Po missed abortion ma neposlali na kyretáž. Je to normálne?
Neviem či tu už nal niekto takýto problém a pravdupovediac nemám momentálne energiu v diskusiách pátrať...Včera mi gynekológ oznámil, že nášmu bábätku prestalo biť srdiečko. Podľa MS som v 9tt, plod vyzerá na 5+3 alebo 7+3, podľa každého ultrazvuku inak. Môj gynekológ ma poslal na kliniku kam patrím podľa obvodu na potvrdenie nejakým špeciálnym citlivejším ultrazvukom. Tam mi MA potvrdili. Bolo to moje prvé tehotenstvo a som psychicky samozrejme na dne, momentálne však riešim ďalší problém. Gynekologička, ktorá ma má na starosť ma však ani po tomto potvrdení neposlala na kyretáž vraj kvôli tomu že nie som akútny prípad lebo nekrvácam ani nešpiním!!! Je normálne ženu ktorá potratila nechať čakať kým nezačne krvácať??? Neviem kedy bábätko umrelo, neviem či mi nehrozí otrava krvi, nikto minnič nepovedal, len ma poslali domov. Nehovoriac o tom, že mi je strašne z toho, že s tým musím ďalej fungovať a moja psychika je akurát tak v háji lebo už to chcem mať samozrejme za sebou :/ Jedna pani gynekologička sa vyjadrila, že by sa takýto prípad mal riesiť okamžite lebo je to pre mňa nebezpečné, ďalšia sa vyjadrila, že je možné zvoliť tzv. vyčkávací postup a teda čakať kým sa to same nevyplaví. Mám bolesti krížov, občas kŕče, je mi strašná zima a mám pocit že toto je len nejaká nočná mora :/ len to chcem mať už za sebou, prekonať túto stratu, dať sa doporiadku psychicky aj fyzicky a skúsiť to znova. Mam pocit, že týmto prístupom sa to len odďaluje. Má niekto podobné skúsenosti prosím? Poraďte mi prosím. Ďakujem za každú radu.
@usacek79 Som rada, že si sa podelila, ženu, ktora napisala članok o vyčkavacom pristupe pri svojom potrete na Ženské kruhy poznám osobne, velmi by ma mrzelo, keby to vyznelo, ze niekto niečo doslova od niekoho opisal. A veru, prijala by som aj tvoj príbeh.
@usacek79 Ďakujem za názor, už to mám za sebou a bolo mi povedané že to bolo správne rozhodnutie nakoľko tam začal zápalový proces, nabehla mi teplota a krcok stále pevne držal. Samozrejme toto všetko mám načítané a žiadny zásah do organizmu nemusí mať bezproblémové následky. Ja ale budem veriť tomu, že bude všetko v poriadku a moje prvé dieťatko príde bez komplikácií a čoskoro.
@dulkagabulka no mne skoro padla sanka, ked som ten pribeh citala, lebo fakt niektore useky su v podstate fakt kopiou toho, co som sem pisala (skor, ako vysiel clanok), samozrejme hovorim o "faktickych" usekoch, nie o jej prezivani potratu.. Na druhej strane, ak aj cerpala z mojich prispevkov, tak to nie je nic zle, lebo ved nech sa siri osveta 🙂 skoda, ze neviem urobit resers vsetkeho, co som sem za tie 3 roky o kyrete a potratoch napisala, by to bolo jasnejsie, o com hovorim, ale opakujem, ani ja nemam copyright na tie info, takze je to v poriadku, samozrejme 🙂
@dulkagabulka jaj a este len doplnim - isteze mohla nastat aj situacia, ze mame uplne rovnake zdroje aj styl pisania, taka moznost tu tiez je, fakt nechcem nikoho obvinit, lebo nemam z coho, forum je predsa verejne a navzajom tu od seba cerpame info a ak je autorka na MK, tak je viac, ako pravdepodobne, ze sme tu na seba narazili 🙂 ved napokon, aj ja som tie info kdesi musela ziskat, neobjavila som ich ja 😉 😅
@usacek79 ahoj, akurát prežívam samovoľný potrat po missed abbord, babatko sa prestalo vyvýjať v 8tt, teraz som v 10tt. Aj keď mi lekári odporúčali kyretáž, odmietla som ju, pretože nikdy žiaden umelý zásah do môjho tela nedopadol dobre (počas operácie slepáka mi prepichli vaječník....). Čítala som o tom dosť, len mi jedna vec nie je jasná....zatiaľ špiním a mám silné bolesti, to považujem za normálne....ale neviem aká intenzita krvácania je normálna, proste sa bojím aby som nevykrvácala....moja gynekologička je za kyretáž, ale ona je stará škola, takže mi v tom moc nepomôže...
@jvlo ja som pri druhom potrate (v 12tt) zacala spinit v piatok, kazdym dnom silnejsie (ale nie krvacanie. len spinenie)a v noci z utorka na stredu to nastalo - tej krvi bolo dost a aj to, co zo mna vypadlo, bolo dost velke - v podstate o nieco vacsie, ako slepacie vajce + potom este kvantum sliznice, placenta atd... Na tri-styri krat to islo von, kazdych cca 20 minut som bezala na zachod, lebo som citila tlak, ze nieco ide von.
Nuz k mnozstvu krvi - moj odhad je povedzme pol litra..? premocila som asi 3 vlozky v priebehu 2 hodin + do zachoda cosi + cosi len tak odtieklo v posteli. ale na druhy den uz nic, len take bezne menstruacne krvacanie a potom len "dospinovanie" par dni. Je to jednorazovka, ako pise vege1.
Ja som absolutne prirodzene mala pocit, ze je to v poriadku, ze tolko krvi k tomu "patri", nebala som sa, ze by to bolo uz privela...
Ale odporucam ti si precitat "opis" mojho potratu tu, asi v polovici strany - https://www.modrykonik.sk/forum/o-tehotenstve/tehotenstvo-po-potrate-ake-su-vase-skusenosti/
ale teda nelakaj sa, to som tak naturalisticky pre "kamosky" v teme opisovala, aj s "prehananim" 🙂
no nebudem klamat, bolo to pomerne desne, ale urcite by som sa tak rozhodla opat, moja maternica bola po tomto akoby sa nic nestalo, menzes uplne akoby sa nechumelilo o mesiac prisiel 🙂
drzim palce!
@pony7
@originalnemeno
@elfi1
@marcelapu baby mali ste po kurete bolesti podbruska ja som druhy den po a dnes mam neznesitelne krce ze sa neviem ani postavit co si mam dat ake lieky nech to troska polavi
@bandikovajana skus ibalgin. A keby nepomahaloa pretrvavalo aj viac dni,tak chod na pohotovost,nech ta pozru.aby tam nahodou daco nezostalo a nedostala si zapal.
Ja som mala len mierne bolesti a slabe spinenie. Ale zeny mavaju aj silne krce.hlavne nic nepodcenuj keby to neprechadzalo.
@jvlo ako pisem na predoslej strane, tiez som nevedela, kolko je uz "vela". Ale telo samo dalo najavo, ze nezvlada (mdloby, nasledne nizky hemoglobin, velke krvne straty). U mna ziadna jednorazovka, bola aj krv aj kusy a to donekonecna, ziadna stopka. Uz by som tak nikdy neriskovala, moje dieta si zasluzi zivu mamu.
@bandikovajana ja som mala mierne bolesti len po zákroku asi hodinku...potom už naozaj len jemné až žiadne bolesti ktoré do druhého dňa vymizli....takže ti neporadím, ale ak by ti vyskočila teplota alebo by si mala pocit, že to je prisilná bolesť (čo my tu nevieme posúdiť) určite zavolaj gynekológovi resp. tam kde ti to robili. Za to nič nedáš 🙂
Držím palce aby si sa dala rýchlo do poriadku!
až na straislo :( zelam ti vela sil aby si to zvladla
@vege1
@usacek79
@olivia6 Dievcata, mam to za sebou, začalo to o druhej v noci, obrovske množstvo krvy, stovky zrazenín, zvracala som o štvrtej som vedela, že je zle....litre a litre tej zmesi. Mm chcel ísť na pohotovosť, ja som chcela nechať dcéru vyspať, aby nebola cez deň mrzutá. Do nemocnice sme dorazili o šiestej, posledné chvíle v aute som myslela, že zomieram, drahý letel strašnou rýchlosťou, cez zákazy, priamo pred dvere oddelenia. Ako som vystúpila, skolabovala som, spustilo sa ešte masívnejšie krvácanie ako dovtedy, zrazu bol okolo mňa veľa ľudí,prišli s nosidlami, hneď ma brali na sálu a urobili kyretáž...našťastie ma zachránili.... Teraz si hovorím, že som bola strašne hlúpa, mala som ísť hneď ako som si uvedomila, že takto to asi nemá vyzerať, mala som si zavolať záchranku....dúfam, že moja prvá a posledná skúsenosť s potratom....
Keď sa na to pozriem spätne, čakanie na samovoľný potrat mi pomohlo psychicky...tie dva týždne mi pomohli spracovať to, že som prišla o moje bábätko, ľutujem jedine to, že som bola taká blbá a čakala som tak dlho doma, aj keď som tušila, že potrat takto nemá vyzerať....Našťastie, jediné čo ma v tejto chvíli bolí je členok, ktorý som si vyvrtla, keď som odpadla....
@bandikovajana pozor na ibalgin riedi krv, radsej paralen a ak to bude neznesitelne chod do nemocnice...
@jvlo bozinku tak to si mala ozaj vyhrotenu situaciu ja som vobec nespinila nic objednala som sa na sukromnu kliniku vsetko krasne ciste tichucko pristup ako v bavlnke lekar po zakroku hovoril ze vsetko prebehlo hladko bez komplikacii ze nejake 4 -5 dni budem krvacat ked som odchadzala mala som len minimalnu bolest vcera skoro nic uplne aj krvacanie slabunke ale dnes je to druhy den a tak mam krce ako keby som mala 4mrchy az si musim sadnut a zohnut sa neviem ci to ma tak byt chvilami to prejde ale uz od obeda je to celkom neprijemne a doktor mi nedviha
@bandikovajana mne to robili vcera a vobec nespinim ani nemam bolesti, ako keby sa nic nestalo....dufam, ze to tak ostane...nech co najskor zabudnem
@jvlo ved to nech je to uz zahojene a zabudnem na to cele
@bandikovajana Celé leto potom som bola dosť unavená a vyčerpana, cca 3 mesiace
@bandikovajana to sa ti stahuje naspat maternica aj ja som to mala,ale ak je to nejake moc neznesitelne tak este zajtra brnkni doktorovi aby z toho nahodou nebol nejaky zapal 😒
@siska765 uz to preslo uz je to zapal asi to bude to stahovanie lebo mam pocit ze mam tam dole aj ta kost boli och nech uz to je zamnou cele
@jvlo presne takto nejako to vyzeralo u mna, tiez som v podstate kolabovala (pri kazdom "odchode" vacsieho kusu som odpadavala takmer do bezvedomia (ale nikdy nie uplne, lebo ja nedokazem odpadnut) tj kazdych asi 20 minut pocas hodiny a pol, to kvoli poklesu tlaku), aj som si myslela, ze to snad neprezijem, aj to boli na pohlad litre krvi + kusiska sliznice + vajce plodove + placenta (ale teraz spatne si nemyslim, ze to bolo viac ako liter, skor menej - pol litra mozno, len ono to vyzera hrozivo v tom momente s tou sliznicou), aj moj muz bol na prasky, ked som v "kaluzi" krvi lezala, ale ja som bola furt presvedcena, ze to je v poriadku a presne takto to ma vyzerat... do nemocnice sme sli az rano, nebola som ochotna ist na pohotovost, a to uz bolo po tom. A nebolo to hrdinstvo, proste som fakt citila, ze to je ok, ze to zvladnem.
Ono to je fakt v tomto zmysle asi o miere strachu, ktory clovek dokaze zniest, moj muz by uz daaaavno letel so mnou na pohotovost, ja som to nedovolila... Vnutorne som nejako citila, ze to je este stale ta hranica "prezitia". A myslim si, ze aj u teba by to tak bolo, ale pochopitelne, netreba to silit, ak si sa na to necitila...
Kyretaz chceli robit rano aj mne, co som sa ale prudko ohradila a museli uznat neskor, ze nebola vobec potrebna a celkovo som bola v dobrom stave, aj po odbere krvi boli vsetky hodnoty v pohode.
Proste ten potrat vo vyssom stadiu je naozaj texasky masaker motorovou pilou a naozaj to znesie malokto, takze uplne chapem, ak sa niekto rozhodne pre zakrok...
Ale zas poznam baby, ktore ani okolo toho 10tt nepotracali az tak dramaticky, asi je to fakt aj individualne, najma zeny s nizsim tlakom to asi tazsie znasaju.
V kazdom pripade, mas to za sebou a to je dobre, tak vela zdravia a nech uz sa to nikdy neozpakuje 🙂
@bandikovajana ja som krvacanie velmi nemala, ale vajecniky neskutocne boleli. U mna to trvalo vyse dvoch mesiacov, kym som prestala vnimat vajecniky. Inac mi velmi zle nebolo. Iba ked som chcela preniest tazke veci, tak sa spustilo krvacanie nanovo. Takze sa setri, aby sa Ti vsetko rychlo zahojilo. A popijala som alchemilkovy cajik. Dlho. Takze uz len pozitivne myslenie. Treba sa s tym co najskor vyrovnat. Nezabudneme nikdy, ale treba pozitivne mysliet, aby sme dali priestor dalsiemu anjelikovy, ktory mozno v kratkom case k nam zavita v podobe babatka. Tak hlavky hore vsetky zienky, ktore sme si to prezili. Nasi anjelikovia nas ochrania

@pony7 nuz, ja mam za sebou 3x MA a 1x mimomaternicove a len prvy krat som isla na kyret, lebo som bola este neznala veci, vsetky ostatne tehu sa vyriesili "same", telo je velmi mudry stroj 🙂
k bolestiam - v 7tt by urcite nehrozili ziadne velke "porodne" bolesti, mozno silnejsi menzes, mozno o nieco malo bolestivejsi, ako bezne..
Moj druhy potrat bol v 12tt (plod sa prestal vyvijat asi v 7-8tt), nepredchadzalo tomu ziadne spinenie, ani nic, na prirodzene vypudenie som cakala takmer mesiac... ale teda to bol pomerne velky krvavy masaker, ale zas bez chemie, bez zbytocneho roztahovania krcku a skrabania sliznice - lebo to vsetko NIE JE normalne, je to zasah, ktory moze (a nemusi) mat dalekosiahle nasledky - tu na MK v skupine "potratarok" bolo viacero bab, ktore potom museli ist na opakovany zakrok, lebo lekari ich poriadne "nevyskriabali" (co je radostna dvojita davka narkozy, co je pre pecen faaakt supa) pripadne nedostali menzes aj rok, lebo ich vyskriabali natolko, ze sliznica sa prestala obnovovat - kyret sa robi naslepo, bez utz, proste lekar kovovou lyzicou skriabe kolko uzna za vhodne a holt, aj majster tesar sa utne...
treti potrat bol v 6t a to bolo NIC, len menzes, len o malicko silnejsi...
WHO odporuca na PRVOM mieste, aby si to v pripade MA telo vyriesilo samo, je to najprirodzenejsie, s najmensimi moznymi nasledkami (strasenie o otrave krvi a cystach a neviem com este, co je oblubeny nastroj nasich lekarov, je pravdepodobne asi na 3%!, kdezto kyret vykonaju v nejakom smere zle az vo vyše 15%) a
na "Zapade" sa to tak aj robi, drviva vacsina MA je ponechana na telo, bez zakroku.
na druhom mieste odporuca WHO tabletku na vyvolanie potratu, no ta u nas nie je legalna
az ako POSLEDNU moznost odporucaju kyret...
zamyslime sa logicky - ak chce ist zena na umele prerusenie tehu, lekari ju varuju pred kyretom, ze to moze mat nasledky, ze to je zasah, ze uz mozno nikdy neotehotnie...
a PRESNE ten isty zakrok v ramci MA je zrazu uzasny a neskodny...? 🙄 ehm...
povedzme si uprimne - kyret je pre lekara 15minutova "sranda" a dostane za nu zaplatene, no preco by ich nechceli aspon 20 denne vykonat...? 😖 za prirodzeny odchod plodu z tela nema nic...
nech si robi kto chce ako chce, ale treba vediet, ze alternativa existuje a je pre telo lepsia... Je to len otazka toho, ci je zena natolko psychicky silna, ze zvladne cakat, kym to odide same, mne to problem nerobilo.
Jaj a este zaujimavost - mam znameho, ktory robi gynekologa v USA a pred rokmi robili nejaku studiu o kyrete v pripade MA vo vychodnej Europe (kedze tu sa to robi ako na beziacom pase..), porovnavali zeny, ktore sli na kyret a ktore to nechali na prirodu.
Vysli im pekelne udaje - kedze u nas sa na kyret posielaju aj pripady, ked sa plodu nerozbucha srdiecko povedzme do 7-8tt, zo studie im vyslo, ze cca 17% z tychto pripadov by dieta ZILO, stacilo mu len dat este o tyzden viac casu, no horlivi "kyretari" mu nedali sancu ☹
toto zistili na zaklade pripadov zien, ktore sa rozhodli po diagnostikovani MA neist na kyret (zvacsa prudko veriace) a teda takmer kazdej piatej z nich napokon tehotenstvo normalne pokracovalo - proste len mala neskor ovu, doslo neskor k uhniezdeniu atd a tak nezapadla do "tabulky" 😒
cele zle 🙄
aj pre toto je mozne dobre pockat, MOZNO sa stane zazrak...
(ten clanok zo Zenskych kruhov je viac menej kopiou toho, co som sem za tie "roky" napisala o mojich zazitkoch (niekedy priam doslovnou), ale teda je to tak 🙂 )