icon

Prečo mi psychiater nechce stanoviť diagnózu?

silvi3972
28. feb 2025

Dobrý deň, chcela som sa opýtať tu, pretože nemám nikoho kto by sa o takýchto veciach so mnou porozprával, v prípade ma neodsudil. Už niaku dobu chodím ku psychologičke, nedávno som začala navštevovať psychiatra niekde pri Ružomberku. Problém mám taký, že mi nič "nechce" diagnostikovať. Chápem, že na to možno potrebuje niaky čas ale problém je skôr taký, že sa ma skoro na nič nepýta (alebo na niake veci, z ktorých by niečo "vyčítal". Nechcem vyznieť ako niekto, kto chce mať niečo diagnostikované pre pozornosť, len chcem vedieť čo sa deje a prečo.

Strana
z4
vanilkovazmrzka
28. feb 2025

A co robi na vysetreni ked sa ta nic nepyta? Sedite spolu v ambulancii a zmurkate na seba?

silvi3972
autor
28. feb 2025

@vanilkovazmrzka naposledy čo som tam bola sa ma spýtal ako sa mám, aká bola cesta a že či mi je lepšie, keď som povedala že nie, neodpovedal a zavolal si už len mojich rodičov a pýtal sa ich takmer isté otázky, ak tí sa čudovali že či to je všetko

januska12323
28. feb 2025

Povedz rodičom ako sa cítiš. Aj psychiater ti musí sadnúť.

dadka1997
28. feb 2025

@silvi3972 treba vymeniť psychiatra... ocividne nie si este plnoletá, nemusí ti stanoviť diagnozu hned a ani vôbec
Ah psychiater musí sadnuť, a mozno by stacilo sem napisat v skratke, o aku diagnozu by malo ist

lilly16
28. feb 2025

A aké máš priznaky?

betulinka1
28. feb 2025

@silvi3972 to je divne. Najdi ineho psychiatra.

bielasovicka
28. feb 2025

@silvi3972 možno komunikuje s tvojimi rodičmi keďže nie si plnoleta. Myslím diagnózu...

liv1
Autor odpoveď zmazal
balerina2025
28. feb 2025

@silvi3972 kolko mas rokov
mozno viac da na reci rodicov kedze zjavne nemas 18

silvi3972
autor
28. feb 2025

@dadka1997 sama tomu až tak nerozumiem, čiže nemôžem niako ohľadom toho "mudrovať" ale príznaky sú podľa mňa vážnejšie. napríklad halucinácie, sebapoškodzovanie, stráta pamäte, výkyvy nálad a pod. robil mi niaky spis alebo ako sa to volá a jediné čo napísal bolo že som zrejme emočne nestabilná, čo ako opakujem neviem ako vyčítal z otázok typu aká bola cesta alebo aký žáner hudby počúvam

balerina2025
Autor odpoveď zmazal
kiki68
28. feb 2025

Ja odporucam skor obratit sa priamo na nemocnicu a dat pobyt pre diagnostiku. Lepsie ako ambulantne. Hlavne ked je tam nejake sebaposkodzovanie, tak vezmu. To bude na mesiac az dva a nastavia aj lieky

silvi3972
autor
28. feb 2025

@liv1 mám lieky, jeden ráno ktorý by mi mal zvýšiť hormóny šťastia a viac ma " nabudiť'" do života, a ďalší na večer po ktorom by sa mi malo lepšie spať. 18 ešte nemám, vždycky si ma zavolá ako prvú a potom si zavolá rodičov a som tam s nimi aj ja čiže s nimi nič nepreberal

balerina2025
28. feb 2025

@silvi3972 na zaklade coho si vobec ako neplnoleta osoba u psychiatra?

silvi3972
autor
28. feb 2025

@balerina2025 poslali ma tam hlavne koli sebaposkodzovaniu, halucináciam a pokusu o samovraždu

balerina2025
28. feb 2025

@silvi3972 na zaklade coho to mas, robis napis mi kludne spravu

silvi3972
autor
28. feb 2025

@balerina2025 mám len 13, rada by som sa obrátila aj na rodičov no s nimi je to niekedy komplikované a nechápu to, čiže to nechcú riešiť

kiki68
28. feb 2025

@balerina2025 Predpokladam, ze tie stavy vydesili aj rodicov. Kde je taketo nieco, tam musi iba psychiater. Otazkou je, ci tie lieky su dobre nastavene. Kamoska bola na oddeleni a to mala menej vazne priznaky. DVA mesiace ako neplnoleta, velmi pomohlo. Tiez poznam mamy, co mali deti na Kramaroch tiez dobre nastavili lieky. Ono to je u deti narocne

silvi3972
autor
28. feb 2025

@kiki68 ja by som osobne bola rada keby mi niekto pomôže alebo ma aspoň pochopi, len sa bojím ze to niekto bude brat na ľahkú váhu alebo ze chcem iba pozornosť

klotildabazarik
28. feb 2025

@silvi3972 lebo stohi5 za hovno chod inemu aj ked kde ze ano

lubkavargova1
28. feb 2025

predpokladam, ze mas tam diagnozu, ale bud je pisana latinsky alebo v klasifikacii a to su pismenka a cisla. To ty nechapes a bezny ludia tiez nie.
Ako neplnoleta, rodicia musia byt primarne informovany a aj ked su mozno jednoduchsi, komplikovanejsi, vzdy budu informovany oni ako prvy. Tebe ani nemusi povedat co ti je. A pokial ide o sebaposkodzovanie a pokus ao samovrazdu tak rodicia urcite.

lindous
28. feb 2025

Nedávno som začala navštevovať znamená čo? Koľkokrát si u neho už bola? Ak s ním chceš riešiť niečo konkrétne, môžeš s tým začať aj sama… ak ti ani tak nebude sedieť, nebudeš mať pocit, že sa to niekam posúva, potom by som riešila zmenu… ak sa ti nedá o tom rozprávať otvorene s rodičmi, tak možno by som to riešila so psychológom, ak s ním máš vzťah lepší, ktorý im to potom môže tlmočiť a možno na neho dajú skôr

lubkavargova1
28. feb 2025

A este taka vec aj ked mozno si ty myslis, ze rodicia takym veciam nechapu, vzdy maju pravo sa ozvat a povedat lekarom, ze "tak mi tejto vasej reci nechapeme, povedzte mi to normalne". Lekar to vtedy tak musi vysvetlit, aby to pochopili.

balerina2025
Autor odpoveď zmazal
nika23t
28. feb 2025

@silvi3972 na stanovenie diagnózy je potrebný čas. Nemôže Ti len tak napísať nieco, čo si si našla na nete, môže sa to potom s Tebou niesť celý život a komplikovať Ti ďalšie fungovanie. Ak máš pocit, že psychológ nerobí svoju prácu dobre,.určite sa obrat na rodičov a skúste ineho. Psychické ochorenia vyžadujú dlhší čas, a určite je potrebné nájsť takého, ktorý Ti bude vyhovovať a máš sa pri ňom cítiť dobre a bezpečne. Aj nastavenie liečby môže trvať dlhšie. Prajem Ti, aby si našla takého lekára, pri ktorom sa budeš cítiť spokojne. A slová "niake, niaky, niaka" neexistujú.

luckabj82
28. feb 2025

https://ipcko.sk/ skús sa s nimi spojiť,skôr ti poradia

silvi3972
autor
28. feb 2025

@nika23t chápem, ma to svoj čas s tým súhlasím, prišlo mi divné to, že raz sa ma spýtal ci by som sa chcela zabiť a na to som mu povedala ze ano a veci ku tomu, keď som dorozpravala sa začal smiať a povedal ze "musíme sa niako dohodnúť aby som to nespravila" co mne osobne príde dosť divné že ku tomu nič iné nepovedal

balerina2025
Autor odpoveď zmazal
balerina2025
28. feb 2025

@silvi3972 ale ais preto ze nemas 18, ti neni zverejnena diagnoza, lebo si ''neplnoleta''
kludne mi napis.spravu

euka210
28. feb 2025

@silvi3972 no podla toho...bud psychiater ziskava info od pacienta a rodicov a stanovi diagnozu podla toho...ale to nie je 10min, ale aj polohodinovy rozhovor. Ale aj tak najcastejsie posielaju k psychologovi a aj ten na zaklade rozhovoru, ale aj pisomnych testov vie popisat dg. Neviem ako to byva presne u deti.
Je jednoduche dat "nalepku" depresia a pod., mozno sami presne nevedia co, tak cakaju na dalsi vyvoj; na druhej strane, ked predpise lieky, musi tam nejaku dg.napisat pre poistovnu. Skor by som chcela vediet co na to psycholog, ci dal on nejaku spravu, on vie casto viac o pacientovi ako psychiater.

Strana
z4