icon

Problémová mladšia sestra otehotnela

2. dec 2019

Ahojte baby, mám 25, skoro už 26r. Ujala som sa svojej 16r sestry, naša mama bola alkoholička a potom čo som skončila na výške a začala som pracovať som si ju mohla vziať k sebe. Otec nám dal našťastie byt a mali sme teda kde bývať, ja som začala pracovať. Takto to je už niečo krátko cez rok. Snažím sa, ja sa naozaj snažím, ale tak nie som často doma. No sestra mala všetko čo potrebovala, rozprávala som sa s ňou o veciach a viem, že nemala ľahké detstvo, lebo som si prešla tým istým. Tiež ma bili ako žito, výšku som si zaplatila viac menej sama a žila som celé tie roky na intráku. V práci toho je veľa, ale sestru brávam na výlety, venujem sa jej keď môžem. Vzala som ju psychológovi, proste som jej dala to čo som ja nemala, ale v rozumnej miere. No sestra začala robiť problémy v škole, tým to celé začalo, padla do zlej partie a ja som nevedela čo si počať. Psychologička mi povedala aby sme sa odsťahovali, lenže ako som mohla? Nedovolila som si predať byt a zmeniť prácu. Tak som so sestrou zmenila psychologičku a chvíľu bol pokoj, lenže ako sa ukázalo bolo to tichu pred búrkou. Pred pár dňami prišla s pozitívnym tehotenským testom. No rozplakala som sa, uznávam nemala som, mala som byť tá silná. Lenže viete ja to ako tak utiahnem v tejto situácií, nevyskakujeme si, som rada, že niekde pracujem. Ale mám hrozný strach, ani neviem či chcem nejakú radu... Asi sa len potrebujem vysťažovať, som úplne zúfalá. Ani neviem ako sa sestra chce postarať, keď som si s ňou sadla aby sme sa porozprávali tak ona si to maľuje ako vzdušné zámky viete, lenže otecko má tiež len 16r, žiadna škola, no proste nič. A ja sa o dieťa tiež nedokážem postarať, veľmi ma to bolí, bojím sa a naozaj neviem ako ďalej. Ona si nevie poriadne ani uvariť, štúdium jej robilo problémy už ako netehotnej, s bábom to isto nedá. Mám už týždeň hlavu v smútku. Nemôžem ísť za mamou a kamarátky tiež nemajú deti. Sestra sa v izbe vymkýňa a správa sa ako puberťák, vraví, že preháňam, lenže ja jediná to beriem ako dospelá osoba. A uvedomujem si, že z môjho platu to neutiahneme, nezarobím zle, zarobím okolo tisíc eur, ako ktorý mesiac, lenže splácam ešte svoje auto a oh... ani neviem čo viacej mám napísať, je mi zle...

lubkavargova1
2. dec 2019

@korunka1 nieco na 99% podobne ako tu uz bolo kde mladsia sesternica otehotnela a vlastne ju brala kocenda za sestru... a ptom to cele bolo len trapenie na trapenie. Pokial to je realna vec.

rybka16
2. dec 2019

@drobcek53 Takto, ja plne podporujem to, aby sa mladá rozhodla sama bez nátlaku, čo bude robiť - či pôjde na potrat, dá dieťa na adopciu, alebo si ho nechá. Ale nech potom aj znáša dôsledky toho rozhodnutia. Čiže ak potrat ani adopciu nechce, ok, nebudem jej to ako sestra vyčítať, ale milá zlatá, podmienky žitia v mojom byte sú také a také (brigáda, dobré výsledky v škole, prispievanie do domácnosti, už ako autorka uváži) a ak ich dodržiavať nebudeš, zbalíš si kufre.

drobcek53
2. dec 2019

@saskia_98 1. adopcia/osvojenie dieťaťa. koľko aj tu mamičiek zostalo na dieťa samých a dokážu sa postarať. lebo keď musíš, tak musíš... každá jedna slobodná mamička tu pendluje medzi nočnými a dieťaťom? ..príp.(kedže osvojenie/adopcia nie je vec, kt. sa vyrieši za deň) sa dá dieťa dávať na určité obdobie do jaslí. nie úplne maličké, ale netreba byť zákonite roky, či dlhé mesiace doma s dieťaťom. áno, je to ideálne, ale v mnohých štátoch sú roky naozaj sci-fi... treba si pobehať po všetkých úradoch a aj právnikoch, na čo by bol nárok.. aké sú možnosti, atď. riešiť to aj teraz radšej popredu aby vedela (ale tajne mimo sestry-pred ňou sa proste tváriť, že si budúca mama, staraj sa,.. lebo tak to má byť)... ale možnosti sú.. nie je možnosť len ťahať nočné a behať po 12tkach (či tu všetky pracujete len na 12 hod. smeny a nočné?)

2. áno, rozhodne mi príde rozumnejšie rešpektovať (aj keď oboznámiť aj s inými možnosťami) rozhodnutie hoc aj 16 ročnej.. ako rozhodnúť takto radikálne za 2 životy (sestrin, aj toho dieťaťa)

A pokojne ma vnímaj za človeka s ružovými okuliarmi 🙂 Ale určite by som niekoho nasilu netlačila do toho aby sa vzdá vlastného dieťaťa,ak to sama nechce

vedorka
2. dec 2019

@drobcek53 neplodnosť, psychicky znicenie a umaranie myšlienkami je stale lepsie ako to, co zodpovednu starsiu sestru a to dieta caka, ak sa sestra neprepne do normálu. To, co popisujes o budúcej zodpovednej milujucej mame je skoro utopia... Si pripadam po precitani tvojho prispevku ako v ruzovej knižnici, nie realnom svete. Neviem, ci okolo teba niekto takto mal dieta v takejto situácii a veku, ja to z mojho okolia velmi dobre poznam. Ziadne ruzove scenare sa nekonali. A na taketo rozhodovanie urcite NIE JE buduca mama, kedze je neplnoleta a nedokaze sa bez cudzej pomoci postarat ani sama o seba... A dieta je dar, ano, ale tiez obeta a zodpovednosť na desatrocia, nie na rok.

sara07
2. dec 2019

@drobcek53 ale ano beriem
lenže mladá vydiera že na brigadu nemôže lebo nestiha školu , ona ma predstavu staršia všetko vybavi, zaplati a veget
staršia sestra nemá nárok na svoj život?

vedorka
2. dec 2019

@rybka16 to nemyslis vazne...? Cize to dieta sa narodi, lebo mlada nema sajnu mysliet ani den dopredu, nie to este, co ju caka po porode a nasledujucich 20 rokov. A potom, nech si znasa aj dosledky? A co to dieta co sa narodí a omrzi ju o tyzden? co ak porodi, necha jej ho na gauci a zmizne? Co potom? Zbali jej kufre a a vyhodi ich pred vchod? To je ok, ale potrat je nieco hrozneeeee, co sa nesmie stat nevinnemu dieťaťu, co za to nemoze.... Nech sa potom 16 rocna rozhodne sama...

drobcek53
2. dec 2019

@vedorka V mojom okolí mám dnes už ženu, kt. rodičia v 15 r. dotlačili do potratu.. = sedenia u psychológa,resp.psychiatra, branie liekov, pokus o samovraždu,... dodnes nie je v pohode.
Taktiež mám v svojom okolí opačný prípad - tehotná problémová pubertiačka. Tehotenstvo dokonca zatajila (fakt nikto nič netušil až do pôrodu, záhada, ale je to tak). Postarať o dieťa sa museli rodičia lebo mladej to bolo jedno a ďalej behala po diskotékach (kde mimochodom to dieťa aj splodila).
A mám v svojom okolí aj prípad kedy 15 ročná tehotná, tiež vzdorovitá. Chlapec sa vykašlal na ňu aj dieťa. Odmietla potrat. Od pôrodu sa z nej stala ukážková mamina. Doštudovala strednú, zvládla si aj čo-to privyrobiť prácou na doma + rozdávala pri kočíkovaní letáky. Obracala sa na všetkých smeroch a naozaj otočka o 180 stupňov ako sa malé narodilo.

Scenáre sú rôzne 🙂

vedorka
2. dec 2019

@bielavlcica no ak nie je úplne blba, neboj sa, nebude si to chciet zopakovat a da si uz sakra pozor, aby to neabsolvovala zase...

evkosca
2. dec 2019

akoze fakt neviem, ci je to dobre... ale mozno pomozu...alebo aspon poradia... http://www.alexisporadna.sk/

simsalabim
2. dec 2019

@drobcek53 nejak vela 15 rocnych tehotnych mas vo svojom okoli...kde to zijes 🤷‍♀️

drobcek53
2. dec 2019

@simsalabim 🙂 celá rodina učiteľská 😀 sama sa čudujem ako vedia byť zúfalí rodičia niekedy otvorení k učiteľom dotyčnej dcéry/syna (či už sú to takéto problémy alebo napr. aj problémy s drogami, bulímiou, ... pod.), najmä keď väčšine záleží aj na tom aby doštudovali, tak vo veľa prípadoch je triedny učiteľ ten za kým sa chodia preberať možnosti, ale aj ako za bútľavou vŕbou z bezvýchodiskových situácii. Sú prípady kedy rodičia+učiteľ dokážu pomôcť mladým vyhrabať sa z viacerých hm sračiek.
a tá čo bola donútená do potratu je moja veľmi dobrá kamarátka...

vedorka
2. dec 2019

@drobcek53 treba sa na to divat matematicky a cez štatistiku. Sama vidíš, ze z troch pripadov to skocilo dobre iba v jednom. Aj to tazko povedat, ako to sama zhodnoti o 20 rokov, ci jej to za to stalo. Ja taky ani nepoznam, same zle..

drobcek53
2. dec 2019

@vedorka z toho, čo som napísala to vidím tak, že to skončilo 1:1 (v prípade, že sa dieťa narodilo), ale nepísala som všetky prípady, kt. poznám (kedže ono naozaj v učiteľskej rodine sa dostane k neskutočnému počtu dobrých aj zlých príbehov).. ale ani sa mi to nechce štatisticky preberať 🙂 Ja som už niekde dozadu písala, že ja sama neviem, čo je v danej situácii najlepšie (a podľa mňa to nevie nikto s určitosťou, ibaže by mal niekto vešteckú gulu), ale stojím si za tým, že o osude dieťaťa má rozhodovať tá čo ho nosí pod srdcom, bez ohľadu na vek. To je celé 🙂 Nemala by som žalúdok a ani svedomie na to aby niekoho tlačím do takých vážnych rozhodnutí

sara07
2. dec 2019

@drobcek53 ale ano nech je to jej rozhodnutie ale potom aj ekonomické a ostatné aspekty

nie že ja chcem ale ty sa obetuj a plat

vedorka
2. dec 2019

@drobcek53 no asi neviem ratat, znovu som si precitala ten príspevok a vidim to rovnako. 😀
Ja by som na to rozhodnutie zaludok aj svedomie mala, ak by som potom tie nasledky odskakala ja. Preco by o tom mala rozhodovať ona, ked ich niest ako neplnoleta ani nebude.

montemotherone
2. dec 2019

Nuž sestra sa bude musieť rozhýbať a otecko tiež. Brigády a podobne. Máš to veľmi náročné, ale neber na seba všetku zodpovednosť. Ten chlapec má predsa tiež rodičov, spoj sa s nimi, budú musieť tiež pomôcť.

sara07
2. dec 2019

@montemotherone mlady sa zatajuje, prestal radšej aj do školy chodit a matka mladého nerieši nech ide na interupciu, tot celá snaha z ich strany , žiadny pohyb

drobcek53
2. dec 2019

@sara07 a písala som ja niečo iné? 🙂 ... Môj názor, že ak by bolo zle tak by som sa postarala ja, bol už len reakcia na otázku, že čo ak by sestra sľúbila a nakoniec nedodržala... No tak v tom prípade by asi moc nič iné nezostávalo. Asi nevyhodíš ja neviem týždňové dieťa na ulicu. Ale samozrejme, že zodpovednosť má byť na budúcej mame.

evalin88
2. dec 2019

Ak ju nepodpori ani on.. ja by som do toho sama nesla, netvrdim ze ma ist rovno na potrat, ale existuje adopcia, utajeny porod, su pary ktore by tomu malemu dali vsetko, maju vek aj zazemie atd.. ona sama ho nezabezpeci a dost jej to skomplikuje skolu atd.. neviem ako si nadstavena ty a co by podla teba bolo riesenie....

autor
2. dec 2019

Ako ja to napíšem takto, ja to dieťa nechcem. Celý život som doteraz drela, teraz robím niečo čo ma baví a neviem si predstaviť prísť po nočnej k neupratanému hytu a urevanému dieťatu. Neviem či je sestra pripravená na takú dávku zodpovednosti, už len dochádzanie do školy pre ňu bolo hrozná povinnosť a stále frflala, nehovorím koľko je rečí keď ju poprosím aby pozametala alebo umyla riad, na tom som ale trvala. Ono u neho doma ju isto nechcú, mne by tu dieťa nevadilo, lenže ja nemám istotu, že sa postará, aj psa niekedy zabudne vyvenčiť, takže dieťa si fakt neviem predstaviť. A ja už mám plné zuby niekoho kto v živote robí rozhodnutia za mňa, ja som neotehotnela... trhá mi to srdce, ale zasa mám doplácať ja, no revať sa mi chce

drobcek53
2. dec 2019

@vedorka tak ja potrat nevnímam ako štatisticky významný údaj v tejto debate, nakoľko nikto nevie ako by dopadla situácia, ak by sa dieťa narodilo. Ale to je v podstate jedno 🙂 Vytvárať nejakú štatistiku z mojich 3 príkladov teda fakt nemá výpovednú hodnotu 😀

evalin88
2. dec 2019

Ak to male nakoniec bude mat a necha si ho, stale ma male narok na vyzivné od otca urcene sudom, hoci je otec neplnolety, neviem kto v tomto pripade realne plati ( rodicia toho otecka alebo stat... netusim), ak nebude chciet byt v rodnom liste ( na to musi dat suhlas ja matrike, ktory asi neda ked nedviha telefon), po narodeji maleho treba dat navrh na urcenie otcovstva, sud nariadi aby chalan isiel na krvne testy a platit bude musiet. Cize nebude realne bez pristriedkov.

bodkolienka81
2. dec 2019

No pani, mate tazky zivot. Obe. A klobuk dole, ako to za takych podmienok zvladas. A este sa starat a mat zodpovednost za sestru, 16 rocnu pubertacku! Ved to je este take decko! A teraz bude mat dieta, nepredstavitelne! Treba si vsetko vykricat a dohodnut sa, ako budete fungovat dalej. Z bytu by bolo nefer ju vyhodit (uz vobec nie pokym nedovrsi 18), kedze Ti ho dal otec (mozno aj s nadejou, ze sa o sestru postaras). Pri porode bude mat narok na 800+E prispevok a mesacne 270E do 3 rokov dietata, plus by som urcite sudne riesila vyzivne na dieta a na sestru od otca (jeho rodicov) dietata. To by jej zhruba mohlo stacit za predpokladu, ze neplatite hypo a nemusi platit podnajom.. Do brigad by som ju netlacila (kde bude dieta?), ale teda varenie a upratovanie by bolo na nej. S tou skolou to bude horsie, trvaj na ukonceni psd a potom individualny plan. Mlady pan, ak sa nahodou spamata, tak v ziadnom pripade byvat u vas, ked sestra dovrsi 18ku, nech si najdu podnajom..

evalin88
2. dec 2019

Ty si pre nu doteraz urobila vsetko co si mohla, chapem ako sa citis, no pochopit ta musi hlavne sestra a ona asi nevidi ake maju jej rozhodnutia na teba vplyv.... mna a mojho otca napr. vyhodila mama "na ulicu" v mojich 18stich.. obcas za bas baozaj rozhoduju ini, bohuzial

mariska1989
2. dec 2019

Poradiť v tejto chvíli asi dosť ťažké ale napíšem svoj názor v prvom rade rodičia toho chalana sa postavili k danej veci dosť nezodpovedne keby ja som malá 16 alebo 17 r syna a dozviem sa že čaká s dievčaťom dieťa tak ho dokopem aby si zohnal prácu a aby túto povinnosť ako otec dieťaťa zobral na poriadok do rúk keď vedel šmyknúť tak nech sa aj postará. Ďalšia vec tvoja sestra má 16 rokov je to ako si písala stále dieťa a dieťa má dieťa. Na dieťa treba mať určitý vek určite by som jej nedávala riešenie potrat. Skôr by som riešila že to dieťa dám na adopciu je veľa manželských párov ktoré túžia po miminku a nemôžu ho mať zo zdravotných dôvodov. Možno ju to neskôr bude trápiť že ako mladá porodila a dala dieťa na adopciu ale možno si uvedomí že napriek tomu to mohla dokončiť školu mohla sa zamestnať poprípade si nájsť priateľa neskôr a snímať spoločné dieťa.. Treba aj vysvetliť koľko stoja plienky, utierky ,oblečenie kočiar sa dá kúpiť lacno či postieľka a to malé začne skôr rásť a bude chcieť jesť iné jedlo treba mať zodpovednosť a vedieť sa naozaj postarať. Aký dá príklad svojmu dieťaťu keď to dieťa si neskôr vypočíta v kolkatich rokoch jeho matka vlastne otehotnela.. držím palce na vyriešenie tejto záležitosti nechcem písať problému lebo dieťa nie je problém len sa treba k tomu postaviť samozrejme v normálnom veku

renate43
2. dec 2019

Si fakt silná osoba. Nenechaj sa s tymto stiahnuť. Ja chápem je to tvoja sestra. Ale treba ju postaviť pred realitu a to nekompromisne. A to že sa rozplače a že vyplakava že musí nechať školu atď atď to je jej rozhodnutie buď sa bude starať a začať pracovať alebo to rieši či už adopcia alebo potrat. Ty nie si povinná riešiť jej nezodpovednosť jedine čo ťa ma zaujímať jej riešenie a môže si slečna či už vyplakavat alebo psychický vydierať, bude to musieť riešiť ako dospelý človek . Byť tebou tak by som išla nanu tvdro a bez ľútosti buď alebo s žiadne také že lebo chúďatko, ne ne keď bola schopná roztiahnut tak nech rieši a nie v izbe sa nadúva.

ave_eva
2. dec 2019

Chudá babatko za to nemôže,že sestra je nezodpovedná soplana. Adopcia je naj riešenie,aspoň si nebude vyčítať že zabila svoje dieta,prip.sa vyhne zdravotným komplikáciám,čo by mohli nastať.drzin palce

mariska1989
2. dec 2019

@bodkolienka81 a bude mať nárok na rodičovský príspevok keďže nedovŕši ešte 18 rokov??? lebo mám spolužiačku zo základnej školy ktorá porodila v 17 rokoch a do svojich osemnástich rokov nedostávala od štátu ani cent až keď mala 18 rokov. Nie som si istá či by si to dieťa musela vziať do opatery ona keďže jej sestra má len 16 nie som si ale istá

joannita
2. dec 2019

Treba napisat jeho rodicom oficialny doporuceny list, kde im velmi jasne a strucne vysvetlis, ze kedze sestra si dieta nechava, tak ONI budu musiet tiez znasat dosledky a budu musiet platit vyzivne. Bodka.
Velmi by som si dala zalezat na tom liste a spomenula by som v nom paragrafy aby sa zlakli. Taktiez by som v nom spomenula, ze si sa uz obratila v tejto veci na tvoju pravnu zastupkynu a pokial nebudu konat, budes to po porode riesit sudnou cestou a to ich vyjde este viac.
Takymto sedlakom sa musis trosku povyhrazat.

margetakuska
2. dec 2019

Necitala som vsetky komenty, len ti poviem, moja stara mama otehotnela v 16, s chlapcom sa rozisla, mala moju mamu, ktora otca nikdy nevidela, je pravda, ze sa o moju mamu starala skor babka, lebo stara mama studovala za zdravotnu sestru, potom sa vydala a mala dalsich 5 deti... Moj nazor je, ak si chce tvoja sestra dieta nechat,... Ona je mama... V 16tich...ale mama... Hladala by som riesenie, ako jej pomoct, nie prevziat zodpovednost, ale pomoct jej nech tu zodpovednost prevezme ona, bud ist do nejakej poradne ako alexis alebo podobne, nech jej poradia co robit, proste, kazda z nas sa prichodom dietata zmenila, ak ho chce tak sa bude snazit mu dat to najlepsie zo seba, prosim podpor ju, nie postaraj sa o nu, ale podpor ju, povedz jej mozno, ze ty mas obavy, ale skus jej pomoct najst pomoc niekde, kde vedia, takymto dievcatam pomoct, ty si zivit uzivaj ked chces, ale ona to JEJ dietatko chce, tak nech prevezme zodpovednost za seba aj svoje dieta, mozno to co prezila ju poznacilo natolko, ze urobi vsetko preto aby JEJ dietatko malo omnoho krajsie detstvo ako ona, mozno nie s milionmi na ucte ale s milujucou matkou. Drzim silno palce