icon

Rozdielne názory na potrat

5. nov 2022

Ako by ste vyriešilo moju situáciu? Nechcene som otehotnela a neplánujem si to nechať. Môj partner je opačneho názoru a dieťa by chcel. Povedal, že ak si to nechám zobrať tak som u neho skončila, že by nedokázal žiť s vrahyňou. Ja na ten potrat teda určitě pôjdem, nenechám si zničit život len pre to že to niekto iný chce. Ale nechcem stratiť priateľa. Máte nejaké rady ako to medzi nami urovnať?

fem
5. nov 2022

Radit sa nemoze pri konaniach co sa nedaju vratit spat a nici sa pri tom zivot.
radit pri ireversibilnych aktoch ,kde sme ?

Nedovoli si to lekar, pokial tam nie je vazne ohrozenie zivota zeny.

anickabasnicka
5. nov 2022

@raja95 drzim palce,at to mrne donosis v poradku .....ale podle sebe neposuzuj druhe

marca12
5. nov 2022

Uplne suhlasim. Ak sa na to necitis,nemaj dieta. Chlap moze kedykolvek odist a dieta ti ostane. Milujuci miz by ta neopustil. Vela sa rozpravajte,vysvetli mu svoje divody,ze ho milujes a dieta budete mat,ked budete pripraveny. On si neuvedomuje,ze nemas dokoncenu skolu,nemate zazemie,peniaze?

fem
5. nov 2022

@zuzanockamt ten chlapec psychicky rastie a dozrieva a hlavne ma vyssie vedomie a zrelost uvedomit si, ze tento akt sa nebude dat vziat len tak spat.
( ved su to este deti , alebo boli , vziat zodpovednost zo spolocneho zivota do vlastnych ruk, podla toho sebectva, co ine dohoda ako pri biznis kontrakte, )

Dokaze vystat urcity tlak, tiez dobry signal.

Ma zaujem o spolocny zivot , co je normalne zdrave vnimanie lasky 2 ludi,
pokial nie su na drogach , pripadne neprostituuju,
co je totalne narusenie ludskej psychiky a dostojnosti.

V prvom rade sa zachoval ako clovek.

zuzanockamt
5. nov 2022

@fem Podľa mňa sa zachoval ako magor, nikdy nevie, čo od neho môže čakať, nevyzretý egoista.

dennissa16
5. nov 2022

@marca12 je evidentne, ze autorka dieťa nechce ani teraz ani nikdy. Podľa mňa to nemali jasne vykomunikovane.... To, ze autorka tvrdí, ze taka dohoda na začiatku padla (v prípade nehody, potrat), vôbec nemusí byť pravda...
Ved aj sama na začiatku píše, aké dôvody na upt má... Škola, peniaze zázemie...
A v závere je už jasné,ze deti mat nikdy nechce.
Pred 3 hodinami ešte chcela zachraňovať vzťah,teraz už zistila, ze sa v chlapovi mýlila a už ho nechce ....

Raz tak, raz tak

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
anickabasnicka
5. nov 2022

@fem jestli jsem cetla spravne,tak autorka nechce mit deti vubec. a partner to vedel.souhlasil s tim,ze kdyby otehotnela,tak pujde na potrat .takze tohle jeho "dite nebo nezustanu s vrahyni sveho ditete " je podle tebe chovani milujiciho zodpovedneho jedince?. ..tak s ni nemel lezt do postele kdyz vedel,ze deti nechce.a ne ji ted vydirat a nazyvat vrazedkyni.

yoxinka
5. nov 2022

Frajerka môjho spolužiaka otehotnela, keď on mal 15, ona 18. Vieš si predstaviť, aké mali dve deti jedno čerstvo po základke, druhé na strednej zabezpečenie. Zasiahli rodičia. Chalanova mama povedala potrat, mama baby, že žiadny potrat, keď ini nechcú vnúča ich problém, ale že oni ho nedovolia dať preč a postarajú sa. Chalan popri strednej kočíkal syna a chodil na brigády, aby zarobil nejaké prachy. Dnes je z neho veľmi úspešný človek, žiadna socka. Takže život sa nepokazil nikomu. Stalo sa to pred 22 rokmi. Tí dvaja sú spolu doteraz, majú 4 deti, najstarší chodí na vysokú. Podobná sranda sa stala kamoškinmu bratovi. On 16, baba 17 ostala tehotná. Dieťa sa nechalo, pomohol, kto mohol. Deti dokončili školy, všetko ok. Moja mama ostala tehotná v 18. Otec ju sfleku nechal. Celý život sa o mňa starala sama. Zvládla to. Chcem tým povedať, že dá sa to zvládnuť, aj keď je tá situácia ťažká. Ale je zjavné, že ty nechceš. Keby chceš, riešenie nájdete. Takže nič sa tu radiť nedá, lebo keď sa v tak vážnej otázke s priateľom názorovo rozchádzate, jediné riešenie je rozchod.

anickabasnicka
5. nov 2022

@dennissa16 treba se ji jen zmenil nazor potom,co tady cetla....nemyslim si,ze by nevedela,co chce

fem
5. nov 2022

@zuzanockamt je absolutne psychicky nezdrave suhlasit somzabitim zarodku vlastneho dietata, normalne to neni.Iba v krajnych pripadoch ohrozenia ineho zivota alebo zviot za zivot.

malo kto ma taky sucit chapat cenu cudzieho dietata ako vlastneho.

ani aktivisti ani politici by si nedali vlastne dieta zobrat hlavne maju plne usta agitky a potom taketo nezrele deti mätu.

Nikto si dobrovolne nezmasakruje psychiku na cely zivot, len nezrely clovek nechape anema dostatok informacii, co sa snim deje bude diat, aky dopad to moze mat na jeho zivot.

marca12
5. nov 2022

@dennissa16 Podstatne je,ze ho teraz nechce. Ak je presvedcena,ze nikdy nechce deti,to sa moze zmenit o par rokov. Kolko zien tvrdilo,ze nechce,ale prisli do fazy zivota,ked zmenili nazor. A ked aj nebude mat nikdy deti,no a? Nemusi kazda zena len deti rodit.

fem
5. nov 2022

@anickabasnicka ten chlapec bol v prvom rade psychicky "dietatom" a psychicky dospieva jeho reakcia je normalna , stava sa zrelsim.

marca12
5. nov 2022

@fem Ty si riadna fanaticka. A aky je to uz len zivot dietata,ktore zije s matkou,ktora ho nechce?

zuzanockamt
5. nov 2022

@fem Ok, diskusia so sektárskou fanatičkou pre mňa význam nemá. Dúfam,že autorka sa rozhodne správne a čo najlepšie pre ňu a pre jej budúcnosť a nebude brať na nič a nikoho ohľad.

fem
5. nov 2022

@marca12 prijatie dietata nie je jednoraozovy ukon ale proces psychickej a fyzicke pripravy.

Kazda dusevne zdrava matka miluje voje dieta
a nepouzivaj prosim invektivy

anickabasnicka
5. nov 2022

@fem a ona se snad nestava zralejsi? jak si nekdo cizi muze delat pravo na moje telo potazmo na dite,co cekam.a diktovat mi,jestli ho mam donosit nebo ne. jakym pravem? budes me ty konkretne zivit s tim ditetem,protoze se neuzivim a treba ani uzivit sama nechci? muzu jit k tobe bydlet,kdyz nemam kde? pohladis to dite za me,kdyz mi poleze na nervy,protoze jsem ho nechtela a jen kvuli takovym,jako jsi ty,ho porodim? ..no,kde budes,kdyz te budu potrebovat? vsichni mate jen plnou hubu kecu,a pak budete vyrvavat, ze se nestaram,a ze takovi lidi by ani deti mit nemeli.

shee11
5. nov 2022

Autorka, skus kontaktovať poradnu Alexis a naštudovať si nieco o potratovom syndróme, nech vies do čoho ides. A to vôbec nemyslim v zlom.

fem
5. nov 2022

@zuzanockamt ked nemas argument na moje arguemnty nepouzivaj invektivy, ok zaklad skusnej diskusie

masirovanie ega jej nepomoze ale jasne fakty pre informovany suhlas od odbornikov
@shee11 ako pise

mikadooo
5. nov 2022

Anonymný pôrod? Nebudeš vrahyňa, nezničíš si život🤷. Otázka je, či na to máte obaja gule. Či partner chce vychovávať dieťa, alebo chce len nezabiť dieťa. A potom sú nejaké babské rady na vyvolanie potratu, ale to je celkom hop alebo trop - nemusí to vyjsť a môže to ohroziť zdravie bábätka - čiže sa ti narodí napríklad postihnuté dieťa. Viac ma nenapadá.

lucinka5051
5. nov 2022

Autorka ja som zastancom zivota ALE ak to dieta nechces, nevies sa o neho postarat tak si ten potrat nenechaj vyhovorit.. rady typu porod a daj partnerovi su hlupost lebo urcite nie si uplne bezcitna a za 9 mesiacov by si si k tomu babu aky taky vztah vytvorila ...ale osobne si myslim ze by si sa potom trapila, vycitala si to a dieta by to tak ci tak citilo ze nie je chcene...vztah urcite skoncil, mate extremne rozdielne nazory co sa tyka rodiny...neodsudzujem ta, ked sa na to necitis a dieta nechces nie je o com...nikdy som nebola na potrate lebo som chcela ale prezila som si ho bohuzial...je to tazka zivotna situacia takze drzim palce aby sj to zvladla.

anickabasnicka
5. nov 2022

@mikadooo podle me je anonymni porod jeste horsi varianta nez ten potrat. za potrat si to muze odskakat jen zena,ale u toho porodu.me stacilo videt par pripadu v poste pro sebe,jak se adoptovane deti shaneli po svych biorodicich,a chtely vedet proc. i kdyz mely skvelou rodinu,to stigma nechteneho ditete si nesly cely zivot. nebo co kdyz si to matka casem rozmysli a zacne po svem odlozenem diteti patrat. pak je nestastnych vice lidi a nejvic si to odskace vzdy to dite. uz jen z toho duvodu bych volila ten potrat. nesledky pujdou jen za mnou

shee11
5. nov 2022

Napr.tu,.zdroj . týždeň: Mnohé ženy potratový zážitok vytesnili do podvedomia. Úspešne zmrazili jeho emočné prežívanie, ale zároveň zmrazili aj celý svoj emočný život. Už sa nevedia radovať, smútiť, netešia ich veci, ktoré ich tešili predtým. Ak majú deti, nedokážu im prejaviť cit a ochladzuje sa aj partnerský vzťah. Podvedome sa vyhýbajú podnetom, ktoré im pripomínajú potratový zážitok. Prekážajú im napríklad nemocničné pachy, nedokážu sa pozerať na bábätká či na tehotné ženy. Niektoré majú aj vtieravé predstavy, keď k nim hovorí nenarodené dieťa, majú nočné mory, nemôžu spať. Keď tento stav pretrváva dlho, zvyšuje sa ich vnútorné napätie a napokon spôsobuje rôzne psychosomatické ochorenia.
Iný spôsob prežívania je vtedy, ak bola žena okolnosťami donútená na potrat. Je skôr podráždená a agresívna k svojmu okoliu, k lekárom, k otcovi dieťaťa, k vlastnej rodine, ktorá ju nepodržala. Tieto ženy majú problémy v rodinných vzťahoch, ale aj v komunikácii s ľuďmi.
Aj keď žena dokáže vytesniť potratový zážitok, sú momenty, ktoré ho pripomínajú. „Nemusí to byť ani nejaký obrázok či bilbord,“ hovorí Eva Grey. „Môže to byť rozchod s partnerom, úmrtie iného dieťaťa, ďalšie tehotenstvo, narodenie vnúčat, ale aj výročie narodenia. Väčšina žien vie, koľko rokov by práve malo ich nenarodené dieťa. Vedia, kedy by išlo do školy, kedy by maturovalo...“
Terapeutické postupy, ako vyliečiť ženy trpiace postabortívnym syndrómom, sú rôzne: niekedy ženy musia svoje neporodené dieťa nazvať menom, rozlúčiť sa s ním, niekedy mu vybudujú malý pomníček, aby mali kde zapáliť sviečku. Musia odpustiť sebe, partnerovi, okoliu, ktoré ju nepodporilo. U nás zatiaľ neexistujú terapeuti, ktorí by sa zameriavali na takto postihnuté ženy. „Pritom je tu obrovské množstvo žien, ktoré umelý potrat zažili, a časť z nich určite má psychické problémy,“

mikadooo
5. nov 2022

@anickabasnicka no vidíš. Ja by som radšej tomu dieťaťu dala šancu žiť... U milujúcich adoptívnych rodičov, kde by sa mali oveľa lepšie ako u mňa, bolo by milované, prijaté a brané ako dar z neba 🤷. To, že dieťa pátra po svojich biologických rodičoch predsa neznamená, že je nešťastné, alebo áno? Skôr chce zodpovedať na otázku prečo, ale to neznamená, že mu nedám šancu žiť. Ale toto je vyslovene môj názor a nemá to nič s dotazom autorky. Takisto netvrdím, že len a iba môj postoj je ten správny. Ja by som sa jednoducho rozhodla takto, aby som moje svedomie vedela uchlácholiť, že som to spravila najlepšie ako sa dalo. Viem, že s potratom by som jednoducho nebola ok...🤷

drakaria
5. nov 2022

Kiežby sa dalo to dieta vynosiť pre niekoho kto nemôže ...🥹 Každopádne ja ťa nesudim treba myslieť v prvom rade na svoj život

martinapn
5. nov 2022

@mikadooo ona nie je vrahyna a neznici si zivot

mikadooo
5. nov 2022

@martinapn bola jej priateľa bude. A podľa seba si zničí život. Asi som to mala dať do úvodzoviek, aby to bolo pochopiteľnejšie, že bude aj ovca celá, aj vlk sýty.

anickabasnicka
5. nov 2022

@mikadooo videla jsi nekdy tu postu? skoro vsechny ty dospele deti tam rikaly,ze jsou z milujicich funkcnich rodin,presto chtely vedet odpoved na otazku proc je rodice odlozili,proc se jich zrekli. a vetsina tam priznavala,ze je to trapi a ze maji nocni mury z toho.i pres skvele rodinne zazemi.....takze je to neco za neco.

mikadooo
5. nov 2022

@anickabasnicka priznalo niektoré z tých detí, že sa radšej nemalo narodiť? Napadlo ťa niekedy, prečo nie je v telke nejaký úplne obyčajný príbeh typu "som adoptovaný, zaujíma ma, prečo sa ma rodičia vzdali, ale ináč som s tým ok"? Ja ti poviem prečo. Lebo by to bola NUDA. A nikto by to nepozeral. Mimochodom, nie je tu nejaká užívateľka, ktorá je adoptovaná? Rada by som teda vedela, či je svojím bio rodičom vďačná za to, že dostala šancu na život, alebo je ten život pre ňu také utrpenie, že radšej by ani nebola... 🤔.

mikadooo
5. nov 2022

@mikadooo prepáč, malo tam byť "podľa jej priateľa bude".