Som nešťastná, priateľ nechce dieťa
Ahojte. Mam 28 rokov, a mam dost komplikovany problem. Bola som 6 rokov vydata, no s manzelom sme nemoholi mat babo nakolko som mala PCO a bez ovulacie tak sme chodili do Sanatoria Helios v Martine kde som absolvovala dva cykly IVF, jeden bol neuspesny a po druhom som v druhom tyzdni potratila ☹ . Cely tento proces sprevadzali neskutocne zdravotne a psychycke problemy a po mojich neuspechoch som bola nutena chodit k psychiatrovi a uzivat antidepresiva. Nesla som sa proste zmierit s tym ze nemam dietatko 😒 Bola som dost posadnuta touto myslienkou co tiez nerobilo dobrotu v mojom zdravotnom stave. Casto som bola PN, nebola som schopna normalne fungovat. Ked to uz bolo naozaj zle, rezignovala som a doslovne som len prezivala. Samozrejme moje manzelstvo skoncilo rozvodom. Odstahovala som sa, zila som sama, a bolo to hrozne. Myslela som ze zacnem odznova, no mylila som sa. Utapala som sa vo vlastnej bolesti a este aj samote. Zrazu nebol nablizku nikto kto by ma polutoval, pohladil a utesil. Takto to islo dlhu dobu. V praci si vsimol moj kolega ze to uz nie som ja, videl ze nieco nie je v poriadku tak som sa mu vyspovedala, co mi padlo velmi dobre. Zacali sme sa stretavat, velmi sme si rozumeli, az to nakoniec skoncilo tym, ze sme sa dali dokopy. V podstate sa ku mne nastahoval. No malo to jeden hacik...Mal v tom obdobi 20 rokov a ja 26. Nijako na pohlad vekovy rozdiel nevidno a pravdupovediac rozumela som si s nim lepsie ako s exmanzelom ktory mal 32 rokov. Ale zlaty klinec prisiel asi po roku nasho vztahu, ked som zistila ze som tehotna..Skoro som odpadla. Neviete si predstavit ten sok ked mi to doktorka povedla. Po takych utrapach....Samozrejme priatel nadseny nebol..Lenze nastali komplikacie. Zacala som sa citit coraz horsie a doktorka mi potom povedala ze musim ist do nemocnice, lebo to vyzera na mimomaternicove tehotenstvo co sa aj potvrdilo a este v ten den ma operovali. Odstranili mi lavy vajickovod, nakolko bol uz velmi poskodeny. Ale prezila som to, priatel bol pri mne, podrzal ma a zili sme dalej. Teraz odvtedy presli dva roky zijeme spolu nadalej a zacinam vazne uvazovat nad tym, ze chcem babo. A to je kamen urazu. Nejdem ho presvedcit, ze to u mna nie je len tak. Otazne je ci vobec este otehotniem po vsetkych mojch problemoch a len s jednym vajecnikom. Viem ze je mlady. Teraz ma 22 rokov. ale ja uz nemozem cakat. Chcem to aspon skusit..som z toho zufala, on o tom nechce somnou ani hovorit. Je mi to hrozne luto, a neviem co robit . Mam strach ze mne sa tohto stasia ako je mimi nikdy nedostane. Paradox je ten, ze s manzelom som deti nemohla mat a s priatelom s ktorym som uz bola tehotna, dieta nechce... 😢
@saraw Ja som Ti to aj preto napisala, lebo som mala pocit ze su povahovo podobni 🙂. Ako pises bolo Vam navrhnute byvat vo vacsom, ale ak to dobre chapem neboli by ste tam sami. Mozno sa mu tato myslienka nepozdava. Bud rada ze je tak zodpovedny, ja inak tuto situaciu uplne chapem, z vlastnej skusenosti 🙂. Vsetko dobre prajem a verim ze coskoro sa toto vyriesi 🙂
Ahoj saraw.
No dufam, ze to Tvoj manzel naozaj musi najprv psychicky spracovat. A snad sa ho podari presvedcit, ze mat dieta je krasne.
Ja mam s mojim priatelom podobny problem, az na to, ze od zaciatku nasho vztahu som otvorene hovorila, ze chcem deti. A prve do 30-tky. Na zaciatku sme sa zhodli, ze by sme sa najprv mali spoznat a tehotenstvo sme odlozili o 2 roky (mali sme 26r). Lenze po 2 rokoch zase odklad o dva roky. Stale mal dovody na odkladanie:
nie sme financne zabezpeceni (spolocny prijem je viac ako slusny)
nemame kde byvat (mozeme byvat v byte po mojej babke, ale tak ist on nechce a ani ten byt nevidel) ....
Proste kopec dovodov. Po 3.5 roku co sme boli spolu SA PRIZNAL, ze on DETI NECHCE. Deti ma rad, s cudzimi sa zahraje, ale vlastne mat nechce V ZIADNOM PRIPADE. A to sme uz mali vybrane mena...
Ked som sa rozplakala, tak mi vycital, ze ho nemam dost rada. Ze on ma ma radsej, ako ja jeho, ale ked chcem dieta, mam ho mat s niekym inym.
Je to uz rok, co sa mi priznal. Som si myslela, ze ked 3.5 roka bol za dieta, ze je to len prechodny stav. Ale on dieta nechcel nikdy, len sa tak tvaril. Behom toho roka sa mi ho nepodarilo presvedcit, skor sa len utvrdil, ze deti nechce. Dokonca zacal deti nazyvat malymi upirmi. A ked prisla rec na nas pripadny rozchod, zacal plakat a tvrdit, ze som ho nikdy nemala rada. A ze ked sa mu nieco stane bude to len a len moja vina.
Som velmi nestastna. Uz mam 30 rokov a velmi tuzim po dietatku. Vzdy ked vidim mimino, kocik, tehulku... drhlo sa mi zovrie a chce sa mi plakat.
Dobry den, zienky 🙂 🙂 🙂 Pred dvoma rokmi som zalozila tuto temu a pozeram ze sa diskusia celkom rozbehla a vidim ze som nebola sama kto riesi podobne problemy.
Chcela by som vam opisat co sa za tie dva roky stalo s mojim zivotom. Nadalej som s priatelom o ktorom som na zaciatku pisala, pred rokom sme kupili maly domcek mimo mesta, a pol roka sme ho prerabali. V oktobri 2011 sme sa nastahovali. 🙂 🙂 . Myslim, ze tato zivotna zmena a kolotoc okolo prerabania, vybavovania a stresu ma vytrhla z tikania mojich biologickych hodin. 😀 Nasla som si zaluby ktore mi panelakove byvanie nedovolilo realizovat. Aj to ma trosku vyliecilo. Tento rok budem mat 31 rokov veru babo nikde....V podstate sa v tomto zmysle nic nezmenilo. Stale mam rovnake problemy, stale mam nepravidelny cyklus, asi pol roka som brala tabletky ktore mi ho spravidelnovali, ale po pol roku sa prejavil zvlastny neziaduci ucinok. Byvala som strasne zuriva, nervozna a mala som averziu voci vsetkemu. voci psovi brechajucemu u suseda, na priatela som ganila aj vtedy ked zle polozil tanier do umyvacky. Bolo to neunosne. Tak som ich vysadila a som tam kde som bola. 😒 Aj si casto pomyslim na to ze by som bola rada keby som otehotnela, zvlast ked moje kamaratky cakaju uz druhe babo a rypu do mna. Ale nehovoriac o tom, ze priatel dieta nechce, mam este aj moje zenske problemy ktore mi pridavaju vrasky a pripravuju ma na alternativu bezdetnej zeny. 😒 Casto mam pocit ze som sa s tym uz aj zmierila. Ale potom zasa pride na mna zvlastne obdobie a pokukujem po detskych vecickach, kocikoch a tisko zavidim rastuce bruska mojich kamaratok. Ale uvedomujem si ze koli mne sa zivot nezastavi a musim fungovat...Nie som jedina ktora ma takyto problem. 🙂
ahoj Nikolka hovori sa, ze niektorym zenam nie je urcene, aby mali deti.....mozno maju v zivote prezit a vykonat ine veci. Ale nasa psychyka je zvlastna....tvoja dusa tuzi po niecom, co asi v minulom zivote neprezila dokonca. Ja som mala tiez take tuzobne obdobie v 29 rokoch (2010), kedy som prvy krat otehotnela s mojimvtedy este priatelom a rychlo potratila.....strasne som tuzila, aby to vyslo a dieta bolo tu s nami, no nevyslo. Dnes sa opat uz s manzelom zaoberame otazkou prveho babatka, ale vo mne zrazu vznikla uplne opacna myslienka - ja uz dieta nechcem, chcem? Je to skutocne zmysel mojho zivota? ....je to cudne, nie? Sama tomu nerozumiem.....nikdy si medzičasom nemala taketo pocity alebo myslienky?
Ahojky.....moj prvy priatel (20) bol vtedy odo mna o 4 roky starsi, zil s mamkou a 2 malymi sestrami na dedine. Otca uz nemali a on ako najmladsi z troch dospelych bratov sa musel starat o svoje najmladsie sestry (8 a 3). Po 3 rokoch nasej znamosti padla medzi nami zmienka o buducnosti a o nasej rodine, ake by to bolo KEBY. Zdalo sa, ze je sikovny a deti ma rad, ved sa aj staral o svoje sestry - ale PRD, jeho reakcie boli hrozive. Proste na tuto temu len odvrkol, ze v ziadnom pripade deti nechce mat - SOK! Priznal sa, ze opatera svojich sestier mu vzala akekolvek iluzie a chut mat vlastne deti. Neviem aky ma na to nazor dnes, lebo po 3,5 roku sme sa rozisli a viac veci o nom uz neviem.
@nikola81 ahoj, pravdupovediac, smutne sa citaju tvoje slova... Sice som sa v takejto situacii neocitla, ale mam blizku kamaratku v podobnej situacii (ta vsak neplanovane otehotnela a teraz ma doma peklo), takze to trochu viem pochopit, aj ked... stale si neviem vysvetlit a asi to nikdy nepochopim, co nuti zeny tak velmi potlacit svoje najvnutornejsie tuzby po dietati. Je to taka silna laska k partnerovi? A mozno hovorit vtedy o skutocnej laske, ak partner vie, ze ty by si dieta mala rada, ale jemu je to v podstate jedno, ze ta svojim postojom zranuje? Aj to ze trpis zenskymi problemami napoveda, ze nie je nieco v poriadku v dusi ohladom otazky zenstva, materstva, lasky... i lasky samej k sebe... Velmi ti prajem, aby si jedneho dna zila zivot podla svojich predstav, a nie predstav druheho, hoci blizkeho cloveka.
Ahojte mata.g, hradnapani 🙂 precitala som si co ste napisali a vo vsetkom je trosku pravdy. Ja som presla takou zvlastnou postupnostou. Manzel-velka laska, svadba, automaticky tuzba po rodine, prve neuspechy, snaha niekolko rokov, viera, hnev, zufalstvo, v istom zmysle az posadnutost co nie je zdrave, sklamanie z vlastneho zlyhania, obvinovanie nie len seba ale aj rodiny, patrala som kto v rodine je bezdetny, rezignovanie, rozvod a uplne zmierenie s krutou skutocnostou...ale uz popri novom partnerovi. Ono je asi stasie ze sa dost sustredim na ine veci..dokoncovanie domu, moje dva psiky, v nich som nasla obrovsku utechu a davam im svoju lasku ako detom, co je pre niekoho totalne nepochopitelne. Priatela samozrejme lubim, ale co bude ked mozno raz aj on bude chciet rodinu. Casto sa obavam toho ze to skonci ako prvy krat...nevyslo, nejde to, neda sa, vztah zostane nenaplneny, a mozno jeden z nas ujde 😒 Nevravim ze to musi byt pravidlo. Bojim sa na to co aj pomysliet. Rozhovorom o detoch sa velmi vyhybam a je mi trapne ked sa ma na to niekto opyta...Co mam co komu vysvetlovat ze mam nie len mladeho priatela ale este aj ja som z Marsu a moje telo nefunguje tak ako ma...A tisic krat si kladiem otazku ako by som sa zachovala keby som zostala tehotna...tesila by som sa vobec? Asi az potom ked by pomynul prvotny sok...
@nikola81 ahoj aj ja som to mala tak ako ty(manzelstvo,nedarilo sa pocat dieta s pco,neskor hadky,rozvod),roky som cakala a snazila sa otehotniet,neskor mi to manzel vyhadzoval stale na oci,co som za zenu,ktora nemoze mat deti...potom uz tvrdil,ze ani so mnou ziadne mat nechce,nato som sa nechala rozviest.nasla som si noveho priatela,deti sme chceli mat hned,tak som zhanala informacie a chodila po doktoroch,co sa mi vyplatilo:17.8.2012 sa nam narodil vytuzeny syncek 🙂
zivot niekedy prinesie dobre prekvapenia,boli sme den doma z nemocnice a prisla prva navsteva, neocakavane dosiel moj byvaly muz 😀 prekvapeny bol,ved maly mal prist na svet v septembri,ked ho videl,tak mu bolo do placu,zrazu aj on deti by chcel...takze taka ironia osudu pre neho 😀
myslim,ze netreba nikoho nutit k tomu,aby chcel deti,niektori chlapi zmenia nazor ...ak vsak chlap deti nechce a odmieta o tom diskutovat,potom by som ho rychlo vymenila za ineho,aj ja som to takto riesila a som stastna 🙂 deti som vzdy chcela a bola by som aj slobodnou matkou,keby som nenasla poriadneho partnera a buduceho otca mojich deti.... 🙂
@mircalla čítam si to tu len tak a vidím, že už máš babatko. čítala som si ten príbeh, čo si písala v roku 2010 a klobúk dolu, čo všetko si zvládla a nevzdávala si to. Lebo ja som teraz tiež na konci, aspon mám ten pocit. Som týžden po potrate (12 tt), priateľ ma nechal a bude mi 37 r. za dva týždne. A navyše chlapi sa mi hnusia... lebo som zažila vela bolestných rozchodov, lebo nechceli deti alebo tak. Už dlhšie som tušila, že keby ma tento môj nechal, že už asi nikoho mať nebudem a on ma naozaj nechal a ja neviem čo dalej. túžim po dieťatku vlastnom ale už mám po krk chlapov a dieťa si viem predstaviť mať len s človekom, ktorého ľúbim.
Ale po prečítaní tvojho príbehu, si hovorím, že teda počkam ešte a nebudem zúfať. Až keby náhodou v 45-tke som nemala svoje detičky, tak potom začnem zúfať a položím sa. To mi už bude všetko jedno.
Držím palce
@borkavan No, to chlapi sa hnusia aj mne🙂 ale je super, ze mozes prirodzene otehotniet narozdiel odo mna, a inak kamoska rodila prvy raz ako 42-rocna, otehotnela po asi 3mesacnej znamosti (s predchadzajucim priatelom bola roky a nechcel dieta) a doteraz im to super klape, maly ma uz 4
Maminky, aj nemaminky...moj priatel chcel velmi dieta, stale som o tom pocuvala, a musim povedat, ze sa nam v kratkom case aj podarilo otehotniet...a ked som mu tu radostnu novinu oznamila, on mi len povedal, ze ,, najlepsie bude, ked si to das vziat ,, Doteraz nechapem, co mu preslo vtedy hlavou, vlastne, nechal ma so vsetkym a vo vsetkom samu, doslovne, vykaslal sa na mna. Mala som problemove tehotenstvo, ale bolo to jedno z najkrajsich obdobi v mojom zivote. Malinka bude mat v decembri 1 rocik, teraz uz byvaly priatel ju videl len 2 krat v porodnici, o malu sa absolutne nezaujima ( nezavola, neopyta sa, o nejakej financnej pomoci ani chyru, ani slychu ), vidame sa len na sude.
Ale to je vsetko nic, ked vidim ako sa mi moje male snazi robit prve krocky, ako blaboce prve slova, ako sa ku mne tulka, ako sa zo vsetkeho raduje...to je taka energia....dakujem Bohu, ze mam dieta, aj ked som slobodna mama, a budeme to mat mozno tazsie ako keby sme mali otecka, ale viem, ze to zvladneme....
@borkavan verim ti,aj mne sa chlapi hnusili,najmä moj ex-,tiez som nechcela dalsi vztah,vravela som si,aj tak su vsetci chlapi rovnaki a deti nechcu ☹ v tom case som spoznala terajsieho priatela,hned som mu povedala,ze vztah nechcem,....no pockal si par tyzdnov a presvedcil ma,ze nie vsetci su rovnaki.....dnes mame spolu syna,planujeme svadbu(ani tu som nechcela,som stastne rozvedena 😀 ) a dalsie dieta........drzim ti palce,aby si nasla toho praveho a potom budu aj deti,nezufaj a ver,ze ti bude raz lepsie.....aj ja som si to stale vravela,ked mi najhorsie bolo( prvy priatel nechcel deti,druhy priatel ma nechal tehotnu mesiac pred svadbou,o dva tyzdne som potratila ...byvaly muz nechcel deti a povedal mi to po par rokoch).myslim,ze osud ma tiez dobre v trpezlivosti vyskusal,nez sa mi splnil moj najväcsi sen, mat vlastnu rodinu 🙂
@maminalenka dobre si urobila, tiež by som bola slobodna mamina.
🙂 Babulky tak ja som sa presunula ku kockam "snazilkam" 🙂 po dlhych rozhovoroch a navsteve CAR v Martine sme sa zacali snazit. Priatel pochopil moje zdravotne problemy a aj doktor k tomu prispel ked si ho vypocul. Bude to beh na dlhu trat 😖 po zdravotnej stranke sa u mna nic za tie roky nezmenilo ale podstatne je, ze bol ochotny zacat bojovat somnou 😉 Drzim palce vsetkym dievcatam ktore bojuju o babo a aby nasli podporu a oporu aj u priatelov a manzelov. 🙂
@borkavan ano, citala som vyssie, co si pisala. Tiez som pred par rokmi prisla v 12 tt. o dietatko, takze dobrovolne by som teraz na potrat urcite nesla. Ono, co ma prist, to pride a to, ze budes mat 37r. neznamena, ze este niekoho nestretnes alebo si nezalozis rodinu. Sme priblizne v rovnakom veku a mam kopec znamych, ktori rodinu oddialuju, pretoze si myslia, ze tym , ze budu mat dieta pridu o vsetko pohodlie a komfort, ktore maju. Len neskor uz moze byt neskoro, ked budu chciet.
Drzim Ti palce, aby prislo do Tvojho zivota to, po com tuzis a bola si spokojna a stastna.
ahojte.moj snubenec ma 35 rokov je rozvedeny uz 10rokov a ma 2 deti.ja mam 23.a tuzim velmi po dietatku.s mojim snubencom sme spolu 5 rokov.byvame spolu a planujeme sa aj zobrat.len nechce mat dieta.tolko ho uz prehovaram.aj jeho deti ma maju velmi radi.sme na seba zvyknuty.povedal ze mat dieta je velka zodpovednost,vraj treba mat na to financie.pri tom mame dost.potom ze je stary stale si najde dovod preco nie.pred par mesiacmi mi oznamil,ze si spravime dieta ze je rozhodnuty.zasa od toho odstupil.lebo vtedy dostal slabsiu vyplatu.som velmi smutna.zakazdym ked vydim prejst kocik,male dieta,tehotnu zenu.slzy sa mi tisnu do oci.uz neviem co mam robit.niekedy si myslim ze nikdy nebudem mat deti.
Dieťa je ďalšou fázou vzťahu, ja by som asi nedokázala byť s mužom, ktorý to odmieta 😒 😒. Kým si ešte mladučká, možno ti to tak nepríde, ale s pribúdajúcim vekom bude túžba nástrojčivejšia.
Chcem nazor alebo odpoved moja dcera ma 18r a je tehotna druhy raz prvy krat otehotnela ked mala 16r vtedy si nechcela..nechat to babo ,lebo chlapec ju chcel nechat jeho rodicia na neho tlacili teraz ma 18 a zase he tehotna s tym cgkaocom velmi sa trapi ma este 2r skoly pred sebou chodi na hotelovu nevie co ma robit a mi rodicia jej nechceme uz dovilit dat prec .....
Nikola a vsetky holky,co to babo nejak neprichadza napriek vsetkemu. Ja som dlho nemohla otehotniet,ale nechcela som na nejake umele oplodnenie a pod. veci. Nakoniec som nahodou otehotnela,ale babo odislo. Tiez mam este nejaky cas a v podstate v porovnani s takym anglickom som este na dieta dokonca primlada 🙂 Raz som sa bavila s jednym prestiznym gynekologom v CZ,ktory prave vlastni kliniku na asist. reprodukcie,ale ma na to aj svoj nazor. A ten sa am rovno opytam,ze ci som zmierena aj s tym,ze tie deti nebudu..Povedala som,ze asi ano. Ja som nikdy mco na deti nebola nastastie,takze asi by mi stacil pejsek. Lebo co poznam ludi,co po tom isli az fanaticky,tak im to nakoniec rozbilo vztah. Poznam aj uz starsie manzelske pary,co dieta nemali,pretoze to zdravie nedovolilo a pekne funguju. Kamoske sa tiez po velkom snazeni rozpada manzelstvo,pritom by som nikdy nepovedala,ze jej sa rozpadne. Drzim Ti palce Nikola, aby to nakoniec nejakou stastnou nahodou prislo 😉
@kiki68 Ja sa uz davno snazim zmierit s tym ze budeme sami s nasimi psikami. Manzelstvo mi krachlo prave koli tymto neuspesnym pokusom otehotniet a v sucasnosti ma moj ex manzel uz syna a druhu manzelku. Zatial to priatel nejak nepocituje ako neuspech, pretoze je odo mna o 6 rokov mladsi. Ale ono si ho to pocka ze zatuzi po potomkovi. Ale to ja uz budem starena 😒
no a nemozete si adoptovat? ja sama som adoptovane dieta od maleho babatka a nasi to nijak nepocituju ten rozdiel, maju dojem,ze som ich vlastna. Vtedy ziadne special metody neboli a oni mali problem u obidvoch,takze mali proste smolu,mat babo vtedy nemohli a ze bol rozvod na spadnutie,az sa rozhodli,ze si adoptuju a to moja mama tuzila mat aspon 4 deti....no tak maju mna- jedno a su stastni jak blchy podla mna. Zase ja poznam aj chlapov,co nejak po detoch netuzia ani po 30tke, u chlapov je to podla mna ine,im ide o ine veci v manzelstve,nielen o deti. Chlap vzdy uprednostni skor zenu ako dieta. Mojmu deti vylozene vadia.
@drahusa13 existuje taka moznost, obratit sa na poradnu Alexis http://www.alexisporadna.sk/ maju moznosti ako pomoct v takychto pripadoch. Alebo tento projekt: http://www.zachranmezivoty.sk/ Drzim palce! 🙂
@bobi3 ahoj aj ja som porodila svojho synceka ked som mala 2 tyzdne pred 19kou a moj muz mal 21rokov 🙂 kazdy si povie ze skoro ale my sme ho chceli , pretoze nie sme ten typ ludi ktori su ako poblaznena dnesna mladez ktora ide iba za diskotekami a nechaju sa vydrziavat rodicmi .... dnes ma malinky 2roky a 8mesiacov a sme stastna rodinka a pred tyzdnom som sa dozvedela , ze budeme mat aj nase vytuzene druhe dietatko 🙂
Ja mam 29 rokov. Sme s priatelom spolu skoro rok a pol. On je rozvedeny a ma 7 rocneho syna. O priatela aj maleho sa staram. Priatel ma doma 5* hotel, ranajky obed vecera, vela sexu a vsetko typ top. S jeho malym sa ucim, vyzdvihujem ho zo skoly, varim mu periem peciem.
Napriek tomu moj priatel tvrdi ze uz dalsie dieta nechce. Neviem co mam robiť, je to strasny pocit. Neviem co viac urobit...
Mam dobru pracu, chodim cvicit, staram sa o seba, nechavam mu volnost...
Nie je to fer.

@katarinnak mam pocit, ze tvoj manzel je velmi podobny tomu mojmu - aspon co opisujes, u nas to tiez tak bolo aj so svadbou. Ja som dlhe roky odmietala svadbu a potom, ked sa mne casom zmenil nazor a po rokoch sme sa o tom rozpravali, tak mi povedal, ze uz davno ma chcel poziadat o ruku, len ja som nechcela svadbu, tak sa bal odmietnutia. A ked mi toto povedal, zacala som ju ja strasne riesit a liezt mu tym na nervy a tiez mi povedal, ze,keby som o tom stale nerozpravala, tak by ma aj o ruku poziadal, ze ani nema kedy. 😀 Mozno to tak bude aj s dietatom. A mas uplnu pravdu, ze niektori to so zodpovednosotu beru az prilis vazne. Dam mu cas, pomaly a nenapadne budem naznacovat a mozno sam po case pride s tym, ze chce babatko. 🙂
Dakujem ti za krasny a pravdivy prispevok!!!