Psychická izolácia a výčitky po interrupcii
Ahojte v prvom rade by som poprosila ženy čo majú sú proti interupciam aby rovno opustili tento príspevok a nereagovali naň.
Podstúpila som skoro už 2 týždne dozadu interupciu z dôvodu že som ešte mladá a a fakt nevedela by som to dieťa finančne uživiť. V deň utp som mi nebolo psychicky zle možno práveže som ucítila únavu alebo to možno bolo tým že ma to bolelo+ oblbováky fakt neviem. No a na druhy -tretí deň začali výčitky ale strasne, odvtedy nepriešiel ani jeden deň čo by som si na to nespomenula nepoplakala aj keď viem že fakt to bolo to najlepšie čo som mohla urobiť tak ma to trápi a nehovorím ešte o tom prázdnu čo cítim a už som si nejakým spôsobom zvykla na to že som tehotná a ono to bolo zo dna na deň prec. Nečakala som predtým že ma to až tak zasiahne myslela som si že po UTP sa konečne pôjdem aj socializovat ale miesto toho prišlo na mňa to že sa izolujem 2tyzdne som cele dni len sama so sebou doma. Zažila si niektorá niečo podobne? Za každú radu som vďačná.
@lilian183 pekná blbosť, takže podľa teba na potrat čo bola tehotná sotva pár týždňov nikdy nezabudne, ale keby to dieťa ešte aj porodila a potom dala preč tak bude úplne v pohode? Máš to v hlave riadne popletené 🙄
@anonym_9d97a4 jasné, že by nezabudla ani keby porodí a dá ho ba adopciu. To sa ani zabudnúť nedá nikdy
Moja sesternica bola na upt dvakrát po sebe, tiež povedala že je mladá a necíti sa na dieťa. Mala vtedy 25 a 27 rokov, po zakroku sa správala ako keby tehotná ani nebola. Ani to neľutovala, nič. Nechápem ju ale bolo to jej rozhodnutie. Ja by som nedokázala svoje dieťa zabiť.
@jankatralalajka Ahoj, ja som to sice nezazila, ale mam kamaratku, ktora ano.A bolo to tak, ze najprv bola tehotna s nevhodnym partnerom, dieta najprv nechcela, potom uz aj chcela ale v tretom mesiaci potratila.Bola asi dva mesiace smutna, potom uz na to ako tak zabudla a mna prekvapilo, ked po takej skusenosti opat ostala tehotna s tym istym a vtedy uz isla na upt. Ze dieta nechce. Opat, po zakroku asi dva mesiace silny smutok, ale potom ju to preslo. Dnes ma dve deti uz velke s inym muz, mali rodinu, sice su dnes rozvedeni, ale tam su zase ine dovody.Kazdopadne dopadla lepsie, ako keby mala dieta s tym prvym. Ja sama som matka 5 deti a ja by som na upt nesla aj keby co bolo, ale ja mam muza s ktorym sme tie deti chceli, planovali a tesime sa z nich. Napriek tomu, kedze viem aky je to ,,zahul,, v zivote mat dieta a to v usporiadanej rodine, stale viac chapem zeny, ktore proste idu na to upt a nesudim uz tak, ako kedysi. Ak sa budes citit zle prilis dlho, chod to riesit s odbornikom, inak si myslim, ze budes nejaky cas smutit, to je uplne normalne, si clovek a mas srdce, ale potom to prejde a budes si zit svoj zivot.Len sa pouc z tejto skusenosti a daj si pozor. Urcite to nebude tak, ze denne na to budes mysliet, ako tu pise niektore ,,mudre baby,, ludsky mozog ma zabudanie, inak by sme vsetci zosaleli, nikto nema v zivote taku vec, ktoru by nelutoval, no zabudanie nam umoznuje zit.Si mlada, da sa robit vela veci nemusis travit cas sexovanim. Lebo ludia sa ani poriadne nespoznaju a hned sexuju a ten cas co mali stravit spoznavanim sa minu na sex.A potom zistia ze spolu ani nevedia zit, nieto este vychovat deti.....ale ten, kto si to odnesie je vzdy zena.
@jankatralalajka takto... UPT by mal podstupit ten, kto za tymto krokom stoji = nebude mat vycitky... a je si vedomí tohto rozhodnutia... tebe podla toho co pises cochvila prepne, odporucam chranit sa pred dalsim tehu a robit kroky, ktore ti nedaju obratom po hube... proti UPT nic nemam, je to kazdeho vec, podstupila by som v pripade, ze by som vedela, ze ma taketo vycitky nikdy nemozu dostihnut... ked si sa rozhodovala , preco si si nedala dokopy 2a 2? toto je potom vysledok, vyhladaj odbornu pomoc a idealne je pustit to z hlavy, krajsia nebudes, upt nezvratis, a hadam si bola pri zmysloch ked si sa rozhodla takto
@krasneleto budem ti oponovať. robím psychologičku, a samozrejme, ozývajú sa aj ženy po interupcii. aj také, ktoré za UPT stáli a považovali to za ok riešenie niekedy neskutočne trpia...adekvátne tomu, že ide asi o najvážnejšie rozhodnutie v živote ženy- rozhodnutie o živote vlastného dieťaťa sú aj následky adekvátne.
@krasneleto budem ti oponovať. robím psychologičku, a samozrejme, ozývajú sa aj ženy po interupcii. aj také, ktoré za UPT stáli a považovali to za ok riešenie niekedy neskutočne trpia...adekvátne tomu, že ide asi o najvážnejšie rozhodnutie v živote ženy- rozhodnutie o živote vlastného dieťaťa sú aj následky adekvátne.
@anonym_ae87f7 musim suhlasit, ze aj zena ktora dalsie dieta nechce moze trpiet a mat vycitky a citit sa zle, je to paradox, ale aj napriek rozhodnutiu, za ktorym si stala moze sa takto citit a pri tom by to urobila mozno opat, či už kvoli veku, zdravotnym problemom, hocicomu kde citi, ze tehotenstvo uz nie je pre nu vhodne, prave tie pocity napriek presvedceniu ake ma mozu viest k depresii ci tragedii, fakt radsej pouzit spolahlive antikoncepcne metody ako toto prezivat
Moja sestra sa z toho doteraz nespamätala. Chodí stále po psychologoch, psychiatroch.Odvtedy nemôže mať deti. Čosi jej tam porobili pri tom. Strašné sa snaží otehotnieť. Aj sa jej to 2 x podarilo, ale potratila hneď.
Som vdacna, ze nikdy som nemusela stat pred rozhodnutim UPT, ale rozumiem takemuto vaznemu a tazkemu rozhodnutiu, myslim, ze su situacie, kedy by som upt prijala. A napriklad patri do toho aj neuplna rodina, ked sa mnohokrat stalo, ze oploditel doslova zdrhol, a vyzivne bolo nevymozitelne. Mimochodom, preco su plne detske domovy? Su stastne deti v detskych domovoch? alebo su stastne deti, ktore prezivaju s matkou samozivitelkou na zbierkach? a bez elektriny, vody a dostatok jedla? Preco sa nevieme my ostatni, ktori nesuhlasime s upt o vsetky tieto deti postarat? Preco nasa podpora konci hned, ked zufala zena porodi? a pod., je to velmi, velmi tazka tema

Podľa mňa si do konca života spomenies každý deň a hlavne, keď uvidis dieťa alebo v budúcnosti budeš mať dieta, bohužiaľ chcela si to tak sa to stalo, teraz to už nezmeniš ak to nebudeš dávať odbornú pomoc vyžiadaj v tomto ti nemáme akú radu dať
@zuzubb007 ale prosím ta. Nie každá túži po decku v mladom veku