icon

Smrť bábätka a jej emocionálny dopad na vzťahy

21. júl 2025

Ahojte,
so švagrinou sme boli naraz tehotné (rozdiel 2 mesiace), všetko sme prežívali spolu od začiatku, posielali si fotky, zdieľali rôzne informácie, keďže pre obe z nás to bolo prvé tehotenstvo. Žiaľ bábätko im umrelo v 8 mesiaci a musela porodiť mŕtve dieťatko. Zlomilo nás to všetkých, ja som začala trpieť hrozným strachom, že sa to stane aj mne a od 6m som mala ostať doma v kľudovom režime, lebo som sa začala otvárať. Naše bábätko sa narodilo presne v termíne, zdravé a krásne. Moja švagriná to ťažko nesie, je psychicky zničená, nechce sa s nami kontaktovať, sčasti to chápem. Napísala som jej správu, že nech si vezme toľko času, koľko potrebuje, ak by čokoľvek potrebovala sme tu pre ňu. Naša dcéra mala včera krst a prišiel len švagor, švagriná by to nezvládla. Napísala som jej večer, že ako sa ma a odpísala mi, že nech jej dám pokoj, že radšej sa to malo stať nám, lebo ja som mladšia a ešte v pohode otehotniem a údajne som ju uriekla, lebo som zavidela, že čakajú chlapca. Popravde sa snažím pochopiť jej reakciu, ale ak mám byt úprimná dosť ma to vzalo. Hrozne ma to celé mrzí a ani neviem, že ako mám teraz reagovať. Som aj trochu nahnevaná, že také veci píše, ale rozumiem, že je zničená. Čo by ste robili? Nechali to tak alebo sa to pokúsili nejako riešiť?

jaskolka
21. júl 2025
@ivik4

@biba_18 nie to v ziadnom pripade nieje normalna otazka pre zenu ktora porodila mrtve dieta !!!! 😡
Ty si bola v jej situacii ? Ja ano a plne to chapem. Chapem aj to ze ona jej nemala pisat ze mala autorka prist o dieta, no spytat sa ako sa ma je proste hnus. Sice autorka si to neuvedomila

@ivik4 ale čo sa jej teda mala na úvod opýtať? Ako začať konverzáciu? Ako sa máš, ako sa cítiš,to nie sú nijako "agresívne"otázky, písala jej,že na ňu myslia a chýba im,no ja naozaj nerozumiem,ako teda mala začať debatu.Pozdravit iba? Ahoj a čo teda ďalej? Ak je švagriná v takom zlom stave,v akom pravdepodobne stále je,tak by sa jej dotkla aj akákoľvek otázka od najcitlivejšieho človeka,a zase nenávidieť celý svet...veď o chvíľu takto stratí naozaj každého, lebo donekonečna mať trpezlivosť s niekým,kto kope do každého a každému praje len to najhoršie,tak to sa nedá.Ano, má právo smútiť,aj plakať,ale nič jej nedava právo byť krutá a zlá na ľudí, ktorí by si chceli byť jej nejako oporou.

ivik4
21. júl 2025
@jaskolka

@ivik4 ale čo sa jej teda mala na úvod opýtať? Ako začať konverzáciu? Ako sa máš, ako sa cítiš,to nie sú nijako "agresívne"otázky, písala jej,že na ňu myslia a chýba im,no ja naozaj nerozumiem,ako teda mala začať debatu.Pozdravit iba? Ahoj a čo teda ďalej? Ak je švagriná v takom zlom stave,v akom pravdepodobne stále je,tak by sa jej dotkla aj akákoľvek otázka od najcitlivejšieho človeka,a zase nenávidieť celý svet...veď o chvíľu takto stratí naozaj každého, lebo donekonečna mať trpezlivosť s niekým,kto kope do každého a každému praje len to najhoršie,tak to sa nedá.Ano, má právo smútiť,aj plakať,ale nič jej nedava právo byť krutá a zlá na ľudí, ktorí by si chceli byť jej nejako oporou.

@jaskolka nemala jej pisat nic . Uz aspon vie

pralinka25
21. júl 2025
@ivik4

@ivik4 lenze aj nic moze niekoho zranit a to velmi.. pretoze ti vysle signal otocili sme sa ti chrbtom v najtazsej chvili tvojho zivota. Tak ako teda

ivik4
21. júl 2025
@pralinka25

@ivik4 lenze aj nic moze niekoho zranit a to velmi.. pretoze ti vysle signal otocili sme sa ti chrbtom v najtazsej chvili tvojho zivota. Tak ako teda

@pralinka25 ona potrebuje oporu, to jasne. Ale nie od autorky . O nej nechce ani pocut lebo ona ma dieta zatial co to jej, zomrelo. Jej ked bude chciet,ozve sa sama

biba_18
21. júl 2025

@ivik4 áno prišla. a stále to považujem za normálnu otázku.

ivik4
21. júl 2025
@biba_18

@ivik4 áno prišla. a stále to považujem za normálnu otázku.

@biba_18 ale ty si ty a ona je ona. Ja sa tiez necudujem ako take teľa ze ty by si s tym bola ok. Nerozumiem ze ty nedokazes pochopit inu reakciu. Kazdy sme iny

doriiis
21. júl 2025

Nemala si jej písať ani prvýkrát.A druhýkrát už to bolo svinstvo.Jej reakcia je aj tvoja vina.Nabuduce treba rozmyslat

pralinka25
21. júl 2025

vysledok je taky ze cloveku sa skratka neda nicim a nijako zavdacit. vzdy bude vsetko apriori zle.

pralinka25
21. júl 2025
@ivik4

@pralinka25 ona potrebuje oporu, to jasne. Ale nie od autorky . O nej nechce ani pocut lebo ona ma dieta zatial co to jej, zomrelo. Jej ked bude chciet,ozve sa sama

@ivik4 ano ale zaroven si moze dotycna povedat ano ona ma zdrave zive dieta a mne sa otocila chrbtom. vyskrtla ma zo zivota a zije si ten svoj stastny zivot s babom a ja pre nu neexistujem. tazko povedat. druhym do hlav nevidime. kludne moze zmyslat aj takto niekto.

biba_18
21. júl 2025

@ivik4 ale ty píšeš že sa nemala vôbec pýtať. pokiaľ sa nespýta, nevie ako to ten druhý berie, že?

doriiis
21. júl 2025
@biba_18

@ivik4 ale ty píšeš že sa nemala vôbec pýtať. pokiaľ sa nespýta, nevie ako to ten druhý berie, že?

@biba_18 ....druhýkrát stačilo,žeby švagrinú dala pozdravovat cez švagra a jemu povedala tie výlevy,ako keď budú niečo potrebovať atd.To by úplne stacilo

biba_18
21. júl 2025

@ivik4 nech tak odpálkuje všetky kamarátky s dieťaťom - a bude total sama na všeko a bude sa čudovať prečo sa nikto neozýva… oni boli kamarátky, nie iba švagriné… takto ostanú rodinou. či kamarátkami? záleží od autorky…

biba_18
21. júl 2025

@doriiis boli kamarátky. používam minulý čas…

jaskolka
21. júl 2025
@ivik4

@ivik4 tak to už vie, teraz. Ale keby trebárs bolo tak,že nenapíše nič a švagriná to vezme tak,že kašlu na ňu a nikto sa o ňu nezaujíma ...a napíše jej to isté?Lebo u takého človeka,ako je podľa všetkého švagriná, nikdy nikto nevie,ako bude reagovať.
Tak ako dopredu mala vedieť,že jej ľudský záujem (aj podľa slov švagra,že sa trápi,že ju všetci nechali tak) vyvolá takú prehnanú reakciu?
A ako som písala vyššie,viem,čo to je prísť o nenarodene dieťa, zažila som to tiež 2x.
No takto reagovať jednoducho je "cez čiaru"aj keby človek smútil neviem ako.

doriiis
21. júl 2025
@biba_18

@doriiis boli kamarátky. používam minulý čas…

@biba_18 ....to je jedno.Najhorsie je,keď všetci zúčastnení vedia,že nikto nedokáže zronenej osobe pomôcť,lebo nedokáže a z každej strany sa na ňu valia takéto reči,že keby niečo potrebovala a bla bla.Niekedy je mlčať viac ako tieto kecy.

biba_18
21. júl 2025

@doriiis ja som síce prišla o babatko v 4. mesiaci, tak to nejdem porovnávať - ale kamoške zomrelo prvé babatko na druhý deň po pôrode - a nebola krutá. a keď som ja prišla o moje, tak ma ešte povzbudzovala, že to prebolí… 🤷‍♀️

sandrasstini
21. júl 2025

Suhlasim ze slova co povedala boli cez ciaru, a ze zato vase babo nemoze, ale pre mnu teraz svet stratil zmysel. Staci jedna sprava ze kebycokolvek si tu pre nu a hotovo, ale fakt otazka ako sa ma je tiez uplne odveci, to radsej bolo lepsie ostat ticho. Nikto nepochopi ti bolest a najma kazdy to znasa inak, nikto nema pravo odsudzovat

doriiis
21. júl 2025
@biba_18

@doriiis ja som síce prišla o babatko v 4. mesiaci, tak to nejdem porovnávať - ale kamoške zomrelo prvé babatko na druhý deň po pôrode - a nebola krutá. a keď som ja prišla o moje, tak ma ešte povzbudzovala, že to prebolí… 🤷‍♀️

@biba_18 .....nie sme každý rovnaký.Nie každý berie smrť ako prirodzenú súčasť života.A porodiť mŕtve dieťa musí byť trauma jak hrom.Asi najhoršia nočná mora každej tehotnej ženy.
Autorka mala čakať,či sa švagriná ozve prvá.Kamarátstva končia,s tým sa treba zmieriť.

anonym_38a570
21. júl 2025

Ja som minulý rok potratila 2x v prvom trimestri, mame jedno dieťa a každý sa ma pýta kedy bude druhé. A prečo ešte nie je druhé. Mňa to boli. A čo ju ktorá citila každý pohyb a musela si porodiť. A ty jej ešte vypisuj. Nechaj ju na pokoji. Vždy keď jej napíšeš ona si predstaví čo by teraz jej bábo robilo. Keď bude chcieť ozve sa sama. Viem ako mne bolo hrozne v čase keď sa bábo malo narodiť ako som to zle znášala. Šlo mi v hlave teraz sme mali toto, teraz tamto, teraz sme mali ísť domov, prve kúpanie doma...

wayway
21. júl 2025
@fiirsttiime

Baby vy tu pindate do autorky ako keby sa jej hneď na druhý deň po smrti babatka ozvala ako sa ma...ak si dobre pamätám ozvala sa jej naposledy v januári co je pol rok po tom ako sa to udialo... na základe aj informácií od švagra
..ja som nikdy takú situáciu nezazila a snáď nezazijem ale písať ze malo babo radsej umrieť autorke? Akože haló ženy... tiez som názoru ze zrejme kamosky tiez cuvli kvôli tomuto a len tak ďalej a odíde aj švagor...
Keď budu mat kamarátky synov vo veku 16 a jedného zrazí auto a druha ako kamarátka by jej chcela pomôcť bola by namieste veta ze zraziť malo tvoje decko lebo neviem co....?
Fakt chore... svagrina mohla odpísať tiez aj inak ze potrebuje čas, ze ju to mrzí ale bolest je silná a nedokáže pozrieť na autorke babo napríklad...

@fiirsttiime Presne. Mne zomrel najblizsi clovek a nikdy by som nezelala druhym to iste. Bolest je to neopisatelna, tak preco - ked ju poznam - ju priat niekomu inemu.

wayway
21. júl 2025

Myslim si, ze bolo nestastne jej napisat v den krstu. Inak si nijako nepochybila. Svagrina napisala hnusne slova, v neskutocne bolestivej situacii. Mozno slo prave aj o to, ze v ten den zila s vedomim, ze jej manzel je na oslave krstu vasho babatka a o to tazsie to pre nu bolo. Kazdopadne prekrocila vsetky hranice, ja by som jej nebola schopna uz napisat, kym sa mi sama neozve.

bejbs123
21. júl 2025

Kazdy sa s tym vysporiadava inak,to co potrebuje jeden,ten druhy zas nie a potrebuje nieco ine.nevycitaj si to,ju tu tiez urcite mrzi ako reagovala,no preziva asi silnu bolest,ja ked som po niekolkych pokusoch cez ivf konecne otehotnela a potom potratila,rozsekalo ma to totalne,tiez som sa velmi uzavrela do seba, tiez som nezvladala sa stretavat s niekym ko bol tehotny alebo mal babo,ja som citila velku zast,bolest,hnev a pytala som sa preco nie ja,co som urobila,presla som si vsetkymi pocitmi,trvalo to polroka kym som sa dala dokopy a to som nebola v 8.mesiaci kedy sa zena pripravuje na porod,ale nie ze musi porodit mrtve babatko.myslim,ze ak bude pripravena sama sa ti ospravedlni ako sa zachovala

fajnova
21. júl 2025

@anonym_autor si empatická osôbka, úprimne si jej podala pomocnú ruku, pekne si jej napísala a ona akurát tak odhalila svoju pravú tvár. Mňa osobne by sa to veľmi dotklo. To, čo napísala, mi už pripadá ako kliatba, zlé slová od zlej osoby. Fuj, až ma zamrazilo. Otázka ako sa máš? je prejav úprimného záujmu, ponuka podeliť sa o svoje emócie. Aj psychológ sa vás to spýta, tiež ho pošlete do horúcich pekiel a preklajete celú jeho rodinu?
No nič, ja by som toto považovala za ukončenie vzájomného vzťahu. Uzavrela by som to v sebe. Keď si ona vybrala, že bude nasrana na celý svet a bude priať zlé ľuďom, ktorí jej chcú pomôcť, tak nech, je to jej voľba. Aby nakoniec nezostala sama so svojou zlobou.

evicka167
Odpoveď bola odstránená
zuzuliatko18
21. júl 2025

Autorka, to, co ti napisala svagrina je hnusne, a urcite to nemala robit, ale na druhu stranu, nevies si ani predstavit, Ake roznorode pocity Nou lomcuju.
Poviem ti z vlastne skusenosti, mojmu bratovi SA narodil dievcatko cca v case, kedy sa mali nam narodit dvojicky. Neterka je krasna a velmi im to prajem, ale neskutocne to boli, ked ju vidim a predstavujem si, ako by vyzerali moje dievcatka, ako by sa spravali, Ake uzasne by bolo ich objat, vidiet vyrastat.

ukulela
21. júl 2025

Autorka, napadlo mi, či švagriná nemala náhodou od zufalstva aj vypite... Manžel na krste a ona sama so svojím zúfalstvom doma. Tvoja snaha ukázať jej, že sa môže ozvať, je ok. Nešťastné je však načasovanie. Ak ste mali ozaj dobrý vzťah, tak ak za takouto reakciou nie je alkohol, tak švagriná potrebuje profesionálnu pomoc.

neviem_123
21. júl 2025

Ahoj mne sa stalo nieco podobne, boli sme tri kamosky naraz tehotne, jedna potratila, a mne sa uz neozvala, s tou druhou sa kamosia. Mne to pride tak ze svoju bolest a traumu hodila na mna a vytvorila si virtualneho vinnika asi jej to pomohlo sa cez to preniest. Ja som prisla o kamosku/y za to ze som ostala tehotna v “nevhodnu” dobu a tiez mi napisala veci typu “dufam, ze nie si tehotna” ked som bola a mala som tiez rozne problemy a tak tiez mi to nepadlo dobre. najlepsie co mozes urobit je uplne sa odstrihnut kiezby som to aj ja spravila usetrila by som si ROKY trapenia. Drzim palce iste to nie je pre nikoho jednoduche, ak by ti bolo velmi tazko neboj sa vyhladat psychologa.

maminkadeticiek
21. júl 2025

Vsetk nasvedcuje tomu,ze jej z toho preplo.Ale naozaj.A to ze sedi sama doma s vlastnymi myslienkami a odmieta odbornu pomoc jej stav len viac a viac prehlbuje.Zrejme to ma tazke velmi tazke aj jej muz.Nielen s nou.Nakoniec aj jemu umrelo dieta.Aby to vobec ich manzelstvo ustalo nakoniec.

svetlonos
21. júl 2025

@anonym_autor
bolest je jedna vec ale priat smrť inému bábätku, wtf?? To vypiveda len o jej skutočnom charaktere a tu by som z nasho života uplne vylucila!
Mrcha bola a mrchou aj ostane - bez ohľadu na jej stratu. Tou sa len vydarila a ukázala pravú tvár!
Tu nemám stipku pochopenia a uz ani ľútosti. Ze uruekla! Ôk, povedzme ze mnoho sa dá ale takuto p...u vypustiť z úst? Podla seba súdim teba, ci?
Chápem uplne neúčasť na krste atd ale tento hlod by ukončil uplne nas vztah.
Nie je jediná aj ked je to hrozne ale tuez nie všetky ženy s rovnakým osudom by takto reagovali.
No vravím, zla bola len to teraz vyplývalo na povrch.
Vy sa teste z vasho dieťatka a nenechajte sa stiahnuť ich nešťastím! Prajem vám veľa lásky a radosti s dieťatkom ❤️
A svagrina nech sa zamysli nad svojím charakterom.

elz1920
21. júl 2025

Keď je švagriná v takom stave, čudujem sa, že švagor prišiel na krst. To bola jeho účasť naozaj taká nevyhnutná? Momentálne má byť najdôležitejšou osobou jeho žena, ktokoľvek iný, nech je to aj pápež alebo anglický kráľ, je druhoradý.