icon

Prečo "je ťažšie" v dnešnej dobe otehotnieť?

ayvi
22. máj 2014

Sama som sa dlhší čas pokúšala o dieťa a hlavne niektoré staršie ročníky nevedeli pochopiť, "prečo to tak dlho trvá". To ma prinútilo zamyslieť sa nad tým, prečo klesá pôrodnosť aj celkovo plodnosť žien, prečo je v dnešnej dobe pomaly zázrak otehotnieť pre mnohé ženy, keď kedysi brali tehotenstvo a deti ako samozrejmosť a žena mala v kľude aj 4-5-6 detí. Myslíte, že je to tým, že bolo všetko akoby zdravšie? V potravinách nebolo toľko chemikálií, menej fabrík, áut a znečisteného ovzdušia, ženy mali deti oveľa skôr a častokrát hneď po sebe, nepchali do seba hak a všelijaké iné lieky..alebo je v tom niečo úplne iné? Nechcem sa teraz dotknúť žiadnych snažiliek, keďže viem, aké sú háklivé na takéto témy, ale proste nikdy som nevedela odpovedať na vyššie uvedenú otázku. Vďaka.

googlinqa
23. máj 2014

lebo vsetko okolo nas je chore... preto, mame sice dost jedla ale ma malo zivin, vitaminov, ludia su cim dalej slabsi... dalej umele hormony v zivotnom prostredi atd... ved ludia neziju zdravo preto

jana_eyre
23. máj 2014

@katka_halabalka v mnohom mas pravdu, ale s tou cigaretou ti musim oponovat.. v minulosti sa fajcilo omnoho viac a vsade, zeny fajcili aj v tehotenstve a nikto ich nevaroval, ze to je nezdrave pre nich aj dieta.. moja babka fajcila od 14tich rokov, co bolo pocas vojny a v povojnovom obdobi uplne normalne a nemala problem otehotniet ani raz..

jana_eyre
23. máj 2014

@sarda17 ja som brala HAK 7rokov a otehotnela som dva krat na prvy sup - neviem ci mam tolko stastia? nevravim, ze hak je uzasne zdravy vynalez, to nie.. ale nie kazdemu robi v tele sarapatu..

ale co ma antikoncepcia spolocne s promiskuitou to uz fakt nechapem.. myslis, ze zeny, co ju brali ju brali preto, aby mohli spat s kdekym, alebo ako?

siska53
23. máj 2014

@sarda17 suhlasim,sovsetkym,ale nie kazdy berie hak kvoli,striedaniu partnerov. Moja sestra bola len so svojim,muzom a jednoducho nechceli este babo,tak brala,hak. Celych 10rokov,odkedy sa poznali (pomahalo jej to aj na plet,aj kedzjavne nevyriesilo pricinu)..

edvelyn
23. máj 2014

Tak ja som brala hak 10rokov a po vysadeni som bola do troch mesiacov tehotna..takze skor myslim ze stres a dnesny svet okolo

kubuliatko
23. máj 2014

ako fyzioterapeut si myslim ze malo pohybu. poskracovane svaly malej panvy. vela sedime

katka_halabalka
23. máj 2014

@jana_eyre ja som mala skorej na mysli celkovú životosprávu, ja som tiež v minulosti fajčila a otehotnela som bez problémov a v tedy som aj prestala. Ide o celkovú kombináciu všetkého zlého čo na ženu vplýva, proste a jednoducho, babka možno fajčila, ale určite nestrávila pol dňa za facebookom a nežula chipsy atď..

katka_halabalka
23. máj 2014

@dai dávam ti za pravdu, ale ako si sama povedala, keď to začnú skúšať v 30 na liečbu je trochu neskoro.

dai
23. máj 2014

@katka_halabalka jasne... ale tak tie zeny co maju PCO obycajne nato pridu omnoho skor ako ked chcu otehotniet ( ja som to teda riesila v dobe studia na VS, otehotniet som urcite nechcela🙂 - bol to gynekologicky problem a zaroven dovod preco som zacala brat HAK kedze som normalne nefungovala v tom case... )

dai
23. máj 2014

@sarda17 tak neviem ci si to tak myslela ze promiskuitne zeny beru HAK🙂 ak ano, tak ja som to napr. vzdy vnimala v prvom rade u mna aj ako formu liecby, v druhom rade ju beriem v obdobi ked si nezelame otehotniet😉 moj muz je zaroven jediny v mojom zivote pritom🙂 otehotnela som 2x - vzdy do mesiaca po vysadeni HAK😉

roxana280
23. máj 2014

@bambula27 ja som sa takto zmierila, ze nam to nejde, ze asi poriesime umele a prestahovali sme sa do vacsieho bytu, bolo po Vianociach, vysledky nic moc, vykaslali sme sa na sex plodne dni a pod. a mame syna hned na prve krasne milovanie, podla mna je to psychika, hodte to za hlavu a chodte na dovolenku

jabadaba
23. máj 2014

@ayvi nieco malo je zivotnym stylom a podstatna cast je to toxicke svinstvo co nas obklopuje- Od ftalatov v pet flasiach, o ktorych je zname, ze narusuje reprodukcne schopnosti najma chlapcov, cez spodne vody plne drog, chemikalii, hormonov z antikoncepcie cez dalsie mnohe chutovky vypustane uplne vsade, kde si clovek dokaze predstavit. Wifi a podobne vydobytky modernej doby detto...uz je dokazane, ze muzi pracujuci s PC a vystaveny hojne wifi posobeniu maju problemy so spermiami. Fajcenie u zien - aj u nich je preukazana suvislost medzi tazsim otehotnenim a ich zlozvykom. A ze fajci v dnesnej dobe uz viac bab ako chlapov, je tiez smutny fakt. A mame tu aj krasnu modu obnazenych ladvin a bokov...s tym suvisiace prechodene zapaly a naslednezrasty vajcovodov. Mohli by sme pokracovat. Moderna doba proste zdraviu nepraje. Vobec. Zivotny styl je uz len okrajova zalezitost k tomu vsetkemu.

Jo, spominate tu podaktore promiskuitu - veru, aj prilisne striedanie partnerov asi plodnosti nepraje. Napr. take chlamydie sa podielaju na sterilite.

misaelka
23. máj 2014

@roxana280 nic v zlom ale vazne si myslis ze to pomaha?keby to bllo take jednoduche ☹ to ze to vyslo vam, neznamena ze to musi aj inym...keby to zalezalo od kvality milovania nenarodilo by sa tolko deti po kadejakych diskotekach a chatovackach tam to pod vplyvom alkoholu nebyva najrajsi sex 😀

roxana280
24. máj 2014

@misaelka blba reakcia, mysli si co chces, na to sa neda normalne reagovat, vobec si to nepochopila

misaelka
25. máj 2014

@roxana280 ja neviem, mozno som to naozaj nepochopila, neviem. len zazivam kopu rad a skusali ste toto a ono? a som uz alergicka tak nejak celkovo, lebo clovek ked je zufaly vyskusa naozaj vsetko sam od seba ☹

roxana280
25. máj 2014

@misaelka so zenami je to tazko, najprv su nervozne, ze nemozu otehotniet, zurive velakrat tak, ze nepraju dieta ani svojej kamaratke a zavidia a potom su zurive, lebo maju dieta, ktore stale nespi, alebo je jedovite, neposlucha atd atd...hovorim, vsetko je psychike, nervozita, nechut, letargia, neprajnost, zavist nikomu na stastie nepridala....

misaelka
25. máj 2014

@roxana280 :DDD

jalito
26. máj 2014

Prispejem aj ja svojou troškou do mlyna : Inak súhlasím s tým, že ženy spohodlnenli a podliehajú tlaku, tým myslím blbým ženským časopisom typu Cosmopolitan a podobne, že v tridsiatke má na dieťa ešte čas. A pchajú jej do hlavy kaleráby ako musí byť krásna, zvodná, úspešná, vyštudované najmenej dve vysoké školy aby za niečo v tejto spoločnosti stála.

Samozrejme také dievča sa toho chytí a "užíva si" to znamená, že strieda chlapov, žije nezdravo, pije, (lebo veď v časopise Cosmopolitan je pitie znakom vyššej triedy) a podobne.

Navyše - revolučná antikoncepcia - dievčaťu jej to predpíše gynekológ na nepravidelný cyklus (lebo patnásťročné dievča je už pohlavne predsa "dospelé" a musí mať pravidelný cyklus, nikto jej nepovie, že jej telo dozrieva a učí sa fungovať - stabilizuje si cyklus. Ja som tiež dva roky po dostaná prvej menštruácie mala cyklus nepravidelný, ale nikdy ma nenapadlo to riešiť antikoncepciou. A výsledkom je, že mám cyklus, ktorý šlape ako hodinky.

Dievčatá potom podliehajú mylnej ilúzii - beriem tablety, otehotnieť nemožem a vyváľajú sa za stodolou s hocikým, lebo si myslia, že nemožu dostať ani pohlavnú chorobu.ˇ

Ďalší problém vidím v prílišnej emencipácii žien. ženy prestali byť ženami a štylizujú sa do úlohy mužov, čo nie je pre ne prirodzené. Samozrejme tým trpí najma rozmnožovací systém, lebo žena tým pádom odmieta prijať zodpovednosť za nový život a myslí si, že s antikoncepciou to bude rovnaké u nej, ako u mužov. že si vrzne bez následkov.

Stačilo mi, keď som išla na druhý ultrazvuk v tehotenstve (mala som 22 rokov), a bolo to U Apolináře v Prahe (tam žijem). Prechádzala som cez úsek liečby neplodnosti a IVF (inak sa tam ani ísť nedalo). Čakárňa tam bola narvaná od rána a samé zúfalé, bledé ženy, ktoré ma išli pohľadom zavražidť, ako som si tam kráčala s tým mojím paťmesačným bruškom. Bolo mi to blbé sa tam producírovať s bruchom medzi tými zúfalými ženami ale potom si povedala, že vačšina si za to može sama, že si nechala napchať kaleráby do hlavy a do tridsiatky si "hlavne užívala".

ayvi
autor
26. máj 2014

Ďakujem, že ste sa zapojili do diskusie a ku podivu sa tu neodohrala ani väčšia výmena názorov:D to svedčí o tom, že sa stále nájdu ľudia, ktorí vedia objektívne popísať problém, aj keď ho možno sami majú. Pretože som sa spočiatku obávala, že ma tu nejaká snažilka skritizuje, že čo sa v tom vŕtam keď sa ma to netýka. Ale naopak, neplodnosť sa dnes týka mnoho žien aj mužov a pritom môžu už jedno dieťa mať.
Súhlasím s názorom čo sa týka veku, životného prostredia, potravín...samozrejme nerátam gynekologické problémy, len čo sa týka čisto zdravých oboch partnerov. A hlavne, dnes majú ľudia iné priority, ako mať deti a biologické hodiny začínajú tikať dosť neskoro.

kiki68
27. máj 2014

ja som sa o tom bavila s nasim veterinarom (je to najlepsi lekar akeho poznam a naozaj odbornik s normalnymi nazormi) a ten mi povedal,ze to vsetko suvisi,ze to vidi na tych zvieratach. Predtym napriklad boli cisarske rezy, nadory na reprodukcnych organoch, zapaly maternice u zvierat taka skor vynimka, teraz je toho strasne vela. Pomaly nepoznam fenu,co normalne odhara, vacsinou su komplikacie a konci to sterilizaciou. Takze ako on povedal nieco je za tym viac, pravdepodobne to bude to,ze sa viacere faktory spoja dokopz a vyjde z toho to,ze aj ludia maju vacsie problemy sa reprodukovat. Mnohe tehotenstva su udrziavane, rizikove, v podstate vela zien dnes dufa,ze vsetko bude ok, predtym sa nad tym ani tak nezamyslali. V podstate je tazsie donosit dietatko, hoci mame modernejsie vybavenie, medicina ide dopredu.
Myslim,ze nie sme tak daleko od inej zivocisnej rise, nemozeme sa odseparovat,ze sme nieco ine,lebo zijeme vsetci na tejto planete.Tiez som citala,ze priroda si takto asi reguluje sama mozne preludnenie. Len trosku nespravodlivo,ze. Potom to ale vyzera tak,ze su problemy, stale sa snazime to nejako prekonavat, je to naozaj narocne. Dokonca som citala,ze sa zvysil pocet MA o nejake vysoke percento za poslednych 10 rokov. Ja som napriklad nikdy na ziadne gynekologicke ochorenie alebo zapaly netrpelaa vidite, mam problem otehotniet a donosit babo uz ani nehovorim.
Predtym mi mnohe veci tak neprisli,ale teraz to uz beriem inak,lebo ked budem mat ja dieta,tak aka situacia bude toho maleho cloviecika cakat o 30 rokov,ked bude v mojom veku? Je to na dlhu diskusiu, napada ma kopec veci, hlavne je,ze zatial sa deticky rodia a cele to nejako funguje.

samira23
9. júl 2014

Ahojte, poraďte prosím, som po vybratí vaječníka na jednej strane v 24 - tom roku života. Doktorka mi odporučila otehotnieť do jedného roka, bohužiaľ nebolo s kým. Dnes mám 36 rokov, celý čas bojujem s tvorbou cýst, po poslednej kontrole cysty zmizli, už je s kým otehotnieť, ale nedarí sa za ten svet. mali ste niekto takúto skúsenosť a podarilo sa vám otehotnieť?

mima4
9. júl 2014

@jalito
no to co opisujes, jedine riesenia su:
- zakazat akykolvek antikoncepcieč (kondomy, HAK,..)
- povedat si, ze zeny nebudu moct ist studovat na univerzity, kedze aj toto sposobilo narast zien na lepsich poziciach
- snazit sa ist smerom krajin ako irak, irak, atd... kde zeny su uz nebudu moct uzivat 😉

womankc
9. júl 2014

no samozrejme, že to ovplyvňuje aj životné prostredie a životospráva a premiera jedla a chemikálií , ktoré sú v dnešnej dobe dostupné, ale hlavne si myslím, že to do veľkej miery ovplyvňuje zmena postavenia ženy v spoločnosti. Dnes už môžu ženy robiť "kariéru" takmer rovnocenne ako muži, čo hlavne v tejto dobe obrovské množstvo žien aj využíva. Voľakedy ženy mali len funkciu matky a manželky a starali sa výlučne o domácnosť a deti . bolo úplne bežné ba až vyžadované, že sa ženy vydávali skoro po dovršení dospelosti a nikoho to nezarážalo a takáto žena mala v podstaten do cca 25 rokov bohato odrodené . Teraz je trend opačný , zakladať si rodiny až dosť po 30tke. Je pravda a žiadny náhľad to nezmení , že proste už podľa mňa po tej 25- 30 rapídne žene klesá reprodukčná schopnosť vaječníkov , či sa nám to páči a či nie , čo je ostatne podložené aj lekárskymi štúdiami, keď k tomu prirátate málo pohybu , dostatok až prebytok potravín, zväčša sedavé zamestnania a všetko podporené vysokou mierou užívania antikoncepcií, čo tiež musia výrazne tento proces ešte zaklincovávať , tak sa nesmieme ničomu čudovať. Ja vôbec neodsudzujem ľudí, čo chcú mať deti po 30 a chcú byť zabezpečení, ale moja voľba dobrovoľne by to nebola .

womankc
9. júl 2014

@samira23 ja nie osobnú, ale moja priateľka prišla , zrejme kvôli prasknutej ciste o jeden vaječník , ale otehotnela veru tuším aj do toho roka myslím. Len ona bola už treťorodička a teda nemala po odobratí žiadne iné problémy .
Skús sa preliečiť trošku bylinami , alebo podobnými prípravkami . Veľa žien, čo som tu zachytila v rôznych diskusiách si chválili bylinné čaje od p. Kopáčovej
Alebo sa skús zdetoxikovať / napríklad emulips, alebo podobne ...../ popozeraj na nete . Niekedy treba tomu telu pomôcť len trošku . ono ber to tak, že tá frekvencia uoľnenia vajíčka je o 50% menšia , tak asi ozaj len stále skúšať skúšať

jalito
9. júl 2014

@mima4 Mno... na niektoré by sa ten islam a odriekanie koránu celkom hodilo. Oni ani tí moslimovia nie sú blbí.

mima4
9. júl 2014

@jalito
ale na druhej strane ziadna zena nie je nutena studovat, citat cosmopolitan, chodit do prace... - je to stale o slobodnej volbe...

horana
9. júl 2014

Stresovy zivotny styl, chemia v strave, otravene zivotne prostredie, to vidi kazdy a len naivny clovek sa moze domnievat ze to na ludsky organizmus nebude mat dopad, zdaleka nielen co sa tyka rozmnozovacich schopnosti...dalej vdaka vysokej urovni zdravotnej starostlivosti zaroven prezivaju a dalej sa rozmnozuju jednotlivci prensajuci nie uplne idealny geneticky material a tak to ide rad za radom.

jalito
9. júl 2014

@mima4 no veď áno, jedná sa o slobodnú voľbu, ale málo opakujem a podotýkam MÁLO žien má toľko sebavedomia a má tak silnú osobnosť, že odolá týmto nástrahám, a nenechá si vymývať mozog súčasnou propagandou " užívaj si, k*rvi sa, a po 35 chci dieťa a chlapa a rodinu a to všetko hneď a to len preto, aby zasa vyhovela poptávke "ideálnej časopisovej maminky".

reni93
9. júl 2014

@mima4 ja to beriem tak, ze slobodnu volbu nemam, ale doba ma donutila "makat" na sebe, vzhladom na to aka je statistika rozvodovosti, ako sucasni muzi necitia zodpovednost za svoju rodinu a bez problemu, bez vycitiek svedomia od nej odchadzaju. bola som nutena mysliet na to, ze raz mozem ostat sama s dietatom a preto musim zarabat dost dobre, aby som uzivila dieta. chcela by som mat slobodnu volbu a ak by som ju mala, volila by som bez kompromisov byt zenou v domacnosti, lebo citim, ze to je moja prirodzenost..🙂

mima4
9. júl 2014

@jalito
myslis si, ze je to sucasnymi casopismi, mediami?
Lebo realne porovnavat dobu pred 50tymi rokmi a teraz je nemozne, vtedy nebolo x takych moznosti, teda takmer ziadne...
A inak sa clovek chova, ked moznosti ma a ked nema.