icon

Prečo sú odporcovia potratov utlačení a zástancovia agresívni?

22. jan 2026

Už dlhšie sa zamýšľam nad jedným paradoxom. Všímam si v diskusiách ako odporcovia potratov sa snažia dodať autorkam diskusií odvahu a riešenia a zástancovia potratov následne tych odporcov zosmiešnujú a urážajú. Častokrát im prajú zle veci. Mňa by skutočne veľmi zaujímalo prečo sa v dnešnej dobe prijíma len strana zástancov a odporcovia sú utlačení a nemôžu povedať svoj názor. Prečo niektorí zástancovia reagujú agresívne a podráždene. Môže to byť kvôli výčitkam svedomia? Nechcú počuť pravdu? Nechcú si uvedomiť závažnosť tohto činu? Ja som naozaj nevidela, že by odporcovia začali autorku urážať a nadávať jej, odsudzovať ju. Ale za to zástancovia potrebujú agresiou umlčať odporcov. Vie mi toto niekto vysvetliť?

mizoko
24. jan 2026
@viestta

@mizoko ale ony svoje pravo maju uz dnes. Mozu a nemusia ho vyuzit. Nikto nikoho nenuti ist na interrupciu. Aspon ja neviem o ziadnej, ktoru by nasilim dovliekli na kliniku a spravili to co ona nechcela.

@viestta veď ja viem. Preto píšem že im ( autorke a ďalšej komentujucej) je jedno,že ony by ubrali jiekomu právo. Ale ich právo bude neporušené - a to právo niekomu zničiť život lebo ony sa tak rozhodli

viestta
24. jan 2026
@mizoko

@viestta ony nemajú argumenty,len svoje vlastné vymysl,svoj egoizmus a svoju nadradenosť. Píšu tu hlúposti o Tom,že ženy chodia na potrat ako na rožky do obchodu a že dnes je 100 účinná antikoncepcia. Ale tabletka môže zlyhať,kondóm môže prasknúť alebo sa skĺznuť a dokonca môžu zlyhať aj oboje naraz. Teliesko nie je vhodné pre všetky ženy a tak by sme mohli pokračovať. Autorka témy je čím ďalej tým agresívnejšia a osobnejšie. Už tu prirovnáva UPT k trestnému cinu! To veľa napovie o jej vlastnom duševnom svete v ktorom žije.

@mizoko idem radsej dokoncit tu ponozku.

mizoko
24. jan 2026
@viestta

@mizoko idem radsej dokoncit tu ponozku.

@viestta lepšie spravíš 😁

autor
24. jan 2026
@viestta

@anonym_autor kazdy kto hlasuje nesie zodpovednost za svoj hlas a za vysledok hlasovania. Ked sa zucastni, tak nesie zodpovednost za vysledok.
Ale nebavme sa o jednom hlae. Ty si za to aby zenam bola odobrata moznost volby. Ja som za to aby bola zachovana. Ty mas svoje dovody, mozes o nich pisat, hovorit. Ja mam svoje dovody, mozem o nich pisat, hovorit. Mozme sa zamysliet nad arguentami druhej strany, mozme zmenit nazor, nemusime zmenit nazr, aj to je v pohode, ale ked zaznie argument, ze niektore chodia na vyskrab ako k zubarovi, tak kazdemu rozumnemu cloveku, ktory pozna fakty, a je jedno ci je na tej alebo onej strane debaty, pride takyto nazor ako scestny.

@viestta ano, príde ako scestný. Ale prečo agresívna reakcia? Iba to ma zaujimalo. Odpoveď už poznám.

autor
24. jan 2026
@bjnr

to, čo popisujete, nie je v jadre spor o potraty...je to stret dvoch veľmi odlišných vnútorných stratégií zvládania ohrozenia...keď sa téma dotýka identity, morálky a tela, nervový systém sa rýchlo prepína do obrany...u niektorých ľudí sa obrana prejaví starostlivosťou, racionalizáciou a snahou „udržať poriadok“ (to, čo vnímate u odporcov)...u iných sa prejaví útokom, zosmiešnením a umlčiavaním ...nie preto, že by mali „menšiu pravdu“, ale preto, že ich vnútorný systém nezvláda napätie, ktoré téma vyvoláva....agresia v diskusiách veľmi často neznamená istotu...skôr signalizuje, že niečo je príliš blízko, príliš citlivé, príliš bolestivé na to, aby to zostalo otvorené...nie je potrebné hľadať odpoveď v tom, kto má pravdu...presnejšia otázka znie: čo by sa týmto ľuďom stalo, keby museli zostať v kontakte s tým, čo ich téma aktivuje? ...zosmiešňovanie a agresia sú rýchle spôsoby, ako sa vyhnúť vnútornému konfliktu, hanbe, strachu alebo pochybnostiam...umlčanie druhého nie je prejavom sily..je to pokus regulovať vlastné preťaženie...pre vás osobne je dôležité nepreberať zodpovednosť za emócie druhých a nevstupovať do boja o presvedčenie...diskusie na úrovni nervového systému (amygdala) sa totiž nedajú „vyhrať“ argumentmi...dá sa z nich len vedome vystúpiť alebo v nich zostať ukotvená bez potreby presviedčať...čo sa vo vás aktivuje v momente, keď vidíte agresiu a umlčiavanie? potreba obhájiť pravdu, potreba porozumieť, alebo potreba nebyť v tom chaose sama? ...táto odpoveď vám môže napovedať viac o vašich hraniciach a zodpovednosti, než akákoľvek analýza správania druhých...

@bjnr ďakujem za úplne reakciu k téme. Ja tým nie som pohltena, ale zarazilo ma ako velmi sa tu prejavuje odpor k odporcom.

mizoko
24. jan 2026
@anonym_9cb1a7

@mizoko ak si to tak nemyslela tak beriem. Ale vyznelo mi to tak, že sa asi pohybujem v nie úplne najlepšej spoločnosti. Nemusíš mi vôbec pritakávať. Mňa len udivuje, že si naozaj myslíš, ako sa ľudia rad radom poctivo chránia keď dieťa neplánujú. A ešte ďalší krát to napíšem, lebo si to asi prehliadla, vôbec nehovorím iba o tom, čo vidím vo svojej bubline. Pozri sa tu na diskusie, sa na prieskumy ktoré sa robia s mládežou a ochranou a podobne. Stále sme na tom ako krajina dosť biedne so zodpovedným stykom.

@anonym_9cb1a7 no keďže veriaci rodičia skáču dva metre keď sa spomenie sexuálna výchova tak sa nediv. Navyše RKC zakazuje akúkoľvek formu ochrany proti počatiu. To je ďalšia vec.

mizoko
25. jan 2026
@anonym_autor

@mizoko kde a kedy som napísala, že mne ubližuje to čo urobí iná žena. Ani raz som nenapísala, že mne trhá žili ak iná ide na potrat.

@anonym_autor tak čo sa do toho staráš? Čo im chces uprieť právo voľby? Lebo to že ony majú právo voľby teba ako si napísala,nijako neovplyvní. Zato zrušenie tohto práva ovplyvní veľa ľudí. Takže nechápem čo je teba do toho či niekto ide alebo nejde na potrat? Či máš iba potrebu nanucivat svoj pohľad na svet? Že ak ty niečo nemôžeš lebo Boh tak to nemôže nikto podľa rcenia: keď mne zdochla koza tak susedovi nech zdochnu dve?

pr85
25. jan 2026
@viestta

@zuzana76 o tom, ze ak by si mala moznost, budes hlasovat za to aby sa interrupcie zakazali, teda si za to aby zeny nemali moznost volby.

@viestta voľby ukončiť život inej ľudskej bytosti?

anonym_9cb1a7
25. jan 2026
@mizoko

@anonym_9cb1a7 no keďže veriaci rodičia skáču dva metre keď sa spomenie sexuálna výchova tak sa nediv. Navyše RKC zakazuje akúkoľvek formu ochrany proti počatiu. To je ďalšia vec.

@mizoko áno, tu si veriaci riadne protirečia. Sexuálna výchova má byť a preukázatelne znižuje množstvo potratov. Ja veriaca nie som mimochodom.

simsalabim
25. jan 2026
@pr85

@pr85 nie, volby dieta nevynosit a neznasat fyzicke, mentalne a zdravotne nasledky tehotenstva a porodu, vychovy a starostlivosti, ekonomicke dosledky rodicovstva (ktore pretrvavaju aj 30+ rokov na dochodku) a podobne. Teba jej rozhodnutie ako ovplyvni, ze do toho chces kecat?

viestta
25. jan 2026
@pr85

@pr85 je to plod

mandzula
25. jan 2026
@anonym_autor

@bjnr ďakujem za úplne reakciu k téme. Ja tým nie som pohltena, ale zarazilo ma ako velmi sa tu prejavuje odpor k odporcom.

@anonym_autor Uz som to pisala vcera - ten odpor vyplyva z toho, ze sa staraju do veci, do ktorych ich nic, pretoze nikto tu nenapise tehotnej zene, ktora sa tesi, daj si to vziat, zato ked sem pride po radu zena, ktora zvazuje UPT, casto v zlozitej zivotnej situacii, zlietnu sa tu carodejnice a po novom uz aj carodejnici, ktori jej nalozia hovoriac o vrazde, pekle, zatrateni, ake by ine boli stastne a ona nevdacna a neviemcom este. Naco? Ako to ovplyvni ich zivoty? Asi sa potom citia lepsimi ludmi, spravnejsimi, neviem.

minenkaa
25. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor akú odpor k odporcom,odpor je k zákazu a nie že ty mám na niečo názor ,nik tu dokonca ani nepodporuje potraty
Ty si stále a stále ideš to svoje

minenkaa
25. jan 2026
@pr85

@pr85 matka je tiež ľudská bytosť
Kto ma väčšie pravo na zivot ,matka alebo ten plod

viestta
25. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor pozri sa, ja ziaden odpor voci ProLife ludom necitim. Sice nemozem hovorit za ostatnych, ale ak dojde na tuto temu tak tiez nevnimam ziadan odpor z "nasej strany" voci vam. Ked uz niekto zacne podpasovkami, citovym vydieranim, vyhrazkami... tak to je skor ta "vasa strana" (aj ked nie vsetci sa potrebuju az k tomu znizit a dokazu diskutovat slusne).
Mala by si si uvedomit, co to vlastne odpor je, pretoze mat iny nazor, oponovat, nesuhlasit s niekym nie je odpor (a uz vobec nie umlcovanie ako si uz niekolkokrat spomenula). Je to len ine stanovisko k rovnakej veci. Ak to vnimas ako odpor a umlcovanie, tak chyba nebude na strane ProLife ale u teba.

minenkaa
25. jan 2026

Mňa tak zaujima, prečo odporcov ako ty ,tak trápi to ,že potraty niesu zakázané ,pokiaľ viem ,potraty nikde niesu prezentované ako antikoncepcia a ani odporúčané ,sú povolené. Je dokázané ,ako zákaz a neodborne robené potraty ničia ženské zdravie a následná liečba je drahá a dlhá
Prečo sa nebijes radsej za sexuálnu výchovu ,v školách,rodinách ,v kresťanských spolkoch
Koľko ľudí v tvojom okoli nevie ako funguje ženský cyklus ,Skus si to zistiť a pouč ich ,vies ake všetky možnosti antikoncepcie sú?
Neskutočne množstvo ľudí toto nevie,mne raz moj svokor tvrdil ,že je jedna dierka kade cikam a kade ide menštruačná krv a je stále kopec ľudí ktorí toto nevedia ,ale zakážme potraty
Mame v rodine ženu ktorú tehotenstvo a pôrod uplne zničil a aj tu je neskutočne množstvo žien čo by dalsie tehotenstvo nezvládli a treba nechať aby mali možnosť voľby
Zena už žije a niekoľko rokov ,jej zivot a zdravie je prednejšie
Ešte raz ,nik nepodporuje potraty ,každý rozumný človek ani nikdy nebude podporovať zákaz
Zákaz je koniec a čo sa týka zdravia ,je to koniec pre niekoho a že napr ty to tak nevidíš ,je tvoj pohľad na vec, ale nie niekoho iného

mizoko
25. jan 2026
@anonym_9cb1a7

@mizoko áno, tu si veriaci riadne protirečia. Sexuálna výchova má byť a preukázatelne znižuje množstvo potratov. Ja veriaca nie som mimochodom.

@anonym_9cb1a7 ja netvrdím že si. Len som doplnila čo by pomohlo ale rkc to zakazuje.

mizoko
25. jan 2026
@minenkaa

Mňa tak zaujima, prečo odporcov ako ty ,tak trápi to ,že potraty niesu zakázané ,pokiaľ viem ,potraty nikde niesu prezentované ako antikoncepcia a ani odporúčané ,sú povolené. Je dokázané ,ako zákaz a neodborne robené potraty ničia ženské zdravie a následná liečba je drahá a dlhá
Prečo sa nebijes radsej za sexuálnu výchovu ,v školách,rodinách ,v kresťanských spolkoch
Koľko ľudí v tvojom okoli nevie ako funguje ženský cyklus ,Skus si to zistiť a pouč ich ,vies ake všetky možnosti antikoncepcie sú?
Neskutočne množstvo ľudí toto nevie,mne raz moj svokor tvrdil ,že je jedna dierka kade cikam a kade ide menštruačná krv a je stále kopec ľudí ktorí toto nevedia ,ale zakážme potraty
Mame v rodine ženu ktorú tehotenstvo a pôrod uplne zničil a aj tu je neskutočne množstvo žien čo by dalsie tehotenstvo nezvládli a treba nechať aby mali možnosť voľby
Zena už žije a niekoľko rokov ,jej zivot a zdravie je prednejšie
Ešte raz ,nik nepodporuje potraty ,každý rozumný človek ani nikdy nebude podporovať zákaz
Zákaz je koniec a čo sa týka zdravia ,je to koniec pre niekoho a že napr ty to tak nevidíš ,je tvoj pohľad na vec, ale nie niekoho iného

@minenkaa lebo ju baví sťažovať život iným ľuďom. Lebo je sebecká a pozerá len sama na seba a a co sa páči a hodí jej.

anonym_6066d1
25. jan 2026

@anonym_autor Prečo tá agresia? Keď niekto útočí, často tým prehlušuje vlastný vnútorný hlas alebo neistotu. Je to obranný mechanizmus – ak by si dotyčný pripustil argumenty druhej strany, musel by konfrontovať bolesť alebo závažnosť činu, o ktorom píšete. Je ľahšie útočiť na ‚odporcov‘, než sa pozrieť do vlastného vnútra.Čiže je to obrana pred bolesťou z prázdnoty.A prázdnota neznáša ticho.
Preto reaguje hlučne, podráždene, agresívne.Agresia je prejavom neistoty a strachu

mizoko
25. jan 2026
@anonym_6066d1

@anonym_autor Prečo tá agresia? Keď niekto útočí, často tým prehlušuje vlastný vnútorný hlas alebo neistotu. Je to obranný mechanizmus – ak by si dotyčný pripustil argumenty druhej strany, musel by konfrontovať bolesť alebo závažnosť činu, o ktorom píšete. Je ľahšie útočiť na ‚odporcov‘, než sa pozrieť do vlastného vnútra.Čiže je to obrana pred bolesťou z prázdnoty.A prázdnota neznáša ticho.
Preto reaguje hlučne, podráždene, agresívne.Agresia je prejavom neistoty a strachu

@anonym_6066d1 aké argumenty druhej strany? Nože daj ako sa teba osobné dotkne právo voľby niekoho iného? Lebo o Tom to celé je. Pro choise nie je presadzovanie potratov,ale je to právo na voľbu. Takže ako sa ťa to právo na voľbu osobné dotyka? A kde prosím vidí agresivitu zo strany pro choise? Ja vidím len nekonečné vysvetľovanie druhej strane že ich názor a snaha o zákaz ovplyvňuje životy xy ľudi a to si oni nechcú priznať. Takže vlastne môžme to čo si napísala otočiť práve na stranu pro life - odmieta prijať argumenty že ich sa právo na voľbu nijako nedotkne a že to čo chcú oni je snaha o ovládanie života iných do kt ich nič nie je. Pozerám sa do vlastného vnútra a nevidím žiadnu prázdnotu. Vidím len vaše sebectvo ale isto nie prázdnotu vo svojom vnútri. A závažnosť akého či u? Na právo voľby? Niekto chodí po nemocnici a núti ženy ísť na potrat? Keď tu napíše žena že čaká dieťa tak jej tu ľudia radia aby šla na potrat? O čom to prosimta píšeš? Jedini ,kto sú tu hlučni a agresívni a útočni sú práve pro life. Čo tie demonštrácie pred klinika mi UPT? To napadá ide žien a personálu kliník? Akonáhle sa objaví žena s otázkou ohľadom UPT je označovaná za vrahynu,za človeka bez morálky,vyhrážajú sa jej peklom a zatratenia a podobnými lahodkami. Aha už som to pochopila - o tejto bolesti z prázdnoty vlastného vnútra pises. O tomto obrannom mechanizme na neprípustenie si argumentov druhej strany, teda pro choise.

mizoko
25. jan 2026
@anonym_6066d1

@anonym_6066d1 vysvetľovanie nie je utok

mandzula
25. jan 2026
@anonym_6066d1

@anonym_6066d1 A teraz nam vysvetli, co zo svojho vnutra prehlusuju ti, ktori vecne riesie zastancov slobodnej volby. Comu sa brania, aku bolest z prazdnoty riesia svojim vecnym pchanim sa do debat o UPT a najma zhadzovanim a moralizovanim zien, ktore sa tak rozhodli? Citia sa potom lepsimi ludmi?

viestta
25. jan 2026
@anonym_6066d1

@anonym_6066d1 aj pre teba plati co som napisala dnes o 09:11
Mat iny nazor nie je ani nenavist ani agresia. Diskutovat slusne a vysvetlovat aj iny pohlad na tu istu vec nie je ani nenavist ani agresia. Je to tak zlozite pochopit?

mandzula
26. jan 2026
mizoko
26. jan 2026
@mandzula

Nech sa paci, ukazka tolerancie v praxi.

@mandzula pozerám a hneď druhy koment je plný lásky a pochopenia

mandzula
26. jan 2026
@mizoko

@mandzula pozerám a hneď druhy koment je plný lásky a pochopenia

@mizoko Ano, presne ten myslim. A to je len zaciatok.

janulik2008
26. jan 2026

Preco? Lebo niektori ludia sa nestaraju o maternice inych zien. Myslim ze nie su utlacani len zatial co "zastancovia" sa mozno dokazu vzit do situacie tej zeny tak "odporcovia" dokazu zdeptat podla mna. Nikdy som nevidela ze by zastanca napisal ze chod chod smelo toho, ale za to odporcovia robia zo zien pomaly vrahyne. A to naozaj zena co toto riesi "potrebuje" 🫣 a ptm je TOP do toho tahat Boha atd 🙄

autor
26. jan 2026
@mandzula

Nech sa paci, ukazka tolerancie v praxi.

@mandzula ďakujem za prezdielanie. Sú tam reakcie odporcov jej rozhodnutie, ktoré su cez, sú tam ale aj takí, čo s ňou nesúhlasia a píšu ohľaduplne a su tam aj takí čo sa len prišli striehnuť do ktorého odporcu si kopnúť. Mne to pripadá ako manipulativne vytvorená diskusia. Ani by som sa nečudovala ak by ju vytvorila jedna z vás. Troll.

mizoko
26. jan 2026
@anonym_autor

@mandzula ďakujem za prezdielanie. Sú tam reakcie odporcov jej rozhodnutie, ktoré su cez, sú tam ale aj takí, čo s ňou nesúhlasia a píšu ohľaduplne a su tam aj takí čo sa len prišli striehnuť do ktorého odporcu si kopnúť. Mne to pripadá ako manipulativne vytvorená diskusia. Ani by som sa nečudovala ak by ju vytvorila jedna z vás. Troll.

@anonym_autor toto tu je manipulatívna debata založená tebou ty troll. Fakt si už trápna. Nemáš argumenty iba selektivnu slepotu

mandzula
26. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Mysli si, co chces, ja som naozaj nic nevytvarala, diskusii na tuto temu je tu totiz tolko, ze odporcovia sa odprezentovali uz davno. Ako vidis aj tu, na rozdiel od teba nevystupujem ako anonym, viem sa totiz postavit za svoj nazor, nemam preto potrebu trollovat.