Prekonanie hanby z extrémne predčasného pôrodu
Cítili ste hanbu kvôli extrémne predčasnému pôrodu? Vyhľadali ste psychológa, či sú takéto pocity podľa vás normálne?
Ja som to nezazila ale prosim ta naozaj sa kvoli niecomu takemuto absolutne necit zle... to nie je tvoja vina ani nikoho! Take veci sa skratka stavaju a neviem ako je na tom tvoje dietatko ale za par rokov si na to spomenies uz len sporadicky. A ak je niekto co ta za to sudi tak ho rovno posli do prdele...
Ale napriklad viem ze niektore zeny maju takyto pocit ked nedokazu porodit a musia ist napriklad akutnym cisarskym alebo ak sa im narodi dietatko s nejakym zdravotnym postihnutim a ak ta tieto myslienky prilis ubijaju tak asi psycholog by ti pomohol
Hanbu? Nemáš sa za čo hanbiť ved to nemôžeš nijak ovplyvniť.
Plne ťa chápem,ja som bez liečebnej podpory neudržala plod v sebe 5x som mala spontánny potrat čo moje telo neprodukuje žlté teliesko dostatočne ale Verím,že to tak malo byť všetko sa deje pre niečo a je to vopred určené čím si máme prejsť.A oto viac si vážim,možnosť byť matkou mojim dvom synom a neberiem ich ako samozrejmosť ale ako dar od Boha.Po potrate v 10tt som veru potrebovala psychologickú liečbu ke´dže mám tak super svokru ktorá je zaťažená na vnučku lebo vtom čase mala len 4 vnukov tak ma chytila depresia,že nedokážem vynosiť dievčatko som od nej dostala.A vieš čo polročná liečba ma dala do laty a nechala som svokru vtom,že žiadne ďalšie nebude o pár rokov sa jej narodila do švagrinej vnučka a hádaj...sotva s ňou je lebo bývajú v Maďarsku aký paradox. Takže nepripúšťaj si negatívne reči.Všetko je tak ako má bať a tvoje bábo je bojovník,užívaj si každú chvíľku s ním a nenechaj si kaziť radosť z každého pokroku ktorí urobí 🙂.
Ty sa nemáš začo hanbiť lebo si úžasná ❤️ prajem ti nech veľa síl. Ak máš potrebu určite vyhľadaj pomoc
Mas vycitky ze si zjedla alebo vypila nieco nevhodne v tehotenstve, preto sa tak citis? Ak nie, je to zlou dobou a ty za to nemozes...... Asi k doktorovi chod.
Velmi velmi ti drzim palce. A budem na teba mysliet a pomodlim sa za teba
myslim ze su to hormony pretoze realne sa nemas za co hanbit a ani si to nemohla nijako ovplyvnit. toto nebolo v tvojej moci.
hormony dokazu paradne zamavat aj s inak vyrovnanym clovekom. podla mna skus pokecat so psychologom. mohlo by to pomoct. drz sa. a nie nie je to tvoja chyba.
Prešla si si traumou a je úplne normálne cítiť rôzne pocity, ja som to tak tiež mala. Hanba k nim jednoducho tiež patrila a je vlastne dobré, že si tieto pocity vieš priznať a identifikovať. Ja by som Ti odporučila návštevu psychológa - lebo ako vidíš, aj tu Ťa veľa ľudí nepochopilo ako to myslíš. Dostať sa z tohto je ťažké a niekedy fakt mätúce, ale neexistujú zlé pocity alebo nesprávne pocity, každý má z traumy jednoducho inú cestu von a ja Ti držím palce 🤞
Prečo by @ivik4 nemohla napísať svoj názor a pohľad na túto diskusiu?
Absolútne v tom nevidím výsmech.
Práve naopak, autorka témy je podľa mňa na 99% troll ktorý si tu robí z nás prdel.
Takto nemôže zmyslat žiadna normálna žena....
Pochopila by som výčitky, ak by svojim životným štýlom ohrozila svoje dieťa, ale len tak lebo rodila skôr?
Toto je výsmech! Výsmech každej jednej ktorá mala komplikovane tehotenstvo.
To aby sa teraz každá zamyslela ci by nemala mať tiež výčitky?
je to normalne, asi mas aj poporodnu depresiu, urcite je psycholog na mieste. ja som mala hrozne stavy preto, ze som nevedela kojit. prajem vela sil
@simona20201309 možno urobila niečo, prečo svoje dieťa porodila extrémne skoro (napr mala obmedzený pohyb, ale nešetrila sa) a teraz má dieťa veľké zdravotné ťažkosti a ona si to vyčíta..
Nevieme
Mne by ani nenapadlo, ze zato moze zena, dokym som si to tu neprecitala. To ti niekto vycita? Vsak v zivote je tolko veci, ktore nevies ovplyvnit, toto je jedna z nich.
Prajem len vsetko dobre, hore hlavu maminka
Mám kamarátku, ktorá si to dlho vyčítala (malý sa narodil o 3m skôr). Malý má už 11 rokov teraz. Podľa mňa vyhľadaj psychológa. Ona sa tým veľmi dlho trápila, nešla psychológovi, aj ma to za ňu mrzelo, ale ona nechcela, chcela sa s tým popasovať sama. No ale trvalo to možno aj 6 rokov, čo sa stále k tomu vracala. Teraz to už nespomína, ale kto vie, do hlavy jej nevidím, možno si stále každé jeho zlyhanie nejak nepriamo vzťahuje na seba... Takže pre tvoje vlastné dobro, ale aj dobro svojho dieťaťa a svojej rodinky, vyhľadaj radšej psychológa, netráp samu seba... Tvoje dieťatko potrebuje pokojnú a vyrovnanú maminu, ktorá prijíma realitu takú aká je a nerieši veci, ktoré sa ovplyvniť jednoducho nedajú. Posielam ti veľa síl ❤️❤️❤️. A k tvojej otázke - neviem, či je to "normálne", ale stáva sa to.
Nie, nie som troll, mala som vytúžené tehotenstvo a ani by ma vo sne nenapadlo, že sa mi toto stane.... a tu nehovorím o predčasnom pôrode typu 34tt, ale oveľa skôr, nikto nevie či a aké následky to môže mať pre dieťa.... Áno, mám pocity zlyhania, stále hľadám príčinu prečo sa to stalo, hanbím sa keď vidím koľké ženy dokážu donosiť dieťa, koľké z nich také, ktoré ani nemajú nejakú životosprávu a ja som mala pocit, že robím všetko správne a stalo sa toto... Skrátka neviem čo z bezmocnosti robiť, preto som sem napísala, nechcem to osobne vravieť známym tieto pocity, ja neviem.....
No tak mi odpovedz. Co by si odkazala zenam ktore robia vsetko spravne a nedokazu ani otehotniet?
@simona20201309 ja sa teda tiez radim k tym nenormalnym zenam, co mali po predcasnom porode kadejake pocity. A hla, po ich spracovani som tu znova vo svojej "normalnosti" 🙂
Autorka predsa nehovori ze len ona to ma tazke a nik iny nie. Hovori o svojich pocitoch, ktore ju trapia a chce to riesit.
Kazdy mame predsa svoje trapenia. Zenam, ktore tuzia po laske nerobi dobre pohlad na zalubene pariky. Zenam, ktore nemozu dlho otehotniet, pohlad na tehotne zeny. Zenam, ktore porodili predcasne a ich dieta je mesiac/dva/tri v inkubatore a bojuje o zivot nerobi dobre pohlad na zeny, ktore si mozu svoje babo drzat hned v naruci (moja skusenost). Autorka ma za sebou traumaticku udalost. Nazvala to hanbou, je to proste pocit zlyhania miesany so strachom o dieta, ktory musi spracovat aby sa pohla dalej.
A co zeny, ktore mali napr. bezproblemove tehotenstvo, porod a napriek tomu sa u nich rozvinula poporodna depresia? Maju byt ticho a nezdoverit sa pretoze iny to maju horsie?
Vôbec sa nemáš prečo hanbiť. Je veľa žien ktoré pijú, fajčia, berú drogy počas tehotenstva a je im to jedno.
Skus prijat to, ze ty s tym nic nemas spolocne. Naozaj
@autorka Je mi velmi luto, co prave prezivas. Sama som si presla predcasnym porodom, mala sa narodila v 26.tt po problemovom tehotenstve akutnou sekciou pre odlucenie placenty. Je to jedna z najtazsich skusok v zivote, a zena ma po takom traumatizujucom porode vselijake pocity. Uz je rok odvtedy, co sa mala narodila (mali sme obrovske stastie, zatial vyzera uplne zdrava a bez nasledkov), ale tiez ma niekedy prepadne pocit, ze som zlyhala. Tiez som sa strasne vzdy tesila, ako si budem uzivat tehotenstvo a vypalilo to cele uplne inak. Avsak ako hovorim, my sme mali obrovske stastie v tej celej narocnej situacii. Takze ti rozumiem, ze sa citis, ako sa citis, avsak zaroven ti chcem povedat, ze to jednoznacne nebola tvoja vina, tieto veci sa bohuzial stavaju castejsie, nez by sme chceli. Urcite si robila vsetko najlepsie, ako si vedela, nemas dovod sa hanbit a tiez si myslim, ze by ti v tejto narocnej situacii mohol pomoct rozhovor so psychologom. Pokial viem, o.z. Malicek, ktory podporuje rodiny predcasniatok, poskytuje rodicom po predcasnom porode bezplatnu pomoc psychologa. Drz sa a dufam, ze babo bude v poriadku ♥️
Prečo hanbiť však sú aj ženy ktorým sa narodi predčasniatko. Nie si sama veľa žien tu an MK maju predčasniatko alebo aj chore postihnute. Sú tu ženy ktore maju deti na ivf, sú take že im dieťa zomrelo že maju ťažko postihnute.Sú ženy čo po umelom oplodnení o dieťatko prišli a pokúsili sa aj o dalši pokus a vyšlo to.Sú ženy čo nedonosili z neznamých dôvodov a niekoľko krat potratili.A aj tie sa majú hanbiť a začo prosím ťa vyhľadaj psychologa aj psychiatra lebo evidente máš asi popôrodnu depresiu.Všetky s tých žien čo som napísala sa absolutne nemajú za čo hanbíť to sa v živote stava.
Ja mám kamarátku narodil sa jej syn ktory mal ani nie kg.Musel byť najskôr v špecialnom boxe aby mu dozreli pľuca nedýchal sám poriadne a potom išiel do ikubatora. Cvičila s nim Vojtovku a teraz je to chlapec čo chodi do 6 ročníka zš.Takže nezúfaj doženei to podľa mna.Teraz už vedia záchraniť aj predčasniatka.
Ked sa môžem opýtať netaktnu otázku, co vsetko ste preto robili aby ste donosili do termínu? Resp povedali Vám aj príčinu predčasného pôrodu? Mozno je to niečo co ste nevedeli ovplyvniť
@zzzzza celé tehotenstvo prichádzali nejaké "skúšky"/komplikácie... najprv krvácanie slabšie ale opakovane, šetrila som sa, potom katastrofálne tripple testy, ale trisomy aj amniocenteza ok, potom na špeciálnom sone, že dieťatko vyzerá byť o čosi menšie ako by malo, ale že je to v norme, netreba riešiť nejako, že veď ani ja nie som nejaká extra vysoká a som chudá....a potom zo dna na den v den poradne hospitalizácia, že zlé prietoky, bábo zaostáva v raste, a o pár dní na to akútna sekcia.... príčina zle fungujúca placenta, prečo sa tak vytvorila alebo čo sa stalo vlastne nikto nevie, vraveli len, že na toto liečba nie je, že s tým nevedia nič robiť.......
Možno aj ja som divne napísala svoje pocity, sú to pocity zlyhania spojené s hanbou, je mi ťažko keď vidím niekoho známeho na ulici a hneď sa ma ide pýtať, no kedy rodis alebo doslova a kde mas brucho....
Milá autorka, ty za to nemôžeš, ty si urobila všetko, aby to bolo dobré. Ale nemôžeme všetko ovplyvniť. Dieťatko sa má ako? Kedy si mala sekciu?
hanba je napr.kradnut v obchode,atd....nie to co pises. prisli sme o 3 nenarodene deti,mam postihnute dieta.necitim hanbu.som pysna mama za kazdy mini uspech mojej dcerky.ak by to niekto vnimal ako hanbu,tak jeho problem.
Autorka ano tvoje pocity sú normálne. Neboj sa všetko zahojí čas. Treba veriť dieťaťu. Zažila som si dva pôrody predčasne a ano pri oboch som sa hanbila že nedokážem dieťa vynosiť bez podpory liekov. Niekedy som podľa mňa vyzerala ako hypochondrov. Hlavne už ku koncu tehotenstiev. Oba tehotenstva som preležala. No čas to zahojil. Je to úplne normálne neboj sa. Mne doslova hlavne po prvom pôrode vadili ľudia a tehotné ženy, ktoré boli s tehu ok a to ich bolo okolo mňa dosť.
Áno mala by si vyhľadať psychológa. Pretože nemáš absolútne žiadny dôvod na hanbu. Ja som rodila cisárskym, druhé dieťa už mať nemôžem. Čo potom žena ktorá pri pôrode zomrela? A že ich bolo xy najmä v minulosti. Veď ty to nevieš vedome ovplyvniť či budeš rodiť skôr, prenášať, mať cisársky, prirodzený pôrod, porodis dievča/chlapca ....
Plne ťa chápem tehotná žena a žena po pôrode je veľmi citlivá,preto sa treba ohradiť,že každý sme iný a máme inú genetiku niekto má veľké brucho,lebo má veľa vody či tehu cukrovku alebo má veľkú chuť do jedla.A iné je ak máš otočenú amternicu a bruško navonok menšie ale bábo vnútri pri chrbtici a takisto aj bábo má veľkosť danú od genetiky rodičov a potom aj vyživovanie placenty.Moja svokra rodila v 7mes. aj moja teta prvé deti sotva mali nad 1kg. A druhé už mali 2,900g a tretie 3200g,čiže aj u teba proste stalo sa pri ďalšom nemusí 🙂 a neutápaj sa v smútku hlavné je že bábo aj ty ste ok a teš sa aj z malých úspechov. A podaktorí proste čo nemali žiadne komplikácie si nevedia ani predstaviť čím si si prešla alebo čím si prechádzajú niektoré mamičky preto priblblé otázky tabuľkových mier bábätiek a termínov si nevedia odpustiť proste si ich nepripúšťaj tvoje bábo je bojoovníček(čka) a buď naň pyšná zvládli ste to najťašie a už bude len dobre. Držím palce 👍

@ivik4 ja si to nemyslím. Ale tvoj názor ti neberiem