icon

Spoveď po miniinterupcii

tehulka1111
29. jan 2014

ahojte boli ste niekto po interupcii alebo mini interupcii na spovedi.. čo vam povedal na to knaz.. dal vam rozrešenie.. ako reagoval.. odsudil vas za to.. ☹

awalancha3
29. jan 2014

@luba28 ---preco? leb okazdy jeden jej pispevok tajuplne naznacuje, nejake uzasne hrozostrasne dovody.......ako napriklad brutalne hromadne znasilnenie........... co by som este pochopila, na potrat by som nesla, ale dieta by som dala do hniezda zachrany.....A popotahovaná tu už je......... a nebola diskusie nasilne dovlecena, a prinutena, aby diskutovala, zakladala temy a podobne..........takze to uz je len drobny detail, aby teda povedala, co ju k tomu viedlo...aj ked napokon... nebolo by iste, ci dovody nie su vymyslene, ci prekrutene,

chokma
29. jan 2014

@luba28 odpoved uz dostala viackrat a aj bez invektiv, ale tu ide o show... aj s tym bola tema zalozena.

luci5
29. jan 2014

@tehulka1111 ja ta neodcudzujem... podla mna si nevedela vyriesit situaciu ale ver ze raz to budes lutovat:(

lubigabrikova
29. jan 2014

vykasli sa na knazov, biskupov a spovede!! to ti pomoze asi tak ako hadovi noha!
co si spravila, si spravila, uz to nevratis naspät...ty jedina vies aky si mala na to dovod, ja ta neodsudzujem, a nemal by ta sudit ani nikto iny...kto im dal na to pravo???

viem si predstavit, ze ti je tazko, ale vyrovnat sa s tym musis len ty sama.

drz sa.

tehulka1111
autor
29. jan 2014

@billam ok, tvoj nazor, myslim že sa k tejto teme neopalti vyjadrovat, pretože každa si tu tvrdite svoje, až na par vynimiek, ktore dokažu človeka pochopit a ktore vedia aj pomôcť.. a nie presviedčať samu seba, že ma pravdu...

billam
29. jan 2014

@warholette sa cudujem, že toto napises, ked uz máš dieťa....tehotenstvo sa počíta od prvého dna poslednej menstruacie...preto sa gynekologovi diktuje tento termín - aby vedel merať plod a prirovnat ku gestacnemu veku...nie odo dna ovulacie, pripadne ak si niekto pamätá - sexu

tehulka1111
autor
29. jan 2014

@lubigabrikova vykašlať sa.. jedine cez nich mi dokaže boh odpustit.. ako toto môžeš povedať, urobila som čo som urobila, ale to je ako keby si povedala vykašli sa na boha.. ved to nejde..

warholette
29. jan 2014

@billam teoreticka situacia. si single, nemas styk s nikym, nepravidelny menzes. dna XY si znasilnena. otehotnies. ides k lekarovi. kedze si mala len jeden styk a od tvojej poslednej mensturacie preslo napriklad sedem tyzdnov, budes automaticky v siedmom tyzdni, alebo ti lekar vyrata tehotenstvo odo dna znasilnenia - pocatia, kedze tento datum je aj v policajnej sprave?

chokma
29. jan 2014

a nechces ty na tej spovedi kaplanka zbalit? poznam par takych pubertacok, co by boli schopne vymysliet aj takyto ponury scenar.... (sorry, ak som sa ta dotkla)

lubigabrikova
29. jan 2014

nie na boha...to som nepovedala, ani by som si to nikdy nedovolila povedat, ale moj nazor na cirkev je zrejme iny ako tvoj, nevadi...kazdy ma pravo na svoj nazor

billam
29. jan 2014

@tehulka1111 máš pravdu, nedokážem a ani nechcem pochopiť to, čo si spravila...nepresviedcam samu seba, že mám pravdu...tapaš v základných veciach ohľadne tehotenstva....zaujimas sa len o seba - či dostaneš rozhresenie, či budeš môcť prijať sviatost manželstva....si dieťa, ktoré čakalo dieťa...modli sa radšej k Bohu, aby si raz ked budeš naozaj chcieť dieťa - mohla ho aj mať

tehulka1111
autor
29. jan 2014

@chokma na to že maš 30 rokov dosť ubohe.. počuvaš sa vôbec čo hovoriš.. baliť kaplana.. tak ty asi niesi kompletna.. myslim že otazka bola dosť jasna, ale k tejto teme je škoda sa vyjadrovať..

nice202
29. jan 2014

@tehulka1111 mozno by ti pomohol aj psycholog, alebo nejaky terapeut. To myslim v dobrom. Ja interupciu neodsudzujem.

billam
29. jan 2014

@warholette a čo si ty diktovala lekárovi...aký dátum?...čo si mala v tehu knizke?

tehulka1111
autor
29. jan 2014

@billam ano zaujmam sa o veci, ktore su pre mna dost podstatne... pokial budem chciet vstupit do manzelstva, bude to dost zavazny problem.. preto som sa pytala..lutujem svoj čin.. doteraz neviem pochopit prečo som to urobila... proste moja psychika to nezvladla..

chokma
29. jan 2014

@tehulka1111 moja, ja som takych ako ty - myslim s takymi reakciami - ucila par a tie toho boli schopne taketo vymyslat... ale ty do ich skupiny samozrejme patrit nemusis, tak sa nedurdi a bez na tu spoved 😉 lebo nijaka z nas ti to rozhresenie tu neda... dali sme ti tu realne odpovede, viac v nasej moci nie je...

bullinka
29. jan 2014

@tehulka1111 ahoj tehulka, nejdem ti kázať, len ty najlepšie vieš, prečo si sa tak rozhodla a urobila si to. Nebola som na potrate, neviem, ako bude na to reagovať kňaz. Moja skúsenosť so spovedou, kvôli spaniu s mojim priateľom, je ale taká, ze ma pomaly vykazal zo spovede, citila som sa ako posledná pobehlica ( pričom to bol môj prvý a jediný ) a doslova ma prinútil prisahať Bohu niečo, čo som už vtedy vedela, ze nedokazem. Pre cirkev je interrupcia veľmi citlivá tema, ak si veriaca, sama to vieš. A ak pôjdeš na spoved, priprav sa na najhoršie, a to, ze ti nedá rozhresenie. Vieš, ten kňaz tiež musí mať pocit, ze už to viac neurobis. Ak ale vieš, ze ak by si znova otehotnela, a u robila si to iste opäť, radšej na spoved ani nechod. Zvol skôr nejaký rozhovor s kňazom, najlepšie, ak by to bol nejaký tvoj známy. On ti poradí, pôda pomocnú ruku, vysvetli. Ja som potom mojom incidente veľmi zanevrela na sviatosť zmierenia, no mala som aj šťastie na knazov, ktorí boli sucitni, takže ti zelam, aby si ich aj ty nasla.

awalancha3
29. jan 2014

..pravo sudit s faktickymi nasledkami ma u nas sudca ( a jemu na roven postavene organy), robit si nazory a moralne posudzovat a odsudzovat ma spolocnost ako aj kazdy jej jednotlivec... taketo odsudenie nie je zavazne, neriadi sa ziadnymi objektivnymi pravidlami.....Kazdy má právo ineho morálne odsudzovat. Nechodte tu s dristami o tom, ako nikto nikoho nema pravo sudit. Kto dal na to právo? Sam Boh, pretoze dal rozum, schopnost chapat veci subjektivne, robit si nazor a vyjadrovat ho.. . aj nazor negativny v podobe spolocensko moralneho odsudenia. Za takyto skutok neexistuje pravny postih. Len eticko.spolocensko moralny. Kazda jedna z nas zakladatelku sudi. Sudit, znamena utvarat si na zaklade dostupnych informacii svoj usudok, zaver a nazor. Ci je urobeny mlcky alebo vysloveny, ci je odsudzujuci alebo oslobodzujuci......sudime ju.. a tak je to spravne, tak to ma byt. Kazdy clovek zijuci v spolocnosti podlieha sudeniu ostatnych..... a vysledkom sudu je mienka. Moja mienka o zakladatelke nie je nijako lichotiva.

gubcikova
29. jan 2014

@billam inak ani 3tt asi doktor nevidí

amadora
29. jan 2014

@gubcikova evidentne si pochopila ako som to myslela

billam
29. jan 2014

@tehulka1111 viem, teraz je to uz jedno...chcela by som však vedieť /aj vzhľadom na pohľad na tuto vec/, donutili ta k tomu rodičia? Lebo nie si plnoleta a museli podpísať súhlas na interupciu

majmik
29. jan 2014

@tehulka1111 no, na prijatie sviatosti manzelstva, ako aj dalsich sviatosti potrebujes ciste srdce, teda cez sv. spoved.. Manzel mi prave povedal, ze aj takeho hriechy knazi rozhresuju, zalezi, na akeho natrafis. Ide vsak o len o jedno. Ci ti je naozaj luto cinu, ktory si spravila (a ktory si mala dobre premysleny, ako citam, ze si to uz dlhsie riesila ☹) a toho babatka, ktore si dobrovolne dovolila zabit, alebo ci tvoja lutost a zle svedomie pramenia zo strachu pred Bohom, nedostanim rozhresenia, neodpustenim, ... Ak to druhe, tak aj ked ti knaz da rozhresenie, Boha neoklames. Tak ako si vyssie napisala, aj ty raz s tymto budes pred Nim stat so vsetkym co nosis v srdci a v hlave. Cakaj dalsie kamenovanie od spolocnosti, no naozaj si to musis poriesit len ty sama s Bohom a babatkom. Odpustenie od knaza, ktory je aj tak len sprostredkovatel, ti svedomie nevycisti... Dufam, ze si ten prvy pripad, a ze si dokazes sama odpustit. Drzim palce pri najdeni knaza, ktory ti da nielen rozhresenie, ale aj pokoj a navedie spravnym smerom..

majmik
29. jan 2014

@zeta hejky, uz mi to manzel objasnil 🙂 v ostatnom tiez s tebou suhlasim..

janinah
29. jan 2014

@tehulka1111 ty si na tú spoveď už bola či nie?nečakám odpoveď....ak si nebola,tak choď,kňaz nejako zareaguje,malo by to byť formou rozhovoru a nie že ideš na popravu...ak si veriaca tak vieš,že nijako inak sa toho hriechu nezbavíš pred Bohom,len spoveďou a úprimnou ľútosťou..a neodkladaj to

dorenika
29. jan 2014

zeny ako neviem naco to tu riesit podla mna si nejaka sibnuta,polonegramotna slecna co namiesto odsudzujem pise odcudzujem vytvara diskusie s kontroverznimi temami aby ste sa tu potili za compami,pritom ani tehotna nebola a snad ani nebude lebo takychto ludi to fakt do liecebne davat co sa nevedia bavit inak ako trollovanim mamickovskeho fora 🙄

tehulka1111
autor
29. jan 2014

@majmik bola by som velmi rada, keby som našla knaza, ktory by mi s tymto trapenim pomohol.. velmi lutujem svojho činu , nedokaže sa opisat bolest, tkoru preživam a viem že by som nikdy nezopakovala toto svinstvo.. je mi luto, čo som spravila, ako som pošpinila svoju osobu, i ked som si myslela, že nikdy toho nebudem schopna, urobila som to a teraz to lutujem.. nedokažem sa anii usmiat, nedokažem na to nemysliet.. velmi ma to trapi a bojim sa že ma knaz nepochopi a vyhodi ma..

gubcikova
29. jan 2014

takže to zhrnieme registrácia 22.1
1,22.1. založená téma v ktorej krváca a pýta sa či ide o potrat.vraj je 4-5 tt ale vajíčko nie je uhniezdené
2,23.1 založená téma-môžem piť tonic na začiatku tehotenstva
ad1, to by som musela velmi velke množstvo vypit aby sposobil potrat..
ad2, je smutné že ja to babo nechcem, preto toto.vlastne sama neviem či ho chcem... a preto som riešila takyto spôsob..
3,23.1 založená druhá téma tvrdnutie bruška v 5tt

tehulka1111
autor
29. jan 2014

@dorenika je mi to elmi luto ale tehotna som bola..

billam
29. jan 2014

@gubcikova lekár potvrdi 4-5tt, ale vajicko nie je uhniezdene v maternici....takze ešte len putuje, ale uz je v 4-5tt a je to určite tehotenstvo 🙂 🙂 🙂
A potom lekár povie, že je v 3tt...no chaos najväčší...čo to bolo za lekára? Veterinar?