icon

Problémová mladšia sestra otehotnela

2. dec 2019

Ahojte baby, mám 25, skoro už 26r. Ujala som sa svojej 16r sestry, naša mama bola alkoholička a potom čo som skončila na výške a začala som pracovať som si ju mohla vziať k sebe. Otec nám dal našťastie byt a mali sme teda kde bývať, ja som začala pracovať. Takto to je už niečo krátko cez rok. Snažím sa, ja sa naozaj snažím, ale tak nie som často doma. No sestra mala všetko čo potrebovala, rozprávala som sa s ňou o veciach a viem, že nemala ľahké detstvo, lebo som si prešla tým istým. Tiež ma bili ako žito, výšku som si zaplatila viac menej sama a žila som celé tie roky na intráku. V práci toho je veľa, ale sestru brávam na výlety, venujem sa jej keď môžem. Vzala som ju psychológovi, proste som jej dala to čo som ja nemala, ale v rozumnej miere. No sestra začala robiť problémy v škole, tým to celé začalo, padla do zlej partie a ja som nevedela čo si počať. Psychologička mi povedala aby sme sa odsťahovali, lenže ako som mohla? Nedovolila som si predať byt a zmeniť prácu. Tak som so sestrou zmenila psychologičku a chvíľu bol pokoj, lenže ako sa ukázalo bolo to tichu pred búrkou. Pred pár dňami prišla s pozitívnym tehotenským testom. No rozplakala som sa, uznávam nemala som, mala som byť tá silná. Lenže viete ja to ako tak utiahnem v tejto situácií, nevyskakujeme si, som rada, že niekde pracujem. Ale mám hrozný strach, ani neviem či chcem nejakú radu... Asi sa len potrebujem vysťažovať, som úplne zúfalá. Ani neviem ako sa sestra chce postarať, keď som si s ňou sadla aby sme sa porozprávali tak ona si to maľuje ako vzdušné zámky viete, lenže otecko má tiež len 16r, žiadna škola, no proste nič. A ja sa o dieťa tiež nedokážem postarať, veľmi ma to bolí, bojím sa a naozaj neviem ako ďalej. Ona si nevie poriadne ani uvariť, štúdium jej robilo problémy už ako netehotnej, s bábom to isto nedá. Mám už týždeň hlavu v smútku. Nemôžem ísť za mamou a kamarátky tiež nemajú deti. Sestra sa v izbe vymkýňa a správa sa ako puberťák, vraví, že preháňam, lenže ja jediná to beriem ako dospelá osoba. A uvedomujem si, že z môjho platu to neutiahneme, nezarobím zle, zarobím okolo tisíc eur, ako ktorý mesiac, lenže splácam ešte svoje auto a oh... ani neviem čo viacej mám napísať, je mi zle...

Strana
z11
clarke
Autor odpoveď zmazal
clarke
Autor odpoveď zmazal
autor
6. dec 2019

Baby tieto debaty sú už zbytočné ťahanie sa za slovíčka. So sestrou sme rozhodnuté, ja ani ona nepovažujeme plod za človeka a bábätko. A verte či nie zvážili sme naozaj všetky pre a proti a bola to veľmi dlhá debata. K tej debata o sexe no predstavte si, že sme takú mali. Vysvetlila som jej aj spôsoby ochrany a nič nezamlčala. A predsa sa stalo to čo sa stalo, viacej som tomu jednoducho nevedela zabrániť. Mrzí ma to, ale diskusiu mazať nechcem, padli tu veľmi dobré rady a možno niekomu pomôžu, ak bude v podobnej situácii. Niezeby som to teda samozrejme niekomu priala.

ludka1402
6. dec 2019

👍
Ked vyzabijame vsetky nechcene a neplanove plody/embria/zhluky buniek este v materniciach ich matiek svet bude urcite krajsim a dokonalejsim miestom plnym ludi bez psychickych nasledkov...

acrobaleno
6. dec 2019

Ako vidim, niekto ma psychicke nasledky uz teraz. Spoiler si to ty
@ludka1402

ceklis
6. dec 2019

@ludka1402 máš aj nejaku radu pre autorku, alebo píšeš len kvôli svojmu uspokojeniu? Ty by si robila čo na jej mieste? No daj, bud múdra.

bodka2213
6. dec 2019

Myslím, že keď sa bábo narodí tak na všetky problémy sa zabudne. Budete mať krajší a veselý život ... Každá matka ti to povie 🙂

vevesh
6. dec 2019

@bodka2213 lenze ani jedna z dotycnych dam matkou nechce byt a uz sa aj rozhodli proti tomu, ze si sestra dieta necha.....niekedy je dobre aj precitat diskusiu...

acrobaleno
6. dec 2019

@bodka2213 hned vedla je tema s nazvom som zla matka 😂😂 ty sa musis mat hej, ked dokazes nieco taketo vypotit 😂😂😂

autor
6. dec 2019

Bábo môže potešiť ženu, ktorá si ho priala a má zabezpečený život. Všetky ostatné ženy zrejme podesí, niekedy podesí aj tie matky čo sa oň snažili. Preto je myslím si logické, že sa moja 16 ročná sestra bez zabezpečenia, školy a podpory partnera rozhodla tak ako sa rozhodla. Samozrejme sú ženy čo sa s tým pobijú, moja sestra ale ešte nie je tak celkom dospelá žena. Stále je to len dieťa. A moju podporu bude mať aj pri tomto rozhodnutí. Ak by mi povrdala, že sa 12h denno denne dokáže o dieťa postarať ja by som už čosi vymyslela ohĺadne peňazí. Lenže ona sama uznala, že to nedokáže a bohužiaĺ keby som ja šla na materskú môžeme sa len pásť a starať sa o batoľa si popri svojej práci predstaviť neviem. Uvažovala som logicky a pragmaticky, pretože keby som to neurobila nečakala by nás moc svetlá budúcnosť a verte či nie. Nebolo to práve jednoduché rozhodnutie...
Chcem sem tieto slová napísať nie ako obhajobu, ale ako vyrátavanie faktov, aby si to možno raz prečítal niekto komu by to pomohlo. Adopciu sme odmietli lebo sestra sa bojí pôrodu a po prerušení štúdia by to na škole mala ťažké, už tak si toho zažila dosť a ja nie som niekto kto by ju tlačil do niečoho čo by jej spôsobilo možno ešte ďalšiu traumu a ujmu na psychike len aby bola nejaká cudzia žena šťastná. Na naše šťastie sa nepozerala ani naša vlastná matka, nech to znie akokoĺvek kruto ani my nie sme povinné sa pozerať na cudzie šťastie. To čo urobila bola chyba a sama si ju uznala. Ja urobím všetko preto aby sa už nezopakovala rovnako ako ona. A pre mňa za mňa tomu nemusíte veriť, tak či tak úplne chladnokrvne som urobila to čo celý život, vypočítala fakty a verím, že takto to bude najlepšie.

Ďakujem ešte raz za všetky rady, pomohli mi pozerať na to bez sentimentu.

buru
6. dec 2019

Skúste sa ozvať do Poradne Alexis www.alexisporadna.sk robia komplexné poradenstvo v prípade neželaného tehotenstva.

autor
6. dec 2019

@buru ďakujem za ponuku, ale nebude to potrebné. Máme vlastnú psychologičku a problém sme otočili zo všetkých možných strán.

bodka2213
7. dec 2019

@acrobaleno aj ty sa musíš mať hej keď toto dokážeš vypotiť . A nie len tu ale aj v iných diskusiách čo komentujes a čítam tak je mi ťa normálne ľúto.. Takú negatívnu ženu som ešte nestretla s takými negatívnymi názormi .

bodka2213
7. dec 2019

@vevesh viem prečítala som si diskusiu , práve preto som napísala svoj názor . .

Len akosi nemôžem skúsnúť a je mi to úprimne ľúto , že sa toto deje . Že matka dokáže zabiť svoje vlastné dieťa len preto aby sa ona mohla mať v živote lepšie .

To je všetko pekny deň želám všetkým 🙂

saskia_98
7. dec 2019

@bodka2213 nesleduj take diskusie a nemusi ti byt nic luto 🤷🏻

vevesh
7. dec 2019

@bodka2213 ak ta matka je 16 rocne dieta, ktora bola sexualne zneuzivana a tyrana vlastnym otcom a matka ma na total nezaujem, nema ziadnu oporu, je pod psychologickym dohladom, otecko dietata ju kopol niekde, sama dieta nechce a nema ani kam sklonit hlavu a co do ust dat, tak veru zivot "krajsi nebude, ak si dieta necha". To plati tak akurat o zenach, ktore cakaju na 2,3 dieta alebo tie, ktore sice maju usporiadany zivot, ale s dietatom nepocitali alebo dieta velmi prevelmi chceli bez ohladu na okolnosti(su totizto aj 16r, ktore planovane otehotneju).....nechcene a neplanovane dieta neurobi kazdu zenu statsnou, ak si ho necha a to treba tiez akceptovat........

bodka2213
7. dec 2019

@vevesh myslím, že takýchto prípadov je málo . Berme to z tej stránky ako tento prípad pre ktorý bola diskusia vytvorená . . Koľko je krajín oveľa chudobnejších ako naša . Keby človek kupoval iba naozaj to čo naozaj potrebuje k prežitiu tak výchova aj viac detí 🙂 môj názor

vevesh
7. dec 2019

@bodka2213 ano, ale aj naklady a poziadavky na zivot su nizsie v tych krajinach😉 a zase ja som presvedcena, nech rodicia deti sami uvazia, ci su schopni vlastne dieta uzivit, pretoze ani ty a ani ja im do buducnosti na vychovu prispievat nebudeme a na "podporu druhych- ci uz statu alebo rodiny" nemozes nikdy ratat....

buru
8. dec 2019

Pre zaujimavost, prebrala s vami psychologicka aj mozne psychicke rizika potratu? Pripadne aj dalsie rizika? (i ked to by mal urobit gynekolog)

simsalabim
8. dec 2019

@buru autorka temu uz uzavrela, uz sa rozhodli. Ale pre zaujimavost - s tebou gynekolog prebral mozne fyzicke a psychicke nasledky tehotenstva a porodu? Su zeny, pre ktore bol porod tak traumaticky, ze dalsie tehotenstvo vylucuju, su zeny, ktore nasledkom porodu trpia fekalnou inkontinenciou, zeny, co pridu o maternicu, su zeny, co trpia poporodnou depresiou, spustia sa ine psychicke ochorenia.... existuje kopec inych veci suvisiacich s porodom.... informoval ta o tychto rizikach? Mam kamarata porodnika v zahranici a ten sa vyjadril, ze porod na zenach zanechava neuveritelne rany, niektore sa prejavia az po rokoch. A setrne vykonany potrat v rannom stadiu so sebou naozaj nesie mensie fyzicke rizika ako porod (o psychike tu nehovorim). Aj porod, aj prerusenie su istym rizikom. Kazda si musi zvazit svoju situaciu a rozhodnut sa tak, ako je pre nu najlepsie.

saskia_98
8. dec 2019

@buru teba informoval gynekolog o porode ? Mna tiez nie a vuala prisla som o maternicu vdaka prirodzenemu pôrodu. Nikdy nevies co sa stane. Jak pri potrate tak pri porode.

autor
10. dec 2019

Chcela som sa ešte ozvať. Aby som to tu nejako uzavrela. Sestra bola na zákroku, budúci rok si nájde brigádu aby mi peniaze splatila. Zmeníme aj jej školu zrejme to tak bude najlepšie. U psychológa sme sa o všetkom porozprávali a už je oveľa lepšie. Ďakujem vám za všetky rady, veľmi mi pomohli vyčistiť si hlavu a pozrieť na to triezvo. Sestra je myslím si v pohode, uvedomuje si čo porobila a že to ako sme situáciu vyriešili bolo najlepšie pre všetky strany

deximix
10. dec 2019

Veľa šťastia vám prajem, držte sa a pokojne sviatky!

cacianka
11. dec 2019

🍀🍀🍀

jahodka11
11. dec 2019

Vela šťastia vam obidvom!!!!

lussyl5
Autor odpoveď zmazal
sashka22
31. máj 2024

Ahojte baby, ako sa vám darí takto s odstupom rokov?

Strana
z11