icon

Rozdielne názory na potrat

5. nov 2022

Ako by ste vyriešilo moju situáciu? Nechcene som otehotnela a neplánujem si to nechať. Môj partner je opačneho názoru a dieťa by chcel. Povedal, že ak si to nechám zobrať tak som u neho skončila, že by nedokázal žiť s vrahyňou. Ja na ten potrat teda určitě pôjdem, nenechám si zničit život len pre to že to niekto iný chce. Ale nechcem stratiť priateľa. Máte nejaké rady ako to medzi nami urovnať?

jaskolka
6. nov 2022

Práve o to ide. Ze žiadna rada, ako zachrániť tento vzťah, neexistuje. Je to tak dôležitý a vážny problém medzi vami, že v tomto skutočne ti nikto poradiť nevie. A vlastne ani to riešenie nemá.
Máš samozrejme právo ísť na interrupciu, nikto ti nemôže rozkazat, že nechoď.
Ale na 99,9%tento vzťah je skončený. Pretože aj keby dajme tomu nejako ti priateľ "odpustil" ostane to medzi vami a hlavne v ňom. A bude to príčina problémov neskôr, možno ti to nebude vyjadrovat rovno, ale začne ti vyčítať x iných veci, čo budú len zastierka.
Keby to bolo opačne, napíšem ti to isté.

anickabasnicka
6. nov 2022

@fem kde jï tady kdo nutí k potratu, jsi spadla z víšně?!...zřejmě máš problém pochopit psaný text, když tady píšeš takové nesmysĺy.

anickabasnicka
6. nov 2022

@katuskamala1 "Ale aspon si videla, ze ake deti koncia v domovoch. Ty porodis s velkou pravdepodobnosťou zdrave dieta. Videla si v domove zdrave biele babatko? Nie. Lebo tie tam nekoncia. Tym je ale ozaj dopriaty pekny klasicky zivot ako v inej beznej rodine ma Slovensku." ....tobě už chybí jen si říct o peníze za zdravé bílé dítě vhodné k adopci.opravdu argumenty normálního člověka. a když náhodou nebude zdravé, tak ten dětský domov je ok?

fem
6. nov 2022

@anickabasnicka vobec som nehovorila o nuteni, ale o presnom slovnom spojeni povzbudenia "chod dótoho"
prestan pouzivat invektivy opat, pokial nechces presnejsie reagovat na diskusiu

nechapes pravny ochranny status a stav tehotnej zeny
taktiez nechapes vyznamove nuancy , pisem tam nieco uplne ine
ze lahko sa povzbudzuje k potrateniu cuzich deti

moznost volby neznamena ze ju ma spolocnost pravo podporovat k potratu ale naopak
podporut ju v ochrane zivota jej a jej dietata

spolocnost nikto z nej nema ziadne moralne pravo povzbudzovat niekoho k potrateniu noveho zivota

povzbudzovanie k potratom robili len chore totalitarne rezimy ako fasizmus a komunizmus, kde hodnota individualneho zivota bola totalne dole...

pravo to umoznuje , ano moze ho vyuzit,
ale ziaden zakon povzbudenia potratu nejestvuje
skor naopak
kopu zakonov k podpore tehotenstva a ochrany zeny a nenarodenneho zivota
od ustavy po tretsne pravo atd.

sunyrose
6. nov 2022

@zuzanockamt Zdravím, to ste naozaj mohla vidieť..., ale v tomto prípade zrejme rodičia aspoň jednu pohľadnicu pošlú svojim deťom a nie sú ochotní ich dať na adopciu....Voľné "biele" detičky sú ihneď preč....Pracovala som ako profesionálny rodič..., viem, o čom píšem....A aj na deti, ktoré mali rómsky pôvod sa veru dosť dlho čakalo /pokiaľ sa jednalo o deti s generálnym súhlasom na adopciu a boli to novorodenci/ a tiež išli všetky na adopciu...,predpokladám, že do rodín, ktoré sa dieťaťa nevedeli dočkať....Menšie zlo je dať dieťa na adopciu, než ho pripraviť o život...Žiaľ, človek "platí" za svoje skutky..., aj za nechcené tehotenstvo /z akéhokoľvek dôvodu/. A súhlasím s tým, čo sa tu napísalo vyššie, že je ľahké rozhodovať o živote cudzieho dieťaťa..., veď nechodíme v topánkach dotyčnej...., ani by sme sa o narodené dieťa nemuseli starať..., ale, ani znášať výčitky svedomia, ktoré sa môžu dostaviť..., nehovoriac o tom, že v budúcnosti môžu nastať problémy s tým, aby mala žena ďalšie potomstvo.....

fem
6. nov 2022

Je kopu silnych a uspesnych zien, co mali dost v mladom veku dieta, vobec ich to neoslabilo ani neznicilo karieru skor naopak.

Vid politicky u nas, kedy mali prve deti.
Tie mladsie "odkojili" v parlamente

Na vysokej skole mozes mat individualny plan,ziaden normlany ucitel , ta nebude odsudzovat . Skor riesa pripady vecnych studentov, ktori nie su schopnych na 3-x statniciach preukazat elementarne vedomosti.

Pozná viac pripadov z okolia, kde muzi su na materskej a normalne sa o deti staraju, samozrejme nie 24 hodin ale vedia zastupit alebo rozdelit si starostlivost.

Dieta sa dost rychlo stava "samostatnym v inej starostlivosti" od 2 rokov cca bez nejakej psychickej ujmy

Skola sa da predlzit aj o cca rok, co je nic, co sa moze stat cloveku, co ochorie atd.

Zmenit pohlad , ze sa nieco neda , na da sa, ako by to bolo mozne.

Psychicky sa moze stat silnejsia a uspesnejsia taka zena, aj ten zivot.
Psychika je krehka zalezitost, nevyspytatelna po potrate.
Zdrave prekonavanie tazkosti, cloveka psychicky zoceli.

Nemas este buducu skusenost, ze nevies si predstavit, ze o 5 rokov uvidis spatne svoj zivot a povies si, ved to v cca 2 rokoch by som zvladla to a to robit a mat ho co ja viem v skolke alebo s inou vypomocou. atd.

fem
6. nov 2022

Poznala som slepu vysokoskolsku studentku,to je naozaj handicap, ale studentiek, ktore mali dieta su stovky a v roznych formach studiach za par rokov. Nikto to neriesi, co im ludia povedia, preco ste nesli na potrat? ziaden sudny clovek ,to nepovie , ani nerozmysla, ked je na svete dieta.
Realny handicap to nie je , je to tazkost, ale nie uplna nemoznost.
Dalsia vec, pokojne sa da ist na dalsie vzdelavanie plus praca zamestnanie aj popri dietatu, to dieta uz bude dost velke.

autor
6. nov 2022

@fem vy si asi neuvedomujete, že ja tu nehľadám žiadne "povzbudenie" pýtala som sa na radu ako zachrániť vzťah, pre potrat som rozhodnutá a žiadne povzbudzovanie ani odhováranie nepotrebujem.

fem
6. nov 2022

toto je verejne forum a citaju to mnoho inych ludi, nielen ty sama
je dobre mat vedomosti od ludi so skusenostami alebo odborne co tomu rozumeju

spolocnost ma pravo a my sme jej sucastou vytvorit podmienky pre ochranu nenarodeneho zivota a zivota matky
to je charakter pravneho statu
podporovat vies nie naopak

aj ked teba sa to teraz nepaci ti podporu zivota nikdy neumlcis, hodnotu noveho vznikajuceho zivota sa neda umlcat

to je vsade od extremnych pripadov
mame to napisany v svedomi, geneticky, v psychike, v podvedomi, v nasej dostojnosti

jedine poruchy osobnosti to mozu mat znacne skreslene aj pod vplyvom destrukcie emocionality, co tu bolo aj popisane

ked si zdravotnik budes neustale v kontaktne s telom a zdravotnymi zalezitostami inych ludi a zien... budes tom mat denodenne na ociach, karieru dieta neznici, karieru nici skor psychika, ked vypovie sluzbu psychika, pripadne telo, psychosomatika, ale urcite nie dieta
pod vplyvom dalsieho sekundarneho stresu sa mozu potlacene veci otvorit

karieru nici flasa otvoreneho vina kazdy den v 40 nie samostatne 20 dieta niekde na va vysokej skole

potom by kopu zien vo velkych karierach a vysokych postoch by nemali deti a maju

mimka1402
6. nov 2022

@fem Daj sa prosím liečiť, to čo tu predvádzaš je šialené sektarstvo, ďalšia ktorá ma pocit, že v kostole v prvej lavici dávajú patent na rozum. Opakovane sa tu pýtali či keď ona nebude mať na jedlo, že či práve ty jej dáš tie prachy, či ty prídeš jej strážiť dieťa, keď bude sa musieť učiť do školy, či ty jej dáš ubytovanie. A nielen jej, ale tým všetkým, ktorým vraj chceš pomôcť týmto odsudzovanim.
Lebo ak nie, tak prosím šuchaj nohami doma a nepíš tu takéto reči, ktoré de facto nikomu nevedia pomôcť iba znevažuješ jej rozhodnutie.

fem
6. nov 2022

@mimka1402 pouzivas invektivy a urazas cloveka na zaklade vierovyznania, co je mimochodom protipravne.

ono treba sa dovzdelavat, nejaka politicka agitka , ktora zhana politicke body, cloveka nedovzdelava , je to len agitka , nema to nic spolocne s chapanim ani vzdelanim, len ona potom nejake typy ludi predurcuje povzbudzovat k potratu cudzich deti

Normalna ochrana a podpora nenarodeneho zivota je ukotvena v pravnom state , v zakonoch, v ustave, v deklaracii ludskych prav, v obycajnom ludskom prezivani a nielen v Cirkvi.

ano je vytvorena siet pomoci aj financna od statu , na ktore prispievame my ludia solidarne danami a peniazmi a od charity a inych ludi, lebo to je normalne podporovat a starat sa. Nikto nezije sam vyluceny zo spolocnosti, okrem par tazkych pripadoch, o ktorych tu nie je rec.

Ano spolocnost ma sucit aj k cudzim detom, najma nasa europska, nie sme v Indii ,kde sa deti povaluju po ulici a nikoho to netrapi kvoli kastovnictvo, uceniu karmy, ziadnej hodnoty "chudobneho"zivota.

Civlizovana Europska spolocnost vidi vysoku hodnotu v individualnom zivote cloveka, je v zakonoch, to nezmeni sa len tak, lebo politicka agitka par zien, ktore si mimochodom vsetky deti nechali. Nikto u tychto politikov nebude riesit dusevny stav a psychologicku podporu a zdravie zien, ktore sli na potrat, nikto.To je realita

Ona ma pravo na plne informovane rozhodnutie a hlavne diskusii s odbornikmi, nie na zmatene emocionalne rozhnodnutie.
Nech ho vyuzije. Nic viac a nic menej.

luciasveckova
6. nov 2022

Koľko máš rokov?

mimka1402
6. nov 2022

@fem Každým príspevkom mi iba potvrdzuješ, že moje slová nemám prečo ľutovať. Ako som povedala. Nevieš jej pomôcť, len takto ju hádzať do pozície, kde ona je si vedomá toho celého. Nemá 15 rokov! Je to dospelá žena, netvarme sa, že každá osoba po potrate má traumu, lebo nemá. Vôbec to tak nebýva. Takéto veci zle prežívali najme ženy, ktoré do toho boli niekym nutene, alebo veľmi mladé.
Opakujem ak ty jej nevieš reálne pomôcť q posielať jej € na účet, tak prosím nevrav tu tieto sprostosti. Keby vidíš dennodenne ženy, ktoré ledva žijú s dieťaťom a ten náš úžasný štát im tak "bohovsky" pomáha, že až. Ty žiješ v nejakej inej realite či čo?

anickabasnicka
6. nov 2022

@fem ty se tady prestan ohanet invektivami,kdyz zrejme houby vis,co to slovo znamena.....hrajes si na odbornika pouzivajic cizi slova,pritom ve finale placas pate pres devate.nema to hlavu ani patu.tak jako ma kazdy pravo se svobodne rozhodnout,jestli zacne pit,bude mit hlavu obarvenou na zeleno,tak ma kazda zena pravo se rozhodnout,jak nalozi s tehotenstvim, protoze jen ona sama si nasledne ponese nasledky svoho rozhodnuti - at uz psychicke,zdravotni nebo spolecenske. a nikdo nema pravo ji do toho rozhodnuti zvanit.a neprimo strasit nebo dokonce vyhrozovat....mluvis jak kdyby jsi byla v nejake sekte

fem
6. nov 2022

@mimka1402 tu je forum , ma svoje pravidla, chapes, urazky sa tu nemaju pouzivat.

Kto ma lahky zivot uplne nikto, ano je to len jedna strana mince materialne zabezpecenie, ano prispievame vsetci svojimi peniazmi a danami aj pre takych ludi. Treba vnimat vsetky strany jej rozhodnutia.

Rozhodnitie by mala mat plne, nevnimat len materialnu stranku veci.

zuzanockamt
6. nov 2022

@mimka1402 Ja už zvažujem, že ju nahlásim, to, čo tu predvádza, je choré.

fem
6. nov 2022

@anickabasnicka toto je forum a ma svoje pravidla, mozes si ich precitat, ak si jeho sucastou, pre svoje argumenty nepotrebujes niekoho urazat.
Ak nesuhlasis s nazorom, tak sa vyjadri jasne bez urazok ineho cloveka.

anickabasnicka
6. nov 2022

@mimka1402 to nema cenu ji neco vysvetlovat nebo s ni vubec debatovat.si vsimni,jak pise,jak kdyby vylezla z nejakeho sektarskeho krouzku,nebo opisovala letaky nejake divne viry.je to skrobene,strojene,neosobni.a porad dokola,jak kafemlynek.slova psane ve slovenstine,ale ve vetach,jez nemaji hlavu ani patu.skoda casu a energie @fem

anickabasnicka
6. nov 2022

@fem a kdepak jsem vas, milostiva, urazila? konkretne mi to ukazte,prosim

terezka1947
6. nov 2022

Čo tak rešpektovať názor iného?
Keď s ním nesúhlasím,ok...neodpisujem.
Ale na názor má právo každý,je to diskusia.
Či je niekde dane,koho názor je ten správny?

fem
6. nov 2022

Na interupciu su 2 nazory a vzdy budu, tema tejto diskusie sa takisto vola, rozdielne nazory. Tym, ze niekoho urazate s inym nazorom , tak ten nazor nevymizne, nepotlacite ho.

Vzdy budu existovat 2 rozdielne nazory na interupcie ako je nazov tejto temy.

zuzanockamt
6. nov 2022

@fem Už som upozornila adminov, uvidíme, aká bude ich reakcia. Jednej takejto aktivistke už účet zrušili.

terezka1947
6. nov 2022

@zuzanockamt prepáč,ale čo urobila zle?
Že píše svoj názor,tak ako ty?
A že ty si za právo ženy urobiť,čo chce a ona je opačného názoru?
To kde sme,že sa pranierujeme navzájom a šikanujeme ľudí,kt.nepozname tým,že príspevky,s kt.nesuhlasime a nikomu neubližujú nahlasujene?
Je sloboda slova.
A má ju každý.

katuskamala1
6. nov 2022

@fem skoda stracas cas s touto ceskou pani dokonalou.. Zbytocne argumentovať,ma obmedzeny pohlad a vsetci nic nechapu a vsetci dobre ze nechceme kupčit a bielym masom len ona je lietadlo 🙈🤣.

fem
6. nov 2022

Pozrite,poradila som jej najma, aby to riesila najma s odbornikmi , s poradnami, co sa tomu venuju a to asi v kazdom prispevku a nie s anonymnymi uzivatelmi.

Jednoducho je este stale v ochrane zakonov aj statu.Je to jednoducho fakt.

dennissa16
6. nov 2022

Akú radu chceš?
Ste nekompatibilny pár, taky sa nedá zachrániť..

zuzanockamt
6. nov 2022

@fem Ty ale stále nechápeš, že ona nerieši dilemu, či potrat áno alebo nie. Ona je rozhodnutá.

anickabasnicka
6. nov 2022

@terezka1947 cetla jsem si tvuj prispevek ,zkusim i odpovedet na tvoji otazku. ano,mas pravdu,kazdy zde muzeme vyjadrit svuj nazor.jenze vyjadrit svuj nazor neznamena,ze v nem budeme nekoho odsuzovat.
ja jsem proti potratum a na zadnybych asi ani nesla,presto si myslim,a stojim si i za tim, ze kazda zena se ma rozhodnout sama,protoze ona bude mit tehotenske potize,ona bude mit otekle nohy, ona bude snaset porodni bolesti atd a naopak ona bude zit s vedomim,ze na tom potratu byla,ze casem se situace zmeni a bude toho popripade litovat.a nebo taky ne....proste si to odzije ta konkretni zena,sama v sobe si to ponese,protoze nikdo jiny to za ni nedokaze. bohuzel. a uz ted ji nakladat,ze se rozhodla tak nebo tak,ze to bylo spatne,ohanet se ji tady vycitkami,nemyslis,ze ta zena uz toho ma i tak dost? to neni potlapkavani po rameni s vetou,bez,nic se nedeje.to ji jen davas na vedomi,ze at se rozhodne jak chce,tak stojis pri ni a respektujes to.a nebudes ji to vycitat,kdyz se rozhodne jinak nez si prejes ty nebo ja

katuskamala1
6. nov 2022

@zuzanockamt a vies dôvod? Nemusi byt volne na adopciu, pre su deti tam. Rodic ak sa zaujima o dieta, domov s rodinou pracuje, aby deti mohla mať naspat v starostlivosti... Rodic si deti brava na vikendy domov atd atd... To je o uplne inom ako keď sa matka dietata vzda a to moze byt a doptované

fem
6. nov 2022

@zuzanockamt ziadny clovek psychologicky , co je stopercentne rozhodnuty, nepouzije verejne forum.
Ano , k tvojej pripomienke, co riesi.
Pravdepodobne jej to znici vztah a nedokaze ho udrzat, prilis velka strata a eventualne trauma a zasah do spolocneho zivota pre oboch.
Beriem do uvahy psychologicky viac veci, ma zaujem o vztah, co je dost vyznamny faktor.

Preto je lepsie , aby sa poradila s odbornikmi vo svojej situacii, lebo tam vystupuje viac veci.