapal, dal mi atb, z tych mi bolo zle dal mi dalsie a dalsie, nic nezaberalo.. potom ma poslal na nejake nazvem to ozarovanie nejakou lampou, to tiez nezabralo.. proste nic nefungovalo, bolesti stale velke. nakoniec som si kupila biolampu, napchavala sa wobenzymom a tak to preslo.. preto som sa tak velmi snazila vyhnut cisteniu tento krat ale moj gyn ma prehovoril, ze ma sluzbu v nemocnici, ze sam mi to urobi a zatial mu na 100% doverujem a vyzera to tak, ze to fakt spravil setrne.. ale pre istotu som aj teraz uzivala wobenzym asi dva tyzdne
@poohie @pony7 @sue Ahojte, tak mala som dnes kontrolu, vsetko v poriadku, zostalo tam len kusok sliznice, je to vraj velmi dobre vycistene, moze byt akurat najblizsia MS trochu silnejsia... Nakolko mam v poriadku vsetky krvne testy vratane zrazanlivosti a stitnej zlazy, nema mi ani co vysetrovat, a tento MA bol podla neho jednoducho len nahoda. Podla neho je dokonca statistika ze 1 zdrava zena ma mat zo 4 tehotenstiev 3 deti a 1 potrat... Pytala som sa na ten sex, tak vraj po 2 tyzdnov od zakroku uz v pohode. A co sa tyka otehotnenia tak mozem hned ako sa na to budem fyzicky citit, takze hned aj po najblizsej MS... 🙂
@ninan2 dakujem za info. som rada, ze mas vsetko ok. takto by som si predstavovala svoju kontrolu aj ja. ale tak aspon som sa popytala, co som chcela a dostala som odpovede. a ostatne sa docitam tu 🙂
tak ja som presne ten pripad podla statistiky 🙂 najskor tri zdrave tehotenstva a potom jeden potrat... ved som si aj hovorila, ze co mozem viac chciet, raz sa muselo stat aj toto alebo cosi podobne...
@poohie no moj gynekolog je sukromny, platim za kazdy termin u neho, ale tak aspon vzdy ma na mna dost casu takze mozeme aj takto detailnejsie debatovat... co je super 🙂 Ale zabudla som mu spomenut ze v nemocnici mi buduci tyzden este maju dat vysledky z histologie/cytologie odobrateho "materialu" pocas zakroku, teraz si nepamatam ty si tiez bola na kyretazi ci to islo spontalne? Ale vraj je minimalna sanca aby sa nieco z toho zistilo, robi sa to automaticky.
Tak ano, mozes byt stastna ze mas tri zdrave deticky, kolko je zien ktore nemaju ani jedno a snazia sa roky, co ale samozrejme nijak neznizuje tu bolest zo straty... Aj ja som rada ze mam aspon dcerku a neberiem to teda zatial nejak moc tragicky, pevne verim tomu ze najblizsie sa uz vsetko uspesne podari az do konca...
@ninan2 ja som sa na to tiez zabudla spytat, v nemocnici pri prepustani mi povedali, ze vysledky z tej histologie pridu mojej dr, ale neviem, kedy. ale asi keby tam daco bolo, tak mi zavolaju. aj ked som bola na odbere krvi, tak vraveli, ze netreba volat, len keby bolo daco zle, tak sa ozvu.
no ja som dostala od Boha zvlastnu milost, ze som to cele prezivala v totalnom pokoji, neda sa to ani opisat. ludsky nemozne. je mi to luto, ale akosi to dokazem brat s nadhladom. a asi tri zdrave deticky doma k tomu len prispievaju.
ahojte,
ja som sa po zisteni missed abort dohodla s lekarom prave na vyckavacom postupe, ved my same sa predsa rozhodujeme o svojom zdravi a potom si aj nesieme zodpovednost. Po mojej skusenosti by som vsak vyckavaci postup nikomu neodporucala. Tazko totiz odhadnut intenzitu spontanneho potratu, ktory sa moze (nemusi) rozbehnut. Mne sa rozbehol par dni po druhom potvrdeni MA, akciu srdiecka lekar vobec nevidel, ale kedze sme babatko chceli, cakalo sa, ci sa nestane zazrak.
Ja som skoro vykrvacala, musela ma brat zachranka, viackrat som omdlela, riadne som sa doudierala, bolo to dost dramaticke a keby som nemala pomoc, mohlo to velmi zle skoncit.
Co tu citam, ze niektore krvacali a pohodka, tak takto som si to predstavovala aj ja, ze potom pozru sonom, ci sa vsetko vycistilo a ideme dalej. Bohuzial mne museli robit akutny kyret, pretoze som nemohla prestat krvacat, sli zo mna kusy a kolabovala som.
Ono prirodzene veci su fajn, ale tazko odhadnutelne...myslim ze skuseny a zodpovedny lekar vie urobit kyret dobre a nic neposkodit.
Nikomu by som uz neradila byt doma a cakat. Moze to byt velmi nebezpecne.
Baby ja som práve prišla od gynekológ. A mam rovnaký verdikt MA nechapem to mala by som byt podľa menzes v 10 TT ale babo je tak na 6tt a srdiečko ani nezačalo byt uz od prvého utz som mala zlý pocit stále mi hovoril ze je to menšie ako ma byt :( cítim sa ako keby ma niekto prefackal. Pred 4 rokmi sa nám narodila dcérka a to bolo bezproblémové tehu nechapem co to prečo sa toto deje :( napísala mi sestrička doporučenku na interne ale ja nechcem aby mi to v Trnave robili ja by som chcela nech si to telo vyčistí samé bojím sa tej anestézie a vôbec toho ze sa maju vo mne rýpať mam z toho celého velky strach da sa to samovycistenie nejako pritiahnuť baby ako ste to celé zvládali ja mam síce jedno dieťa svoje doma ale aj tak som šokovaná a neviem ani kde je sever snažím sa byt silná ale len si na to zmyslim len sa pozriem na brucho a uz sa mi tlačia slzi a najhoršie su tie bruskate Maminy v plnej čakárni všade vonku kočíky a bábätka som ako v zlom horore a chcem sa prebrať tak velmi sme sa tešili na druhé aj dcérka :( co mam robiť mam. Tyzden počkať a potom ist nech to výberu alebo hned ist ach bože :(
@katey co je ten wobenzin
@bandikovajana je mi luto, co sa ti stalo, mam to za sebou uz 3x, tak sa viem vcitit do tvojich pocitov. "Vdaka" viacnasobnym potratom som mala moznost vyskusat obe moznosti - ukoncit to kyretom, aj samocistenim. Mozem ti povedat, ze kyret bolo to najlepsie, co som zvolila. Okrem komplikacii, ktore spominala @olivia6 , vplyva samocistenie najma na psychiku. Babo uz sice nezachranis, ale aspon to mozes mat co najskor za sebou. Ked sa mi spustil samovolny potrat, bolo to pre mna nesmierne utrpenie, fakt silne krvacanie s velkymi kusmi a mna psychicky polozilo vedomie, ze tam niekde je to malicke. Pri kyrete ma uspali a ked som sa zobudila, citila som okrem bolesti (nie fyzickej) hlavne obrovsku ulavu. Pri vyckavacom postupe mozes cakat dlhe dni, dokonca tyzden-dva, kym sa to spusti a kym nie je zahojene telo, nezacne sa hojit ani bolest v srdiecku. Drzim palce, akokolvek sa rozhodnes 😔
@bandikovajana - ak mas silu cakat, tak mozes par dni pockat, ci sa cistenie spusti same. ale zrejme je to narocne na psychiku. ja som to absolvovala v januari. ale uz na pohotovost som isla s miernym krvacanim. dva dni som cakala a isla na kontrolu a znova doporucili kyret. tak som sla a bolo to uz rychlo za mnou. spravili mi to velmi dobre a bez akychkolvek komplikacii. ale urcite doporucujem potom cakat aspon 3-4 cykly,kym sa znova zacnete snazit. nech si hovori kto chce-co chce - telo sa potrebuje zregenerovat.
Zelam vela sil.
@sjuzan77 uf tak to je teda ozaj veľa 3 x neviem prečo sa to deje takéto hnusne veci prečo to boh dopustí :( je mi to ľúto veľa z nás si tým prešla a este sme zďaleka asi neni posledné. :(
@elfi1 baby ja sa ani tak nebojím kyretu ale tej anestézie :( jasne ja by som min 3 cykli čakala aj keby mi lekar povedal ze netreba je to logické ze telo potrebuje regeneráciu a ja tiež lebo ak by sme to uponahlali neprežila by som to znovu
@bankovajana presne viem o čom píšeš, nám sa to stalo v lete. Dr. mi hovoril, že je lepší kyret, nakoľko môže dojst k silnému krvácaniu a že môže žena aj v krajných prípadoch vykrvácať. A ako píše @sjuzan77 ide hlavne o psychiku. Po kyrete to máš hneď za sebou. Aj ja som sa veľmi bála, ale som chcela mať všetko rychlo za sebou. Medzi mojou malou a babom by boli styri rôčky, našťastie naša ešte nič nevedela. Prajem veľa síl. A už akokoľvek sa rozhodnes, treba myslieť dopredu, čo bude. Este sa nám iste podari, verím tomu. Držím palečky
Patrilo to pre @bandikovajana
@bandikovajana je to velmi kratucka anesteza.ja som vnimala uz ked ma odvazali zo saly. Bola to rychlovka.
Samozrejme dlhsie trva,kym sa s tym zena vyrovna. Mne sa to vcelku podarilo rychlo vdaka manzelovi. A tento krat uz je zda sa vsetko v poriadku.
Nak som mezi tym absolvovala endoekinologiu,lebo prave stitna zlaza moze byt problem.u mna nebol,ale aj tak doporucujem.
@elfi1 ja mam hlavne problem s tou anestezou ako tak sa uz stotoznujem ze to nema pricinu a stalo sa to uz milionu zien bez priciny a este dalsim sa to stane a my stym nic nespravime nevieme to zvratit snazim sa to brat tak ze lepsie prist o embrio ktoremu srdiecko nikdy nebilo ako prist do dietatko pre ktore mam uz dupacky a meno alebo nedajboze narodit sa z vadou lebo dieta je dar ale ked je chore nemoze chodit rozpravat vidiet je to pre rodica ako dozivotie podla ma si kazda matka tazko postihnuteho dieta povie preco to boh neskoncil na zaciatku a my sme mali to stastie ze to skoncil lebo to mohlo skoncit horsie a dalsie babo bude uz zdrave vychovame ho a vydame alebo ozenime a raz sa postara ono o nas snazim sa v tom najist zmysel a vsetko len to pozitivne inak by som asi zosalela uz asi 3 roky prehovaram mojho na druhe salela som pri kazdom babatku a kociku s miminom ze aj ja este chcem male vonave babo co cuca bradavku a ked konecne povedal dobre zvladneme to podme do toho stane sa toto :( ale tak snad o par mesiacov bude dalsie a uz zdrave
@bandikovajana ahoj, tak najprv Nech ta Pán žehná a dá silu
Ja som to zažila 2krat raz s čistením - poslal ma lekár, ale bola som už hospitalizovaná a raz bez- stalo sa to doma a do 3 mesiaciv som bola zasa tehotná a narodil s Janík a je ok. Takže by som sa poradila s fakt odorníko.m čo robiť.
Pán nech ťa požehná, drž sa. Viem je to ťažké a slzy budú aj po rokoch, aj teraz ked už mám dvoch, stále myslím na dvoch anjelikov...
@originalnemeno ved to ze clovek na urcite veci nikdy nezabudne ☹
ja som potratila v 9+3. teda vtedy to zistili a podla uzv prestalo byt srdiecko v 8 tt. citila som sa obdobne ako ty. nekrvacala som nespinila,ale na kyret to rozhodne bolo.zaujimave na tom bolo to, ze ked som sla na prijem,nechceli ma vziat, bo vraj nekrvacam a moja zdravotna poistovna..dovera..by zakrok nepreplatila.vraj musim cakat 3 dni na schvalenie poistovnou,aby mi urobili zakrok i bez toho,ze nekrvacam a nespinim. do mna sto certov vravim na prijme lekarke,ze mi je na zvracanie a mam teplotu...cca cez 38 a nechcem jednoducho dostat otravu krvy,tak sa vam odtialto nepohnem.napokon lekarka zaklamala do papierov,ze spinim a zobrali ma na izbu a vecer vycistili. vsade sama birokracia..papiere..vravim im,ze im kaslem na papiere,mne je jednoducho zle mam teplotu a v takomto stave domov nejdem. ak mas minimalne teplotu,tak to urcite ries.a ak bolesti..niet o com.neboj bude dobre.ja som odmenstruovala jednu mrchu a zadarilo sa znovu.netreba cakat..ak sa budes potom dobre citit a prejdu jedna dve ms skuste opat.drzim vam palce 😉

@ninan2 to mi pri prepusteni nikto nepovedal, tak som hladala len tu na fore... viacerym hovorili, ze az do prvej ms s tym pockat. moja dr potom tiez tak vravela. niekomu tusim vraveli, ze 10 dni alebo dva tyzdne... no to uz moze byt zasa aj ovulacia. a "nerada" by som otehotnela hned. teda istym sposobom rada, ale radsej pockame.