Umelé prerušenie tehotenstva
Ahojte dámy, mam 30 rokov a zistila som ze som tehotná. Avsak neplánovane. Nechcem si to nechať, nakoľko som si tehotenstvo plánovala úplne za iných okolností a po druhé sa na to vôbec emocionálne ani psychicky necíti. Chcem sa spýtať, ktorá ste bola na UPT? Aké to bolo? A mate skúsenosť ze ste otehotneli po UPT? Najviac mam obavu ze uz nebudem môcť mať v budúcnosti dieťa, ak už naozaj sa budem na to cítiť. Za každú odpoveď vopred ďakujem. A prosím neodsudzujte ma vopred keď ma nepoznáte.
@tatianamaria mna irituje to slovo "prerusenie", ako prerusenie, pozastavenie zivnosti, prerusenie studia. V tom sa da znova pokracovat. Ale potrat nie je ziadne prerusenie predsa, ukoncenie. Definitivne.
Ja som síce na UPT nebola ale kyret som podstúpila 3x , napriek tomu mi doma behajú dvaja krpci. Nie je na mne rozhodovať ale poviem ti že deti som chcela a aj tak je to najťažšie obdobie života a preto pokiaľ sa na to necítiš nenechavaj si ho a to že tehotenstvo je to najkrajšie na svete je obrovský blud ja som každý jeden deň trpela a modlila sa nech to už skončí ;)
Ja som otehotnela v 27,s priatelom sme spolu boli tiez len polroka.. A tiez to pre mna bolo nepredstavitelne kedze moj zivot bol okrem prace kavicky, party, chaty hoco a zrazu hop. Prve 3 dni kym som to dako predychala som sa skoro zrutila, prerevala a myslienky som teda mala kadejake ale na potrat som nesla. Teraz ma dcera 3 roky a je mojim vsetkym. Ako sa hovori vsetko sa deje pre nieco a vsetko je tak ako ma byt. Samozrejme je na tebe ako sa rozhodnes... Len proste niekedy veci co sa ti zdaju nepredstavitelne, strasne a neviem ake mozu vypalit do tej najlepsej veci ktora sa ti v zivote mohla stať.
@miska1821 chápem, že sú ľudia, ktorí chcú mať všetko naplánované... Ale poznám ľudí, ktorí plánovali na neskôr, ten čas ubehol ako voda a deti nemajú. Nemusíš byť samozrejme ten prípad. Umelé prerušenie tehotenstva je veľké riziko, môžu niečo narušiť a už nikdy nebudeš mať deti, ale tiež to nie je pravidlom. Je to hop alebo trop. A dieťa na celý život je viac menej skôr papierovo, pretože aj ono vyrastie, ani nevieš ako rýchlo, osamostatní sa, môže sa presťahovať na druhý koniec sveta, matkou mu budeš už navždy, ale ten kontakt už nemusí prísť...
Rodičovstvo prináša aj obete, zo začiatku frustrácia, depky, zúfalstvo, áno, tým všetkým si matky prejdú, kým sa zžijú s tým malým krásnym uzlíčkom, ale stojí to za to... V dnešnej dobe je kopu žien mladších od teba, ktoré roky túžia po bábätku, umelé oplodnenia ako na bežiacom páse bez úspechu, neplodnosť každým dňom stúpa... Neriskuj... Mne syn zomrel v 39. týždni tehotenstva, tak nečakane, tak bolestivo nečakane, nikomu neprajem ten pocit, aj keď jeho otec bol hajzel a robil mi zle, po jeho smrti mi všetci hovorili, že sa dobre stalo, lebo by mi robil peklo zo života, no ja to tak nevnímam, zomrel kus zo mňa, tá diera sa nikdy nezacelí... Sú matky, ktoré prídu o dieťa nedobrovoľne, aj keď rešpektujem iné ženy, ktoré proste dieťa "nechcú", ale nikdy to môj rozum nepochopí, dobrovoľne sa vzdať niečoho, čo náš život tak moc obohatí... Tá hrdosť, keď si môžeš pobúchať po hrudi a povedať ÁNO TO JE MOJE DIEŤA..
Každý rodič vidí vo svojom dieťati kus seba, dieťa ťa naučí znovu sa tešiť z maličkostí, naučí ťa pozerať sa na svet aj inak než len "dospelacky - vážne"... To dieťa v tebe prebudí tvoje detstvo, na ktoré si už možno zabudla, to nie my dospelí učíme deti životu, ale oni, tie drobce učia životu nás dospelých...
Keď chceš čakať na "správny moment", časom môžeš prísť na to, že správny moment nemusí prísť nikdy... To dieťa si vás vybralo, nebráň mu bezpodmienečne ťa milovať... V jeho očiach budeš vždy jeho hrdinka a ver, že keď ti dieťa povie, že ťa ľúbi, ani najväčšia láska toho najúžasnejšieho partnera, sa tomu nevyrovná.... Lebo láska detí je tá skutočná, nefalšovaná.... Premysli si to... Tým, že dáš šancu tomu drobcovi, dáš zároveň šancu aj sebe... Držím silno palce ❤️
ahoj, sem takéto témy prispievať nie je šťastné riešenie.
ja ti to poviem takto - žiadna z týchto žien ho neporodí v tvojom tele, s tvojou dušou. rob tak, ako ty uznáš za vhodné. nepýtaj sa tu, proste zapni google a nájdi si kliniky, kde ti to spravia.
a dobudúcna prosím Ťa antikoncepcia.
@miska1821 napis mi sukromne 😊
@miska1821 citujem ,, keby som porodila, vytrapila sa.. Určite by som nikdy nedala na adopciu..' kurnik tak preco si chcez zabit svoje dieta?? Minule som citala diskusiu partacky po vklade....co by dali za to tie zeny aby mali co i len jedno dieta... tam niektore 5 vkladov a stale potrat..odporucam ti tam nazret...nepochopim nikdy tuto nespravodlivosr sveta...
@levandulova111 dieta na cely zivot je skor papierovo? Ak si necha dieta, nasledujucich minimalne 20 rokov je za neho zodpovedna urcite (do 18 aj formalne, potom cca 2 roky ako si kto dieta vychova a skor ako v 22 sa veru ziadne dieta od matky neodstrihne, skor vynimocne).
je mrzute co sa ti stalo, avsak rozpravat ako to zvladne a ako je dieta dar....
ja neviem, nie som zastancom interupcii, avsak je to jej rozhodnutie. Ona bude po nociach dieta riesit, ona sa niekolko nasledujucich rokov k nemu priputa... Ak sa na takyto zavazok neciti, je to uplne v poriadku.
@nevenka áno chcela som to tam aj napísať. Ponáhľala som sa však. Ďakujem, že si to doplnila. Presne aj mňa to irituje.
@kaktusik007 ja som len popísala svoj pohľad na deti a čo som čítala komentáre, tak nie som jediná...
A papierovo, myslela som to tak, že v určitom veku proste odíde... Píšem zo skúseností:
-spolužiačka 14r., zostala sama s otcom žiť, lebo matka odišla do zahraničia
-môj bratranec v 16. rokoch tiež zostal žiť sám s otcom lebo moja teta odišla dcérou mimo SVK
-moja sesternica študovala strednú školu v zahraničí a dnes má 43 rokov, 28 rokov už je preč a aby rodina s ňou mala aký taký kontakt, museli ísť za ňou, lebo sa tam rovno aj vydala
-moji spolužiaci detto, niektorí šli študovať stredné školy do zahraničia, iní už po strednej odišli preč, nevidela som ich 17rokov...
Ale zas áno, poznám aj človeka, ktorý má 40 rokov a stále žije u matky...
Proste život je nevyspytateľný..
A aj keď to vyzerá, že ju mojím komentárom prehováram, nie je to tak, iba som napísala svoj názor a ponúkla jej aj iný pohľad na rodičovstvo.. Aj napriek vete, nech dá šancu... Je to len rada, ktorú môže kľudne odignorovať...
Je možné že toto je tvoje prvé, posledné, jedine tehotenstvo.. Toto je možno tvoj jedináčik.
Môže, nemusí.
Nikto ti nepovie môžeš čítať sto názorov co by ktorá, ako robila.
Rozhodneš sa ty.
A doteraz ssa ti to nestalo? 😁 Vidis, zjavne užívať antikonc ma zmysel.
Ci si čakala, že sa to stane a až potom si povieš ze je fajn užívať tabletky?
@kris_tin257 to nie je moja logika. To sú fakty. Ľudia si môžu zo svojim telom robiť čo chcú, ale to dieťa nie je jej telo. Môžu si to ospravedlňovať ako chcú, ale vždy to je a bude vražda. To, keď dieťa či v 1,3,5, 9 mesiaci zomrie v brusku alebo po pôrode alebo kedykoľvek počas zivota. To nie je, že spácha samovraždu. Niekedy nevieme a nepoznáme dôvody prečo sa tak stane.
Mna napada niečo ine, antikoncepciu si nepouživala žiadnu podla toho čo pišeš, ked predpokladame, že si sexualne aktivna viac ako 10 rokov a toto je tvoje prve tehotenstvo, tak mi to nepripada, že je všetko uplne v poriadku. Idealne z fyziologickeho hladiska je ak sa rozhodneš pre prve dieta do 35 rokov. Nehovorim, že nerodia aj staršie ženy ale vekom pribudaju rizika aj pre matku aj pre dieta. Na zamyslenie je aj fakt že napr porodiš v 45 a kym bude mat dieta 20 rokov ty už budeš mat 65. A to či v buduncnsti ešte budeš mat dieta nik nevie. Proste je to tvoje rozhodnutie a ako sa rozhodneš je len na tebe.len aj pripadne nasledky su tvoje.
Necitala som vsetky reakcie, neviem, ci ti to uz niekto nenapisal, ale ak si v podstate rozhodnuta ist na potrat, ale bojis sa pripadnych zdravotnych nasledkov do buducnosti, mozno by pre teba bolo riesenim tabletkovy potrat. Ak si to mozes financne dovolit a zijes na slovensku, tak najblizsie to robia v rakusku a cechach. V cechach neviem presne aky je postup, ci si to mozes zaplatit ako samoplatca a spravia to aj ked si cudzinka, ale vo viedni ti to ako samoplatcovi spravia (daju dve tabletky). Pred par rokmi to vo viedni stalo 500euro
Este som chcela..na tabletkovy potrat je najlepsie ist cim skor, je tam nejaky interval tyzdnov od-do.
Ahoj, viem, ze nechces pocuvat ziadne presviedcanie...chcem len povedat, ze zivot nejde vzdy uplne podla planu.. kazdy sa uz musel popasovat aj so situaciami, ktore prisli neplanovane... nechcem to prirovnavat, ale ani chorobu si nevyberas a musis ju zvladnut, ani co sa ti stane v zivote si nenaplanujes a musis sa s tym popasovat a toto je DIETA! to dietatko si ta uz naslo, ma len teba a aj ked sa bojis, zvaz, ci je naozaj take nepredstavitelne, nemozne, nezvladnutelne mat dieta..
Rizika UPT( https://www.4life.sk/mozne-zdravotne-rizika-po-...)
×poškodenie tela maternice – drobné jazvičky po vyčistení maternice kovovým nástrojom môžu komplikovať budúcim počatým deťom/embryám uhniezdenie v maternici. Vo výnimočných prípadoch môžu spôsobiť trvalú neplodnosť.
×poškodenie krčka maternice – takisto môže spôsobiť problémy s udržaním ďalšieho tehotenstva
×zvýšené riziko rakoviny prsníka
×nekontrolovateľné krvácanie
×zápaly, zrasty – ako následok ponechania častí placenty alebo telíčka dieťaťa v maternici
×spontánne potraty a predčasné pôrody v ďalšom tehotenstve
×neplodnosť
םažké poruchy menštruačného cyklu
UpT nemozno porovnavat s kyretazou po potrate. Tam uz to telo "nie je tehotne" a tehotenske hormony su uz na minimach. Pri UpT telo je kazdym dnom "viac tehotne" a tot ho velky zasach
×Psychické - skus porsdnu Alexis, su aj mnohe statistiky ako je postabort. syndrom casty. A nemusi prist hned , moze aj po rokoch, pri dalsom dietati, pri menopauzs ...
Nech si oise kto chcd co chce, ale to co v tebe je, nie je ziaden zhluk buniek. Kazdy kto ma ako tak lekarske ci biologicke vzdelanie to vie.
Prad par dnami som porodila 3 dieta, nadherne, zazrak. Pred 7 mesiacmi vyzeralo oresne ako tvoje
@tatianamaria z medicínskeho hľadiska to ale nie je dieťa ale embryo/plod keď už chceme byť odborní 😊 a keby to bola vražda ženy by boli vo väzení
@kris_tin257 Tuto ide podľa mňa čisto o pohľad na danú "vec". Pre mňa napríklad bola moja dcéra mojím dietatom už od samotného počiatku tehotenstva. Z medicínskeho hľadiska, áno, bola len plod. A áno aj UPT je vec pohľadu. Pre mňa je to jasná vražda a žvástanice o rozhodovaní o vlastnom tele sú pre mňa čisté nezmysly. Žena už predsa nerozhoduje už len o svojom živote/tele ale aj o tele niekoho, kto v nej rastie. A hlavne nejde o žiadne "prerušenie" ale defintívne ukončenie života.
@miska1821 kto tá tu odsudzoval ??????? Väčšina sme sa vyjadrili že je to na tebe čo urobíš a dali sme ti do povedomia naše príbehy
poradňa Alexis
https://alexisporadna.sk/
@mima172 ešteže má každá žena na výber 😊
@miska1821 ahoj. Hneď na začiatku napíšem, že som nebola na UPT, ak by si chcela čítať len také reakcie. Nikdy som nebola materský typ, netúžila po deťoch, nebrala cudzie na ruky ani nič podobné. Ale brala som to pragmaticky, že teda som vydatá, budeme mať deti. Manžel mal deti vždy radšej ako ja, ale ešte pred svadbou mi povedal, že so mnou nechce mať deti, kým to nebudem sama chciet. Môj prvý malý zlom nastal po spontánnym potrate v 7.tt v podstate náhodného tehotenstva (keďže sme spolu pred svadbou nežili, po svadbe sme chceli rok počkať s tehotenstvom, zžiť sa najprv ako pár) - po roku som sa na to stále necítila, ale jeden mesiac som si povedala, že nejdem sledovať ovuláciu, aby sme sa vyhli plodným dňom, že tomu dám voľný priebeh. Hneď som otehotnela a riadne ma to šokovalo. Po potrate som mala také obdobie asi 2 roky, že som veľmi túžila po dieťati. Pár mesiacov po potrate otehotnela švagriná, oznámila to nám a ostatnej rodine na Štedrý deň, bolo to riadne ťažké. 3 roky po sme si vzali do pestúnskej starostlivosti syna. Presne rok na to som porodila Sáru. Zomrela v 38.tyzdni bezproblémového tehotenstva, podľa pitvy zdravá.
Prečo to píšem... Neplánovala si to teraz a takto. Lenže my nevidíme do budúcnosti a nie všetko sa dá naplánovať. Nie sme pánmi nad životom, nikto z nás ho nedokáže dať, preto som presvedčená, že nemáme právo ho ani vziať. Ty sa teraz nerozhoduješ, či mať dieťa alebo nie. Možno to vyznie tvrdo, ale rozhoduješ sa, či toto tvoje dieťa opustí tvoje telo živé alebo mŕtve. Tak či tak už je v tebe a musí sa nejako dostať von. Za seba môžem povedať, že pôrod mŕtvej dcéry bol pre mňa síce najťažším, ale aj najsilnejším a najkrajším čo som kedy zažila. Neskutočne ma to obohatilo. Nečakala som, že sa zamilujem do svojho dieťaťa ani ak bude živé. Preto má veľmi prekvapilo, že som sa do našej dcéry zaľúbila. Nie počas tehotenstva, tam to bolo také racionálne. Ale keď som smela spolu s manželom vidieť a držať jej telo, ktoré vzniklo z našich tiel, hoci jej duša už bola inde. Pozri... Je úplne v poriadku, ak sa zamiluješ a tá láska ti dá silu zvládnuť to s drobcom. A je aj úplne v poriadku ak sa nezamiluješ a v tom prípade nebude problém dať ju na adopciu. Ale dáš svojmu dieťaťu ten najväčší dar, aký môže len mama - prvých 9 mesiacov sa o ňu postaraš. Potom ťa už môže nahradiť niekto iný. My nášmu synovi vždy rozprávame s láskou o jeho biologickych rodičoch, zvlášť o mame (mal 9 mesiacov keď k nám prišiel, teraz má skoro 4 roky, postupne chápe čoraz viac). Že je veľmi vzácna, že mu dala najväčší dar na svete, úplne nezištne a nesebecky, pre neho samého, hoci sa o neho nemohla sama starať. Prajem ti pokoj a radosť. A odporúčam poradňu Alexis, sú tam skvelé, mne veľmi pomohli. Mala som strašné výčitky, že som zabila svoju dcéru. Hoci som tomu nijako nemohla zabrániť, ale zomrela vo mne, ja som bola jej hrob. Aj môj manžel bol úžasný, keď ma držal a ja som kričala, že som ju zabila.
@jabadabadu vies to odborne vyvratit ? Pytala sa na rizika, ja som to tu dala. Moze a nemusi to but jej pripad.

@nevenka Krásne si to napísala ❤️