Psychická izolácia a výčitky po interrupcii
Ahojte v prvom rade by som poprosila ženy čo majú sú proti interupciam aby rovno opustili tento príspevok a nereagovali naň.
Podstúpila som skoro už 2 týždne dozadu interupciu z dôvodu že som ešte mladá a a fakt nevedela by som to dieťa finančne uživiť. V deň utp som mi nebolo psychicky zle možno práveže som ucítila únavu alebo to možno bolo tým že ma to bolelo+ oblbováky fakt neviem. No a na druhy -tretí deň začali výčitky ale strasne, odvtedy nepriešiel ani jeden deň čo by som si na to nespomenula nepoplakala aj keď viem že fakt to bolo to najlepšie čo som mohla urobiť tak ma to trápi a nehovorím ešte o tom prázdnu čo cítim a už som si nejakým spôsobom zvykla na to že som tehotná a ono to bolo zo dna na deň prec. Nečakala som predtým že ma to až tak zasiahne myslela som si že po UTP sa konečne pôjdem aj socializovat ale miesto toho prišlo na mňa to že sa izolujem 2tyzdne som cele dni len sama so sebou doma. Zažila si niektorá niečo podobne? Za každú radu som vďačná.
@jankatralalajka osobnu skusenost nemam, ale keby sa ti to zhorsilo, tak sa neboj objednat ku psychologovi
ahojko, ja osobne som proti interupcii a toto je jeden z tych dovodov. ale viem aj pochopit cloveka, ktory je v takej krize ze nevie co ine by bolo najlepsie spravit... takze za mna je to uplne normalne ze sa takto citit, myslim si ze nie si ani prva ani posledna. velmi ti drzim palceky aby si sa cez to ako tak preniesla, nakolko co poznam ludi tak ich ten smutok drzal aj po desiatkach rokoch. aj ta to moc prevalcuje odporucam ti psychologa aspon parkrat stretnutia a vyrozpravat sa. velmi ti to pomoze najst samu seba a naucit sa zit s tym pocitom. drzim vsetky palceky na rukach aj nohach
co sa stalo uz sa neodstane, hlavne si zabezpec antikoncepciu aby sa to neopakovalo
@jankatralalajka chce to čas, moja veľmi blízka osoba bola na upt. Po rokoch to vidí ako správe rozhodnutie ale cca mesiac sa dávala dokopy. V noci som sedávala pri nej, kým plakala a cítila sa ako najhoršia osoba na svete. Časom to bude fajn, ver mi, urobila si správu vec.
Podľa mňa si do konca života spomenies každý deň a hlavne, keď uvidis dieťa alebo v budúcnosti budeš mať dieta, bohužiaľ chcela si to tak sa to stalo, teraz to už nezmeniš ak to nebudeš dávať odbornú pomoc vyžiadaj v tomto ti nemáme akú radu dať
mas postinterupcny syndrom, ten sa zvykne zhorsovat, odporucam kontaktovat Rachelinu vinicu, napis im, bude ta kontaktovat pani, ktora sa venuje zenam po interupcii, je mi luto co prezivas, lebo viem ake su to muky, mala som to bodky rovnako, telo a psychika tak reauguju, je to normalne, prve tyzdne su najhorsie, vela sil prajem
Na tvojom mieste by som yhľadala psychológa
@jankatralalajka poznám to. Prvé týždne po tom som mala podobné pocity,ale prešlo to. Je to už X rokov odvtedy a nikdy som to neľutovala. Niekedy to je bohužiaľ jediná možnosť.
@jankatralalajka Spomeň si na to, že otcom toho dieťaťa bol díler a narkoman, ktorý nemal ochotu dať ti peniaze ani na ten potrat. Rodinu máš asociálnu, nepomohli by ti, ty sama nemáš nič, čo by si mohla dieťaťu ponúknuť. Bolo to správne riešenie. Ušetrila si so kopec problémov.
... aj keď viem že fakt to bolo to najlepšie čo som mohla urobiť...
Tak vsetko v poho, ci nie? 👶
@jankatralalajka Ahoj. Skús poradňu Alexis. Venujú sa aj ženám, ktoré to po interrupcii znášajú ťažko https://alexisporadna.sk/tu-najdes-pomoc/
@jankatralalajka No keďže som čítala tvoju predošlú diskusiu a dieťa bolo s fetakom…chápem tvoje rozhodnutie, len si nabuduce dak prosím ta väčší pozor na vyber partnera…teraz potrebuješ len čas. Ale antikoncepciu si určite pozrieš dokym nebudeš mat podmienky nato mat dieta naozaj..
@jankatralalajka podrebujes uverit v Boha, neodmietne nikoho kto Ho hlada. Zmier sa s Bohom, volaj k Nemu, volaj k nasmu Bohu Jezisovi Kristovi, ktory umrel za nase hriechy. Deti idu do neba, ty si ta co potrebuje zachranit svoj zivot, odpustenie od Boha, potom odpustenie samej sebe a dostat tu radost a nadej, ktoru ti da Boh ❤️
Nemam tuto skusenost . Ale Mozno je to lepsie ze smutis a citis prazdno . Keby si to brala ako si si predstavovala a hnet Isla žit a žurkovat .. asi by si bola dost bezcitna nie ? Tieto pocity co mas mne pridu prirodzenejsie . Len by to nemalo trvat moc dlho .Aby to nepreslo do depresie. Asi len potrebujes precitit silu a smutok z toho co sa stalo . Nez zas zacnes zit svoj zivot - ktory by si mala asi trochu zmenit a zit tak aby sa tato zla skusenost neopakovala. Ked tie emocie precitis a odpustis si casom budes mat viac istotu ze to rozhodnutie bolo pre teba v tomto momente zivota to najlepsie. Mala by si o tom s niekym hovorit s niekym co ta ma rad a komu sa da verit ze ta nebude odsudzovat ci trapit . Ked nikoho takeho nemas tak skus odbornu pomoc . NIe si sama a vzdy sa najdu ludia co ti pomozu. Tvoj zivot ma stale cenu a perspektivu byt raz krajsi lepsi . Je to len na tebe .
@jankatralalajka podrebujes uverit v Boha, neodmietne nikoho kto Ho hlada. Zmier sa s Bohom, volaj k Nemu, volaj k nasmu Bohu Jezisovi Kristovi, ktory umrel za nase hriechy. Deti idu do neba, ty si ta co potrebuje zachranit svoj zivot, odpustenie od Boha, potom odpustenie samej sebe a dostat tu radost a nadej, ktoru ti da Boh ❤️
@tilonka sekta? takéto drísty jej určite pomôžu
@jankatralalajka
@jankatralalajka dieťa by si uživila skôr ai sa bála zodpovednosti ....bolo a je to tvoje rozhodnutie ale žiaľ celý zivot na to budeš myslieť...čo by to bolo ake by bolo koľko by malo rokov....vyhľadaj pomoc
@jankatralalajka takto... UPT by mal podstupit ten, kto za tymto krokom stoji = nebude mat vycitky... a je si vedomí tohto rozhodnutia... tebe podla toho co pises cochvila prepne, odporucam chranit sa pred dalsim tehu a robit kroky, ktore ti nedaju obratom po hube... proti UPT nic nemam, je to kazdeho vec, podstupila by som v pripade, ze by som vedela, ze ma taketo vycitky nikdy nemozu dostihnut... ked si sa rozhodovala , preco si si nedala dokopy 2a 2? toto je potom vysledok, vyhladaj odbornu pomoc a idealne je pustit to z hlavy, krajsia nebudes, upt nezvratis, a hadam si bola pri zmysloch ked si sa rozhodla takto
@jankatralalajka tu si nemala písať, dostaneš tu množstvo príspevkov, ktoré ti skôr ublížia ako ta podporia, najmä od žien, ktoré sú natoľko zbabelé, že ani vlastný nick neukážu..
Mrzí ma tvoja situácia, naozaj by si mala čo najskôr vyhľadať odbornú pomoc.
@jankatralalajka toto už bude s tebou stále v tvojej hlave. Lepšie by bolo mať utajený pôrod a dať dieťa na adopciu
Počas tehotenstva máš úplne iné hladiny hormónov ako bez tehotenstva a hormóny okrem iného veľmi ovplyvňujú aj náladu a psychiku. Trvá približne 2 mesiace kým sa ti hormóny vrátia do normálu a potom už bude lepšie. Ak by to bolo veľmi zlé, vyhľadaj psychológa. Spravila si dobre, za pár mesiacov budeš za to rozhodnutie vďačná a na toto trápenie dávno zabudneš.
@jankatralalajka toto už bude s tebou stále v tvojej hlave. Lepšie by bolo mať utajený pôrod a dať dieťa na adopciu
@lilian183 pekná blbosť, takže podľa teba na potrat čo bola tehotná sotva pár týždňov nikdy nezabudne, ale keby to dieťa ešte aj porodila a potom dala preč tak bude úplne v pohode? Máš to v hlave riadne popletené 🙄
Ja som bola v apríli a doteraz nedávam pohľady detičiek z kočíkov. Oni sa vedia tak pekne usmievať alebo blabotat ze hneď plačem. Spomeniem si ale predychavam. Ja som bola v inej situácii ja už 2 detičky doma mám a keď sa priateľ dozvedel ze som tehotná nechal ma v tom samu. Neuzivila by som nás a pomoc nemám. Veľmi starostlivo som to zvazila a aj tak miliónkrát oplakala. Navyše už deti mať nemôžem tak mi poškodili maternicu ze som musela ísť na kyretaz 2x 😔 otehotniet môžem ale nedonosim kvôli poškodeniu. Už som ani nešla na kontrolu ani na ultrazvuk ani nevolala na výsledky z histologie. Úplne som rezignovala aj na gyn kontroly aj na sexuálny život. Chvíľa potešenia za to nestojí aby žena trpela celý život
Inak pomohla mi knižka - čekala jsem miminko ale už tu není. Môžem ti posunúť. Sú tam príbehy žien po samovoľnom potrate ale aj po upt. Budeš cítiť ze v tom nie si sama. Radia ako sa z toho dostať. Mne osobne to pomohlo keďže nemám kamošku s ktorou to zdieľať
@jankatralalajka
@jankatralalajka dieťa by si uživila skôr ai sa bála zodpovednosti ....bolo a je to tvoje rozhodnutie ale žiaľ celý zivot na to budeš myslieť...čo by to bolo ake by bolo koľko by malo rokov....vyhľadaj pomoc
@anonym_5c28bb hovoríš z vlastnej skúsenosti?ja áno a poznám aj iné ženy a nikto na to celý život nemyslí. Malo to tak byť
Podľa mňa si do konca života spomenies každý deň a hlavne, keď uvidis dieťa alebo v budúcnosti budeš mať dieta, bohužiaľ chcela si to tak sa to stalo, teraz to už nezmeniš ak to nebudeš dávať odbornú pomoc vyžiadaj v tomto ti nemáme akú radu dať
@zuzubb007 píšeš hluposti.....
Ja som bola pred 3 rokmi a nikdy som nelutovala,ani psychicku traumu z toho nemala. Mame uz 2 deti. Ja ked som zistila ze som tehotna,som bola zufala,nestastna. Mne sa potom strasne ulavilo
Budeš ešte tehotná neboj sa
Ja som bola pred 3 rokmi a nikdy som nelutovala,ani psychicku traumu z toho nemala. Mame uz 2 deti. Ja ked som zistila ze som tehotna,som bola zufala,nestastna. Mne sa potom strasne ulavilo
@anonym_c312d0 chod na sterilizáciu. Nebudeš stresovať. Aj ja som šla. Ani náhodou bu som nechcela 3 decko

@jankatralalajka nie som proti interrupciám zo zdravotných dôvodov, alebo ak je plod poškodený, alebo ak žena bola znásilnená, ale argument že si bola mladá? Niekto ťa do toho sexi nútil alebo čo?
Rada asi len taká, nech to o pár mesiacov nemusíš riešiť opäť, že keď si príliš mladá na to vynosiť a postarať sa o dieťa, tak nesexuj len tak pre zábavu (áno, sex v manželstve je aj o tom, ale nie len o tom). Dospelosť je a má byť o tom niesť za svoje rozhodnutia zodpovednosť.