Prečo je na Slovensku 13 umelých prerušení tehotenstva denne?
Nezdá sa Vám smutné, že aj napriek rôznym druhom ochrany sa v roku 2024 vykonalo na Svk takmer 13 UPT denne??? Veď to je hrozná štatistika. Alebo je ochrana až taká neúčinná...lebo tušim sa väčšina prikláňa asi k vyroku:zlyhala ochrana.
Ja si osobne myslim, ze antikoncepcia zenam by mala byt hradena zo ZP.. aspon vyssou ciastkou, s nizsim doplatkom ako teraz. Malo by to vyznam. UPT ale tiez nie je lacna zalezitost
Riesime hygienicke potreby, mensturacne pre urcite skupiny a toto je velmi podobna vec...
@simca06022011 Väčšina žien nič hormonálne nechce brať. Mladí sa skôr spoliehajú na kondóm.Vo Francúzsku Macron schválil návrh, že mladí ľudia istom veku (tuším od 17 do 25, ale neviem to presne), majú nárok na 2 kondómy týždenne zadarmo. A môžu si vybrať z viacerých značiek. Ale v tomto návrhu išlo Francúzskom primárne o ochranu pred pohlavnými chorobami, pred ktorými kondóm chráni.
Ja suhlasim s tym nazorom, aby bola antikoncepcia bezplatna a tak isto aj sterilizacia ci vazektomia. Vyriesilo by to neuveritelne vela.
@procrastique Ak počítame 13 potratov x 365 dní x 80 000 €, koľko stojí výchova dieťaťa do dospelosti (https://www.partnersgroup.sk/detail/koko-stoji-...), vyjde to len na týchto 13 spomínaných detí 379 600 000. Nech sa páči, všetci, ktorí sú proti slobodnej voľbe, máte možnosť pričiniť sa.
@mandzula súhlasím! Poďme sa vyzbierať! Plus aj zabezpečiť spomínané ubytovania, opatrovateľky a pod.
@mandzula súhlasím! Poďme sa vyzbierať! Plus aj zabezpečiť spomínané ubytovania, opatrovateľky a pod.
@procrastique Ja osobne túto výzvu neprijímam, ja som za slobodnú voľbu, ale prolajfáci, nech sa páči, do toho.
@simca06022011 Väčšina žien nič hormonálne nechce brať. Mladí sa skôr spoliehajú na kondóm.Vo Francúzsku Macron schválil návrh, že mladí ľudia istom veku (tuším od 17 do 25, ale neviem to presne), majú nárok na 2 kondómy týždenne zadarmo. A môžu si vybrať z viacerých značiek. Ale v tomto návrhu išlo Francúzskom primárne o ochranu pred pohlavnými chorobami, pred ktorými kondóm chráni.
@anonym_9bbb39 to uz je potom vec lekarov, rodicov a jednotlivcov, za moje doby bola antika najlepsie riesenie a nemali sme problem. Dnes sa strasia vsetci. Je to iste spolahlivejsie ako hocikde riesit kondomy. Ale teda je to vec nazoru, ja by som tu HAK urobila dostupnejsou aj tak, som si ista ze niekomu by to pomohlo. Kondomy proti chorobam ok, ale pre pary co spolu chodia dlhsie, nestriedaju nikoho, sama viem z mladosti, ze to bolo neschodne :D kto by sa s tym hocikedy, hocikde natahoval..
Mňa skôr trápi množstvo detí žijúcich v chudobe. Nemajú prístup k pitnej vode a aspoň jedno teplé jedlo denne.
UPT má klesajúcu tendenciu. Dokonca je ich najmenej v Európe. Nikdy neklesnú na 0.
Vždy tu budú legálne alebo nelegálne. A pochybujem že sú prvou voľbou keďže to nie je lacné. Sú aj prípady a to denne ktoré sú infikované zdravotným stavom ženy alebo plodu.
Už sa musíme konečne naučiť neriešiť iných ľudí len preto že robia niečo čo sa nám nepáči a čo je v tejto krajine legálne.
@simca06022011 V Kauflande, v Lidli tie Monroe tuším 1, 94 EUR. A je ich tam ak sa nemýlim 12 kusov. Dávno sme ich už nepoužívali. A nemusíš byť taká brandistka, že Durex. Tie Monroe sú tiež OK a ani raz nám nepraskli.
@anonym_9bbb39 chapem, no.. v mojej dobe boli lacnejsie aj tie brandove, ako pisem naozaj to nie je produkt, ktoreho cenu sledujem, len mi to padlo do oka prednedavnom a prislo mi to proste vela. co je kvalita, nie je atd,to nemam ani sajnu..
Ja suhlasim s tym nazorom, aby bola antikoncepcia bezplatna a tak isto aj sterilizacia ci vazektomia. Vyriesilo by to neuveritelne vela.
@kikush182329 To si fakt myslíš, že keď by antikoncepcia (kondómy, tabletky, sterilizácia a vazektomia) boli bezplatné, tak by neboli žiadne interrupcie? Pozri sa na Francúzsko, mladí majú kondómy zadarmo, mladé zeny tabletky tiež. Za vazektomiu sa tam dopláca len nejakých 50 - 70 EUR podľa poskytovateľa starostlivosti a počet interrupcií je väčší ako u nás.
Tak keby neexistovala ziadna ochrana, tak pochopim...ale napriek tymto moznostiam pidla mna hrozna je!!!
Aha, nemam dat dietatu co jest, tak ho radsej zabijem alebo sa budem radsej proti otehotneniu chranit???
@anonym_autor
Kolko z tych interupcii je zdravotnych? (ohrozenie zivota matky, reps. dieta s minimalnou sancou prezit)
Kolko je kvoli tomu, ze zena bola (aj vlastnym muzom ) znasilnena?
(Btw. tieto manzelske znasilnenia su najmenej riesena vec a nikto o nich velmi nechce hovorit. Lebo stale je tu pretrvavajuce povedomie, ze ked su manzelia, tak je to v poriadku, lebo si len "vzal", na co "mal pravo". A zena mu "nemala branit" a "vymyslat". A este aj on ju do toho potratu tlaci. Ziadna podpora.).
Kolko je takych, ze sa rodina vzdava dietata, lebo dalsi "hladny krk" by ich preklopli za hranicu chudoby, ked to maju nastavene tak tesne, ako sa len da, aby este naplnali vladnu statistiku, ze nam je vraj dobre?
A ano, ochrana je 98%. Takze 2% sa stanu. Darmo si tie pary davaju pozor a pouzivaju ochranu. Sexuju tak roky, nic sa nestane, a potom zrazu pride moment, ked ochrana zlyha. A teraz co?
Nie vsetky interupcie su vymysel zeny, ze chce sexovat bez ochrany a nechce sa jej byt tehotna - a to su asi v podstate tie jedine interupcie, co mozes riesit. A tych vsak nie je 13 denne v priemere.
Navyse, to co ty tu riesis, je tzv pro-birth. Nie pro-life.
Hlavne, nech sa to dieta narodi. Aby si ty mala pokoj na dusi.
Co bude potom, uz nie je tvoja starost.
@viestta Neviem, ako to funguje v tvojom vzťahu, ale u nás to tak nie je. A predsa sa netvarme, že ženy sú úplne obete v tomto stave. Môžu sa rozviesť, prijať do krízového centra, podať podnet na políciu. Vždy sa to dá riešiť. Vieš mi povedať, ako mám ja šíriť osvetu medzi mužmi? Počúvam konkrétne návrhy.
@pr85 ty si tu náš miestny papierový hrdina 😃😃 na fakt, že je krátka čakacia doba na adoptovanie napr 5-10 ročne rómske dieťa ostaneš ticho 🙂😉😉 ale isto nad tým ako dobrí kresťania so ženou uvažujete, že mám pravdu 😉
A vo voľnom čase isto pomáhaš týraným ženám, že áno 😇
Počet detí v detských domovoch bez rodičov sa vám napríklad smutný nezdá?
@barborab1411 tie su zvacsa romskeho povodu a romky na UPT velmi nechodia
@pr85 ty si tu náš miestny papierový hrdina 😃😃 na fakt, že je krátka čakacia doba na adoptovanie napr 5-10 ročne rómske dieťa ostaneš ticho 🙂😉😉 ale isto nad tým ako dobrí kresťania so ženou uvažujete, že mám pravdu 😉
A vo voľnom čase isto pomáhaš týraným ženám, že áno 😇
@misiak7777 Nie, nie, vo voľnom čase tu vstupuje ľuďom do svedomia, obviňuje ich z vraždy a ako bonus sme sa dozvedeli, že manželstvo je najlepšie sviatostné. Amen.
@kikush182329 To si fakt myslíš, že keď by antikoncepcia (kondómy, tabletky, sterilizácia a vazektomia) boli bezplatné, tak by neboli žiadne interrupcie? Pozri sa na Francúzsko, mladí majú kondómy zadarmo, mladé zeny tabletky tiež. Za vazektomiu sa tam dopláca len nejakých 50 - 70 EUR podľa poskytovateľa starostlivosti a počet interrupcií je väčší ako u nás.
@anonym_9bbb39 nevravim, ze by neboli ziadne. Ale ze by to vela pomohlo. Tak ako si niektore zeny nemozu financne dovoli dalsie dieta, tak nemaju ani na ochranu. Sice nikdy nic nedokaze ukoncit potraty a ja by som ani nikdy nechcela aby boli uplne zakazane, lebo by to urobilo este vacsi masaker. Ale myslim si, ze dostupna bezplatna ochrana by skutocne pomohla.
@viestta Neviem, ako to funguje v tvojom vzťahu, ale u nás to tak nie je. A predsa sa netvarme, že ženy sú úplne obete v tomto stave. Môžu sa rozviesť, prijať do krízového centra, podať podnet na políciu. Vždy sa to dá riešiť. Vieš mi povedať, ako mám ja šíriť osvetu medzi mužmi? Počúvam konkrétne návrhy.
@pr85 konkretny navrh som ti uz dala. Mozes sa realizovat. Mozes v miestnej krcme zorganizovat edukacne popoludnie a vysvetlit to stamgastom, pretoze prave medzi nimi su ti, ktorych parnerky caso stoja pred volbou.
Ale mozes aj pomahat tym (podla teba takzvanym) obetiam. Zriad jeden utulok pre tyrane zeny, pretoze ich kapacity su zalostne male. Angazuj sa v hnuti pomoci tyranym zenam a opustenym detom, zijucim za hranicou chudoby. Ale uz konecne prestan tliachat na fore pre zeny, pretoze "A predsa sa netvarme, že ženy sú úplne obete v tomto stave." sa ani slusne okomentovat neda. Ked chces nieco o tych zenach a detoch vediet, ked uz konecne prejst od jalovych reci k skutkom kontaktuj @felinda . Den pri dni mozes pomahat.
@pr85 konkretny navrh som ti uz dala. Mozes sa realizovat. Mozes v miestnej krcme zorganizovat edukacne popoludnie a vysvetlit to stamgastom, pretoze prave medzi nimi su ti, ktorych parnerky caso stoja pred volbou.
Ale mozes aj pomahat tym (podla teba takzvanym) obetiam. Zriad jeden utulok pre tyrane zeny, pretoze ich kapacity su zalostne male. Angazuj sa v hnuti pomoci tyranym zenam a opustenym detom, zijucim za hranicou chudoby. Ale uz konecne prestan tliachat na fore pre zeny, pretoze "A predsa sa netvarme, že ženy sú úplne obete v tomto stave." sa ani slusne okomentovat neda. Ked chces nieco o tych zenach a detoch vediet, ked uz konecne prejst od jalovych reci k skutkom kontaktuj @felinda . Den pri dni mozes pomahat.
@viestta Tak ja krčmy nechodím, dokonca ani alkohol som na svojej svadbe nepil. Som totálny abstinent. Takže vedľa. A po minulé roky som pomáhal a venoval svoje 2% z daní Poradni Alexis pre neplánovane tehotné ženy.
@viestta Tak ja krčmy nechodím, dokonca ani alkohol som na svojej svadbe nepil. Som totálny abstinent. Takže vedľa. A po minulé roky som pomáhal a venoval svoje 2% z daní Poradni Alexis pre neplánovane tehotné ženy.
@anonym_0e13a9 A prečo by som sa ako muž k tom nemohol vyjadrovať? Ženy sa samooplodnuju? Vždy bol pritom dvaja a obaja rodičia musia prevziať zodpovednosť za svoje nenarodené deti.
@pr85
Správne! Ako môže niekto zabiť, áno zabiť dieťa?.
Hnus.
Nikto mi nemusí odpovedať, je to môj názor a trvám na ňom.
@pr85 ale ja ta neposielam pit, ja ti navrhujem usporiadat edukacne popoludnie o antikoncepcnych metodach pre muzov pre stamgastov.
@pr85
Správne! Ako môže niekto zabiť, áno zabiť dieťa?.
Hnus.
Nikto mi nemusí odpovedať, je to môj názor a trvám na ňom.
@anonym_a55359 Nech sa páči, prijmi výzvu, ukáž svoje odhodlanie: Súhlasím! Poďme sa vyzbierať! Plus aj zabezpečiť spomínané ubytovania, opatrovateľky a pod.
@simsalabim To len na Slovensku. Napríklad v takých USA mnoho štátov chráni práva nenarodenych deti.
@pr85 a preto im porodnost historicky klesla na minima. Co je dost paradox.
Ale je to vysledok toho, ze (okrem klesajucej ekonomickej situacie a nestabilnej politickej situacie) zeny odmietaju riskovat tehotenstvo. Pretoze ani zdravotne komplikacie tam nie su indikacia a zakon medzi riadkami kaze ich nechat zomriet spolu s nenarodenym dietatom ako v stredoveku.
Resp. zakon tresta tych, co by interupciu vykonali, takze vlastne ich stavia do pozicie, ze chrania sami seba a radsej nechaju zenu umriet, akoby riskovali stratu licencie a vazenie.
Tak isto si vyberu cestu.
Istym sposobom je to obdoba zeny a potratu.
Oni si vyberu radsej smrt pacienta (aj s dietatom). A tym moznych dalsich deti, ktore by ta zena teoreticky mohla este mat.
Takze zakaz potratov ako vidis rovnako nie je resenie a prinasa presny opak.
@pr85 a preto im porodnost historicky klesla na minima. Co je dost paradox.
Ale je to vysledok toho, ze (okrem klesajucej ekonomickej situacie a nestabilnej politickej situacie) zeny odmietaju riskovat tehotenstvo. Pretoze ani zdravotne komplikacie tam nie su indikacia a zakon medzi riadkami kaze ich nechat zomriet spolu s nenarodenym dietatom ako v stredoveku.
Resp. zakon tresta tych, co by interupciu vykonali, takze vlastne ich stavia do pozicie, ze chrania sami seba a radsej nechaju zenu umriet, akoby riskovali stratu licencie a vazenie.
Tak isto si vyberu cestu.
Istym sposobom je to obdoba zeny a potratu.
Oni si vyberu radsej smrt pacienta (aj s dietatom). A tym moznych dalsich deti, ktore by ta zena teoreticky mohla este mat.
Takze zakaz potratov ako vidis rovnako nie je resenie a prinasa presny opak.
@moonlight1210 a ak nechaju zomriet zenu, tak po nej este mozu dalsie opustene deti, o ktore sa nebude mat kto postarat. To je dalsi fakt, ktory ti co su za zakaz interrupcii akosi nevnimaju
@moonlight1210 a ak nechaju zomriet zenu, tak po nej este mozu dalsie opustene deti, o ktore sa nebude mat kto postarat. To je dalsi fakt, ktory ti co su za zakaz interrupcii akosi nevnimaju
@viestta Ešte by ma celkom zaujímalo, ak by zákaz niekedy prešiel, ako by ženy boli trestané. Bola by to finančná sankcia, väzenie (pre rodinu veľmi prínosné), podmienka alebo čo?
Z veľmi veľkej časti sa môžeš poďakovať cirkvi, že sa stará do pohlavného života ľudí. Zakazuje im používať antikoncepčné prostriedky akéhokoľvek druhu, zakazujú sexuálnu výchovu na školách a vracajú nás mentálne do minulých storočí. Keby nebolo cirkvi, stavím sa, že by tieto čísla klesli aspoň o 60-70 percent.
@pr85 "Tak ja krčmy nechodím" co je toto za argument?!
Ako, uz si ako nas premier. Tiez vytiahne totalnu sprostost, zacne vehementne rozhadzovat rukami, zvysovat hlas a buchat po pultiku, ked nevie, kam rychlo z konopi.
Ale nic k veci z neho nevylezie. Lebo toj e jeho zamer. Vela nakricat a nic nepovedat.
Tu nejde o teba, ze TY tam nechodis.
Tu ide o to, ze prave TAM mas ist. To ma byt tvoje edukacne teritorium. Vzdy treba ist tam, kde je to najviac potrebne a ucinne.
Tam mas ist vzdelavat chlapov v oblasti sexualnej ochrany.
Co tu na fore vykrikovat zenam o vrazdach - ako taky slaboch. A este sam zadrie, ze je predsa pri sexe aj ten muz, tak ta to opravnuje sa starat do tehotenstiev. ALe ist kazat tym muzom - to uz nie.
Pred moznym riesenim, ktore vyzaduje viac ako pohodlnu klavesnicu, uz uhybas prazdnymi argumentami.
Ty mas ist do tej krcmy robit tu edukaciu.
Nikto ta tam neposiela pit.
Mas ist tam, kde je najucinnejsie a potrebne s tym zacat. Pochopil?
Ale ja viem, ze sa bojis, ze by si obratom bol s monoklom vonku. Vies, preco uhybas, a preco volis nadavanie tam, kde sa citis v bavlnke a v bezpeci.
@pr85 ale ja ta neposielam pit, ja ti navrhujem usporiadat edukacne popoludnie o antikoncepcnych metodach pre muzov pre stamgastov.
@viestta on dobre vie, ako by pochodil.
Jednoduchsie je nadavat zenam do vrahyn, ako riskovat pre par nenarodenych deti zlomeny nos a vyrazeny zub.
Pre zmenu pride s argumentom, ze on to ma doma vsetko cnostne vyriesene a zrazu tie nenarodene deti nie su uz jeho starost.
@viestta on dobre vie, ako by pochodil.
Jednoduchsie je nadavat zenam do vrahyn, ako riskovat pre par nenarodenych deti zlomeny nos a vyrazeny zub.
Pre zmenu pride s argumentom, ze on to ma doma vsetko cnostne vyriesene a zrazu tie nenarodene deti nie su uz jeho starost.
@moonlight1210 vsak farizej, ako mnohi z tych ProLife
@moonlight1210 vsak farizej, ako mnohi z tych ProLife
@viestta ako som povedala. Oni vo vacsine nie su prolife, ale probirth.
Dieta-plod, ich zaujima do momentu, ked sa narodi. Tym povazuju svoju ulohu za splnenu.
Dalej je to paradoxne uz starost toho, co sa rozhodol teda na ich nabadanie to dieta na svet priviest.
Potom to uz otocia na: Chcel si byt rodicom? Tak sa staraj!
@viestta ako som povedala. Oni vo vacsine nie su prolife, ale probirth.
Dieta-plod, ich zaujima do momentu, ked sa narodi. Tym povazuju svoju ulohu za splnenu.
Dalej je to paradoxne uz starost toho, co sa rozhodol teda na ich nabadanie to dieta na svet priviest.
Potom to uz otocia na: Chcel si byt rodicom? Tak sa staraj!
@moonlight1210 asi tak. A este si sa mala chranit, ked si deti nechcela, netvar sa ako obet (vid pan vyssie)
@pr85 Treba si však uvedomiť, že nejde len o finančný aspekt rodičovstva, dôležité je aj to, čo rodičovstvo prináša v každodennom živote rodiny. Hovorím o nemalej psychickej záťaži, obmedzeniach, strachu a všetkom tom, čo aj tu ženy dennodenne riešia. Vyradenie z práce, spoločenského života, prebdené noci, chlap, čo doma ani prstom nepohne. Plus zdravotné komplikácie napríklad. Určite ma niekto ešte doplní.
@mandzula presne toto. Plus nestalost partnerskych/manzelskych zvazkov. Smiesne minimalne vyzivne. Znevyhodnenie na pracovnom trhu.

@simsalabim tak je potrebné skôr riešiť ekonomicku situaciu v krajine , nie? aby nedochadzalo k tomu demografickemu prepadu aky mame. vsak to je teda riadne hrozive, ze prichadzame o deti kvoli chudobe. to sme potom v totalnej riti, nie v EU
@anonym_2c91b8 potrebne je riesit ekonomicku situaciu, to bez debaty. Ale faktom je, ze nielen ta sa podiela na rozhodnuti ist na upt, su tam aj ine faktory. Kazda zena ma svoje dovody a nam beprinalezi urcivat ci su alebo nie su zavazne. Pre nu su a to je podstatne. Autorka diskusie povazuje 13 upt denne za smutne. Pre mna je smutne, ze tolko deti zije pid hranicou chudoby.